aanmelden
Synq X.TRM.1
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Daar waar we tot voor kort dachten dat het einde van de draaitafel nakend was zien we bij de professionele muziekmakers, de disk jockeys, meer dan ooit de oertraditionele analoge draaitafel of pick up weer aan belang winnen. De Belgische importeur Beglec, bekend van zijn "JB systems" producten was tot nu toe bekend voor de budgetvriendelijkheid van zijn toestellen. Ze hebben al jaren draaitafels in het gamma, maar met een nieuwe reeks producten onder de merknaam "SYNQ" zijn ze vastbesloten om ook de top van de markt te veroveren. Het eerste toestel in deze nieuwe reeks is de "X.TRM.1" Laten we eens nagaan of deze draaitafel de redenering van de importeur zal waarmaken.

 

UITPAKKEN

 

Bij het uitpakken van de draaitafel valt op hoe zorgvuldig men bij het inpakken te werk is gegaan. De draaischijf is apart verpakt en op de piepschuimen verpakking gelegd. Dit is niet ongewoon, want eerder de regel bij draaitafels. Onder de arm achteraan, waar het tegengewicht moet opgedraaid worden, blokkeert een blokje piepschuim de arm zodat deze niet kan verbogen worden. Zowel plateau als draaitafel zijn verpakt in transparant plastiek zakken. We overlopen de verschillende toebehoren die bij de draaitafel zitten. 1) Een tegengewicht, dat nog vettig is van de vaseline zal je dus best even afvegen teneinde geen vetvlekken te maken op je draaitafel. 2) Het singel centreerschijfje is dat metalen schijfje waarmee je de 45 toeren plaatjes mooi op de draaitafel kan centreren. Ik hoop dat je het nog kan gebruiken want volgens mij worden er geen singels meer gemaakt. Dus enkel bruikbaar voor oldies. 3) De "headshell" of celhouder in het Nederlands, met voorgemonteerde Stanton 505 cel. Deze lijkt als twee druppels op de Technics headshell. Enkel de opgedrukte naam ontbreekt. 4) Cinch/cinch audiokabel. Deze is tevens voorzien van een aardingskabel. Aan één zijde zijn de stekkertjes in een hoek van 90° gevormd om in de draaitafel te pluggen. Op deze wijze steekt de kabel niet voorbij de draaitafel en kan je deze dus probleemloos inbouwen. 5) "Targetlamp" of naaldverlichting. Deze past op een speciaal daarvoor voorziene cinchaansluiting op het front. 6) Slipmat. Dit spreekt voor zichzelf, neem ik aan.

 

Erg handig is de sticker die men op de kunststof verpakking heeft gekleefd met daarop een pijl en de verwijzing dat daar de accessoires zitten. Verder zijn alle accessoires met een blauwkleurig plakband in het piepschuim vastgekleefd. Dit alles zijn details, maar staan voor de zeer praktisch gerichte aanpak.

 

VORMGEVING & ARCHITECTUUR

 

Wat opvalt aan de draaitafel, voordat je de draaischijf monteert, is dat de dekplaat van het toestel uit één stuk is vervaardigd. Enkel de "stator" van de motor (het niet draaiende deel motorblok) waar de plateau overheen zakt is open. Logisch, anders kan je apparaat niet werken. Je ziet enkele schroeven en verder een opstaand randje rond de centrale opening. Dat laatste is waarschijnlijk bedoeld om ongewenste invloeien van substanties zoals cola of andere met of zonder alcohol vermengde drankjes te voorkomen. In het midden van het gat van de stator staat de conische as die nauw aansluit in de draaischijf plateau. Eenmaal over de as geschoven is er geen heen en weer bewegen meer mogelijk. De draaitafel is mooi. Zijn het de afgeronde hoeken of zijn het de elegante poten? De bovenzijde is mat gekleurd metaal en de onderzijde in kunststof uitgevoerd. De poten zijn voorzien van een gouden randje onderaan. Ik heb het gevoel dat ze hoger zijn dan die van de doorsnee draaitafel. Het geheel geeft een robuuste en stabiele indruk.

 

De achterzijde. Van links naar rechts tref je het volgende aan. Eerst de audioaansluiting. Twee cinchstekkers en een aardingsaanluiting. Meer naar rechts staat de stroomaansluiting.

 

De bovenzijde. Links bovenaan staat, speciaal voor de turntablist, een start/stop druktoets voor gebruik in"battlepositie". Deze toets is bijzonder gevoelig. Misschien wel te gevoelig. Bij de minste aanraking reageert hij. Dat is goed als je hem moet aanraken maar bij accidentele aanraking heb je dus pech. De tweede druktoets werd op de gebruikelijke plaats, helemaal onderaan aan de linker kant geplaatst. Ja, we komen het vaker tegen, twee start/stoptoetsen. Tussenin vinden we de blauwe aan/uit draaischakelaar, net zoals bij het grote voorbeeld dat ik bovenaan al noemde. Het enige verschil zit hem hier in de verlichting. De draaischakelaar, die tevens fungeert als stroboverliching van de draaischijf, is blauw verlicht. Het is duidelijk dat de blauwe led nog steeds grote mode is. Ik vind het persoonlijk ook een elegantere kleur dan de groene, rode en gele leds, waar we het jaren mee moeten stellen hebben.

