aanmelden
Vestax PCV-180
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Moest ik niet beter weten dan zou ik denken dat er nu een model van één of ander futuristisch voertuig voor mijn neus stond. Niets is minder waar, het gaat over een mixer van Vestax, de PCV-180. Deze driekanaalsmixer + micro en effect send/return staat hier ter observatie.
In het hele Vestax gamma bestaan er geen 2 gelijkaardige producten. Je zou kunnen denken dat elk product in een andere fabriek werd gemaakt, zo origineel en eigenwijs zijn ze telkens weer.

 

ALGEMEEN

 

Dit toestel richt zich naar de gevorderde dj, die iets creatiever wil werken met een mixer. De look maakt het ook geschikt om in exclusievere clubs in te zetten.
Het gaat hier dus over een mengtafel met 5 lijn, 3 pick up en 2 microfoon ingangen. Deze bronnen worden verdeeld onder 3 kanalen plus een apart micro kanaal. Dit laatste beschikt over een level, een 2 traps toonregeling, en aparte effect- en cue aan/uit-schakelaars.
De 3 overige kanalen zijn telkens uitgerust met (van boven naar onder) input keuzeschakelaar, trimmer voor het volume van het kanaal met driekleurig verklikkerlichtje, 3 traps toonregeling met aan/uit schakeling, effect pre/off/post schakelaar, een send volume draaiknop en een cue aan/uit schakelaar. De reeks wordt uiteraard afgesloten met de kanaalfaders.
Helemaal onderaan wordt de mixer onderlijnd met een crossfader die mixt tussen PGM 1 & 2. Hier ontstaat even wat verwarring, want tegen de logica in komt PGM 2 niet overeen met de tweede maar wel met de derde kanaalfader. Je hebt dus eerst PGM1, daarna SUB en ten slotte PGM2. Op andere mengtafels zou er links van de x-fader 1 en rechts 3 staan in plaats van 2. Even wennen.
Bijzonder aan de PCV 180 is dat je de faders niet langs boven maar langs een luikje onderaan de tafel kan vervangen. Dat maakt dat je een egale frontplaat krijgt zonder schroeven erop. Is heel netjes.

 

VORMGEVING

 

Zoals gezegd is de vormgeving erg origineel, al valt niet iedereen voor dit design. Ik kreeg zonet nog iemand binnen die dit maar niets vond. Ik van mijn kant hou wel van deze "space" look. Een mooie in kunststof gegoten kast die vooral bovenop je werktafel zal moeten staan. De vorm is afgerond en de verzonken vu meters versieren het geheel als waren het de ogen van de robots in Batllestar Galactica. Ja, daar doet het mij aan denken. Iets minder enthousiast ben ik dan weer over de kleuring van de onderdelen. Ronduit alles is in dezelfde zilvermetalen kleur, dus je moet echt goed gaan lezen telkens je iets wil uitvoeren. Als je de tafel nieuw koopt is dat even wennen, maar na verloop van tijd zal dit wel los lopen.
De aansluitingen achteraan zijn per kanaal ingedeeld. De volgorde van de lijningangen had een tikje logischer gekund. Line 1 en 2 had men beter omgeruild zodat je de indeling in één oogopslag kunt doorgronden. Ik moet wel zeggen dat alles duidelijk is vermeld.

 

HANDLEIDING

 

De handleiding is beknopt maar terzake. Alle nodige informatie staat in eenvoudige bewoordingen verklaard al is het wel uitsluitend in het Engels…

 

BOUW

 

Behuizing
Doordat de kast uit één stuk gegoten is voelt ze stevig aan. Ik kan me echter niet van de indruk ontdoen dat ze in stukken zal springen als ik ze op de grond laat vallen. Dit is echter nergens op gebaseerd, want voor hetzelfde geld blijkt ze onverwoestbaar. Al zal ik dit toch maar niet uitproberen... Dat het geen inbouwtafel is, maar enkel voor opbouw geschikt, heb ik al vermeld.

 

Afwerking
Tot in de puntjes afgewerkt. Meer hoef ik hier niet over zeggen.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
Ik had het al eerder over de aparte logica achter de plaatsing van lijn ingang 1 en 2. Er zijn echter nog wel een paar "eigenzinnigheden" op dit achterpaneel te vinden. Laat me eerst even de aansluitingen opsommen, van links naar rechts. We beginnen met 2 uitgangen op "jack", de ene heet de master de andere de sub master. Hier bedoelt men een ondergeschikte uitgang.
Naast de jack aansluiting staat een cinch met vermelding "master 2". Dit is echter niet onafhankelijk van master 1, want als je deze laatste harder of stiller draait, dan verander je meteen ook het niveau van deze uitgang.
Onder deze master 2 staat de effect send en return op cinch. Vermits de aansluitingen van effecten vaak op jack zijn, zul je dus regelmatig met verloopstekkertjes moeten werken.
De ingangen zijn onderverdeeld in 3 groepen. Ten eerste de PGM2-groep met van boven naar onder line 5, line 4 en phono 3. Daarnaast de SUB-groep met line 3 bovenaan en phono 2 eronder. En helemaal rechts de PGM1-groep met van boven naar onder line 2, line1 en phono1.
De aansluiting van de tweede micro, die op het "SUB" kanaal staat, vind je op het front naast micro 1. Let wel op: het gebruik van de term "Sub" kan je misschien in verwarring brengen, vermits men hem zowel of het bedieningspaneel als bij de uitgangen aanwendt. Dit zou je op het idee kunnen brengen dat er een relatie bestaat tussen beide (bv. dat de "SUB" ingangen naar de "SUB" uitgang worden gestuurd) maar dit is dus niet het geval. Je moet ze gewoon los van mekaar zien.

