aanmelden
Stanton DFX-1
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Kim Mathijs
De Pioneer EFX 500 was in 2002 een ware revolutie in het dj-gebeuren en heeft heel wat teweeg gebracht, want intussen maken bijna alle dj's gebruik van een of ander effectapparaat. Eén van de nieuwste effectapparaten komt van Stanton, de DFX-1, en wij konden het voor u aan de tand voelen.
Op de afbeelding op de doos lijkt de zilverkleurige Stanton DFX-1 een bijzonder klein toestel en inderdaad, eenmaal de doos geopend blijkt het formaat inderdaad erg compact. Je hebt slechts 2 jackkabels en een adapter nodig om het aan te sluiten, dus heb je't in een wip klaar voor gebruik - lekker makkelijk om mee te nemen als je gaat dj-en. Er staan ook niet zoveel toetsen op, zodat het misschien wel lijkt alsof je niet veel effectfuncties ter beschikkng hebt, maar schijn bedriegt.

 

CONCEPT

 

De term effectapparaat zegt het al: je kan met een uitgebreid arsenaal aan effecten je muziek manipuleren. Bij deze DFX-1 beschik je over niet minder dan 85 effectcombinaties. Dez worden gevormd door acht basis-effecten (echo, stereo-pan, transformer, flanger, filter, auto-filter, reverb en pitch shifter) en allerhande combinaties hiervan.
Stanton heeft met de DFX-1 vooral een performance apparaat willen maken, en niet zozeer één voor studio-gebruik. De bedoeling is dan ook dat de dj z'n eigen toestel overal mee naartoe neemt en snel en eenvoudig kan aansluiten. Maar bovendien heeft men getracht een vernieuwende ergonomie te ontwikkelen, die zou moeten toelaten om dit toestel met grote spontaniteit en trefzekerheid live te bedienen. Of men daar in geslaagd is lees je in het hoofdstuk "Ergonomie".

 

VORMGEVING

 

Geen standaard rack-apparaat hier, maar een U-vormig toestel, bedoeld om op je desk te leggen. Echt duidelijk bedoeld als je persoonlijke unit, om overal met je mee te nemen. Heel het apparaat is zilverkleurig uitgevoerd, inclusief toetsen en draaischijven, met uitzondering echter van de trackball en het paneel rond het LCD-scherm die donkerblauw gekleurd werden. Een opvallend, maar tegelijk sober en smaakvol ontwerp.

 

ACHTERPANEEL

 

Alle bedieningselementen zitten aan de bovenkant, behalve uiteraard de aansluitingen, die we achteraan vinden. Het gaat om vier jack- en evenveel cinch-aansluitingen, naast de adapterplug met daarboven de on-off schakelaar.
Eén jack aansluiting gaat rechtstreeks naar de out-aansluiting van je mengpaneel en één naar de in-aansluiting van je versterker. Dit apparaat staat dus tussen je mengpaneel en je versterker wat het gebruik qua installatie zeer handig en eenvoudig maakt. Superhandig dus om mee te nemen! Het enige nadeel hiervan is wel dat je dit toestel op voorhand moet installeren. Als je na een andere dj moet spelen, dan moet je dus even de muziek stilleggen omdat je het toestel tussen de versterker en het mengpaneel moet aansluiten.

 

HANDLEIDING

 

De handleiding is bijzonder beknopt. Alles wordt in eenvoudige taal uitgelegd, zodat je op zeer korte tijd weet hoe dit apparaat werkt. Weliswaar een eentalig Engelstalige handleiding, maar wel in simpel Engels. Al na een klein half uurtje weet je hoe de vork aan de steel zit en achteraf hoef je de handleiding niet meer te raadplegen.

 

BOUW EN AFWERKING

 

Deze Stanton DFX-1 is behoorlijk afgewerkt. De twee U-vormige "schalen", die de behuizing uitmaken sluiten pefect bij mekaar aan en maken een fijne naad rondom het toestel. Dit is ook het geval voor het bovenaan ingelegde blauwe display-paneel. Het apparaat zit ook stevig in elkaar. De stevig aan mekaar vastzittende behuizingsschalen zijn gemaakt in harde kunststof. De vlakke onderschaal is van vier grote rubberen antislip steundoppen voorzien waarop je hem stabiel kan neerzetten.
Een mooie ronde afwerking van de bovenschaal zorgt ervoor dat je geen randje kan beschadigen.

