aanmelden
Allen & Heath Xone K:2
DJ Gear & VJ 07-11-2012
door:

MIDI CONTROLLER

 

Hier zijn we weer met een Allen & Heath nieuwigheidje: de Xone:K2 staat hier voor mij, klaar om getest te worden. Deze zeer compacte universele DJ MIDI controller is naar het schijnt een van de betere in zijn soort en prijsklasse. Als ik het hier zo bekijk, moet ik eerst toch nog even overtuigd worden, want ik zie hier een zwart doosje met witte toetsen en wat draaiknopjes, zonder al te veel benoemingen van functies. Testen dus!

BOUW

Deze Xone:K2 komt in een zwart hard body kistje dat je ook kan gebruiken als stand, gezien aan de achterzijde voetjes zijn ingewerkt en deze controller er perfect op past. Verder is dit product echt vet. De behuizing is opgebouwd uit aluminium en geharde kunststof. Het oppervlak aan de bovenzijde is van metaal. De kunststoffen zijkant en onderzijde hebben een antisliplaag-coating die rubberachtig aanvoelt. In totaal zijn er 52 regelaars terug te vinden op de Xone:K2. Er zijn twaalf analoge en zes indrukbare eindloze draaiknoppen voorzien. Deze zijn vervaardigd uit rubber en zeer stevig en robuust. De twaalf analoge draaiknoppen lopen wat stroef, maar zo kan je niet per ongeluk instellingen veranderen bij het manipuleren van de toetsen. Verder heb je ook nog vier lineaire regelschuiven (60mm) en een dertigtal back lite witte toetsen met daarachter RGB LED’s. Deze toetsen zijn ook vervaardigd uit rubber en moeten iets harder worden ingedrukt dan bij andere back lite toetsen, ook hier weer dezelfde filosofie. Aan de onderzijde heb je dan nog vier ronde rubberen voetjes, die jammer genoeg niet werden voorzien van een antisliplaagje. De Xone:K2 heeft een ingebouwde vierkanaals 16Bit 44.1kHz/48kHZ geluidskaart. Verder meet hij 135 x 358 x 30mm en weegt hij slechts 1,5kg met bijbehorend kistje.

 

AANSLUITINGEN 

Niet echt veel aansluitingen bij deze Xone. Helemaal achteraan vind je een RCA audio uitgang, een X:Link RJ45 in- en uitgang en een USB (A/B) poort. Helemaal vooraan heb je dan ook nog een 3,5mm jack aansluiting voor de hoofdtelefoon.

 

HANDLEIDING

Een papieren handleiding zat er deze keer niet bij, maar op de bijgeleverde software disc vind je wel de Engelse handleiding in PDF. Deze is voorzien van zeer duidelijke en leerzame tekst, jammer genoeg volledig in het Engels. Dertig pagina’s vol met afbeeldingen, MIDI toewijzingstabellen, layermogelijkheden en software installatieschema’s geven je heel wat informatie waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan.. Niet echt voor beginnende DJ’s, maar wie weet? Dit is een zeer professionele handleiding met alles erop en eraan. Op www.allen-heath.com vind je nog heel wat meer aan software updates of MIDImaps voor andere DJ software.

