aanmelden
Allen&Heath Xone:DB2
DJ Gear & VJ 29-01-2014
door:

DIGITAL DJ MIXER

 

Allen&Heath is een toonaangevend Brits bedrijf dat vooral gekend is voor zijn professionele studio en live PA mixing consoles. Het bedrijf staat garant voor z’n hoge bouwkwaliteit en de mooie warme sound. Qua marktpositie behoort dit merk zeker tot de topmerken van de pro-audio industrie. Hoewel ik nog nooit met een mixer van dit merk heb gewerkt, had ik wel al meermaals opgevangen van collega DJ’s hoe fantastisch de klank en de effecten waren. Met andere woorden: ik verwacht heel wat van deze Xone:DB2 mixer! Laten we maar beginnen aan de test...

 

 


HANDLEIDING & TOEBEHOREN

De Engelstalige handleiding is duidelijk en goed opgesteld. Ook de illustraties zijn zeer handig en geven een duidelijk beeld van wat er bedoeld wordt. Bij de handleiding zit ook een CD met daarop de software en de drivers van de soundcard. Op de website kan je hiervan trouwens de laatste nieuwe updates downloaden. Verder krijg je nog een USB-kabel, een stroomkabel voor het Europese netwerk en één voor het Engelse stroomnetwerk. Een zeer leuk extraatje is het zakje met een reserveknop voor een schuiver en drie reserve rubberen draaiknopjes. De Xone:DB2 wordt in een mooi afgewerkt pakket geleverd. De stevige zwarte kartonnen doos heeft een mooi design en wordt binnenin verstevigd met schuimrubber, zodat de mixer in perfecte staat bij je thuis toekomt.
 

  

 

 

 

MOGELIJKHEDEN

De Xone:DB2 is meer dan een gewone clubmixer. Naast een mengpaneel met een normale gain, toonregeling en faders, is het ook een soundcard met vier stereo inputs én ook nog eens een MIDI controller. Via een handig LCD-schermpje kunnen we in menu’s scrollen en bijna alles aanpassen. De curves van de faders en crossfader, de USB routing, de recording setup, de monitor outs… werkelijk het hele mengpaneel is digitaal aanpasbaar.
Zo kan je bijvoorbeeld de 3-bands equalizing switchen naar drie mogelijke standen. De eerste stand is de ‘isolator’ waarmee je bepaalde frequenties volledig kan weghalen (zogenaamde ‘killswitches’). De tweede stand is de ‘EQ’ waarmee je de tonen kan bijstellen, maar minder extreem dan met de isolator. In de derde stand worden de equalizers filters, waarmee je dus hi & lo pass filters in je mix kan brengen. Zeer leuke feature vind ik dat, en volgens mij een primeur op een dj mixer. Ook uniek is dat je de booth output kan aanpassen. Je kan de fase aanpassen, maar ook de source: wil je in je headphone horen wat je hoort door je monitor, of door de mix - de keuze is aan jou. Een andere leuke en krachtige feature is het ‘Matrix’ systeem, waardoor je elke analoge input kan laten binnenkomen op elk kanaal. Daarbovenop kan je op elk kanaal ook nog switchen tussen analoog, digitaal of usb input. Zo kan je dus bijvoorbeeld draaien met een vinyl via de analoge input, daar een CD digitaal inmixen via de X link kabel, en dan bijvoorbeeld overschakelen naar een track die wordt afgespeeld in Traktor of Scratch Live. Traktor of Scratch Live kunnen wel alleen MIDI gebruikt worden via USB. Als je een Traktor of Scratch Live timecode vinyl wil gebruiken vanuit je CD- of platenspeler, zal je de hardware interface van deze programma’s moeten aansluiten op de Xone:DB2. Ook kan je dankzij de input matrix dezelfde audiobron laten binnenkomen op verschillende kanalen om dan bijvoorbeeld op het ene kanaal een effect te zetten, en op het andere een filter, en makkelijk te kunnen switchen tussen beide. Met één druk op de MIDI SHIFT knop kan je het hele toestel switchen naar een MIDI controller voor Ableton, Scratch Live, Traktor en andere software. Je kan dan alles gaan MIDI mappen, zodat je deze programma’s kan besturen vanaf je mixer.
Momenteel zijn de drivers van de Xone:DB2 wel nog niet compatibel met het laatste nieuwe MAC osx ‘Mavericks’, maar daar wordt wel aan gewerkt. De mixer kan ook worden gebruikt als usb soundcard, met 24 bits / 48kHz samplerate, en vier stereo inputs en 4 stereo outputs.
Tenslotte zijn we gekomen bij misschien wel het krachtigste onderdeel van de mixer: de effectensectie. Deze bestaat uit twee kanalen (X & Y) die je onafhankelijk van elkaar aan een effect en fader kan toekennen. Je kan op het bovenpaneel onder het lcd schermpje kiezen uit vijf main effecten via drukknoppen: delay, reverb, resonance, modulator en damage. Wanneer je een effect kiest, kan je dan nog eens per type op het LCD schermpje kiezen tussen de 10 tot 20 varianten van het gekozen effect. Zo zijn er bijvoorbeeld 20 verschillende reverbs mogelijk… De effectensectie heeft een bpm herkenningssysteem ingebouwd en is makkelijk afstelbaar via de verschillende bijhorende draaiknoppen (wet/dry, expression, en filter). Zoals je ziet heeft de Xone:DB2 veel en misschien wel unieke mogelijkheden. Het is wel een mixer die je moet leren gebruiken, dat is zeker… Maar eens je vertrokken bent met de verschillende functies, zijn de creatieve mogelijkheden eindeloos!

