aanmelden
SYNQ SMX-1
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Voor mij staat het tweede toestel uit de stal van SYNQ. Na hun snelstart draaitafel komen ze nu aan met een mengtafel die duidelijk mikt op de professionelere gebruiker. Doel is een perfecte prijs / kwaliteitsverhouding te kunnen aanbieden. Laat ik dus niet langer aarzelen maar het toestel even van dichtbij gaan bekijken.

 

ALGEMEEN

 

Concept
Het betreft een mixer met 4 kanalen op fader + 2 microfoonkanalen die door een schakelaar bediend worden. In totaal kunnen 13 geluidsbronnen worden aangesloten. Elk kanaal beschikt over een gain en drietraps toonregeling. De kanaalfaders zijn door de gebruiker vervangbaar en de crossfader is vca gestuurd. Er is een effectprocessor ingebouwd. Een groot blauw display voorziet de gebruiker van allerhande nuttige informatie. Ook praktisch is de digitale uitgang, uiteraard voor wie digitaal wil opnemen. De doelgroep voor dit toestel is de professionele dj en waarschijnlijk ook menige horecazaak die niet over een superbudget beschikt.

 

Vormgeving
De SMX-1 is een elegante grijze verschijning. Er is niet veel kleur gebruikt op het toestel. Men heeft zich beperkt tot het donkergrijs van het front, gecombineerd met lichte metaalkleurige bedieningsonderdelen. De aanwezege druktoetsen zijn van onderuit verlicht in blauw of rood. Het display geeft een extra cachet aan het geheel. De plaatsing van de verschillende bedieningsonderdelen is overzichtelijk en maakt het gebruik van kleuren haast overbodig.

 

Handleiding
Net als bij het vorige toestel krijg je hier weer een vijftalige (waaronder Nederlands, Frans & Duits) gebruiksaanwijzing. Per taal zijn er een 13 tal bladzijden nodig om het toestel uit te leggen. Er staan duidelijke tekeningen in, vergezeld van cijfertjes, die uiteraard verwijzen naar de tekst. Vermits er een effectprocessor in het toestel zit zijn het hier eigenlijk 2 gebruiksaanwijzingen in één. De gebruikte taal is duidelijk al het blijft natuurlijk altijd moeilijk om effecten en toepassingen puur met woorden uit te leggen. Hier is dit echter wel degelijk gelukt.

 

BOUW

 

Behuizing
Het geheel is vrij stevig in mekaar gezet. De frontplaat is een 2mm dikke plaat. De kast is van beduidend minder dikke plaat gemaakt. Ik heb ze niet gedemonteerd om te meten. Ik denk echter niet dat dit ten nadele van de algemene stevigheid is. Er is gewerkt met een subchasis waar o.a. de faders op zijn gemonteerd. Met 4 schroeven kan je de afdekplaat van het faderblok demonteren. Vervolgens heb je per fader nog een afdekplaatje te verwijderen en je kan de fader uit zijn positie wippen. Origineel hier is dat je geen draadverbinding hebt maar dat de fader rechtstreeks op de print klikt. Onderaan de fader staan daarvoor een reeks pinnen die in een connector schuiven die op de print zit. Ook voor de crossfader is er een systeem voorzien om van bovenuit te vervangen. Mooi...

 

Afwerking
Ik kan hier enkel positief over zijn. Dit product behoort tot de betere klasse.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
Met een omgekeerde mixer voor mij ga ik van links naar rechts door de aansluitingen heen. Om hem van stroom te voorzien is er de netstekker. Ernaast de master 1 uitgang op XLR, gebalanceerd. Om echter niet te overdrijven met het volume heeft men hier ter beveiliging een uitgangsbegrenzing voorzien in de vorm van een pot meter. Er wordt voor gewaarschuwd dat je de uitgangsspanning hier tot nul kan brengen, wat wil zeggen geen geluid meer. Dus wel even opletten dat je niet per ongeluk je tafel volledig dichtdraait...
De digitale uitgang is een coaxiale sp-dif uitgang. Deze staat vòòr de master regeling, m.a.w. hij werkt pre master. Om gebruik te kunnen maken van de faderstart, moet je de toestellen die je wil starten ook met de tafel verbinden. Je sluit ze daartoe aan op de 2 uitgangen naast de digitale aansluiting. Dan volgt een hele reeks cinch aansluitingen met de master één en de zone en analoge opname uitgang naast elkaar. De zone uitgang is een 2de uitgang die appart van master één kan worden bediend. Analoge opnames maak je, net zoals de digitale, pre master. De vorige aansluitingen waren allemaal uitgangen en uiteraard staan
Bekijken we nu even de reeks ingangen, eveneens van links naar rechts. Vooreerst is er de lijn ingang van kanaal 4 op cinch. Kanaal 3, 2 en 1 zijn telkens voorzien in 2 paar cinchaansluitingen met een aarding voor het geval er een draaitafel wordt aangesloten. Met een klein schakelaartje kunt je zelf kiezen of je voor de phono of aux kiest. Dat maakt een totaal van 6 lijnaansluitingen of 3 lijn en 3 phono. Je kunt natuurlijk een combinatie maken. Helmaal rechts zijn er twee micro aansluitingen in jack formata. Tenslotte treffen we op het front één microfoon combi stekker aan.

