aanmelden
Numark PPD9000
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
De Numark PPD9000 is een 19" mixer met 4 kanalen + 2 micro ingangen. Dit moet het vlaggenschip zijn voor deze Amerikaanse fabrikant. Nou, ik kan niet wachten om hem te gaan proberen.

 

ALGEMEEN

 

Concept
Dit is een vierkanaals club mixer, voorzien van programmeerbare functies ten behoeve van een vaste geluidsinstallatie. Er zijn digitale ingangen en 1 digitale uitgang. Verder ook nog een zone, booth, recording, sub bass output en effect send en return. Omschakelbare ingangen van allerlei pluimage, om te kunnen kiezen tussen pick up niveau, lijnniveau en/of digitaal. De toonregeling heeft een effectenfunctie maar meer hierover verder in het artikel.

 

Vormgeving
Tot nu toe is dit wel het mooiste toestel dat ik van Numark onder de ogen heb gekregen. Een zeer gewaagd ontwerp met aparte vu meters in blauwe en rode leds. Deze zijn met een mat glazen plaatje afgedekt zodat je de indruk krijgt dat het oude analoge gloeilampjes zijn. Alle draaiknoppen en schuivers zijn van kunststof in een chroom-look. Onderaan elke kanaal staat een smal venstertje met daarin een aantal verlichte items die vertellen wat er met het bijhorende kanaal gebeurt. Zo zie je of je kanaal over de crossfader wordt gestuurd en aan welke zijde ervan. Tevens staat er een indicatie die verwijst naar de mode van de klankregeling. Als je de filter activeert gaat deze oplichten. "Zone" wijst erop dat het betreffende kanaal naar de zone-uitgang wordt gestuurd. Daarover verder meer. Elk kanaal beschikt over een rode led-verlichting die vertelt wanneer het kanaal wordt voorbeluistert. Het is duidelijk dat men deze tafel met de CDN90 cd-speler van Numark wil koppellen, vermits dat toestel over een gelijkaardige lay-out beschikt. Je kunt hier een hele kerstboom verlichting krijgen als je een maximaal aantal functies activeert. Het is wel erg mooi…

 

Handleiding
De 8 bladzijden tellende, met illustraties doorspekte handleiding, wordt standaard in het Engels, Spaans, Duits, Frans en Italiaans meegeleverd. De Nederlandse versie werd me echter door de importeur rechtstreeks in PDF per e-mail toegestuurd. In de toekomst zal iedereen dus ook in het Nederlands kunnen lezen hoe hij met dit apparaat aan het werk moet. Zo willen we het zien.
De schema's in de handleiding zijn duidelijk. Een veelvoud van cijfertjes op de tekeningen verwijzen naar een korte verklaring in de tekst. De uitleg is eveneens duidelijk zonder te veel in detail te treden. De laatste 3 bladzijden dienen om de programmeermode van het toestel te verklaren.

 

BOUW

 

Behuizing
De kast lijkt wel gemaakt om er met een tank te kunnen over rijden… Dit is een brok stevigheid die ik nog niet eerder ben tegengekomen. (Maar misschien heb ik nog veel niet gezien…?)
De gebruikte kastzijden zijn zeker 3mm dik. Ik denk niet dat deze kast last zal hebben van welkdanige torsiekrachten dan ook.
De frontplaat van de PPD9000 is afneembaar voor het vervangen van de faders. Hiervoor moet je voor- en achteraan in totaal 8 schroeven losmaken. De enige andere onderdelen die je moet verwijderen zijn de faderknopjes. Alle draaiknoppen zijn op het sub chassis gemonteerd zodat ze met gemonteerde frontplaat niet kunnen gestolen worden. Je zult lachen maar dat soort fratsen gebeuren wel meer. Het enige dat men bij deze PPD9000 snel kan laten verdwijnen zijn de faderknoppen. Ik heb het front eens gedemonteerd maar ik zou dat toch liever door een ervaren persoon laten doen. De zijkanten kan je eveneens demonteren maar het is niet zo dat je dan een opbouwtoestel bekomt. Afblijven is dus de boodschap hier.

