aanmelden
BST CDD-450
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Het was geruime tijd geleden dat ik nog iets van de Franse fabrikant BST had gehoord. Vroeger werd het merk door een Belgische firma ingevoerd, maar om onduidelijke redenen werd die invoer stopgezet. Op ACF werd duidelijk dat BST nog steeds leeft. Het product wordt deze dagen ingevoerd door een Luxemburgse importeur (Euromusic), die positief reageerde op onze vraag of we een cd speler mochten lenen om hem eens uit te proberen. Dat werd de CDD 450.

 

ALGEMEEN:

 

Concept
Deze dubbele cd speler heeft als doelgroep de DJ die graag wat meer doet met zijn cd speler dan enkel muziek weergeven. De CDD 450 is een twin speler met apparte sturing. De sturing meet 19" op 4units en de lader 19" op 2 units. Voor de lader zijn dit standaard afmetingen maar voor de sturing niet echt.

 

Vormgeving
Het toestel is mooi. Het is zilverkleurig en beschikt over 2 grote lichtblauw verlichte LCD displays, met daarin een uitgebreide uitlezing van de verschillende functies. Verder staan er 2 grote "jogg" wielen op, die gebruikt worden voor de verschillende functies, met als belangrijkste het scratchen. Een hele reeks functietoetsjes en 2 pitch faders vervolledigen deze toch wel indrukwekkende sturing.

 

Handleiding
We hebben hier wel pech vermits het toestel ons in een flightcase gemonteerd werd toegezonden. Dit was dus geen exemplar in z'n verpakking - vers van de productielijn – en dus ontbrak de handleiding. Ook op het internet kan ik geen manuel vinden. Ik kan hem dan ook niet beroordelen.

 

BOUW

 

Behuizing
Het loopwerk van deze speler had naar mijn gevoel in een iets stevigere kast mogen zitten. Je merkt aan de zijkanten dat er daar bij intensief transport wel kans van vervorming of zelfs openscheuren van het front kan bestaan. Met een bijkomende versteviging kan je dat zelf vrij makkelijk voorkomen. Ik zou dit dan ook onmiddellijk doen – is zo gebeurd en dan kun je gerust zijn. De sturing van zijn kant is goed gebouwd. Voldoende stevig en dus geen probleem.

 

Afwerking
Deze CDD 450 is een mooi, fijn afgewerkt toestel, dat trouwens al onmiddellijk mijn aandacht trok toen ik er tijdens de ACF voorbij liep.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
De speler is voorzien van zowel analoge als digitale uitgangen. Deze staan op de achterzijde van het loopwerk. Verder staan hier 2 mini din aansluitingen, om met de sturing te verbinden.
De sturing zelf beschikt over 2 mini jack aansluitingen om het toestel vanop een mengtafel te kunnen starten. Uiteraard moet je mixer dan ook van zo'n aansluiting voorzien zijn.

 

Spelerfuncties
We vinden hier de traditionele functies van een cd speller terug. Ik som ze even op. Play/pauze, Cue, Search (zoekfunctie door middel van een draaiknop met terugverende nulpositie), track selectie (+1 track -1 track of laatst gekozen track +10), Pitch Control (4, 8, 16, 100% sneller of trager), Tempo Lock (ook bekend als master tempo), Loop functie (met stutter en sample functie), Reverse play en 3 cue geheugens.

 