 

      

KLANK

Van een merk dat high-end mixing consoles maakt voor professionele opname studio’s, verwacht je uiteraard veel van de klankkwaliteit… En die krijg je dubbel en dik. Klank  beschrijven met woorden is niet zo eenvoudig, maar in spreektaal zou je het kunnen omschrijven als ‘moddervet’. Ik testte met zowel echte vinyls als digitale klankbronnen, en de sound is lekker punchy, vol en warm. Het lijkt wel alsof de Xone:DB2 aan de koude digitale sound wat meer warmte heeft toegevoegd, en dat heb ik uiteraard graag als vinyl-liefhebber. De interne 24 bit/48000kHz ASIO soundcard doet haar werk prima en is zeker studio-waardig. Een klein minpuntje dat ik toch moet meegeven: bij het scratchen in de hoofdtelefoon, vond ik de sound van de scratches wat metaalachtig klinken. Ik denk echter dat dit meer te maken heeft met de crossfader, dan met de sound van de mixer… Voor de klank geef ik dus een mooie 9,5 op 10.
 

ERGONOMIE

Het toestel is zeer intuïtief, simpelweg doordat er niet teveel knoppen op staan. Bij veel digitale mixers is er een overaanbod aan knopjes, maar dat is bij de Xone:DB2 zeker niet het geval. Veel instellingen die op analoge mixers via knoppen moeten gebeuren, worden overgenomen door het digitale menu op het LCD-schermpje. De lay-out is logisch en je vindt al snel terug wat je nodig hebt. De schuivers, drukknoppen, schakelaars en draaiknoppen voelen allemaal lekker aan… Niet te los, niet te stroef en daarbovenop voel je onmiddellijk dat het kwaliteit is. De enige opmerking die ik heb, turntablist zijnde, is dat de knop van de crossfader recht had mogen zijn, en zonder het “Xone”-tekentje er ingegraveerd. Maar alleen scratch DJ’s gaan zich hier aan storen, voor andere gebruikers zijn deze knoppen meer dan OK.
 

 

BUDGET

Met de Xone:DB2 zorgde Allen&Heath voor een vereenvoudigde, meer betaalbare versie van z’n grote broer, de Xone:DB4. Voor de DB2 betaal je €1641,97 (incl. BTW). Voor die prijs is deze mixer zeker bedoeld voor de pro-dj / live performer markt. Is deze prijs te hoog voor wat je krijgt? Zeker niet. De mogelijkheden zijn eindeloos, de kwaliteit en duurzaamheid zijn er duidelijk ook. Reken daarbij nog de combinatie van analoog/digitaal/usb, de interne soundcard en de handige digitale menu’s, en je krijgt met de Xone:DB2 meer dan ‘just your average’ club mixer.

 

BESLUIT

Deze mixer is een echte aanrader voor EDM DJ’s die de voordelen van digital dj’ing willen gebruiken in combinatie met een warme en vette analoge sound. De faders zijn allemaal van uitstekende kwaliteit, maar wel minder geschikt voor turntablism door de lay-out van de knoppen naast de faders, en de crossfader cut-in tijd. Dit wil niet zeggen dat je niet kan scratchen of jugglen met deze mixer, het is gewoon voor een andere doelgroep bedoeld dan voor echte battle dj’s & ‘scratch nerds’. Het hele toestel is intuïtief, van hoge kwaliteit en zeer robuust gemaakt, en dat moet ook voor gebruik in een ‘club-omgeving’. Voor de beginnende DJ is dit misschien een iets te duur en uitgebreid toestel, maar voor de gevorderde/creatieve DJ die meer wil doen dan gewoon tracks afspelen, is dit zeker een goede investering. Je krijgt voor deze prijs waar voor je geld. Het toestel biedt enorm veel mogelijkheden als het gaat over effecten, filters en aansluitingsmogelijkheden. Ook de mogelijkheid om het ganse toestel te switchen naar een MIDI controller of te gebruiken als een soundcard, zijn mooie extra troeven. Ook voor live performers die niet echt draaien met decks, maar live sets spelen met controllers en DAW’s (zoals Ableton), kunnen zeker gebruik maken van deze mixer. Moest het toestel nu nog time-code CD’s/vinyls kunnen lezen van Scratch Live of Traktor, dan zou het ‘the perfect marriage’ zijn tussen de analoge en digitale DJ wereld.  Wie weet komt er binnenkort wel een software update die het wel mogelijk maakt? Eén ding is zeker… De Xone:DB2 is een oerdegelijke en innovatieve clubmixer die gebouwd is met oog op de toekomst van digital dj’ing.