aanmelden
Numark NS7 II
DJ Gear & VJ 30-04-2014
door:

MIDI CONTROLLER

 

Moeten we Numark nog voorstellen? DJ Premier (gerenommeerd DJ en producer), Birdy Nam Nam (wereldkampioen DMC) of zelfs rapper T-Pain (Grammy Award winnaar) werken er mee. Om maar even te zeggen in wat voor segment we hier zitten. En terecht! In de afgelopen paar jaar heeft Numark, dankzij een aantal succesvolle producten, zijn naam verankerd in de hoofden van de dj’s die het ondertussen zien als een baken van kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie. Het is waarschijnlijk ook dit soort avant-gardisme dat Numark ertoe heeft aangezet om zeer snel controllers op de markt te brengen voor dj.

In 2008 verkocht het merk de eerste NS7. Een gewaagde gok in een markt waar niet altijd unanimiteit bestaat onder de de dj’s. Je hebt geen olifantengeheugen nodig om je te herinneren dat controllers nog vaak scheef bekeken werden door gebruikers van CD- vinyl draaitafels. En toch is Numark, ondanks de twijfels, in staat gebleken om te breken met deze trend. En dat allemaal dankzij de kwaliteit van de NS7, een toestel dat zijn tijd ver vooruit was. Inderdaad, waar de meeste merken hebben gefaald, heeft Numark overtuigd. De turntablists zijn geïntrigeerd door deze nieuwe tool. Ongetwijfeld wekte het “vinyl”- tintje hun nieuwsgierigheid. Dit zonder te vergeten dat er, sinds de succesvolle lancering van de Numark Pro SM1 en SM2 mengtafels, en de TTX vinyl draaitafel met z’n ultra pitch, affiniteit werd gecreëerd met scratchers.

Kort na de release van de NS7, herinneren we ons nog de werkwijze van dj M-Rode (doorwinterd turntablist), snel gevolgd door de demo’s van dj Cutkiller (internationale hiphop-dj en resident bij het Franse Skyrock Radio). Dat bewijst dat de controller toen al geschikt was voor een brede waaier aan dj-profielen.

Heeft de NS7 II echt alles in huis? Je ziet dat de oorspronkelijke NS7 voor de nodige “buzz” heeft gezorgd, en nu is Numark hetzelfde van plan met haar nieuwste telg. De eerste video van de presentatie op de NAMM in Californië in januari zag er veelbelovend uit. Maar, het is mijn mening dat er geen betere manier is om een toestel te beoordelen dan het zelf te testen. En dat zullen wij nu doen voor jullie: alle aandacht op de NS7 II!

 

Een volledige facelift qua functies

Compact (762mm x 403mm x 107mm), robuust (met een volledig metalen chassis) en een redelijk gewicht van 15,3kg (ter vergelijking: een Technics MKII weegt 11 kg). Dit komt door de aanwezigheid van twee direct drive motoren. Op het eerste zicht is er geen verschil te zien met de eerste versie. Maar, schijn bedriegt! De NS7 onderging heel wat veranderingen sinds de eerste versie. Bij deze een aantal van de belangrijkste eigenschappen van de controller:

- de integratie van 16 MPC backlit pads met velocity (originele van Akai)

- nieuwe controls (gain draaiknoppen, EQ, effecten en filters)

- de inbegrepen Serato DJ-software waarmee je functies kan toewijzen aan 16 MPC pads (Cues, Loops, Roll, Sampler en Slicer van Serato)

- de 24-bit vierkanaalsmixer kan autonoom werken

- hoge resolutie gemotoriseerde MIDI-jogs met twee draaisnelheden: 33 en 45 toeren per minuut

- originele 7” vinyl inclusief slipmatten, voor een ongekende controle en touch

- het aanpassen van de curve van de CP-Pro crossfader

- de 24-bit audio interface

- de digitale geluidsresolutie van 24-bit / 44.1kHz

- de door iZotope aangedreven effecten

- Strip Search Technologie

- twee combo XLR/jack microfooningangen

- vier line/phono-ingangen (RCA stereo)

