aanmelden
Pioneer CDJ-1000MkII
DJ Gear & VJ 24-10-2003
door: Fons Wouters
Voor mij staat de tweede editie van de PIONEER CDJ-1000, de MKII. Zoals reeds gebeurde met de CDJ-500 die snel opgevolgd werd door de 500 MKII heeft men nu ook voor de CDJ-1000 het MKII broertje op de markt losgelaten. Tussen de 500 en de duizend ligt wel een hemelsbreed verschil. Het is dan misschien ook nuttig om te zien in hoeverre deze MKII verschilt van zijn voorgangers.

 

ARCHITECTUUR

 

Wat betreft zijn uiterlijk is de MKII daar nauwelijks van te onderscheiden. Een nagenoeg vierkante kast van 32 op 37cm en 10,5cm hoog met afgeronde hoeken. Het toestel is volledig in harde zwarte kunststof vervaardigd. Bovenaan een groot display met wit, roodoranje en geel gekleurde segmenten. Alweer staat in het midden van het toestel een centraal verlicht "jog wheel". Deze draaischijf heeft verschillende functies waarover straks meer. Het display dat zich centraal in de schijf bevindt, is echter de moeite om even beschreven te worden. De bedoeling ervan is om je de indruk van een analoge draaitafel te geven. Een cirkelvormige band van ±1cm breed en ± 5cm doormeter is opgebouwd uit verlichte segmentjes met uitzondering van een smalle onderbreking. Door toepassing van het "running light" principe wekt men de illusie op dat deze strook beweegt, en bijgevolg dat de schijf draait. Dit is niet zo makkelijk uit te leggen. Je zou het echt moeten zien werken. Ga daarom maar eens kijken op: https://www.pioneer.co.jp/cdj/products/cdjplayer.html. Op dit adres heb ik een aantal filmpjes gezien die perfect tonen hoe elke functie er uitziet en hoe ze klinkt. Dan kan je meteen ook zien hoe dit display functioneer. Heel leuk en verduidelijkend. De verschillende functietoetsen staan netjes gerangschikt in groepjes verdeeld over het front. Rechts onderaan staat de 10 cm metende pitchregelaar zonder 0 klick.

 

AANSLUITINGEN

 

De achterzijde van het toestel nu eerst even overlopen. Van links naar rechts. Eerst de "control" aansluiting om een toestel aan de mengtafel of aan z'n tweelingbroer aan te sluiten. Dit gebeurd met een mini mono jack aansluiting. Daaronder staat een schakelaar die betrekking heeft op de digitale uitgang. De ene richting is "normal": in die stand worden alle toeters en bellen van het toestel uitgeschakeld. Zo ben je eigenlijk met een normale huiskamer cd speler aan het werken. Natuurlijk enkel om een cd te kopiéren...(Foei, dat mag niet hé!) De andere richting van de schakelaar heet "DJ" en vertelt duidelijk dat je nu wel alle toeters en bellen kan gebruiken en dat je dit alles meteen ook digitaal kunt opnemen. Naast de schakelaar staat de digitale uitgang van het toestel over SPDIF, coaxiaal (cinch stekker). Daarboven zien we de analoge uitgang over cinch. In het midden staat een grote koelbalk die redelijk wat warmte uitstraalt maar laat dat nu meteen de bestaansreden zijn van een koelbak. What can I say? Aan de rechterzijde staan naast elkaar de stroomschakelaar en de netsnoeraansluiting. Wat me hier ook meteen opvalt is het zinnetje:"MADE IN MALAYSIA". Liggen hier de nieuwe productie gebieden van Pioneer? Hoe dan ook, de toestellen vinden toch hun weg naar hier en opmerkingen over de productiekwaliteit zijn er niet te maken.

 

BEDIENINGSPANEEL

 

De bovenzijde nu. We gaan eerst van links boven naar links onder, te beginnen met de 3 hotcue punten. Dit betreft drie toetsen, A, B en C, rood of groen verlicht naargelang hun functie en onderaan afgesloten met het druktoetsje "REC MODE". Werkwijze: druk op de onderste toets en je schakelt het cue opnamesysteem in. Alle drie de letters zijn dan rood verlicht. Door nu op A, B of C te drukken zet je een hot start in het bijhorende geheugen. Druk je nogmaals op de REC MODE switch, dan kleuren de letters groen en heb je meteen de hotstart punten ter beschikking. Je kunt trouwens te allen tijde de mode van rec naar play omschakelen, dus ook wanneer je maar één geheugen hebt geladen.

