aanmelden
Vestax CDX-16
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
In de categorie "ongebruikelijk" ben ik nog maar eens bij Vestax aanbeland. Zoals ik telkens weer moet opmerken zijn de toestellen van Vestax zelden te vergelijken met deze van andere merken, en dit niet enkel op het gebied van de mogelijkheden maar ook vaak qua van look. Neem nu de CDX-16. Het gaat hier over een geïntegreerde dubbel-cd/mengtafel. We hebben zoiets gehad van Pioneer enkele jaren geleden waar het een mini setje betrof inclusief tuner en MD of cassettedeck. Ook bij Numark bestaat er een soortgelijk concept, dat grote overeenkomst vertoont met deze Vestax (met wat verschillende mogelijkheden), maar minder "huiselijk" is uitgevoerd. Je zou kunnen stellen dat de Vestax zowat het midden tussen de beide anderen houdt.

 

ALGEMEEN

 

Concept
De CDX-16 is er volgens mij voor de DJ die het niet kan laten om ook thuis nog eens een cd te mixen. Als hij naar een groter evenement wil gaan kan hij zijn toestel ook aansluiten op een grotere mengtafel en zo opteren voor meer mogelijkheden. Dat laatste lijkt mij meer een geboden mogelijkheid dan een realistische keuze. Ik zie mezelf niet direct met een toestel uit mijn interieur een feestje gaan bouwen, hoewel deze Vestax mij wel op ideeën zou kunnen brengen...
Het symmetrisch opgebouwde toestel bestaat dus uit 2 cd-loopwerken die naast elkaar zijn geplaatst, met daartussen de mix unit. Deze mixer is voorzien van een crossfader. De overige kanaalregelingen zijn uitgevoerd als draaiknoppen. Per kanaal staat er een tweetraps toonregeling en een volume draaiknop. Deze laatste vervangt de gebruikelijke kanaalfader. Waarschijnlijk wou Vestax hiermee plaats winnen maar toch toont het ook aan wat de bedoeling van het toestel is, nl. vooral een leuk hebbeding betekenen voor in de huis/slaapkamer. Het midden van het toestel is opgefleurd met een dubbele led vu-meter.

 

Vormgeving
Ik moest denken aan de geïntegreerde geluidsinstallaties van de jaren 70 van Philips of Grundig, die niet waren uitgevoerd als losse op elkaar geplaatste componenten. Neen, het waren bijna meubels waar buiten een radiotuner ook nog een pick-up en een tapedeck inzaten. Zij boden destijds een erg indrukwekkende aanblik. Maar genoeg nostalgie, hier staat een stuk moderne technologie dat in elk interieur aangesloten kan worden op de huiskamer of slaapkamer installatie. Het toestel is op enkele onderdelen na volledig uit metaal vervaardigd. Het bovendeel is zilverkleurig, het onderste zwart gekleurd. De draai en drukknopjes evenals de kantelschakelaars en joysticks zijn allemaal van een zilverkleurige kunststof. Enkel de pitch controle en crossfader zijn van zwarte kunststof vervaardigd. Het front is elegant afgerond en is daardoor erg decoratief van uitzicht.

 

Handleiding
De handleiding is niet erg uitgebreid. Misschien ook wel omdat het toestel niet erg ingewikkeld is. Trouwens als je met één kant van het toestel overweg kan, hoef je, bij wijze van spreken, voor de andere kant maar in spiegelbeeld te denken.
Alles wordt in de handleiding eenvoudig verklaard, al is het wel uitsluitend in het Engels…

 

BOUW

 

Behuizing
De CDX-16 steekt stevig in mekaar. De weegschaal wijst 6,8kg aan en dat is meer dan je zou verwachten als je hem ziet staan. De 4 ronde pootjes onder op het toestel meten ongeveer 1 cm. Het is niet de bedoeling dat je ze ziet. Het geeft het toestel echter zijn huiskamer look.

 

Afwerking
Hier heb ik niets op aan te merken. Alles zit behoorlijk verzorgd in mekaar, zonder onnauwkeurigheden of slordigheden. Ik ben dan ook door deze Vestax gecharmeerd, maar dat had je vast al door.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
Aan de achterzijde staan de aansluitingen om 2 draaitafels en 2 line niveau toestellen aan te sluiten. Aan de voorzijde staan de aansluitingen voor zowel hoofdtelefoon als micro, telkens met bijhorende draaiknop. Deze aansluitingen zijn beiden in Jack uitgevoerd. Even opletten dus dat je niet in de verkeerde aansluiting plugt. Verder is het toestel voorzien van een uitgang die het gemixte signaal weergeeft en tevens nog van 2 uitgangen die het signaal van elke cd speler apart naar buiten brengen. Ook de netstroomschakelaar staat achteraan - misschien iets minder gebruikelijk voor dit soort toestellen maar eigenlijk maakt dit niet zoveel uit.