 

ERGONOMIE

 

Tevens bevordert deze vormgeving het blindelings terugvinden van toestel en bedieningselementen, want zo gauw je de DX-1 op de tast gevonden hebt ligt je hand meteen ook in de juiste bedieningspositie. De toetsen en draaischijfen zijn stevig gemaakt zodat je er behoorlijk ruw mee tewerk kan gaan. Geen enkel van bedieningselementen steekt ver uit het toestel, zodat beschadiging ervan virtueel uitgesloten is. Toch maken ze voldoende verschil in relief om ze blindelings te kunnen terugvinden. Ze zijn hiertoe ook perfect van afmeting en laten zich zeer makkelijk bedienen.
De opstelling van deze elementen is geniaal. De vijf langwerpige functietoetsen (Tap/Reset, Hold X, Hold Y, Range, Shift) staan horizontaal naast mekaar met even verder naar rechts de driehoekige (en daardoor feilloss terug te vinden) FX-On toets. Wanneer je je hand lichtjes gestrekt op het toestel legt vallen deze druktoetsen vanzelf onder je vingertoppen.
Bedien je de DFX-1 met je rechter hand, dan valt de Mix-knop (min-max) automatisch bij je duim, zodat je hem, zonder je hand te moeten verplaatsen, uitsluitend met de duim kunt bedienen. De gekartelde zijkant bevordert de grip van je duim op deze knop, zodat je hem werkelijk kunt draaien zonder dat je wijsvinger moet bijspringen. Een duidelijk voelbare stop laat geen twijfel bestaan over de middenpositie van deze Mix-knop.
Wanneer je je hand ontspant, zodat je vingers wat minder gaan strekken valt de Program-schijf al even spontaan onder je drie andere vingers (middenvinger tot pink). Door z'n wat grotere afmeting heb je je duim niet nodig om deze schijf te kunnen draaien. Je drie laatste vingers volstaan. Met wat oefening doe je het zelfs met je middenvinger alleen. Deze schijf heeft ook een indruk-functie, die je eenvoudig kunt activeren door ze met de zijkant van je hand, bij het einde van je pink, omlaag te slaan - een zeer eenvoudige en bliksemsnel uit te voeren beweging. Positie en afmetingen en vormgeving van deze schijf zijn ideaal voor dit gebruik. Om vanaf deze schijf (en de mix-knop) weer de druktoetsen te bedienen hoef je, zoals ik reeds zei, je hand niet te verplaatsen – enkel je vingers weer lichtjes strekken is voldoende.
Ook de trackbal is zeer strategisch opgesteld: je vindt hem spontaan onder je handpalm en kunt hem zeer gecontroleerd bedienen door vanuit je pols een lichte draaibeweging met je handpalm uit te voeren, alweer zonder dat je je hand noemenswaardig van positie moet veranderen.
We hebben zelden een toestel gezien waarvan alle elementen zo blindelings te vinden zijn en zo spontaan bediend kunnen worden. De vormgeving is er perfect op gericht een optimale trefzekerheid te bekomen, en terzelfdertijd alle accidentele foute bedieningen uit te sluiten. Bovendien laat zij een uiterst snelle, spontane en accurate bediening toe. Dit is dan ook een echt "performance"-toestel voor de actieve, creatieve dj, één dat je als een instrument bespeelt, eerder dan als een apparaat bedient. Nog nooit gezien! De desigers hebben hier dan ook een excellente job gedaan. Een tien voor ergonomie!

