aanmelden
JB Systems DJ-Kontrol 2 & DJ-Kontrol 3
DJ Gear & VJ 31-05-2012
door:

Two-channel midi controllers Laser

 

Nadat we eerder al de kleine, doch goed bespeelbare Kontrol 1 MIDI controller mochten testen, hebben we nu het genoegen om in dezelfde reeks de Kontrol 2 en 3 naast elkaar te zetten. Het gaat hier om twee tweekanaals MIDI- controllers met een ingebouwde geluidskaart. Nu rijst de vraag hoe we deze twee exemplaren van elkaar kunnen onderscheiden? We zoeken het uit!

 

 


BOUW/ DESIGN

Op het eerste zicht lijken beide controllers op elkaar. Ze zouden op papier dezelfde afmetingen (320 x 240 x 65mm) moeten hebben, maar in praktijk klopt dit niet helemaal - waarschijnlijk een foutje in de handleiding. De Kontrol 3 is iets groter met zijn 350 x 240 x 65mm, de Kontrol 2 meet dan weer 320 x 210 x 65mm. Qua gewicht wegen de toestellen allebei iets minder dan 1,5kg. De Kontrol 3 heeft enkele toetsen en knoppen meer dan de Kontrol 2 en een zilverkleurige boord van aluminium. Qua vormgeving merken we eveneens enkele verschillen op tussen de twee controllers. De Kontrol 2 is strak en rechtlijnig met spitse hoeken, waarbij de regelknoppen voor het volume van microfoon en hoofdtelefoon ver uit elkaar liggen. De Kontrol 3 is dan weer ‘smooth’ met afgeronde hoeken en de twee volumeknoppen mooi centraal geplaatst. De onderzijde is voorzien van vier rubberen voetjes. De toetsen en regelschuiven zijn van dezelfde uitstekende kwaliteit als die van de Kontrol 1, hun kleinere broer. Ook de behuizing werd zo licht mogelijk gehouden en bestaat bovenaan de Kontrol 2 voornamelijk uit geharde kunststof die over de metalen onderkant is geschoven. Bij de Kontrol 3 bestaat de behuizing uit stevig aluminium, met aan de bovenzijde een hoogglanzende krasvrije polycarbonate plaat. De twee wielen zijn bij beide controllers identiek en heel wat groter dan bij de Kontrol 1. Ze zijn aanraakgevoelig en voorzien van een blauwe achterverlichting die de draaibeweging van de schijf simuleert. Veel kleine ronde toetsen van de Kontrol 3 hebben hetzelfde antislip oppervlak als de wielen. De meeste knoppen werden verlicht. Zo zijn in het EQ gedeelte de draaiknoppen voorzien van een witte doorschijnende onderring om te kunnen oplichten bij gebruik. De Kontrol 3 is het best verlicht - in het wit en blauw - en oogt met zijn hippe design het mooist. Waar de Kontrol 2 er nog wat speels uitziet, is de Kontrol 3 een geduchte speler/controller!

AANSLUITINGEN

Zoals reeds vermeld, hebben beide controllers aan de voorzijde een aansluiting met volumeregeling voor zowel hoofdtelefoon als microfoon. Bij de Kontrol 2 is er zelfs een minijack microfoon- en hoofdtelefoonaansluiting. Aan de achterzijde van beide controllers is er een USB aansluiting van het type B, een ongebalanceerde RCA (cinch) master uitgang en een voedingsadapter ingang om de 5Vdc voedingsadapter op aan te sluiten. De Kontrol 3 heeft ook nog een gebalanceerde XLR master uitgang met een klein schakelaartje om de gewenste uitgang te kiezen.

 


HANDLEIDING

Beide handleidingen staan op de bijgeleverde CDROM, maar kan je ook downloaden of raadplegen via de website www.JBSystems.be. Je kan er bovendien de MIDI mapping voor Traktor Pro 2 vinden. De handleidingen van de Kontrol 2 en 3 zijn 50 tot 54 pagina’s lang, waarvan acht in het Nederlands of Frans. Je vindt er alle nodige informatie: van richtlijnen voor de installatie van de bijgeleverde Virtual DJ software, tot de juiste functieomschrijvingen. Dit alles begeleid door mooie afbeeldingen en foto’s!

 