- stereo masteruitgangen (XLR en RCA)

- een stereo Booth uitgang (RCA)

- twee hoofdtelefoonuitgangen (jack 6.35mm en mini- jack 3.5mm)

 

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

MIXER
Voorzien van vier kanalen, kan de mixer met usb worden aangesloten op een laptop. Je kan dus werken met Serato DJ- software (meegeleverd) of volledig zelfstandig en maximaal vier apparaten aansluiten, zoals bijvoorbeeld een draaitafel, een cd-speler of een drumcomputer. Voor elk kanaal kunnen we de gain, bass, mid en treble instellen. De filter-optie, die nu standaard op zowat alle mixers zit, is opgenomen in elke sectie. Deze zorgt voor quasi onbeperkte mogelijkheden in combinatie met andere functies (hier komen we zo dadelijk op terug).

Wat de uitgangen betreft, is alles wat je nodig hebt aanwezig, of je nu actief bent in een studio, in een club of op een concert. In aanvulling op de USB-poort biedt de NS7 II de keuze tussen een RCA-uitgang (Booth en Master) en dual XLR (gebalanceerd links en rechts). Twee microfoon-uitgangen zijn ook aanwezig. De hoofdmicrofoonuitgang heeft zijn eigen EQ (gain, bass, treble) meteen naast de aansluiting. Er zijn ook mini-jacks voor de hoofdtelefoon. Op de linkerbovenhoek zit een gain voor de booth output. Aan de rechterbovenkant zien we dan weer een algemene knop om de master in te stellen.

Tussen die twee, vinden we het centrale deel van de mixer met opties die betrekking hebben tot de weergave (view options) en het beheer van de functies van Serato DJ. Met de optie View kun je de effecten weergeven en bewerken zonder gebruik van de laptop. In dezelfde geest zijn sneltoetsen voorzien die een rechtstreekse toegang geven tot de Serato DJ-bestanden, of meer in het algemeen naar audiobestanden die opgeslagen zijn in de aangesloten laptop.

Het is ook hier dat we de BPM-meter vinden om de timing van de mix te visualiseren (kwaliteit van de beat match). Dit is tooltje dat, naast de cue split (waarover later meer), tijdens live performances nuttig kan zijn wanneer de retour niet goed werkt.

De faders zijn flexibel en hebben geen al te lange curves, waardoor ze zorgen voor meer comfort tijdens het scratchen of attacks in de mix (voornamelijk bij live beat remixes of acapella). Vervangbaar en met instelbare curve, zal de crossfader zeer in de smaak vallen bij scratchers. Soepel, maar niet té, en zo ideaal om technische hoogstandjes uit te halen, zoals beatjuggling. Om de vingers te sparen bij het bedienen van de crossfader kan hij worden in- of uitgeschakeld op de toegewezen kanalen naar keuze. 

Gemotoriseerde jogs
In tegenstelling tot de meeste andere controllers, is de Numark NS7 II voorzien van twee gemotoriseerde high res MIDI jogs met twee draaisnelheden: 33 en 45 toeren per minuut, en met een keuze in de aanpassing van de torq (hoog/laag). Van alle controllers in het gamma is de NS7 wellicht degene die het meest waarheidsgetrouw het effect van vinyl nabootst, dit door de souplesse en een uitstekende respons. Het gebruik van de originele 7 inch vinyl en echte slipmats geeft een gevoel van controle dat zeer dicht staat bij echte vinylplaten, en dat is iets wat dj’s zeker waarderen. Dit zal ongetwijfeld de reden zijn waarom je meerdere uren na elkaar achter deze console zal blijven plakken. Bij de instellingen van de gemotoriseerde jogs vinden we verder ook nog dat we de start/stop-tijd van de draaitafel kunnen aanpassen. 