 

Onder de hotstart staat een grote schakelaar, met de vermelding "DIRECTION". Hier zul je de weergaverichting bepalen: vooruit of achteruit. Verder naar beneden zie je de 2 "TRACK SEARCH" druktoetsen, om naar de vorige of volgende track te springen. Daaronder de 2 "SEARCH" druktoetsen, om versneld vooruit of achteruit te zoeken. Weer verder naar beneden staat de "CUE" toets die rondom oranje is verlicht. Helemaal onderaan belanden we bij de "PLAY/PAUSE" toets, die dan weer rondom groen verlicht is. De laatste 6 besproken druktoetsen zijn uit metaal vervaardigd en laten zich zeer accuraat bedienen.

 

Dan bekijken we nu de functietoetsen in de buurt van het display. Boven links de "TIME MODE/ AUTO CUE" druktoets die je 2 tijdsindicaties geeft: REMAIN en ELAPS (overblijvende of verstreken tijd). De tijd gaat steeds over één track, er is geen tijdsaanduiding voor de tijdsduur van een volledige cd.

 

Door dezelfde toets gedurende enkele seconden ingedrukt te houden, kun je de "AUTO CUE" aan of uit zetten. Hetzelfde verhaal voor de volgende toets: "CD TEXT/WAVE & ZOOM". Gezien het display reeds heel wat informatie verstrekt maar er ook nog zoiets als "cd text" bestaat, zou het toch wel interessant kunnen zijn om een manier te vinden om die teksten alsnog te kunnen bekijken. Daarom kun je dus door op die toets te drukken overschakelen van "wave" weegave naar "text" weergave. Dat doe je door kort op de toets te drukken. Nogmaals kort drukken en je krijgt de vorige informatie weer in het display. Door langer dan 1 seconde te drukken kan je de zoomfunctie omschakelen. In de zoom functie krijg je een uitvergrootte wave vorm te zien van links tot rechts in het display, met daaronder één verlicht segment (een streepje zeg maar). Terwijl de wave voorbijschuift geeft het streepje eronder aan waar je je precies in de track bevindt. Dit principe kun je ook gebruiken met de zoekfunctie. Je kunt dus visueel een bepaald punt gaan zoeken in de track om vervolgens daar te gaan beluisteren of wat dan ook te doen. Naast een ge-zoom-de wave kun je ook een volledige maar verkleinde wave in beeld brengen. In de balk daaronder gaan, afhankelijk van je "remain" of "elaps" time selectie, meer of minder segmenten branden al naargelang de track verder speelt.

 

De volgende druktoetsen zijn de 2 verlichte loop toetsen en de niet verlichte "RELOOP/EXIT" druktoets. De 2 eerste toetsen dienen om het begin en het eindpunt van een loop te programmeren. Programmeren doe je eenvoudig door éénmaal op de toets te drukken. Na de tweede keer drukken kan je het begin of eindpunt verplaatsen, door aan je jog wheel te draaien. Ook dit wordt op de internet site netjes voorgedaan. De derde toets dient om de loop te verlaten of , wanneer je dit wenst, ernaar terug te keren. Door daarna weer op de eerste toetsen te drukken, zet je een nieuwe loop in het geheugen. Enz.

 

En zo komen we bij het onderste deel "WAVE SEARCH (ZOOM) & CD TEXT". Hier kan je de wave vorm, die in je display zichtbaar is, heen en weer "scrollen". Deze wave is eigenlijk een visuele voorstelling van je track. Zo worden bij benadering de hardere en stillere passages gevisualiseerd. Op die manier kun je bij cd's zien waar de break gaat komen, wat vooral interessant is wanneer je met nieuwe CD's werkt. Verder dienen deze toetsen ook nog om de "text" informatie van de cd's te bekijken (uiteraard indien deze hiervan voorzien zijn). De wave wordt door de speler zelf gefabriceerd voor elk nummer dat je afspeelt. Vermits dit gebeurd in "realtime" kan het handig zijn om deze informatie vast te leggen in het geheugen zodat deze bij weergave meteen beschikbaar is. Deze Pioneer beschikt over 10 interne geheugen punten. Daarnaast werkt hij echter ook met MMC kaarten, waar je veel meer punten op kwijt kunt. Uiteraard is het precieze aantal afhankelijk van de capaciteit van de kaarten. De informatie die je van één cd kan vastleggen is beperkt tot 100 cue/looppunten, 3 hotstartpunten en 20 wave tracks. Op een 8 MB MMC (Multi Media Card) kunnen de gegevens voor 5000(!) cd's worden vastgelegd. Op 16MB kan je dus het dubbele aantal informatie wegschrijven. De hiervoor te volgen procedure staat duidelijk bechreven in de handleiding.

