aanmelden
Sennheiser HD 25 Aluminium
DJ Gear & VJ 07-10-2013
door:

HEADPHONES

 

Sennheiser is reeds decennia lang één van de toonaangevende merken voor hoofdtelefoons, microfoons en andere geluidsapparatuur. Een van hun populairste hoofdtelefoons is de legendarische HD 25. Omdat die dit jaar zijn 25ste verjaardag viert, kwam er een speciale aluminium editie op de markt. Benieuwd of ook dit model ons zal kunnen bekoren!

 

Package

De Sennheiser HD 25 Aluminium wordt geleverd in een heel mooie verpakking. De doos en de binnenkant ervan zijn zo goed afgewerkt dat je dit sowieso zal willen bijhouden. Op de buitenkant van de stevige kartonnen verpakking vind je alvast een korte uitleg in zeven talen en enkele illustraties verduidelijken het geheel. De hoofdtelefoon zit verpakt in een mooi afgewerkt suède tasje met ritssluiting en past precies in de schuimrubberen bescherming binnenin de doos.

De bijgeleverde meertalige handleiding is kort en bondig maar heel duidelijk opgesteld. Ze bevat eigenlijk meer illustraties dan woorden, maar is echt perfect. Bij veel handleidingen is het zoeken naar wat je precies wil weten en gaat het essentiële verloren tussen de overbodige uitleg. Dat is hier dus al zeker niet het geval!

Het is duidelijk dat ze bij Sennheiser hun best hebben gedaan om hun verjaardagsmodel zo netjes mogelijk af te leveren. Bij het openmaken van de doos krijg je echt het gevoel dat je een kwaliteitsproduct hebt gekocht.

 

Bouw

De hoodtelefoon is volledig afstelbaar, net zoals de meeste DJ hoofdtelefoons. Je kan de oorstukken apart verzetten, bijvoorbeeld met één kant schuin omhoog om slechts met één oor te kunnen luisteren. Het bovenstuk zelf kan ook openschuiven, om zo de perfecte stand te vinden die past bij jouw hoofd en jouw vereisten. Het voelt allemaal stevig aan en lijkt duurzaam gemaakt te zijn.

Een belangrijk voordeel van deze nieuwe oorschelpen, is dat ze niet bestaan uit geponst aluminium, maar aluminium dat met een hoogtechnologische machine werd gefreesd. Dit garandeert een absoluut egale dikte, wat de geluidskwaliteit verhoogt.

De audiokabel is vrij dun en lijkt daardoor misschien wat kwetsbaar. Maar wat je niet ziet, is dat er een staaldraad in verwerkt zit en de kabel dus wel degelijk heel stevig is. Een zeer groot pluspunt scoort Sennheiser dan weer door bijna alle onderdelen van de hoofdtelefoon apart te verkopen. Heb je bijvoorbeeld je kabel toch weten te molesteren, dan kan je deze gewoon vervangen door een nieuwe, die je simpelweg inplugt: geen soldering, geen gedoe. Ook de kussentjes zijn heel makkelijk te vervangen. Dit maakt dat de HD 25 nu nog meer geschikt is voor gebruik “on tour”, waar materiaal het vaak hard te verduren heeft.

 

Ergonomie

De hoofdtelefoon zit heel comfortabel op je hoofd en de oorstukken sluiten netjes het buitengeluid af, wat toch zeer belangrijk is voor gebruik in clubs en studio’s. Het geheel blijft goed zitten tijdens het gebruik en zakt niet per ongeluk van je hoofd af zoals dat het geval is bij sommige dj hoofdtelefoons. Ook opvallend is het zeer lage gewicht, wat toch ook weer aangenamer maakt in gebruik.

Maar hoe zit het nu met het allerbelangrijkste punt van deze mooi ogende hoofdtelefoon, namelijk de sound?

 

Sound

Ik was positief verrast door de sound van de HD 25. De klank is zeer aangenaam en warm. De bass zit er lekker in, maar is toch niet overstemmend. Zowel DJ’s, muzikanten als gewone muziekliefhebbers zullen veel luistergenot hebben van deze hoofdtelefoon. Wat de afmixing betreft, vergeten we niet dat de HD 25 in z’n 25-jarig bestaan reeds door duizenden klankingenieurs werd gebruikt. Het grote draagcomfort is in dit verband een plus. Het eigen klankkarakter van de HD 25 vraagt misschien wel wat gewenning, maar dat heb je ook wanneer je naar een ander merk monitors overschakelt. Verder zal hij in een studio-omgeving zeker ook als recording monitor voor zangers en muzikanten goede diensten bewijzen, want ook voor hen is een groot draagcomfort een vereiste.

 

Prijs

Met een prijskaartje van €249 exclusief BTW weet je meteen dat deze HD 25 Aluminium voor de pro (DJ) markt werd bedoeld (maar uiteraard ook door talloze andere “gemotiveerde” gebruikers wordt aangekocht). Dit is niet weinig voor een hoofdtelefoon, maar de HD 25 is dit wel degelijk waard. Dit is immers een lange termijn investering - de “originele” HD 25 heeft dit ten overvloede bewezen. De mogelijkheid om de onderdelen apart te vervangen, maakt het er alleen maar mooier op!