aanmelden
Rane Sixty-Four
DJ Gear & VJ 30-12-2013
door:

DJ MIXER

 

Toen in 2004 de Amerikaanse pro- audio fabrikant Rane en het Nieuw Zeelandse software bedrijf Serato de handen in mekaar sloegen, veranderden zij voorgoed de DJ cultuur. Hun “Scratch Live” veroverde de markt wereldwijd en blies een volledig nieuwe wind in het DJ & turntablism landschap. DJ’s hoefden eindelijk niet meer met vijf platenbakken te zeulen naar hun club gigs, maar konden voortaan hun muziek afspelen vanaf een laptop, aangestuurd door een klassieke platenspeler of cd speler. De muziek files werden virtueel geladen op de laptop in het Scratch Live progamma, maar bleven manipuleerbaar via je decks naar keuze. Gewoon je CD- of platenspeler aansluiten op een bijgeleverde hardware box, die je dan met een laptop kan verbinden via usb.  DJ’s  & turntablists die de overstap naar de digitale wereld wilden maken, konden gewoon hun technische manier van draaien blijven behouden, met het grote voordeel dat ze plots toegang hadden tot elke mogelijke sound de je je maar kon inbeelden. Niet alleen werd het mogelijk om muziek af te spelen die je niet op vinyl of audio cd had… DJ’s konden nu ook hun eigen edits / mashups / producties / remixes beginnen spelen. Zelfs je eigen stem live opnemen en scratchen werd plots mogelijk. Geen wonder dat dit product in geen tijd het club- en battle DJ circuit inpalmde. 
Enkele jaren later kwamen Rane & Serato dan op de proppen met de TTM57-sl battle mixer. Deze mixer had de externe hardware geluidskaart en de meeste controls van de Scratch Live software ingebouwd. Je kon dus vanaf je mengpaneel je laptop beginnen besturen zonder deze eigenlijk nog te moeten aanraken. Ook deze mixer werd al snel wereldwijd een hit, vooral dan in het turntablism milieu.
Later begonnen dan allerhande merken zoals Denon en Novation externe MIDI controllers te produceren, speciaal ontwikkeld om Scratch Live te besturen. Cue points, samples triggeren, on the spot loops & looprolls creëren, alles werd mogelijk.
Giet nu al deze bovenvernoemde elementen samen in één mengpaneel en voeg er twee extra kanalen en een hoop nieuwe mogelijkheden aan toe en je krijgt de gloednieuwe Sixty-Four club mixer, het nieuwste vlaggenschip van Rane. De grootste verschillen met de legendarische TTM 57 sl mixer, zijn dat je vanaf nu twee laptops simultaan kan gebruiken (ideaal voor DJ duo’s), alsook de nieuwe bijhorende software ‘Serato DJ’, die Scratch Live op termijn zal vervangen. Er zijn uiteraard een hoop verbeteringen en nieuwe functies aangebracht bij zowel de mixer als de software, maar daarover later meer in deze review.

 

 

 

PACKAGE
 

De mixer zit verpakt in plastiek en wordt in de kartonnen doos netjes op zijn plaats en schokvrij gehouden door middel van twee schuimrubberen houders. Er zitten vier Serato control vinyls , vier Serato control CD’s en twee USB kabels bij, omdat op deze mixer twee laptops en dus ook vier decks kunnen aangesloten worden. Er worden ook twee stroomkabels bijgeleverd: één kabel voor het Europese electricteitsnetwerk en één kabel voor het Amerikaanse netwerk. Verder vind je twee handleidingen in de doos: één voor het mengpaneel zelf en één voor de nieuwste Serato DJ software. De handleiding is Engelstalig en is zeer mooi en duidelijk opgesteld. Met behulp van heel wat afbeeldingen en schema’s wordt de werking uitgelegd in klaar en duidelijke taal. Het enige spijtige aan de verpakking is misschien wel het ontbreken van een mooie illustratie op de buitenkant. Het is een doodgewone bruine kartonnen doos met het Rane logo op gedrukt. Bij de meeste toestellen binnen deze prijscategorie werd meestal ook tijd gestoken in de buitenverpakking, maar Rane houdt het basic… Al gaat het de kopers van de Sixty-Four natuurlijk voornamelijk om de sound en de mogelijkheden van deze mixer!

 

AANSLUITINGEN
 

De Sixty-Four heeft achteraan alle standaard aansluitingen die een moderne club mixer moet hebben en zelfs veel meer. De mixer beschikt qua ingangen over vier stereo line- inputs (cinch) die ook allemaal geswitched kunnen worden naar phono ingangen, en dit via kleine schakelaars op het achterpaneel. Boven deze vier inputs bevinden zich twee grote draaischroeven om de aarding van de platenspelers op te bevestigen. Meestal is die aansluiting voor de aarding een vervelend, te klein en onhandig ding, maar daar hebben ze bij Rane deze keer echt werk van gemaakt. Verder vinden we nog een AUX en een SESSION ingang.
Voor de master output is gekozen voor XLR, de booth out (om een monitor op aan te sluiten) bestaat uit twee (L+R) gebalanceerde ¼’’ jacks. Er is ook een master output die gebruik maakt van cinch, wat soms toch wel handig kan zijn als er geen XLR kabel in de buurt is. Er zijn ook nog twee microfooningangen, waarvan de ene over +48V phantom power beschikt, volgens mij een primeur voor een club mixer. De andere microfoon-input kan geswitched worden naar nog een extra line-ingang. Vervolgens heeft het toestel dan ook nog eens een EFX send & return om externe effecten via twee paar (L+R) unbalanced ¼’’ jacks op aan te sluiten, een digitale S/PDIF in- en uitgang en ook nog twee USB-poorten.
Vooraan zijn er drie hoofdtelefoon outputs: twee gwone jacks & één mini jack - ideaal voor DJ duo’s. Qua in- en uitgangen dus zeker meer dan voldoende, zo zien we het graag!

