aanmelden
Pioneer DJM-707 / 909
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Tijdens de voorbije ACF waren de belangrijkste nieuwigheden op DJ gebied te vinden op de stand van Pioneer. Vooral de DVD speler DVJ-X1 trok met z'n revolutionaire beeldverwerking de aandacht. Maar op dezelfde stand was er echter ook de primeur van de DJM-707 en 909 te beleven. Hoewel misschien minder spectaculair, blijken ook deze mixers behoorlijk vernieuwend te zijn, pioniers, inderdaad. Deze tafels zullen deze maand op de markt komen en ik werd in de mogelijkheid gesteld om de eerste (pre-productie)modellen al eens even aan de tand te voelen.

 

ALGEMEEN

 

Concept
Zowel de DJM-707 als de 909 zijn tweekanaals mixers. Ze verschillen enkel door de aanwezigheid van een effectprocessor bij de 909, en dus de afwezigheid hiervan bij de 707. Het zijn zware kleppers: de 707 weegt 6,3 kg terwijl de 909 zelfs 6,5 kg laat optekenen. Deze Pioneers onderscheiden zich vooral van mengtafels van andere merken door de vergaande instelmogelijkheden, vooral van de crossfader. Deze werden ontwikkeld na zeer goed geluisterd te hebben naar de wensen en verzuchtingen van moderne deejays en verhogen in belangrijke mate de het gecontroleerd besturen van creatieve functies, wat de spontaniteit en muzikaliteit ten goede komt.

 

Vormgeving
Beide toestellen zijn quasi identiek. Zoals gezegd bestaat het enige onderscheid in de effects sectie. Op de 909 werd in het midden van het bedieningspaneel hiervoor plaats gemaakt, door de bedieningsorganen van de 707 open te schuiven om zodoende de bijkomde effects sectie te kunnen inplanten. Qua vorm zijn deze mixers zeer eenvoudige rechthoekige bakken. De opdruk en kleuren van de mij ter beschikking gestelde mixers vind ik niet echt mooi, maar eigenlijk doet dit niet terzake, vermits deze op de eigenlijke productiemodellen grondig zouden veranderen en naar verluid overwegend zilverkleurig zouden worden.

 

Handleiding
Alweer vermits het preproductie modellen betrof, had ik niet de beschikking over een handleiding. Ik weet echter uit ervaring dat, wanneer de Pioneer toestellen eenmaal op de markt komen, ze vergezeld gaan van een mooie volledige handleiding in 5 talen, waaronder uiteraard onze drie (belgische) landstalen. Op het internet is ook alles voorzien om deze informatie te kunnen downloaden, alleen is de pdf file (nog) niet aanwezig.

 

BOUW

 

Behuizing
Deze toestellen zijn uiterst robuust gebouwd. Hoe kom je ook anders aan ruim 6 kg voor zo'n klein ding? Ik kon niet nalaten om de frontplaat te demonteren en stelde vast dat ik de zwaarste frontplaat ooit in mijn handen had. Na meting met mijn schuifmaat noteerde ik niet minder dan 2,2mm dikte. Het geheel is dan ook zeer degelijk gemonteerd en duidelijk niet met de lichtste materialen.

 

Afwerking
Qua afwerking behoren deze tafels tot de absolute top. Moet daar meer aan toegevoegd worden?

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
De aansluitingen zijn bij beide tafels identiek. Dat is dus snel afgehandeld. Eerst de ingangen. 1 mic, 2 cd aansluitingen en 2 tot lijn omschakelbare pickup aansluitingen. Verder beschikken beide toestellen een send en return voor externe processing. Dit gebeurd via jack.
Nu de uitgangen. Master 1 gaat via gebalanceerde XLR. Master 2 via cinch, maar wordt met dezelfde regeling aangestuurd. Er is ook nog een booth/session out. Dat laatste deel, "session out", is me niet duidelijk. Ik vermoed echter dat het iets is om verschillende mixers aan mekaar aan te sluiten. Ik ben hier echter maar aan het gissen, want die ontbrekende manuel hé... Ten slotte nog even melden dat er (uiteraard) een aansluiting aanwezig is om je toestellen vanop de tafel te starten. Zoals gebruikelijk gebeurt dit via mini jack. Ach ja, de aardingsaansluitingen voor draaitafels zijn er natuurlijk ook.

 

Mixerfuncties
We treffen hier alle voorname functies aan. Even opsommen. 3 traps equalizer per kanaal, trim of gain regeling. Mic gain met 2 traps toonregeling. Master & booth/session uitgang met een draaiknop. Volume regeling voor koptelefoon met keuzeschakelaar om te schakelen tussen cue en master. Verder een klein crossfadertje om in je koptelefoon van kanaal 1 naar kanaal 2 te kunnen schuiven. De send wordt ingeschakeld met een klein druktoetsje. Een ander schakelaartje activeert dan weer de faderstart functie.
Uniek is de mogelijkheid om de weerstand van je crossfader aan te passen aan je eigen gevoel. Het systeem is eenvoudig, je draait door middel van een bijgeleverd inbussleuteltje een plaatje tegen het mechanische onderdeel van je fader. Deze gaat dan stelselmatig meer of minder soepel bewegen. Je draait hem zo vast of los als je zelf maar wil. De crossfader zelf is een non-contact optisch werkende fader die, naar men beweert, 100% slijtvast is. Voor alle zekerheid kan hij toch worden vervangen, net zoals de andere faders overigens.
Zo komen we bij de voorzijde van de tafel, waar je weer een hele reeks instellingen kunt maken, maar deze horen bij de...