 

Afwerking
De afwerking is topklasse. Dit is een statement: "Kijk maar eens wat wij kunnen fabriceren!" Lees verder bij budget, dan begrijp je wat ik bedoel.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
Even achterop het toestel kijken. Ik ga nu van rechts naar. De twee eerste aansluitingen zijn voor microfoon en uitgevoerd in XLR/jack combi-stekker. Eronder 4 remote fader start aansluitingen om universeel uitgeruste toestellen vanop de crossfader te starten. Dan staan de aansluitingen van de 4 verschillende kanalen netjes in groep onderverdeeld naast elkaar. Ze hebben elk dezelfde vermeldingen, dus ik hoef maar één keer uit te leggen voor de vier kanalen.
We zien een digitale spdif aansluiting met net eronder een analoge cinch ingang op lijnniveau. Naast de spdif staat een switch die je de mogelijkheid geeft om te kiezen tussen de twee hierboven vermelde ingangen. Ernaast staan 2 paar cinch ingangen: de een is "phono" en de andere "aux/line". Ook hier staat een switch die je de mogelijkheid geeft tussen beide te kiezen. In praktijk kun je dus 4 toestellen aansluiten doch op de bovenzijde kan je slechts uit 2 kiezen. De redenering is dat je, éénmaal je aan je job begint, niet meer dan 8 toestellen tegelijk zal gebruiken. Wil je dat wel dan moet je de mixer even optillen en kan je tot 16 toestellen komen, door telkens de kleine schakelaartjes op de achterzijde van stand te wisselen.(!) Ik weet zeker dat er mensen zijn die al deze ingangen zullen benutten…
We zijn nu voorbij de helft van het achterpaneel gekomen en vinden daar de sent en return jack-aansluitingen voor een effect processor. Dan 2 paar symmetrische uitgangen op jack voor de zone en de booth. Op de zone uitgang is het mogelijk om elk ingangskanaal op pre fade niveau naar buiten te sturen. Wat betekent dit? Wel, je kunt elke input door middel van een instelling in het gebruikersmenu toewijzen naar deze uitgang. Normaal is het signaal dat naar buiten gaat dat van de master. Wil je echter andere muziek in een tweede ruimte dan kan je de versterker van die ruimte aansluiten op deze uitgang en vervolgens kiezen welk signaal je daar heen stuurt. De micros behoren hierbij niet tot de mogelijkheden. De volgende uitgang is die voor een mono subwoofer met een draaiknop eronder voor het instellen van de kantelfrequentie (tussen 75 en 200Hz). De laatste drie aansluitingen op het toestel zijn de masteruitgangen. Deze geven elk op hun verschillende standaard het niveau dat met de mastervolume knop wordt ingesteld. Het zijn : 1 asymmetrisch op cinch, 1 symmetrische met attenuater op XLR en 1 op digitaal coaxiaal (spdif). Nadelig hieraan is dat indien je opneemt, je geluidsniveau niet pre-master wordt afgetakt. Het uitgangsniveau is verder instelbaar via het gebruikersmenu. Zo kan je bepalen dat je menger een bepaald niveau niet zal kunnen overschrijden.

 

Functies
Uiteraard is deze mengtafel gemaakt om verschillende bronnen te mixen. Minder vanzelfsprekend zijn de digitale ingangen. Helemaal leuk wordt het als je dan ook weer digitaal naar buiten kan. Maar hier heb ik nu een probleem. De digitale uitgang blijkt niet te werken. Navraag bij de importeur leert ons dat er een software aanpassing zal gebeuren op de eerste generatie uitgeleverde toestellen. Je ziet dit fenomeen steeds vaker. Bij het op de markt brengen blijken bepaalde onderdelen niet volledig uitontwikkeld te zijn. Dit wijt men dan aan de tijdsdruk. Men probeert zo snel mogelijk nieuwigheden op de markt te brengen om de concurrenten voor te zijn . Dat dit soms minder prettige gevolgen veroorzaakt blijkt uit deze vaststelling. Het wordt dus wachten op de definitieve productiemodellen om te zien hoe deze digitale uitgang zal werken…
Wat wel werkt zijn de compressor/limiters op de ingangen en de uitgang. Deze functies hebben tot doel dat je niet te hard speelt. Niet zozeer voor de buren, dan wel voor de andere componenten van je geluidssysteem. Je gaat met de compressor limiter een zo dynamisch mogelijke sound bekomen zonder de uitgangen te oversturen. Voor velen onder ons in het dj milieu is dit de ideale manier om gewoon door te draaien zonder voortdurend je meters in de gaten te moeten houden. De mixer lost het zelf wel op.
Voor de animator/presentator staat er een talkover met instelbare onderdrukking. Hoe verder je deze opendraait, hoe verder het muziekniveau ten opzichte van de micro zal worden teruggedrongen. Ik heb het al een aantal keren aangekaart, er is een gebruikersmenu dat je toelaat om een aantal functies op je tafel aan te passen naar persoonlijke smaak. Dit maakt de tafel wel erg aantrekkelijk voor mensen die niet willen afhangen van de instellingen zoals die worden gedicteerd door de fabrikant. Het is duidelijk dat je, om deze instellingen te kunnen programmeren, de manuel in je eigen taal wil…
Laat me toe de mogelijkheden eens op een rijtje te zetten. De eerste instelling van de toonregeling zorgt voor een verzwakking van min oneindig tot een versterking van +12dB, met een middentoon bereik van 140Hz tot 3200Hz. De tweede instelling bidet dezelfde verzwakking/versterking, maar dan met een middenbereik van 180Hz tot 2700Hz.
De derde en vierde instellingen geven respectievelijk dezelfde frequentie bereiken, maar echter telkens met een verzwakking/versterking van +/- 6dB.
Je kunt de compressor/limiter van de kanalen instellen of uitschakelen. Van fabriek uit staat die aan. Ook de limiter op de master kan op 3 verschillende wijzen ingesteld worden of uitgeschakeld. De filtermode (hieronder beschreven) kan worden ingesteld of uitgeschakeld. Je kan een klankimitatie instellen van de "lampen-sound van toen". Je kan instellen of je microsignaal op de booth uitgang komt of niet. Je kan zelfs eenvoudig weg je uitgangsvolume en het sub bass volume beperken. Je merkt het: mogelijkheden bij de vleet.

