aanmelden
Numark M80
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
We kennen Numark vooral van hun cd- en platenspelers en mengtafels. Op mijn bureau heb ik dit keer echter een paar kleine maar fijne luidsprekertjes van ditzelfde merk staan. Het gaat over de M80, een aktief luidsprekersysteem. Uiteraard benieuwt het me of ze hiermee hun naam eer aan doen.

 

M80

 

M80 is bedoeld om in een waaier van toepassingen te gebruiken. Enerzijds zou je het in in horeca-zaak als opvulling bij vaste installaties kunnen ophangen. Anderzijds wil men er een goed klinkende monitor mee aanbieden om home dj's op een compacte wijze van geluid te voorzien. Ik zie bijvoorbeeld de dj die op rondreis is met zijn laptop of met zijn compacte set tussendoor in een hotelkamer zijn show voorbereiden op een setje M80's. Dit systeem neemt niet veel plaats in en weegt slechts een 5-tal kilo, per kast welliswaar. Indien je veel op je pc werkt en daar af en toe ook eens een DVD op bekijkt, kun je een krachtige surround samenstellen met een meervoud van deze setjes. Belangrijk om weten is dat de de drivers magnetisch zijn afgeschermd waardoor je de boxen ook vlak naast een beeldmonitor kunt zetten.

 

Het systeem bestaat uit 2 gepowerde luidsprekers in zwarte kunststof, die per stuk een vermogen hebben van 65Watt. Dit vermogen wordt geleverd door 2 ingebouwde versterkers waarvan de ene 20 Watt levert voor de tweeter en de andere 45 Watt voor de woofer. Vooraan toont een blauwe led achter de luidsprekergrill dat de luidspreker aan staat..Achteraan staan de volgende aansluitingen: gebalanceerde jack en ongebalanceerde cinch ingangen. Verder de netstroomstekker en schakelaar.
Op de zijkant staat een gain regeling en een tweetraps toonregeling. Al bij al dezelfde mogelijkheden als een eenvoudige versterker.

 

PRAKTISCH

 

De boxen zijn voorzien van de nodige gaten om ophangen of montage op statief toe te laten. De standaard beugel die je hiervoor nodig hebt is evenwel niet meegeleverd.

 

KLANK

 

Onmiddellijk valt de zeer krachtige klank op. Zuiver in het hoog, aangenaam in het laag. Bij het weergeven van het laag mag je echter geen subwoofer in gedachte hebben want een 5" luidsprekertje kan geen 15" zijn. Het moet echter perfect mogelijk zijn om ze te gebruiken in een actief gefilterd systeem, waarbij de bassen door een krachtige subwoofer worden geproduceerd.

 

PRIJS:

 

De verkoopprijs van dit leuke setje is 405,71EUR (in België), ons inziens zeker niet te duur voor wat je krijgt.

 

BESLUIT:

 

Wil je op een eenvoudige en compacte manier dj-en op je slaapkamer of op verplaatsing dan is de M80 een leuk setje met heel wat mogelijkheden. Heb je dan weer een club met gebrek aan ruimte voor het plaatsen van versterkers en/of grotere luidsprekers, ook dan biedt dit systeem de oplossing. Vele kasten maken licht werk. Enkel de bekabeling moet je dan goed voorbereiden.

 

FOTOS