 

Effecten
De SMX-1 heeft een DSP aan boord voor zijn effecten afdeling. Deze effecten kun je ofwel gebruiken in samenspel met de crossfader ofwel autonoom toegewijzen aan elk kanaal, inclusief de master. Op de crossfader zijn de mogelijkheden beperkt tot de volgende drie: ECHO, ZIP, en ROLL. Verder kun je ze zowel in auto mode als manueel gebruiken. De auto mode bestaat erin dat je op één van de 3 effecttoetsen drukt, waarna de mengtafel het bewuste effect produceert en vervolgens zelf zijn mix maakt van kanaal a naar b of omgekeerd. Dit is best handig als je even vergeten was op je cd speler te letten, want alles gaat vanzelf. De voorwaarden zijn dat je toestel op auto staat, dat je kanaalfaders allebei open staan en tenslotte dat de cd spelers zijn aangesloten. Bij manueel ga je de X-fader zelf van de ene naar de andere kant schuiven. Ondertussen kun je het geselecteerde effect horen werken.
De effectprocessor zelf heeft in totaal 8 verschillende effecten die kunnen worden toegewezen aan elk van de ingangskanalen of op de master. Er staan 2 potmeters op die de effectparameters instellen. Met de ene stel je de tijd in met de andere de verhouding tussen bron en effect. Verder steekt er in de effecten afdeling een BPM teller in die zowel automatisch als manueel kan worden bediend. Ik had het aanvankelijk knap lastig om de parameters van de effecten juist in te stellen. Het moet echter gezegd dat de effecten wel deglijk werkten. Het bleek vooral belangrijk om te oefenen. Hoe meer ik met de dingen speelde, hoe beter het resultaat. Even de effecten opsommen: Echo, Auto pan, Flanger, Manuel filter, Auto filter, Reverb, Trans en Pitch shifter. Ze hier stuk per stuk beschrijven zou ons te ver leiden, je kan ze beter zelf ontdekken op de mengtafel. Onthou, ze werken goed, maar vragen de nodige oefening om accuraat gebruikt te worden.

 

ERGONOMIE

 

Architectuur
Dit toestel is overzichtelijk opgebouwd. De basisfuncties zijn duidelijk terug te vinden. De effecten sectie is ook overzichtelijk en logisch opgebouwd. Ik heb enkel een aamerking over de draaiknoppen. Als je die in het donker in een welbepaalde positie wil zetten dan moet je het op het gehoor doen, want je ziet niet in welke stand ze zich bevinden. Reden daarvoor is het ontbreken van een positie-indicatie op de draaiknop. Voor de effecten sectie op zich geldt de oeroude regel: lees de handleiding.

 

Bediening
De faders zijn van een hoge kwaliteit. Ze gaan uiterst soepel en voelen erg degelijk aan in de hand. De draaipotmeters hebben een aangename weerstand. Je draait ze niet te vlot maar met net voldoende weerstand open. Alles werkt perfect en voelt lekker aan.

 

De meters
Een beperkt aantal van twee no nonsence vu-meters staat bovenaan het toestel. Je kiest ofwel het uitgaande signaal in stereo ofwel weergave links van de cue en rechts de pgm. Niet uitgebreid maar effectief.

 

Display
Een helblauw display toont je alle gegevens die je nodig hebt over de gekozen effecten, de bijhorende parameters, het kanaal dat van toepassing is voor de effectprocessor en het bpm getal van de geselecteerde kanalen. Nuttig en mooi bovendien.

 

KLANKKWALITEIT

 

Main output
Propere klank, goed, nog van dat...

 

Digitale uitgang
Ik merk dat men hier op veilig spelt, want ik stelde vast dat je, met de gain volledig open en de toonregeling op flat, bij een goed opgenomen cd maar tot -2dB komt. Het opdrijven van de klankregeling kan dan wel een hoger niveau opleveren, maar hierdoor zou je wel eens een gekke klank kunnen bekomen.
In principe is het niet eens zo verkeerd het niveau niet te hoog te brengen, want je zal merken dat er geen vervorming op je cd's terecht komt.

 

BUDGET

 

Voor een prijs van 514€ krijg je hier waar voor je geld. Ik zie geen gelijke op de markt. Je koopt een 19" mixer met 4 kanalen, een effectprocessor en een digitale uitgang.
Meer kan je daar toch niet over zeggen?

 

BESLUIT

 

De tendens zet zich voort. Hoe langer je zal wachten hoe meer materiaal je zal krijgen voor minder geld. Budget producten hebben niet meer die negatieve bijklank van vroeger. Tegenwoordig bedoel je met budget product eerder veel mogelijkheden voor weinig geld aan een aanvaardbare tot goede kwaliteit. Hier heb je dus zo'n product. Het is niet duur, het is mooi, het heeft veel mogelijkheden en het doet de job meer dan behoorlijk. Waarom zou je meer uitgeven?

 

PRO & CONTRA