 

Spelerfuncties
Het gaat hier om twee eenvoudige cd spelers met de meest elementaire functies erop. Pitch +/-8 of 16%. Verder nog een pitchbend en zoekfunctie met een joystick. De cue functie is voorzien van een anti shock buffer van 10 seconden.
Het inladen van de cd gebeurt als volgt. (Ik herken een systeem dat men bij de CDJ500 van Pioneer gebruikte.) Je drukt op de "open" toets en het deksel van de speler gaat open. Je merkt enkel zwarte kunststof op de plaats waar je de cd neerlegt, geen laser te zien. Eenmaal je het deksel terug dichtklapt, gaat er een luikje open onder de cd die vervolgens wordt opgetild en begint te draaien. Met openstaande klep zie je echt geen opening of onderdelen. Noem het maar een anti vuil bescherming.
Het systeem is verder nog uitgerust met een "sleep" functie. Dit systeem voorkomt dat de laser van je speler te lang zou branden vanaf het ogenblik dat de speler niet meer wordt gebruikt. Een direct start cd speler start normaliter vanuit een buffer. Maar om de cd te kunnen weergeven moet deze ook blijven draaien met een brandende laser. Op die wijze stopt de muziek niet nadat de buffer is uitgespeeld. Nodeloos blijven draaien verkort echter de levensduur van je systeem.
Dit toestel is, naast dubbele cd-speler, ook een mengtafel, dus daar moet ik nog even over uitwijden. Het is echter geen erg ingewikkeld geheel. Per kanaal heb je 3 inputselecties. Eén voor de cd speler van het toestel, één voor een pick up en één voor een extra line ingang. Dat maakt een totaal van 6 ingangen + de micro op het front. De enige fader die er staat is een crossfader. In zijn middenpositie is er geen click. Je verticale fader is hier vervangen door een draaiknop en de klankregeling omvat een bass en treble regeling. Dit is geen super gesofisticeerde machine en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom men achteraan nog voor elke cd speler een aparte uitgang creëerde, waardoor je, na aansluiting van de cd-spelers op een andere en uigebreide mengtafel, meer mogelijkheden kan benutten.
Bij gebruik van de cross fader merkte ik dat er steeds wat overspraak bleef tussen de twee kanalen, wat natuurlijk niet zo positief is. Je kan dus enkel met de kanaal draaiknoppen je geluid volledig wegdraaien. Dit beperkt de gebruikstoepassingen toch wel enigzins. Immers, wanneer je dit doet kan je het volume van de verschillende inputs niet meer op voorhand afregelen… Het is duidelijk dat de mengtafel hier niet de kwaliteit haalt van de geïntegreerde cd spelers.

 

ERGONOMIE

 

Architectuur
Alles op dit toestel heeft een logische plaats gekregen. Om het geheel in symetrie te kunnen bouwen heeft men de joystick van speler 1 helemaal links op het front gezet en de joystick van speler 2 helemaal rechts. Het nadeel dat je met een joystick hebt is dat dit onderdeel verder uitsteekt op het front dan de andere bedieningsonderdelen. Je kan dus per ongeluk je nummer ineens 30 seconden verderspoelen door met je mouw achter dit onderdeel te blijven hangen. Desondanks vind ik deze joysticks een leuk item en zou ik geen betere positie kunnen indenken om ze neer te zetten. Een beetje oppassen is echter wel de boodschap.

 

Bediening
De bediening van deze CDX-16 is éénvoudig en logisch. Studeren is absoluut overbodig. Meer moet dat niet zijn.

 

Display/vu meter
De vu meter is erg eenvoudig opgevat. Je kunt niet in stereo naar je signaal kijken. Je hebt een gemiddelde waarde van de 2 kanalen samen. Alle ingangen, onderverdeeld in 2 groepen, beschikken over 1 ledbalk. Je kunt zo de 2 te mixen bronnen op voorhand op elkaar afregelen. Dit is echter geen professionele manier van werken. Om thuis te gebruiken maakt dat echter niet uit.

 

KLANKKWALITEIT

 

Het geluid op de gemixte uitgang is aanvaardbaar maar niet schitterend. Zowel de klankkwaliteit als het volume verbeteren echter aanzienlijk op de aparte uitgang van de cd spelers. Hier bereik je de kwaliteit van een volwaardige professionele cd-speler.

 

BUDGET

 

790,00 Euro is de gemiddelde prijs die je moet neertellen voor dit toestel. Dit is natuurlijk niet gratis, maar toch krijg je eigenlijk wel heel wat waar voor je geld. Het mixer gedeelte doet jammer genoeg een beetje afbraak aan de kwaliteit van de rest.

 

BESLUIT

 

Persoonlijk vind ik dit een heel leuk hebbedingetje om thuis nog wat met mijn cd's te spelen, op een manier die moeder of echtgenote niet te erg tegen de borst stuit. Geen ingewikkelde constructies maar een mooi afgewerkt toestel dat door leken misschien niet eens zal herkend worden als een dubbel cd met geïntegreerde mixer. Geen overbodige kabels en wie weet, als ik dan nog eens een feestje ga draaien, ben ik in no time geïnstalleerd...

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • leuk concept voor wie zich thuis wil amuseren
  • mooi design
  • aparte uitgang voor cd-spelers
  • eenvoudige bediening
  • beperkte kwaliteit mixergedeelte

 

FOTOS

 




 

SPECIFICATIES

 

  • Start/Brake Speed Adjustment
  • Digital Output [S/PDIF] Plug straight into CD-R or computer sound card
  • Key Correction
  • Selectable Phono or Line Output (Key correction works on line output only)
  • Dual Start/Stop Buttons
  • Height Adjustable Tone Arm
  • Reverse Play
  • 3 speeds [33,45,78]
  • Quartz Lock
  • Selectable pitch control [+/-8%,+/-25%,+/-50%]
  • Motor Off Feature
  • Removable Target Light
  • Adjustable Feet
  • Includes slipmat and "L" shaped cables
  • Includes Stanton 680HP cartridge mounted on headshell