 

MOGELIJKHEDEN

 

Je beschikt in totaal over 85 effect-presets, die gevormd worden door de acht basis-effecten en allerhande combinaties hiervan. Hierbij kan je deze effectencombinaties laten lopen over 1/4 beat, 1/2 beat, 1 beat en soms zelfs over 2 of 4 beats. Om je een voorbeeld te geven: bij Pan kan je het geluid doen wisselen van de ene speaker naar de andere op een halve beat, 1 beat of meer.
Je kan de geprogrammeerde effecten zoeken met de Program-schijf, terwijl je in het display de nummers en de naam van de effecten afleest. Selecteren doe je door de schijf in te drukken (t.t.z. naar beneden te slaan met de zijkant van je hand). Het effect activeren doe je met de driehoekige FX ON-toets.
Bij de vijf druktoetsen vinden we een Hold X en een Hold Y terug. De X geeft de snelheid van het efect weer in milli-seconden, terwijl de Y procentgewijs de feedback en resonantie weergeeft. Met de Program-schijf en de X en Y Hold-toetsen kan je dus bepalen hoelang een effect moet duren, verolgens kan je er de snelheid van regelen samen met het procent van de feedback en de resonantie. De sterkte van een effect kan je subtiel manipuleren met de handpalm bediende Trackball (de beweegbare bol onderaan, weet je wel), en dit kun je zowel voor de X en Y Hold zowal apart als tegelijkertijd. Je kan de mix tussen onbewerkt en bewerkt signaal (dry en wet) regelen met de Mix draaiknop (min-max). De combinatie van de Trackball en de Mix-knop laat een zeer subtiele manipulatie van de effecten toe.
Vooral de trackball is revolutionair te noemen. Op alle effectapparaten tot nu toe hadden we enkel toetsen ter beschikking om deze functie te bedienen. De speelsheid, de spontaniteit en de precisie van bediening die de Trackball toelaat zijn hieraan echter ver superieur.

 

Display
Het LCD-Scherm is groot genoeg om duidelijk alle gegevens te lezen. De naam van de effecten die geactiveerd zijn staan er met naam en nummer op vermeld. Ook de duur van de effecten en het procent feedback en resonantie wordt er op weergegeven.
Als afronder staat er nog een BPM (Beats Per Minute)- meter op het LCD-scherm zodat je de effecten gesynchroniseerd kan laten lopen met de muziek. Deze BPM-meter heeft 3 BPM-settings van 60-240 BPM en een tap-functie.

 

KLANKKWALITEIT

 

Dit effectenapparaat zit tussen de versterker en het mengpaneel aangesloten. Je kan er geen volume aan regelen, wat ook niet hoeft. Soms kan je wel een effect zo sterk over je muziek gooien dat je er op moet letten om het vervolgens weer af te zwakken. Je moet er dus zeker aan denken om met de Mix-knop de juiste dry/wet balans te maken. Als je dit niet doet kan in sommige gevallen het effect harder klinken dan de muziek zelf. Zou je dan het effect uitschakelen dan zou het volume plots te sterk terugvallen. Hier moet je dus wel wat mee oefenen. Dit is echter geenszins een kritiek op de klankkwaliteit, want deze zit bij de meeste effecten wel goed. Enkel de flanger mocht wat krachtiger klinken. Soms mis je bij deze functie nog wat meer power waardoor het effect niet echt overweldigend klinkt. Maar dit is dan ook de enige bedenking die ik weet te formuleren, want voor het overige losten alle effecten m'n verwachtingen in.

 

CONCLUSIE

 

85 combinaties van acht basiseffecten is een hele weelde. Bovendien zijn ze allemaal erg bruikbaar (misschien mocht alleen de flanger nog wat dieper gaan). Een duidelijk leesbaar display en een overzichtelijke bediening met een minimum aan bedieningselementen. Wat wil je nog meer?
Ha, niets, he. Maar de Stanton DFX-1 biedt je nog heel wat meer! Een geniale ergonomie, die je toelaat om met één hand blindelings alle functies terug te vinden en met de grootste accuresse en spontaniteit bliksemsnel te bedienen.
Dit is dan ook een schitterend live instrument: je eigen persoonlijke effect machine, die je makkelijk overal mee naartoe neemt en aansluit en waarmee je steeds exact de effecten kunt toevoegen die je op dat ogenblik door het hoofd schieten.
De DFX-1 is een waardevol element opdat de dj zich nog meer tot een echte performer zou kunnen ontwikkelen. Zo zien we ze graag!

 

De DFX-1 kost 249Euro (bruto adviesprijs, incl. BTW)

 

PRO & CONTRA