 

De strobo functie. Op de schijf vertegenwoordigen 4 reeksen "stippen" telkens een percentage. De bovenste duidt op een snelheidsverandering van + 7,2%, de tweede van 3,3%, de derde van 0% en de vierde van –3,3%. De stippen wekken de illusie dat ze naar rechts of naar links bewegen als je de snelheid veranderd. Als de stippen naar rechts lijken te bewegen dan ligt de snelheid lager dan de initiale gekozen snelheid van 33, 45 of 78 omwentelingen per minuut. Naast de onderste start/stop schakelaar staan twee snelheidskeuze schakelaars. Een voor 33, een voor 45 en samen ingedrukt voor 78 omwentelingen per minuut.

 

Aan de andere zijde van de draaischijf vind je de naaldverlichting. De witte led kan gericht worden op de arm en dient aldus als verlichting van je eerste groeven op je plaat. Deze kan gewoon uitgetrokken of gedraaid worden, naargelang je hem nodig hebt. Daarnaast zul je met een klein draaiknopje de snelheid van het opstarten te regelen. De opstartsnelheid is minimaal wanneer de knop volledig naar links is gedraaid. Op dat moment heeft de draaitafel 0,2 s nodig om op snelheid te komen. Is de knop echter volledig naar rechts gedraaid dan heeft de tafel 6s nodig om op snelheid te komen. De snelheidsregeling gebeurt bijzonder geleidelijk, en is dus zeer bruikbaar. Naast deze draaiknoppen zul je met de "reverse" druktoets je schijf van draairichting doen veranderen, en verder vindt je hier ook de pitch 10% en pitch 20% druktoetsen terug. Geloof het of niet maar door de ene in te drukken varieer je het pitchbereik tussen +10 en –10% en de andere + 20 en –20%. De pitch-schuifregelaar werd uiteraard op de algemeen vertrouwde plaats gezet, dus helemaal rechts. Er is geen 0-klik maar er gaat een blauwe led branden wanneer de juiste snelheid is ingesteld. Naast deze schuiver kun je met een "quartz"druktoets de functie van de pitchfader negeren, waardoor je onmiddellijk de snelheid juist zet.

 

Mogelijkheden. Je hebt een snelstartende, in twee richtingen draaiende, van 2 pitchbereiken en 3 snelheden voorziene mooie draaitafel in handen. Dat is meer dan je van de doorsnee pickup zou kunnen verwachten. Het is de betere klasse zonder echter te beschikken over de mogelijkheden van de extreem uitgeruste tafels. Voor de creatieveling zijn er toch de 2 draairichtingen en de snelheidsvariaties + de instelbare start en stopfuncties.

 

De Handleiding. Bij de firma Beglec moet je steeds met een hoofdletter beginnen als je het over de Handleiding hebt. Zoals met de JB Systems toestellen krijg je hier een uitgebreide handleiding in 5 talen. Verder is er veel tijd gestoken in het uitleggen van de installatie van de tafel. Men is vooral niet vergeten te vermelden dat er onder bepaalde omstandigheden wel eens terugkoppeling kan ontstaan… Dat zal voor vele winkeliers een opluchting zijn, er wordt namelijk uitgelegd hoe een draaitafel moet opgesteld worden en waarom. Als de eigenaar van een tafel terugkeert met problemen zal hij snel merken dat hij zelf iets fout gedaan heeft.

 

ERGONOMIE

 

De opbouw van de tafel is logisch en functioneel. M'n enige aanmerking betreft de starttoets, die toch iets te makkelijk per abuis kan geactiveerd worden. De bediening vergt geen studie. Alles werkt vanzelfsprekend. De fabrikant gaat er prat op dat de tractie van de draaitafel op dit ogenblik de hoogste is van de hele industrie. Erg mooi, maar je moet er wel rekening mee houden dat je des te meer aandacht aan een stabiele plaatsing zult moeten besteden, zoniet maak je kans dat de naald zal verspringen tijdens het starten (wat ik ook ondervond toen ik de tafel al eens op een gewoon houten tafeltje plaatste).

 

KLANKKWALITEIT

 

Deze is in orde. Bij een draaitafel is dit verhaal snel verteld. Als de arm functioneert en het signaal goed doorgeeft dan is de klankkwaliteit verder het gevolg van de cel die je kiest en de voorversterking in je mengpaneel of versterker. De meegeleverde cel geeft een goed resultaat. De motor veroorzaakt geen rumble, enkel bij het startmoment, hoor je de motor even aanzetten.

 

CONCLUSIE

 

Voor € 497,00 heb je een mooie draaitafel met meer mogelijkheden dan de gedoodverfde marktleider. Het begint er langzaam aan op te lijken dat er een achterhoede gevecht wordt uitgevochten tussen de verschillende concurrenten, die elk mikken op de titel van "industrial standard". Het gekke is dat de achtervolgers allemaal meer mogelijkheden hebben dan het origineel en bovendien een betere prijs bieden. Ja, deze Synq komt ook in aanmerking, want je krijgt hier een erg mooi product voor een zeer concurrentiële prijs.

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Mogelijkheden
  • Prijs
  • Look
  • Vering van pootjes
  • Te gevoelige start/stop
  •  

    QUOTERING [