EFFECTEN
Een essentiële functionaliteit, is het toewijzen van effecten. Nogmaals, Numark heeft aan alles gedacht. Om een effect toe te wijzen, klik je simpelweg op FX. De intensiteit van het effect kan worden aangepast door de knop boven FX naar links of rechts te draaien. Dit eenvoudige proces zal zeker zijn nut bewijzen in live situaties. Druk gelijktijdig op shift en FX en je tovert de lijst met beschikbare effecten in Serato DJ tevoorschijn. En om de mogelijkheden te vermenigvuldigen, combineert de NS7 verschillende effecten op één enkel kanaal. 

DE PADS
De afgelopen jaren zijn pads essentieel geworden in de meeste dj-booths. Numark heeft dat begrepen en heeft op de NS7 II 16 verlichte Akai-pads voorzien. Afhankelijk van de ingeschakelde functie veranderen ze van kleur. Erg handig, zeker wanneer er niet veel licht is. Door de NS7 II aan te sluiten op de Serato DJ-software (via usb en een laptop), is het mogelijk om functies (Cues, Loop, Roll, Sampler, Slicer) toe te wijzen aan de 16 MPC- pads. Gezien hun aanslaggevoeligheid, zijn de pads erg responsief en enorm nauwkeurig. Hierdoor vormen ze een geweldige aanvulling en geven ze een nieuwe dimensie aan de mix. Je hebt geen extra controller of sampler nodig. Alles is voorzien om tussen twee mixen zelf even een stukje te drummen. Een ideale functie om je mix te kruiden of om een eigen creatieve toets toe te voegen, zowel geschikt voor club dj’s, als dj’s in een band. We merken op dat de pads in de Pad Mode allemaal een dubbele functie hebben als je ze één of twee keer indrukt.

- Cue: hot cue en Auto Cue Auto Loop

- Auto/Roll: Auto-loop en Loop Roll

- Loop: maakt het mogelijk om een lus handmatig te bewerken en de toe te wijzen aan een van de pads

- Sampler: sampling en het instellen van de snelheid van de samples (de intensiteit waarmee de pad wordt aangeslagen, bepaalt het volume van de sample).

- Slicer: slicer en loop slicer  

PITCH
Het merendeel van de functies van de NS7 II zijn voorzien van leds die de zichtbaarheid verbeteren tijdens een optreden. Ook bij de pitch (of toonhoogte) is dat het geval. Er brandt wit licht wanneer de pitch op 0 staat. De NS7 is niet uitgerust met digitale pitch. Maar, is het echt noodzakelijk dat de toonhoogte automatisch op het scherm wordt weergeven bij diegenen die Serato DJ gebruiken? Hoe dan ook, de toonhoogte is zeer nauwkeurig en biedt de keuze uit -8/+8, -16/+16 of -50/+50. En als aanvulling is er een Pitch Bend. Hiermee kan je makkelijk de verschuiving van een mix even versnellen of vertragen. Deze functie doet denken aan een functie die vaak op dubbele cd-spelers is geïnstalleerd. Een gadget dat wellicht nog maar weinig gebruikt wordt door dj’s die werken met vinyl of cd.  

LOOP FILTER
Deze functie vinden we terug aan de rechterkant van het toestel. Ze stelt je in staat om langere of kortere loops te maken op het weergegeven nummer. En dat simpelweg door aan de filterknop te draaien die zich op elk kanaal bevindt. Een interessante snelkoppeling om een bepaald effect te monteren in een nummer, of aan een mix toe te voegen. Als je de Loop Filter knop samen met de shift indrukt, heb je de mogelijkheid om een effect (naar keuze) rechtstreeks aan deze filterknop toe te wijzen, voor elk kanaal. Nog een leuke feature, dus!  

TOUCH
Touch is eigenlijk een vrij unieke functie. Na de activering ervan worden de regelaars van de effecten (op het bovenste deel) gevoelig voor aanraking. Dit laat je toe om snel te schakelen van de ene naar de andere functie. Door het indrukken van de shift en de Touch-knoppen, worden de EQ-knoppen gevoelig voor aanraking. Tik bijvoorbeeld op de Mid-knop en dat volstaat om de midfrequenties terug te trekken. Innovatief! (Alhoewel anderen dit wellicht eerder als een gadget zullen aanzien.)  