MOGELIJKHEDEN EN SPECIFICATIES

Beide controllers bevatten een ingebouwde 24bit/192kHz premium kwaliteitsgeluidskaart en dat zien we natuurlijk graag! Zo moet je geen extra interface meer meezeulen en wordt de hoeveelheid kabels gereduceerd. Zowel de DJ-Kontrol 2 als 3 zijn professionele tweekanaals MIDI-controllers van het plug & play type. Ze bezitten allebei een 3-traps EQ waar op de Kontrol 3 ook nog een Kill functie aanwezig is door simpelweg te klikken op de draaiknoppen. De high, mid en low worden hierdoor volledig weggefilterd. De software van de Virtual DJ LE is meegeleverd. Indien je (tegen verminderde prijs) voor de Pro versie gaat, kan je ook verschillende DJ-Kontrol PC monitor Skins van JBSystems implementeren. Zo kan je zelf kiezen welk van de werkschermen voor jou het meest werkzaam en ergonomisch is. Zelf opteer ik steeds voor het werkscherm dat het meest aanleunt bij de hardware van de controller, zowel op vlak van vormgeving als het kleurenpallet. En nu we het toch over DJ software hebben: de twee toestellen kunnen elk softwarepakket aan waarbij i-Tunes volledig wordt ondersteund. Daarnaast is er zelfs, zoals reeds vermeld, een MIDI mapping voor de professionele (en naar mijn mening meest stabiele) Traktor 2 versie. Zeer eenvoudig in te stellen en zo ben je binnen de vijf minuten al volop aan het beatmatchen en loopen als een volleerd DJ! Natuurlijk kan je dat ook allemaal met de Virtual DJ, maar overstappen op de Pro versie zorgt ervoor dat je het volle speelgenot van deze MIDI controllers kan ervaren. Maar ik laat me afleiden, want jullie willen natuurlijk weten wat nu juist het verschil is tussen de DJ-Kontrol 2 en 3! Enkele verschillen hebben we reeds hierboven aangehaald, maar daarmee is de kous uiteraard nog niet af. Zo zijn zo goed als alle toetsen van de Kontrol 3 backlit verlicht. De kleurschakeringen van de layout zijn bijna zoals die van een negatiefafdruk van een foto: wat lichter is bij de Kontrol 2, is donkerder bij de Kontrol 3 en omgekeerd. Ook de keuze van de toetsen is bij de Kontrol 3 veel subtieler en mooier ingewerkt. Een belangrijke meerwaarde is echter de “needle drop” functie bij de Kontrol 3. Deze functie zagen we voor het eerst opduiken bij Numark, waarna hij werd geperfectioneerd door Pioneer - en nu zien we hem dus terug bij de Kontrol 3 van JBSystems. Hier kan je dankzij de gevoelige positiesensoren zeer grof gaan zoeken in je track. Met je vinger kan je op deze strip snel zoeken naar de plaats waar je misschien wel een cue-punt wil plaatsen of een loop wil beginnen, of gewoon snel nieuwe nummers wil voorbeluisteren. De aanwezigheid van een gebalanceerde XLR master-uitgang op de Kontrol 3 maakt dat je deze MIDI-controller rechtstreeks op actieve luidsprekers of PA kan aansluiten. Een keuzeschakelaartje tussen gebalanceerd (XLR) of ongebalanceerd (RCA) is eveneens aanwezig. Je kan dus jammer genoeg geen twee masteruitgangen tegelijkertijd benutten.

De beide controllers beschikken over aanraakgevoelige wielen waarmee je goed kan scratchen. De wielen zijn rondom voorzien van blauwe LED verlichting die tijdens het spelen de ronddraaiende beweging van het wiel simuleert. De crossfader is van goede kwaliteit en loopt vlot. Er is geen zijwaartse beweging van de regelschuif waarneembaar, een enorm pluspunt! Bij de Kontrol 3 kan je de curve van de crossfader zelf instellen. Je kan tot drie cue-punten per track instellen. Via de sync functie kan je beide tracks vloeiend op elkaar beatmatchen - maar laat je niet blindelings vangen en luister toch altijd even mee, zeker met de nieuwste dubstep en drum&bass tracks! De 1-click beatmatchfunctie (sync+shift) start je track onmiddellijk op eenzelfde BPM met de afspelende track: niet alleen handig, maar zo heb je meer tijd om creatief bezig te zijn met remixen, loopen en sampelen. Bij de Kontrol 3 heb je buiten de basic loop-sectie ook nog de smartloop functie waarbij je automatisch 2/1, 4/1, 8/1 loops kan creëren. Je kan er ook loops mee halveren of tot twee beats voor- of achteruit springen met de Loop (double) jump toets, al dan niet in samenhang met de shifttoets. De Kontrol 2 heeft ook de basisversie van de loopsectie en een soort van smartloop, waarbij deze laatste veel moeilijker bespeelbaar is en meer tijd en gewenning vraagt om perfect creatief bezig te zijn. Het inladen van de tracks per deck is zeer eenvoudig, net als het doorbladeren van je muziekbibliotheek. De vertraging is echt minimaal tot onbestaand en dat wekt heel wat vertrouwen op zodat je verder creatief kan blijven werken. Dit gevoel krijg ik zowel bij de Kontrol 2 als Kontrol 3, wat ook het geval was bij de kleinste van de reeks, de Kontrol 1. Daarnaast kan je je met alle drie de controllers volledig laten gaan met het in elkaar mengen van clips en video-effecten.

 

KLANK

De klank die rechtstreeks uit deze Kontrol 2 en 3 komt, is - mede door de ingebouwde 24bit/192kHz premium geluidskaart - van uitstekende kwaliteit. Zoals steeds hangt alles af van de opname- en downloadkwaliteit van de tracks en de weergavekwaliteit van je geluidsinstallatie.

 

ERGONOMIE

Beide controllers zijn zeer gebruiksvriendelijk. De “jog-wheels”, knoppen en toetsen liggen mooi verspreid en zijn goed bespeelbaar. De lay-out is overzichtelijk, zeker bij de Kontrol 3, waar er vanzelfsprekend meer ruimte is. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de kleurkeuzes bij de Kontrol 3, alsook de keuze voor andere toetsen en design. De verlichting van beide controllers is optimaal en zeer handig als je ergens in een donker hoekje opgesteld staat als DJ, wat wel vaker het geval kan zijn!

 

BUDGET & BESLUIT

De prijs voor deze professionele middelgrote controllers van JB Systems is zeker de moeite. De Kontrol 2 heb je reeds voor €239 en als je een kijkje gaat nemen op enkele goede DJ gear websites, kan je zien dat deze prijs nog steeds aan het zakken is. Ook de Kontrol 3 heeft een leuke meeneemprijs van €319. Bovendien vernamen we dat er zeer binnenkort ook een beperkte serie witte DJ-Kontrol 3 wordt gelanceerd, eveneens aan slechts €319. Zeker niet duur voor een MIDI controller in dit segment, met ingebouwde kwaliteitsgeluidskaart, een super ergonomisch design en tal van leuke mogelijkheden! JB Systems levert met deze DJ-Kontrol 2 en 3 professionele controllers af die menig beginnend als reeds ervaren virtuele DJ zullen bekoren!