 

Ik ga nu even het display overlopen want hier staat wel één en ander in. We gaan van links naar rechts. Er zijn 20 tracknummers zichtbaar als cijfer in een vierkante omlijsting. Daarnaast staat iets groter het nummer van de gespeelde track. Verder de playmode "REVERSE" als die is aangeschakeld, de Zoom indicatie indien deze functie was geselecteerd, de memory loop, de memory cue, de wave met evolutiebalk, het mastertempo, het pitchbereik, het bpm getal en de afwijking van de snelheid in %. Het merendeel van deze functies wordt in beeld gebracht vanaf het ogenblik dat zij wordt ingeschakeld.

 

Zo komen we bij de sectie van het bedieningspaneel, gelegen langs de rechterzijde. We gaan van boven naar onder. Met de "UNLOCK/LOCK" schakelaar belet je dat je tijdens weergave per abuis je cd uitwerpt. Daaronder druk je op de "EJECT" toets om de cd uit te werpen. Weer verder naar beneden ga je met 2 draaiknoppen enerzijds de startsnelheid en anderzijds de stopsnelheid van de cd wijzigen. Het doel is duidelijk: zo goed mogelijk de draaitafel te imiteren. Deze functie werkt enkel als de jog mode op vinyl staat, wat je instelt door op de selector te drukken die onder de draaiknoppen staat. Twee indicaties geven aan in welke mode de speler staat. Staat je speler niet op vinyl dan staat hij op cdj (da's evident) en dan krijg je om te zoeken weer de traditionele stutter klanken te horen. Gek is het dat jonge mensen tegenwoordig de stutter functie verkiezen, want de echte analoge manier van voorbeluisteren kennen ze niet. Dit is precies het omgekeerde probleem dan wat ik zelf had in 1992, toen de eerste cd spelers met zoekfunctie op de markt verschenen. Ik vond destijds die st-st-st-st-stotterklanken heel bizar. Ik kan je echter verzekeren dat alles went. Je zal snel weg zijn met deze voorbeluisteringswijze.

 

OK, de volgende afdeling is die van "TEMPO" en "MASTERTEMPO". Je kan vooreerst kiezen tussen 4 snelheden namelijk: 6, 10, 16 en 100/100. Daaronder staat de "MASTER TEMPO". Uiteraard heb ik deze functie goed beluisterd maar moet toch zeggen dat, eenmaal de 20/100 voorbij, de klank niet erg goed meer is. Je krijgt een zonderling gehakt geluid te horen. In principe kan dit ook niet anders, maar het moet me van het hart dat ik al betere uitvoeringen heb gehoord. Verder naar beneden de pitch met ernaast een tempo reset druktoets die je snelheidsvariatie uitschakelt.

 

Om te besluiten moet ik nog de voorzijde bespreken. Om te beginnen kan je hier je MMC geheugenkaart inbrengen. In het midden is er de onverlichte cd insteekgleuf (zo genoemd in de Nederlandstalige (!) handleiding). Deze gleuf werkt uiterst comfortabel. Ik denk echter niet dat ik hier snel een cd fout zal insteken. Wie in een zeer duistere omgeving werkt zal hier wellicht toch graag een verlichting zien.

 

DE VERSCHILLEN

 

Zoals bovenaan vermeld gaat het hier over een MKII. Daarom wil ik de verschillen met zijn voorganger even op een rijtje zetten.
  • Er wordt voortaan 1 MMC kaartje mee in de verpakking gestopt.
  • Op de jog schijf is een zilverkleurige ring toegevoegd die het onderscheid tussen pitchbend en de aanraakgevoelige schijf aanduid.
  • De schijf draait soepeler dan bij z'n voorganger
  • Gelijkaardige bediening als bij de CDJ800.
  • De volledige digitale uitgang.
  • Weergave van de pitch tot op 1/100ste van een procent bij pitchkeuze 16%.
  • Pitchbereik van ±100%
  • Rode cue punt indicatie in het jog display.
  • De helderheid van de verlichting bij de cue, play/pause en de revers schakelaar is werd verhoogd.
  • Het selecteren voor het opnemen van de hot cue punten brengt mee dat de hot cue toetsen rood verlicht worden. Vroeger was er dan geen verlichting.
  • In de weergavestand van de hotcue toetsen worden deze groen verlicht.
  • Het gehele display is nu feller verlicht.
  • Na het opnemen of weergeven van hotcue, evenals na gebruik van de zoekfuncties kan je onmiddellijk je scratchmogelijkheid benutten.
  • Opnemen van de hot cue kan nu onmiddellijk na mekaar worden uitgevoerd.
  • Je kan hot cue opnemen terwijl je een loop weergeeft of zelfs terwijl je achterstevoren weergeeft. Toch heel wat verbeteringen, die het bedieningsgemak en de ergonomie ten goede komen.