 


GEBRUIK: ERGONOMIE EN MOGELIJKHEDEN
 

Het mengpaneel is rechthoekig en even hoog als een draaitafel of CD-speler. Het overgrote deel van het paneel is zwart, met links en rechts twee grijze velden om het onder te verdelen in duidelijke secties. De vele kleurrijke knoppen geven de mixer een hippe look, maar toch denk ik dat het hoofddoel hier niet was om een leuke look te creëren, maar werd er eerder gedacht aan de functionaliteit van deze kleuren.
Op het eerste zicht lijkt het bovenpaneel te beschikken over een overvloed aan druk- en draaiknopjes, maar al snel begin je er een logische opbouw in te zien. Dankzij de grijze secties op het bovenpaneel en de verschillende kleuren in de lichtgevende knopjes, krijg je al snel inzicht in de werking. Om de gebruiksvriendelijkheid te testen, ben ik - zonder de handleiding te lezen! - beginnen experimenteren met de effecten, de cue buttons en de loop sectie. Al na een paar minuten had ik de werking van de meeste functies achterhaald.
Centraal op het paneel bevinden zich de vier kanaalfaders, met daaronder horizontaal de reeds gekende magnetische crossfader van Rane. De hele kanaalsectie is openschroefbaar, waardoor het vervangen en reinigen van faders snel en makkelijk kan gebeuren. Elk kanaal heeft een draaiknop om de juiste USB-poort of input te kiezen, met daaronder een gain button , Hi Mid en Low equalizers, een filter draaiknop, een flex efx button om een effect aan het kanaal toe te kennen, en tenslotte een assign button om elke fader te kunnen toekennen aan de juiste kant van de crossfader. Zowel de draai- als de drukknoppen voelen stevig aan en zijn duidelijk van goede kwaliteit.
Uiterst links en uiterst rechts bovenaan bevinden zich de controle knopjes om te scrollen in de library van je laptop. Daaronder bevinden zich langs beide kanten de controls voor loops en looprolls, bestaande uit een draaiknop om de lengte van de loop te kiezen en drukknoppen om het begin van de loop te kiezen. Daaronder bevinden zich dan nog de cue buttons, waarmee je eenvoudig naar vooraf gekozen markers in je songs kan gaan. Door de tab button gelijktijdig in te duwen, kan je met deze cue buttons ook je samples triggeren in de SP6 sampler van Serato DJ.
Links naast de kanalen vind je dan de effectensectie, die bestaat uit drie draaiknoppen, één joystick en vier drukknoppen met elk hun eigen functie. Je effect in het juiste tempo krijgen, de juiste hoeveel heid effect (wet/dry), de tijdsduur van het effect, de manier waarop je delay zich herhaalt… De mogelijkheden zijn éindeloos, en na wat experimenteren zal je al snel de juiste resultaten bekomen!
 

 

 

 

SOUND

De 24-bits soundcard zorgt voor een mooie geluidskwaliteit en een krachtig signaal. Er is ook de mogelijkheid om softwarematig te switchen naar 16 bits. Ook de equalizers doen hun werk prima en halen de gewenste frequenties makkelijk weg!

 

BUDGET

Voor de Rane Sixty-Four betaal je €2540 (inclusief BTW). Gezien het hoge prijskaartje is dit duidelijk een product voor de professionele en gevorderde DJ. Dit wil niet zeggen dat het zijn geld niet waard is, maar het lijkt me toch niet de juiste mixer om mee te leren draaien. Beginners wagen zich volgens mij beter eerst aan een meer basic exemplaar. Maar uiteraard krijg je met deze kwalitatieve mixer en z’n vele mogelijkheden waar voor je geld!

 

BESLUIT

Doordat je twee laptops kan aansluiten, is dit de ideale mixer voor dj duo’s. Maar de Sixty-Four is ook helemaal geschikt voor clubs, om hem als vaste mixer in de dj booth te plaatsen. De dj kan gewoon binnenkomen, zijn laptop aansluiten en beginnen draaien: het overschakelen naar de volgende dj kan hierdoor naadloos verlopen. Geen gedoe meer met kabels versteken tijdens een dj-set, wat zowel voor de DJ als het publiek een fijne vooruitgang is. Niet alleen club dj’s maar ook turntablists zullen hun hart kunnen ophalen aan deze mixer. De mogelijkheden om creatief te zijn met je mixes, zijn eindeloos. De Rane Sixty-Four is eigenlijk ook een instrument dat je moet leren bespelen en waarmee je kan experimenteren!