aanmelden
JB systems Micro Quantum Laser & Micro Photon Laser
DJ Gear & VJ 29-06-2012
door:

Laserburst effects

 

De laserindustrie is in opmars en dat zien we vooral in het low budget segment en op vlak van de mini- en microlasers. Voor een test ontvingen we onlangs twee microlasers van JB Systems: de Micro Quantum en de Micro Photon Laser. Twee kleine sfeermakers met bijbehorende afstandsbediening. Laten we het gezellig en loungy maken!

 


BOUW/ DESIGN

Beide microlasers zien er identiek uit en kregen dezelfde bevestigingsmogelijkheden en afstandsbediening. Het zijn zeer compacte toestelletjes: allebei klein, achthoekig en uit zwart metaal, met als afmetingen 117 x 92 x 46 mm en slechts 0,35kg licht. Onderaan bevindt zich een schroefopening waarop je een buigzame, zwarte tripoot of verstelbare montagebeugel (met kogelgewricht) kan plaatsen. Je kan ze ook dankzij de meegeleverde schroeven en pluggen aan een muur bevestigen. De tripoot vind ik het leukst omdat je hier de microlaser in iedere gewenste hoek kan plaatsen. De uiteinden van deze tripoot werden voorzien van rubberen bolletjes om zo het wegglijden te voorkomen. Achteraan de laser heb je een fanopening die voor de nodige afkoeling moet zorgen en het sleutelschakelaar waar je de laser kan aan- of uitzetten met de meegeleverde sleutel. Vooraan heb je de verplichte gele sticker naast de ronde opening waar de laserstralen zullen doorkomen. Daarnaast zie je een klein zwart drukknopje waarmee je manueel verschillende automatische shows kan selecteren. Daaronder zit een ingebouwde microfoon die ervoor zorgt dat het licht beweegt op het ritme van de muziek. Ook zien we een LED verkliklichtje dat rood of blauw oplicht naargelang je de automatische shows hebt gekozen of je het licht laat sturen door de muziek. De afstandsbediening werkt via infrarood (IR). De stroomtoevoer gebeurt via de bijgeleverde DC12V adapter waarvoor je achteraan de laser een aansluiting vindt. De laser is er eentje van het type Class 3B waarbij er bij de Micro Quantum Laser een 100mW rode laserdiode van 650nm en een 80mW blauwe laserdiode van 450nm werd gebruikt en bij de Micro Photon Laser een 40mW groen laserdiode van 532nm en eenzelfde blauwe laserdiode als bij de Quantum.

De meegeleverde infrarode afstandsbediening is een klein, plat, vierkant doosje in het grijs/zwart met bovenaan 21 ronde zachte druktoetsen. Deze afstandsbediening werkt op batterijen.

 

Mogelijkheden & Specificaties

Beide lasers brengen een mooie lasershow waarbij ze een gehele ruimte, hoe groot ook, kunnen opvullen met honderden laserstralen. Bij de Photon zijn dat groene en blauwe, bij de Quantum rode en blauwe. De twee verschillende laserdiodes projecteren hun straal binnenin op een roterend grating-raster. Hierdoor worden de stralen gebroken in honderden zwakke stralen en is dit voor de toeschouwers minder gevaarlijk. Beide lasers voldoen aan het EN/IEC 60825-1 ED2, 2007-03 voor laserveiligheid. Door middel van de laser blanking techniek worden de kleuren eenvoudig afgewisseld en verkrijg je zo verschillende gekleurde patronen, waardoor er steeds weer nieuwe figuren in de ruimte worden gestuurd. Beide microlasers zijn echte plug&play toestellen. Je plaatst of monteert ze waar je wil, zorgt voor stroomaansluiting en kan beginnen! Je kan beide toestellen aansturen via de multifunctionele afstandsbediening. Je kan de automatische shows activeren waarbij er dan verschillende figuren de ruimte worden ingestuurd en je mooie projecties ziet op plafond, muren of vloer. In de stand-alone-modus kan je, zoals reeds gezegd, de laserstralen en projecties ook laten bewegen op de muziek. De automatische shows worden dan geselecteerd op basis van de muziek. Je krijgt ook de keuze uit verschillende stroboscoopeffecten. Die kan je vinden door de verschillende druktoetsen op je afstandsbediening af te gaan om de juiste instelling te bekomen. Via de afstandsbediening kan je ook een volledige black-out bekomen of een projectiestilstand. Dat laatste kan leuk zijn om bijvoorbeeld een mooi effect te laten staan bij een openingsdans. De verschillende figuren zijn een absolute meerwaarde! Waar het bij de lounge laser uitsluitend gaat om kleine bewegende laserpuntjes, heb je hier ook zonnetjes, anemonen en sterren in twee kleuren die de ruimte in zweven. De straaldikte vanaf de microlaser is kleiner dan 5mm, waarbij de afstralingshoek per straal kleiner is dan 2mrad. De afstralingshoek van de totale output is minder dan 160°. Het totale opgenomen vermogen ligt bij 5,7 Watt. Dankzij de meegeleverde ophangbeugel met dubbel kogelgewricht en de stevige aandraaipunten kan je de laser stabiel aan een muur, plafond of balk bevestigen. Wil je hem dichter bij je draaitafel plaatsen of in een hoek op de grond, dan is de flexibele tripoot een handig hulpmiddel dat je eenvoudig op de microlaser kan bevestigen. De typische JB Systems handleiding vind je meer info over de afstandsbediening, wat handig kan zijn om het beste uit deze twee lasertjes te halen. Zo kan je bijvoorbeeld de gevoeligheid aan de muziek bepalen, de lasers van kleur doen veranderen en de stroboscoop activeren. Een lasereffect waarbij vele toeschouwers een wauw-gevoel krijgen. Mooi en loungy!

 

BUDGET & BESLUIT

De JB Systems micro Quantum laser heb je al voor €129 (incl. BTW!) en de micro Photon laser kost slechts €30 meer. Daarvoor verkrijg je wel twee fantastische ruimtevullende microlasers die je via een meegeleverde afstandsbediening moeiteloos kan aansturen en zelfs op de beat van de muziek kan laten bewegen. Ideaal voor bars, feestzalen en voor de mobiele dj die z’n klanten net dat ietsje meer wil bieden en dat mooi verborgen wil houden.