     

    ERGONOMIE

     

    Na even de belangrijkste zaken in de handleiding gelezen te hebben, stelt de opbouw van deze speler geen enkel probleem meer. Of je de grote schijf in het midden nu gebruikt om te scratchen of te zoeken, maakt niet uit, hij werkt perfect. Het merendeel van de druk en draaiknoppen, die zich overigens uitstekend laten manipuleren, hebben slechts één enkele functie wat vergissingen minimaliseert. Zelfs in licht beschonken toestand zal je geen al te grote flaters begaan. Verder helpt het mooie display je om te tonen welke functies zijn geactiveerd. Je gebruikt iets? Dan kan je het zien. Je gebruikt een functie niet, waarom zouden we ze dan tonen? Logisch nietwaar. De vele functies van een krachtige machine op eenvoudige wijze kunnen bedienen, daar draait ergonomie om. Pioneer heeft dit maar al te goed begrepen. Enige opmerkinkje hier betreft de onverlichte cd-gleuf. Een schoonheidsvlekje. Toch geven we nog een speciale vermelding aan de MMC functies, waarme je virtueel over een onbeperkt geheugen beschikt en aan de wave data in het display, als visuele ondersteuning bij het werken met de tracks.

     

    DE KLANK

     

    De analoge uitgang klinkt perfect. Ik heb het hier over gebruik zonder "MASTER TEMPO". Meteen even de digitale uitgang op de rooster leggen en wat blijkt? Ook deze werkt perfect. In beide standen is het geluidsniveau op een digitaal opname toestel hetzelfde. Is je originele cd dus tot 0dB opgenomen dan zal je digitale kopie even sterk uitgestuurd worden. Dit is het eerste toestel dat we testen, waarbij het niveau van de digitale uitgang niet gevoelig verzwakt! Je kan nu scratchen en loops maken zoveel je wil, zowel in huiskamer stand als in dj stand is de uitlezing op je vu-meter dezelfde. Proficiat Pioneer!

     

    HANDLEIDING

     

    Ik kreeg geen handleiding meegeleverd, vermits het een demo-toestel betrof.Niet vers uit de verpakking dus, maar in een draagtas. Achteraf bleek de handleiding toch geleverd te zijn, maar deze was bij de fotograaf blijven liggen. Geen nood echter, wie (zoals wij) z'n handleiding zoek maakt, kan ze nog steeds downlaoden van het internet en wat blijkt: Pioneer biedt dus ook een Nederlandstalige versie aan. Wat dit betreft 10 op 10. Af en toe lezen we wel wat op een eigenaardige wijze vertaalde termen, maar laten we geen spijkers op laag water zoeken. De handleiding maakt je in een mum van tijd vertrouwd met de bediening van dit toestel. En daar gaat het om.

     

    BUDGET

     

    Adviesprijs is € 1499,00- incl. BTW. Dit is een duurder toestel dan de gemiddelde speler. Volgens mij is het echter zeker zijn geld wel waard, gezien zijn intrinsieke kwaliteiten en gebruiksvriendelijkheid. Maar het zal waarschijnlijk wel een prof moeten zijn (of een kapitaalkrachtige amateur), die dit bedrag voor zichzelf kan verantwoorden.

     

    CONCLUSION

     

    Pioneer is vastbesloten zijn pionierswerk voort te zetten. De concurrentie kan veel leren van deze speler, zowel qua functies, als qua kwaliteit en bedieningscomfort. Voor vele top-dj's is Pioneer dé standaard speler. Deze CDJ1000 MKII zal deze trent zeker niet stoppen, integendeel. Zeer krachtig en toch eenvoudig – een moeilijk te verwezenlijken combinatie, waarin Pioneer absoluut is gelukt. Als ik toch een opmerking moet formuleren, dan zouden sommigen op het gebied van effecten misschien liever iets meer zien. Maar de redenering van Pioneer is waarschijnlijk: waarom in de cd speler steken wat we in onze mixers reeds hebben. En daar heb ik uiteraard niets op terug.

     

    PRO & CONTRA

     

     PRO CONTRA
  • Groot scratchwiel met perfecte functie
  • Digitale uitgang zonder compromissen
  • Krachtig en toch eenvoudig
  • MMC lever virtueel onbeperkt geheugen
  • Visuele ondersteuning via wave data
  • Niet verlichtte cd insteekgleuf
  •  

    SPECIFICATIES

     

    ALGEMEEN
  • Systeem: compact disc digitaal audiosysteem
  • Voeding: 220-240V, 50/60 Hz
  • Verbruik: 31W
  • Bedrijfstemperatuur: +5° C-+ 35° C
  • Bedrijfsvochtigheid: 5/100-85/100
  • Er mag geen condensatie van vocht zijn.
  • Gewicht: 4,2 kg
    AUDIOGEDEELTE
  • Frequentiebereik: 4 Hz – 20 kHz
  • Signaal/ruis verhouding: Meer dan 115dB (JEITA)
  • Vervorming: 0,006/100 (JEITA)