aanmelden
DAP-Audio Core Kontrol D4I
DJ Gear & VJ 02-10-2012
door:

DJ Midi Controller

 

DAP Audio heeft een van de meest uitgebreide gamma’s in huis. Ik heb nog maar zeer zelden apparaten van DAP Audio gebruikt, maar zowel op het podium als in de studio zijn hun accessoires alomtegenwoordig: adapters, kabels, etc. Altijd aan zeer interessante prijzen. DAP Audio heeft onlangs een complete nieuwe dj lijn opgestart genaamd de CORE series. Daarvan heb ik nu de CORE Kontrol D4i mogen ontvangen.

 

PRESENTATIE

De CORE Kontrol D4i is een DJ midi controller met een geïntrigeerde 4 In / 4Out 16Bit 44.1Khz geluidskaart. De D4i is voorzien van vier kanalen waarvan twee ingangen te gebruiken zijn voor een analoog “line” of “phono” signaal. Daarnaast is er een microfooningang, een “master” uitgang en een “booth” uitgang. Dit wat betreft het mixer gedeelte wat mooi compleet is. Daarnaast nog twee identieke ”control” delen die te gebruiken zijn om in totaal 4 digitale decks aan te sturen. In de doos is naast de controller ook een Engelstalige handleiding, de voeding en een USB-kabel aanwezig. Met je PC of MAC en deze CORE D4i onder de arm ben je snel vertrokken voor een live-mix tot in de kleine uurtjes, of misschien zelfs tot volgende maandag.

 

BESCHRIJVING

Het is ondertussen tijd om op verkenning te gaan. De afmetingen bedragen 474 x 334 x 663mm. De weegschaal geeft 2,65kg aan, wat licht aanvoelt maar dankzij de rubber voetjes blijft de controller netjes op z´n plek liggen. De look is zonder twijfel hedendaags. In het centrale deel zien we vier kanalen met faders van het korte type en daarbij gain, een 3- delige toonregeling en een filter per kanaal. Het oppervlak is matzwart en de verzameling knoppen is bekleed met een antislip rubberlaagje wat goed aanvoelt. De twee zijkanten zijn in een grijze metaalkleur afgewerkt. In deze regio vinden we de jog-wheels van 134mm wederom met rubber paint en instelbare touch-sensitivity. Ze zijn wel een pak kleiner dan een 45-toerenplaat. Onder de jog-wheels zit de standaard play, cue en sync bediening. Boven de jog-wheels alle overige functies zoals pitch, loops, cues, samples en effecten, allen lichtgevend. Deze functietoetsen zijn standaard geprogrammeerd voor de bijgeleverde Virual DJ LE maar ook allemaal te programmeren naar gelijk welke software. Aan de voorzijde zit de microfooningang, de hoofdtelefoonuitgang en de bijbehorende regelknoppen, hier regelen we ook de touch-sensitivity voor de jog-wheels. Aan de achterkant zitten de analoge aansluitingen voor de in- en outputs waarbij de master uitgevoerd is in RCA en XLR. Daarnaast de USB-aansluiting en voedingsconnector maar ook een extra gain regeling voor de analoge inputs. Dit helpt je om de externe decks netjes op gelijke sterkte in te stellen als je digitale decks.


 

INSTALLATIE & SYSTEEM

De installatie en configuratie van Virtual DJ duurt welgeteld zes minuten. Wat de CORE Kontrol D4i betreft: geen installatie-cd, geen drivers, geen installatie. Van zodra je het toestel aansluit, herkent de PC/MAC het en kan je aan de slag. Ideaal, want ik ben erg ongeduldig om aan het testen te slaan. Het eerste wat me opvalt is, dat het de Virtual DJ LE is, die erbij zit. En dat de analoge ingangen enkel herkend worden in de versie Virtual DJ PRO. Dit is wel een kleine teleurstelling. Een MIDI mapping voor Traktor is wel te downloaden. Om alle in- en uitgangen hiervoor te kunnen configureren heb je de ASIO4ALL driver nodig. Meer info hierover vind je bij downloads op de desbetreffende product pagina van www.dap-audio.info. DAP Audio raadt voor PC een minimum setup van Intel Pentium 4 of AMD Athlon X2 aan met 512MB RAM en 50MB op de harde schijf. Voor Mac: Intel processor, 1024MB RAM en eveneens 50MB op de harde schijf. Deze software is helemaal niet gulzig, wat een belangrijk voordeel is in live-situaties.

 

GEBRUIK

Het toestel ligt goed in de hand. De ergonomie en de grafische lijn spelen daarin een grote rol. Van zodra de software is opgestart, zie je dat alle commando’s en alle parameters meteen toegankelijk zijn op de interface. De jog-wheels voelen degelijk aan, de faders zijn soepel en van latency hebben we geen last. Alle belangrijke DJ functies zijn uitgebreid aanwezig en direct toegankelijk. Met behulp van de Shift button krijg je nog wat handige functionaliteiten extra.

 


BUDGET & CONCLUSIE

Als besluit kunnen we stellen dat de CORE Kontrol D4i een zeer leuke, compacte en complete oplossing is die zich helemaal niet hoeft te schamen t.o.v. de bekende pro merken. Op dit ogenblik is de D4i verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 395,- excl. Btw. Wordt het niet stilaan tijd om met school of werk te stoppen? Om vrouw en kinderen achter te laten zodat je je kan aansluiten bij de steeds groter wordende familie van DJ’s en op die manier de nachtwereld te veroveren?