aanmelden
American Audio ELMC 1
DJ Gear & VJ 05-09-2013
door:

MIDI CONTROLLER FOR BEGINNERS

 

American Audio is een merk binnen de ADJ Group, een bedrijf dat al bestaat sinds de jaren 80. Het begon als leverancier van belichtingsmateriaal, waarna het wereldwijd uitgroeide tot een grote speler op vlak van pro audio, DJ en light gear. Hun merken proberen producten te maken van een zo degelijk mogelijke kwaliteit, tegen een gunstige prijs. De ELMC 1 is één van de nieuwste MIDI controllers van American Audio. Hij is bedoeld voor beginnende DJ’s, meer bepaald kinderen en tieners die geïnteresseerd zijn in DJ’ing en voor de eerste keer willen leren mixen. Een interessant concept? Tijd voor een test!

 

Bouw & Design

Wanneer ik de twee flappen van de langwerpige doos openvouw, komt er een leuke controller tevoorschijn die bij de eerste indruk degelijk is. Hij heeft twee jogwielen met bovenaan een geribbeld oppervlak om de grip te bevorderen. In het midden van het toestel zijn er negen kleine draaiknoppen in lichtgrijs plastiek, die goed rond hun as draaien. Alle drukknoppen van de basisbediening (loop, play, cue en sync) zijn wederom gemaakt van lichtgrijs plastiek en bevinden zich onder ieder jogwiel. Het toestel zelf is volledig vervaardigd uit zwart, stevig plastiek. De kleurrijke, felle achtergrondverlichting van de basisbediening is mooi en opvallend. Ik stel me enkel de vraag of de ELMC 1 bestand is tegen intensief dagelijks gebruik. Het feit dat alles uit plastiek bestaat, heeft het nadeel dat krassen ook meteen zorgen voor een personalisering van je controller.  Langs de andere kant is de ELMC 1 bedoeld voor absolute beginners en was het dus misschien niet aangewezen om er meteen dure materialen tegenaan te gooien.
 

 

Mogelijkheden & Specificaties

- afmetingen: 360 x 180 x 64 mm
- gewicht: 1.07 kg
- USB-gevoed
- tweekanaals controller
- touch sensitive scratch wheels
- inclusief Virtual DJ LE software (Mac/PC)
- driebands EQ per deck
- vinyl button per deck
- pitchbend functie
- hardware knoppen voor browse-functionaliteit
- FX of Sampler control
- dubbele functie voor MIDI bediening op de meeste knoppen en schakelaars
 


ERGONOMIE

Qua feeling tijdens het spelen zijn de jogwielen niet fantastisch. Ze draaien iets te enthousiast door, maar doen wel wat ze moeten doen. Toch is dit binnen die prijsklasse wel één van de beteren op het gebied van grip. De crossfader danst vlot van links naar rechts. De grote extra draaiknop in het midden van de controller zorgt ervoor dat je handig door je bestandslijst kan scrollen naar het muziekbestand dat je zoekt. De aanwezige laadknoppen, die ieder een virtueel deck vertegenwoordigen, maken het dan weer makkelijk om zonder fout het nummer in het juiste deck te laden. Dankzij de achtergrondverlichting kan je de startpositie van je virtuele decks ook in het donker bepalen. Mijn Windows Vista laptop (met 4GB RAM en 2.8ghz verspreid over twee cores) lijkt goede vrienden te worden met deze midi controller en verspreekt zich niet tijdens de digitale communicatie. Kortom, de ELMC 1 is zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, iets wat extra noodzakelijk is voor beginners.

 

AANSLUITINGEN

Op de controller zit één enkele USB-poort die zorgt voor de digitale communicatie met de computer. Deze poort dient ook voor de elektrische stroomtoevoer, verkregen via de computer. Andere verbindingen zijn dan ook overbodig, wat maakt dat het aansluiten zelf zeer vlot verloopt.

 

 
HANDLEIDING & TOEBEHOREN

Op de meegeleverde CD staat geen handleiding. Ook een papieren handleiding was niet terug te vinden in de doos. Wel kan je de handleiding downloaden via hun Europese website, www.americandj.eu. Deze is enkel beschikbaar in het Engels, misschien wat minder handig voor de kleinsten? In de doos vind ik nog een USB kabel en een cd-rom schijfje met daarop de nodige drivers en software. Met andere woorden: eenvoud troef. Je krijgt wat je nodig hebt en niets meer. We moeten ons ervan bewust blijven dat het in deze prijsklasse gaat om de essentie en niet om de toeters en bellen. Even de één meter lange usb kabel, die van zeer degelijke kwaliteit blijkt te zijn, uit het plastiekje frunniken. Dan de USB plug aansluiten op onze computer, de installatie een kwartiertje haar ding laten doen en we kunnen aan de slag. Het bijgeleverde software pakket is Virtual DJ LE. De “LE” staat voor limited edition, wat eigenlijk wil zeggen dat je nog zal moeten bijbetalen voor de echte “Pro” versie van het pakket. Maar op deze manier kan je toch al ontdekken hoe de software in elkaar zit en wat je ermee kan doen!

MOGELIJKHEDEN

Er is een driebands EQ per deck. Deze knoppen staan naast de jogwielen en dienen voor het filteren van de hoge, midden en lage tonen bij het mixen. Ook is er een vinyl button per deck. De jogwielen gedragen zich als vinyl en zorgt ervoor dat de gebruiker de muziek kan manipuleren alsof het een vinylplaat is. Als deze knop niet opstaat, zit je in CD/digitale modus. Dit zorgt ervoor dat je de muziek kan versnellen of vertragen. Achter de FX of sampler controller zitten alle softwarematige effecten. We krijgen hier vooral de basis waarmee we kunnen spelen tijdens het mixen: reverb, delay, flanger, etc. Vervolgens is er een dubbele functie voor MIDI-bediening op de meeste knoppen en schakelaars. Dit wil zeggen dat er twee decks met bijhorende knoppen zitten in één toestel, elk via de USB poort aangestuurd door een MIDI-signaal. Om de lijst te vervolledigen, werd er per jogwiel een beatsync activeringsknop geplaatst op de controller. Zo kan ook iemand zonder ervaring met gemak beatmatchen. Het enige wat voor elke zichzelf respecterende DJ ontbreekt, is een pitch. Wel kan je met twee knopjes (een duo boven ieder deck) een pitchbend tot stand brengen.
 

 

Budget

Een deftig stuk speelgoed dat zijn adviesprijs van €99 waard is. Het is degelijke kwaliteit, voor een degelijke prijs. Deze kleine MIDI controller is dankzij z’n prijs-kwaliteitverhouding zeker concurrentieel te noemen in zijn niche markt.

 

Besluit

We staan als DJ vaak achter tafels vol met technologische gadgets die complimentjes ontlokken bij andere mensen. Maar zoals een Engels dichter ooit zei: “Eenvoud is de eerste stap der natuur en de laatste der kunst”. Om maar te zeggen dat deze controller perfect is voor beginnende DJ’s die spelenderwijs willen ontdekken hoe alles werkt.