MOGELIJKHEDEN EN SPECIFICATIES

Vooraleer je met de Xone:K2 kan werken zoals jij het graag zou willen, heb je toch eerst wat tijd nodig om alles in te stellen. Dit is de sterkte van het product: alle knoppen en toetsen toewijzen naar eigen wens. Gelukkig gaat dat allemaal vlotjes, maar sta er toch even bij stil dat je tot 171 MIDI commando’s moet verspreiden over 52 draaiknoppen en dat je back lite toetsen moet toewijzen en onthouden. Oké, de eenvoudiste manier is geen layers gebruiken en dan maar 1/3 de van het potentieel bespeelbaar maken, maar wil je dat? Neen dus! We gaan voor de drie lagen (layers) die je gemakkelijk kan oproepen via één van de weinig benoemde toetsen met de toepasselijke naam: “LAYER”. Hier kan je dus onder drie verschillende lagen en kleuren functies opslaan. Je kan functies permanent vastleggen en toch overschakelen naar een laag waarin je de functies nog kan wijzigen. Wil je deze Xone:K2 gebruiken als externe mengtafel, of gewoon als effectenprocessor of samplebank? Of wil je hier simpelweg je DJ software mee aansturen? Allemaal geen probleem. Deze K2 gaat vreemd met zowat alle DJ software, waaronder Ableton Live, Traktor PRO, Serato Scratch Live, Virtual DJ, PCDJ en Mixvibes. Je zou er zelfs ook licht- en VJ-software mee kunnen aansturen. Ga gerust eens kijken op de website, er zijn daar al uitgewerkte mappings te vinden van verschillende DJ software, waaronder Traktor. De TSI-file hiervan kan je gewoon importeren, wat dan weer heel wat werk is uitgespaard. Via de X:LINK achteraan kan je verschillende units Xones aan elkaar linken om zo een USB-poort uit te sparen. Je kan de K2 ook linken met de Xone:DB2 of DB4 DJ mixers. Pas op, je linkt hier geen audio door naar andere units, daarvoor heb je nog steeds aparte USBsticks nodig per unit. De ingebouwde geluidskaart is er slechts één van het 16 Bit/48Khz vierkanaals type en dat maakte me wat ongerust, omdat tot nu toe de geluids- en dan vooral klankkwaliteit van de Xone mengtafels altijd al subliem is geweest. Je verwacht dan ook dat ze hier eveneens zouden opteren voor een 24Bit/96kHZ geluidskaart. Maar kijk, de klankkwaliteit blijft subliem, dus waarom opteren voor een duurdere oplossing? Ik heb gezocht en niet gevonden: de masterlevel en hoofdtelefoon volumeknopjes voor de geluidssignaal uitgangen. Deze staan niet vast gemapped op deze K2, maar dit heb ik opgelost door ze even toe te wijzen aan enkele draaiknopjes. Voor diegenen die het nog niet hadden gemerkt: er is geen jogwiel voorzien op deze Xone:K2, maar dat was ook niet de bedoeling. Deze K2 geeft je de kans om een controller volledig naar eigen goeddunken te mappen en op te stellen, om zo nog meer speelplezier te mogen ervaren. Je moet deze controller dus zien als een deel van je set, iets wat het geheel compleet maakt.

 


KLANK

Zoals hierboven al even werd vermeld, klinkt deze Allen & Heath Xone:K2 zeer zuiver en warm, waarbij het uitgangsvolume bij de hoofdtelefoons voldoende is. De interne 16Bit/48 kHz geluidskaart zorgt toch nog voor de optimale klankkleur, waarbij de kwaliteit van het uitgangssignaal wordt behouden. Het maximale gebalanceerde uitgangssignaal is +6dBu met een frequentierespons van line in tot mix uitgang van 20HZ tot 20kHz +0/-0,4dB.


 

ERGONOMIE

Een zeer gebruiksvriendelijke MIDI controller waarbij alles zeer overzichtelijk wordt gehouden, al hangt het er wel van af hoe je zelf alles hebt gelayerd. De eindloze draaiknoppen hebben geen 12 uur klick meegekregen, maar zijn voor de rest wel zeer stevig. Dit kan ook gezegd worden van de andere draaiknoppen, die wel wat stroever aanvoelen, maar echt wel wat meer vertrouwen geven omdat je hierdoor voelt dat je niet met wat plastiek speelgoed aan het werken bent. De regelschuiven zijn smooth met een kleine weerstand, net zoals we gewoon zijn van Allen & Heath. De back lite toetsen zijn van het soft touch type, maar hebben wel iets meer druk nodig, wat me niet stoorde. Ik zou het erger gevonden hebben om bepaalde functies ongewild te activeren door ze gewoon toevallig aan te raken. Door het gebruik van de RGB kleuren kan je onmiddellijk zien in welke laag je aan het spelen bent en zo de juiste functies/effecten/samples manipuleren. Een zeer lichte controller met voetjes zonder antisliplaag, soms niet helemaal handig, maar gebruik daarom de meegeleverde case en gebruik deze als stand. De voetjes passen perfect in de uitsparingen en zo blijft de K2 op zijn plaats.


 

BUDGET & BESLUIT

Hoeveel kost nu zo een MIDI controller van Allen & Heath? De Xone:K2 is niet duur, voor een kleine €240 (exclusief BTW) wordt deze de jouwe. Vergelijken we even met andere MIDI controllers, dan zijn er heel wat te vinden in deze prijsklasse. Vergeet echter niet wat voor professionele kwaliteit en sublieme audioprestaties je met Allen & Heath in huis haalt! De Xone:K2 past volledig in het Xone concept en geeft je als DJ de mogelijkheid om je set te vervolledigen met een MIDI controller die je naar eigen behoeven kan instellen en mappen. Dit is een professionele controller voor iedereen en voor elke DJ software. Ben ik overtuigd? Wat denk je!