 

Creatieve functies
Deze zijn voor een mixer niet steeds van toepassing tenzij er sprake is van effecten.
Effecten bij deze menger zijn de dubbele functie van de klankregeling. Door de functieknop in te drukken gaat de klankregeling werken als een sweepfilter. Verder heb je de instellingen van de klankregeling die toch bij zullen dragen tot een creatiever gebruik van de mixer.

 

ERGONOMIE

 

Architectuur
Dit toestel is erg overzichtelijk opgebouwd. De basisfuncties zijn erg duidelijk terug te vinden. Alles staat logisch gerangschikt. Het is wel even wennen aan de extra functies van sommige knoppen. Een paar voorbeelden: Druk je op de balance knop dan schakel je de mixer in mono. Druk je op zone of booth, dan verander je het signaal op de bijhorende uitgang, enz.
Je moet dus echt wel goed je gebruiksaanwijzing lezen.(!)

 

Bediening
Alle aanwezige draaiknoppen en schuiven zijn van onberispelijke kwaliteit. Tenminste, zo voelen ze aan. Zeer vlot te gebruiken, met een goeie respons.

 

De meters
Het oog wil ook wel wat . De vu meters zijn tweekleurig. Blauw voor het signaal en rood om het compressieniveau weer te geven. Het zijn enkelvoudige meters, waarmee ik bedoel één reeks leds per kanaal en een stereo vu meter voor de master. Functioneel en tevens erg mooi.

 

KLANKKWALITEIT

 

Main output
Dit moet je horen want het is niet wat je verwacht van een dj-mengtafel. Dit is een warme, aangename klank, gewoon hifi! Zelfs in je huiskamer zou hij zich op z'n plaats voelen.

 

Digitale output
Yep, hier kan ik voor het ogenblik niets over zeggen. Het is wachten op de eerste officiële modellen. Eigenlijk moeten we er voor het ogenblik vanuit gaan dat die er geen digitale uitgang is.

 

BUDGET

 

De prijs van de PPD9000 is niet mals: 1164,24€ volgens de lijst. Dit is duidelijk geen toestel voor beginneling of amateur. Ben je echter een liefhebber van een mixje in topkwaliteit, dan heb je hier gevonden wat je zocht. Discotheken kunnen de "meerprijs" veelvoudig terugverdienen, dankzij de optimale beveiliging die deze mixer aan de overige componenten van de installatie biedt. Duur maar zeker terecht.

 

BESLUIT

 

De PPD9000 biedt waar voor zijn geld. Een ding moet je steeds beseffen. Kwaliteit is nooit gratis. Het is niet enkel de prijs, maar ook de klank en de mogelijkheden die er voor zorgen dat Numark met deze PPD9000 zijn plaats tussen de groten verdient. Wie het toestel had willen kopen voor de digitale uitgang zal best nog even wachten tot de definitieve versie leverbaar is. Dat deze er snel zal komen is duidelijk. Als fabrikant kan je het jezelf namelijk niet permitteren om zoiets niet in orde te brengen.

 

PRO & CONTRA