 

Creatieve functies
Op het front kun je de volgende dingen instellen: Reverse (omkering van de werkingsrichting) van faders van zowel kanaal 1, kanaal 2 als de crossfader. De fader start kun je zowel laten werken op de crossfader als op de kanaalfaders. Je kunt er bv. dus ook voor kiezen om het ene toestel te starten via de kanaalfader en het andere via de crossfader. Telkens je een selectie maakt licht er een bijhorende led op. Dit is handig om snel een overzicht van je instellingen te bekomen.
Zeer interessant zijn de crossfader instellingen. Je kunt de crossfader- curve nl. volledig instellen: niet alleen het verloop van de fader-werking, maar ook, en dat is nieuw, de plaats van waar de crossfader zal beginnen werken. Deze regeling laat je toe om deze aangrijpplaats exact te bepalen tussen1mm en 6mm van de zijkant. Bij de 909 kun je de juiste plaats zelfs in een display aflezen. Bij de 707 moet je hiervoor op je gehoor en je gevoel vertrouwen. Het is duidelijk dat Pioneer hiermee aan de deejay, die zeer intensief met de crossfader werkt, de mogelijkheid biedt, om het aangrijpen van de fader-werking precies af te stemmen op z'n persoonlijke vingertechniek. Een schitterende vondst! Zeker in samenwerking met de hierboven beschreven weerstandsregeling.
Beide toestellen beschikken over een transform schakelaar per kanaal. Toen ik de frontplaat wegnam kon ik vaststellen dat je deze schakelaar op verschillende wijzen, dus naar eigen smaak, kunt inbouwen.

 

Effecten
Dit hoofdstuk is voorbehouden voor de DJM 909. Er is wel één en ander te vertellen over deze ingebouwde effects processor. Dit toestel beschikt over niet minder dan 50 verschillende effecten, die telkens per 3 in een bank geprogrammeerd kunnen worden. Elk kanaal beschikt over 3 banken. Het gaat over de meest uiteenlopende effecten zoals reverse, delay, echo, fase maar ook synth. Hier was ik erg benieuwd naar en ik wil je dit dan ook niet onthouden. Dit effect is een gegenereerde toon die je van toonhoogte kunt laten veranderen door je fader op en neer te bewegen. Je beschikt over een toonladder van één octaaf. Het zal even oefenen worden maar je zult dan ook zelf kunnen meespelen met je lievelingsnummers, door met je fader te bewegen... Net zoiets als meefluiten, maar dan met je mengtafel-fader... Dit is echt té gek – heel erg leuk voor wie creatief met muziek bezig is.
Het spreekt vanzelf dat alle parameters van de effecten kunnen worden getrimd met een draaiknop. Verder selecteer je wat je wil doen, door op de iconen van het centraal geplaatste schermpje te drukken. Jawel mijn beste, een touchscreen op een mixer! Zeer direct en spontaan te bedienen. Je kunt op dit display ook nog de curve van je kanaalfaders en je crossfader op bekijken. Het zou me echter te ver voeren hier alles volledig uit te leggen. Maar geloof me, eenmaal je dit toestel hebt uitgeprobeerd ben j'er ook meteen verliefd op…

 

ERGONOMIE

 

Architectuur
Beide toestellen zijn erg overzichtelijk opgebouwd. Je kunt je eigenlijk onmogelijk vergissen.

 

Bediening
Zoals we dit van Pioneer gewoon zijn is er alles aan gedaan om de bediening zo spontaan mogelijk te laten verlopen. Op dit vlak vind je geen beter. Het effectonderdeel van de DJM -909 moet je wel even onder de knie krijgen, maar ook dit lukte me snel, zonder in het boekje te kijken (dat ik overigens ook niet had). Pioneer gaat ervan uit dat een deejay z'n toestellen even spontaan moet kunnen bespelen als een muziekant z'n instrument. En heb je al ooit een pianist weten vragen naar de handleiding van de hem ter beschikking gestelde vleugel?

 

VU meters & Display
De 12 segmenten tellende meters kunnen ofwel een som van links + rechts per kanaal weergeven of wel de stereo uitgang. Sober maar functioneel. Dit geldt overigens voor beide toestellen. Het display is dan weer enkel van toepassing voor de DJM 909 en is uiterst origineel en functioneel. Je kunt namelijk ook de lichtsterkte en het contrast van dit kleine display regelen, wat maakt dat je in alle omstandigheden een klare kijk behoudt over hetgeen je aan het doen bent.

 

KLANKKWALITEIT

 

Deze tafels klinken gewoon voortreffelijk. De op de website opgegeven technische specificaties zijn niet zo uitzonderlijk, maar dit lijkt mij eerder een vorm van bescheidenheid. Die Japanners toch... Had ik trouwens al vermeld dat er achteraan op dit toestel "Made In Malaysia" staat?

 

BUDGET

 

De prijs is op dit ogenblik nog niet gekend, maar naar schatting zal de DJM-909 al snel een 1400€ gaan kosten. Vanaf het ogenblik dat we het voor 100% weten, zullen we de prijs op onze website publiceren... Wat ik nu van deze prijs denk? Behoorlijk duur, maar als dit unieke toestel helemaal tegemoet komt aan "jouw ding", dan koop j'er toch gewoon één, toch…?

 

BESLUIT

 

Met een DJM koop je meer dan een mixer. Dit is een (muziek)instrument. De vernieuwende regelmogelijkheden van de crossfader betekenen alweer een stap in de verdere creatieve ontplooing van de deejay. Pioneer heeft blijkbaar goed geluisterd naar de beste deejays van de nieuwste generatie en bevestigt hiermee z'n ambitie: het de deejay mogelijk maken om op een zo spontaan mogelijke wijze z'n creativiteit uit te leven. Dergelijke ontwikkelingen helpen de deejay-wereld dan ook echt vooruit. Dat dit geen goedkope producten zijn, is niet meer dan normaal.

 

PRO & CONTRA