 

Gebruik
Eens je door hebt hoe alles in mekaar zit, is deze tafel eenvoudig in het gebruik. De tussenruimte tussen de verschillende componenten is voldoende, zelfs als je wat dikkere vingers zou hebben, en ook dat komt een vlotte bediening ten goede. Je zal niet per ongelijk een foutieve functie activeren. De draaiknoppen op zich voelen echter niet erg stevig aan, evenmin als de verschillende kanaalfaders. Geen probleem, zolang je maar niet denkt in een gevecht met je mixer verwikkeld te zijn. De crossfader is van redelijke kwaliteit maar niet voor de professionele scratch deejays bedoeld. Aan de andere kant zijn de faders wel gemakkelijk te vervangen. Er is aan de onderzijde van de tafel nl. een "geheim luikje" dat je hiertoe toegang geeft. Deze klus is dan ook zò geklaard. Misschien kan je zelfs overwegen om er zelf faders van hogere kwaliteit in te plaatsen…

 

Creatieve functies
In vergelijkbare toestellen van vorige tests, zoals de Stanton RMX-301, was de toonregeling in die mate belangrijk dat ik er even wat dieper op inging. Zo nu ook met deze PCV-180. Hier spreekt men niet over "tone control" maar over "isolater". Eerst en vooral kan je deze groep van 3 draaiknoppen gewoon uitschakelen met een klikschakelaartje. Als je er echter gebruik van maakt dan kan je per frequentieband enerzijds slechts 4 dB winnen, maar anderzijds het niveau tot "min oneindig" wegdraaien. Dat wil dus zeggen dat je over een kill-functie beschikt. Draai je alledrie de groepen op min oneindig, dan heb je dus geen klank meer.
Verder is er een sent en return om een extern effect aan te sluiten, waarmee je uiteraard weer de creatieve mogelijkheden gevoelig kunt uitbreiden.

 

ERGONOMIE

 

Architectuur
Ik had het er al in vorige hoofdstukken over. Er ontbreekt hier en daar wat logica aan de opbouw van het toestel. 2 volgt op 1 en dus verwacht je 2 dan ook rechts naast 1. Hier ga je echter van 1 eerst naar sub en pas dan naar 2. SUB is normal gezien nooit de benoeming voor een bijkomend kanaal en zeker niet als het tussen 2 andere kanalen staat.
De aansluitingen van de 2 micro's staan naast elkaar, met de globale vermelding "mic in" en daaronder specifiek "main" voor de éne aansluiting en "sub" voor de andere. De regelingen van de "main" microfoon staan logisch onder de aansluiting. Deze van de andere staan dan weer in het midden van de mixer. Aan deze logica moet je echt wel even wennen!

 

Bediening
Eens je alles gelokaliseerd hebt, en je je ermee vertrouwd gemaakt hebt, is deze tafel wel erg vanzelfsprekend en makkelijk te bedienen.

 

VU meter
Deze peak-hold meter toont enkel het uitgangsniveau. Per kanaal staat er een meerkleurige peak led. Deze geeft je een indicatie over de aanwezigheid van signaal en eventuele overload. Als je te luid gaat dan verandert de signaal indicator van groen naar rood. Het is geen exacte, maar wel een functionele aanduiding.

 

KLANKKWALITEIT

 

Deze tafel klinkt niet uitzonderlijk maar normaal voor deze klasse. Je lijkt hem niet te kunnen oversturen. De headroom geeft het toestel niet de mogelijkheid tot de +7dB te komen die de meters kunnen aanduiden. Enkel wanneer je er een effect aan toevoegt kan de tafel verder gaan dan +4, maar dan begint ze ook echt slecht te klinken. Dit is geenszins een kritiek, want zoals ik reeds meermaals gezegd heb, dien je naar 0dB te mixen. Gebruik daarnaast ook steeds je oren, wil je geen brokken maken…

 

BUDGET

 

Gemiddeld 460,00-€ Betaal je voor deze tafel. Dit lijkt mij toch niet echt goedkoop. Tegenwoordig vind je voor zo'n prijs ook tafels met meer kanalen. Maar bij Vestax krijg je wel steeds een mooi toestel in handen. Als dit dus belangrijk voor je is, dan mag je hier ook iets voor over hebben, en koop je zeker waar voor je geld.

 

BESLUIT

 

Vestax is zonder meer een originele fabrikant. En deze PCV180 trekt de lijn door: een mixer met een heel eigen look, en tevens een wat eigen logica qua architectuur. Eens je je deze echter eigen gemaakt hebt, valt ze zeer vlot te bedienen. Verder is ze behoorlijk van kwaliteit, op dit vlak niet echt uitzonderlijk, maar dien je toch bereid te zijn wat extra te betalen voor de knappe esthetiek.

 

PRO & CONTRA