Creatieve functies & effecten
Bij de spelerfuncties heb ik eigenlijk al een deel creatieve functies meegegeven, vermits zowel sample als loop niet echt tot de standard functies van een cd speler behoren. Nu ja...
De volgende effecten zijn beschikbaar op deze speler: Scratch, Filter, Echo, Trans. Deze worden geselecteerd door de effect keuzetoets in de Amber positie te zetten. In de Red-stand beschik je over de volgende effecten: Skid, Phase, Flanger, Pan. In totaal heb je dus 8 functies verdeeld over 4 toetsen. De Amber/Red druktoets laat je dus toe om te schakelen tussen de eerste en de tweede reeks effecten. Amber selecteren zorgt ervoor dat de effecttoetsen van onderuit amberkleurig verlicht worden. Red doet hetzelfde maar dan met een rode kleur. Er staat ook een hold functie bij die er voor zorgt dat je variatie van het effect enkel gebeurt op het ogenblik dat je aan het "jogg"wiel komt, indien niet ingeschakeld zal het effect automatisch evolueren naar de nulpositie.
Om de effecten te bewerken beschik je over 2 draaiknoppen De ene heet "time" en de andere "ratio". Daarmee beïnvloed je dus de parameters van het effect. Verder staan er naast het effectwiel ook nog 2 druktoetsjes met daarbij de vermeldingen 1/8, 1/4, 1/2, 1/1, 2/1, en 4/1. Dit zijn de verhoudingen van effecten t.o.v. een aantal beats. Een bijkomende functie is de bpm teller. Indien deze niet juist zou tellen kun je zelf op een toets meetikken en het getal zal zich aanpassen aan het door jou aangegeven tempo. Deze functie is uiteraard noodzakelijk voor de effecten afdeling. Het moet tenslotte allemaal nog een beetje gesynchroniseerd klinken, nietwaar. Het bpm getal zal de juiste informatie verstrekken voor de effectprocessor om een bruikbaar effect te produceren.
De sample –loop functie vind ik heel origineel. Eerst en vooral gebruik je de memory bank om beginpunten vast te leggen. Als je ze als cue punt gebruikt ga je de weergave telkens weer starten vanaf dat punt. Ddesgewenst kan je al stutterend. Wil je nu de samplefunctie toepassen op deze geprogrammeerde cue punten, dan wordt de weergave gestart vanaf dat cue punt maar wordt de audio van het cue punt gemixt met de audio van de track die speelt.
Net zoals dit geldt voor alle gelijkaardige spellers, is het beter dat je de functies en effecten van het toestel ook eens daadwerkelijk uitprobeert want beschrijven is één ding, het impact ervaren een ander.

 

ERGONOMIE

 

Architectuur
De architectuur van dit toestel is zeer duidelijk. Hoewel ik aanvakelijk wat argwanend was, vermits het toestel me zonder handleiding werd geleverd, was het toch erg leuk te ervaren dat ik probleemloos m'n weg vond, vermits alles eigenlijk zichzelf uitwijst. Bravo voor deze BST.

 

Bediening
De toesten staan logisch opgesteld. Het gevoel van deze van onderuit verlichte druktoetsen is dat van een rubber druktoets. Erg aangenaam om mee te werken. Het enige dat ik niet echt zo positief vind is de afmetingen van de sturing. De 4 units zijn nogal ruim bemeten. Enerzijds is het natuurlijk nodig dat alle functies hun plaats kunnen vinden, anderzijds is dit echt wel hoog... Je zult een flightcase moeten laten bouwen wil je, behalve deze speller, nog een tweede plus een mengtafel inbouwen.

 

Display
Naast de informatie die je nodig hebt om deze speler te bedienen (nl. tijdindicatie, bpm, en het pitchgetal), staat er een cirkel in het display die de illusie wekt dat het een ronddraaiende schijf is, een soort running light zoals je dat bij de CDJ 1000 van Pioneer kunt terugvinden. Als je op reverse drukt draait dit lichteffectje ook in de andere richting mee. Zeer mooi om zien.

 

KLANKKWALITEIT

 

Main output
Deze speler klinkt erg goed. Ook de effecten die je gebruikt komen goed tot hun recht. Het enige minder geslaagde effect is de ‘pitch lock". Het klinkt goed tot op het moment dat je te veel gaat vertragen. Ik heb dit bij andere toestellen ook wel eens vastgesteld. Misschien moeten we die extremere instellingen maar niet gebruiken...

 

Digitale output
Zoals gewoonlijk bij dit soort spelers is het niveau van de digitale uitgang van dit toestel niet hoger te krijgen dan -6dB. Je moet dus te rade gaan bij een digitale mengtafel om eventueel je niveau op te pompen.

 

BUDGET & BESLUIT

 

Deze speler wordt aangeboden voor een prijs van ongeveer 1400,00 €. Als je ziet wat je voor dat geld in handen krijgt moet ik zeggen dat dit niet te veel betaald is. Dit lijkt me een perfecte prijs kwaliteitsverhouding en een aangename hernieuwde kennismaking met BST, die met deze CDD 450 een competitieve, aangenaam te bedienen, goed klinkende speler op de markt brengt, spontaan genoeg te bedienen voor wie direct aan de slag wil, en tevens met heel wat mogelijkheden voor de creatieve dj.

 

PRO & CONTRA