SYNC
Deze functie synchroniseert automatisch de bpm van de gespeelde nummers, zonder tussenkomst van de dj. Een echte aanwinst, vooral wanneer je sessies speelt van meer dan twee beats tegelijk.  

BEAT GRID
De functie Beat Grid (toetsen instellen en slider) maakt het mogelijk om de beat grid van het huidige nummer aan te passen om meer precisie te bekomen bij het gebruik van effecten als bijvoorbeeld de Loop/Roll  

SLIP MODE
Eenmaal de slipmodus is ingeschakeld, kan je de schijven bedienen (bijvoorbeeld rewind of scratch) zonder dat de normale voortzetting van de track daardoor beïnvloed wordt. Dit betekent dus dat ondanks deze manipulatie de track verderspeelt op het punt waar hij sowieso zou zijn aanbeland, alsof de manipulatie nooit heeft plaatsgevonden.  

BLEEP / REVERSE
Wanneer je de Reverse inschakelt, draait de disc achteruit (en de muziek dus ook). Als je de Bleep aanzet, blijft de plaat hangen op diezelfde plek, maar wordt het geluid achterwaarts gespeeld.  

STRIP SEARCH
Dit is een revolutionaire functie die op de oude NS7 door Numark voor het eerst in de dj-wereld werd geïntroduceerd. Hiermee kan je niet alleen de voortgang van een nummer weergeven met een rode led, maar ook vooruit- en terugspoelen door met je vinger over de Strip Search-balk te schuiven. Het is een zeer nuttige optie die voorkomt dat je lang moet terugspoelen via het toetsenbord van de laptop (voor zij die Serato DJ zouden gebruiken).

 

BUDGET

Numark kondigt een prijs aan van om en nabij de €1439,99 (incl. BTW). Dit lijkt veel, maar is het eigenlijk ook weer niet. Vooral voor een all-in standalone oplossing die ultracompleet is met zelfs de Serato DJ-software meegeleverd. Inderdaad, als we rekening houden met de mogelijkheden, de kwaliteit, de afwerking en het oog voor detail, valt die prijs eigenlijk best mee. Houd er rekening mee dat sommige mixers die zeer populair zijn, veel duurder uitvallen.

 

CONCLUSIE

De NS7 II is zonder twijfel een must have als we het over een controller / all-in-one-console hebben. Hij is zeer compleet en wordt verkocht aan een eerlijke prijs als we rekening houden met de kwaliteit. De NS7 II is bedoeld voor elk type dj, hoewel vinyl liefhebbers er nog makkelijker toe aangetrokken zullen zijn. De elementaire functies, zoals een gemotoriseerde 7” draaitafel, maken hem tot een vrij grote controller. Dit kan in de praktijk soms een nadeel zijn. Niet alle clubs hebben de ruimte of de aansluitmogelijkheden voor dit type controller. Dit gezegd zijnde, is dit na enkele dagen uitvoerig testen zo ongeveer het enige minpuntje dat ik heb kunnen ontdekken. Hij verbaast echt door zijn professionaliteit en de drang om de onstilbare honger van de moderne djs te kunnen stillen. Je kan je zelfs afvragen of Numark nu niet een beetje te ver is gegaan in verband met bepaald functies. Sterker nog, wanneer je er pas mee aan de slag gaat, loop je snel verloren in het doolhof van mogelijkheden. Maar, om de gebruikers op weg te helpen, heeft Numark een software ontwikkeld die speciaal aan de NS7 II is gewijd. Een interessante bron van informatie! Net als de vele tutorials op Youtube, trouwens. Een wijze raad: neem de tijd om de controller en zijn mogelijkheden te leren kennen. De NS7 II is namelijk een leuk toestel dat je creativiteit alleen maar verder zal aanscherpen. Proficiat Numark!