aanmelden
Stanton STR8-150
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Draaitafels zijn meer dan ooit "in". Zoals ik reeds in vorige edities vermeldde, wordt de kwaliteit ook beter met de dag. Waar vele mensen zich echter niet van bewust zijn is dat de meeste van deze tafels slechts uit een beperkt aantal fabrieken komen. Als je net zoals ik regelmatig toestellen onder handen krijgt om te testen, vallen vaak de overeenkomsten op. In de autoindustrie zijn er genoeg voorbeelden bekend, bv. Peugeot, Citroen, Fiat en Lancia, die samen een eenvolumewagen bouwen en elk met hun eigen "accenten".
De draaitafel die ik vandaag onder de loupe neem komt van Stanton: de STR8-150. Wanneer we ons echter de Sync X.TRM.1 herinneren, die we in DJG9 bespraken, vallen de "familiebanden" tussen beide spelers onmiddellijk op. Maar ook hier heeft elk merk z'n eigen accenten aangebracht, die, wie weet, voor jou misschien net wel het verschil kunnen maken.

 

BESCHRIJVING

 

Deze pick up is op exact dezelfde wijze verpakt als de Synq die ik 2 maanden geleden heb besproken. Voor het plateau is een uitsparing voorzien op de piepschuim verpakking van het toestel. De verschillende toebehoren die bij de draaitafel zitten zijn: 1) een tegengewicht, 2) het singel centreerschijfje: dit is een metalen schijfje dat dient om 45 toeren plaatjes mooi op de draaitafel te kunnen centreren, m.a.w. het oldie schijfje…, 3) de "headshell" (of celhouder in het Nederlands) met voorgemonteerde Stanton 680HP cel zit hier reeds op de arm gemonteerd, 4) cinch/cinch audiokabel.is volgens de handleiding meegeleverd doch ontbreekt bij mijn exemplaar (vermits ik hier een demo toestel heb neem ik aan dat de kabel er normaliter wel zal bij zitten), 5) de "Targetlamp" of naaldverlichting (deze past op een speciaal daarvoor voorziene cinchaansluiting op het front) en 6) de slipmat voorzien van Stanton opdruk. Dit laatste spreekt voor zich.
Erg handig is ook hier (net als bij Sync) de sticker die men op de kunststof verpakking heeft gekleefd met daarop een pijl en verwijzing naar waar de accessoires zitten. Verder zijn alle accessoires met een blauwkleurig plakband in het piepschuim vastgekleefd. Dit alles zijn slechts details, maar dan toch van een zeer praktische aard.

 

Vormgeving
Net zoals bij de Synq is de dekplaat van het toestel uit één stuk gemaakt. Deze dekplaat is echter duidelijk een stuk dikker en daardoor ook zwaarder. Zwaarder staat voor een betere trillingsresistentie bij hoge geluidsdruk. Je kan in het midden van de bovenplaat de as en de stator van de motor zien zitten. Het moet me even van het hart dat de electronica toch niet erg goed beschermd is tegen per ongeluk gemorste vloeistof (al dan niet kleverig of met een hoog alcohol gehalte). Oppassen is dus de boodschap. (Maar moet je dat niet steeds?) Jammer dat hier het opstaand randje ontbreekt dat we bij de Sync wel aantroffen. De draaitafel is wel erg mooi. Ze straalt een zekere degelijkheid uit, al is dat een persoonlijke indruk… De toplaag is in glanzend, antraciet grijs gekleurd metaal en volgens de importeur gaat het hier over een massieve stalen plaat. Dit beïnvloedt het gewicht gevoelig. Dit ding weegt zomaar eventjes 16,4 kg. Amaai. De onderzijde is in zwarte kunststof. De poten zijn in hoogte verstelbaar en onderaan afgewerkt met een metaalkleurige ring.
De ons geleverde draaitafel was met een stabiele rechte arm uitgerust (type STR8-150), maar zij bestaat met S-arm (type ST-150).

 

De achterzijde
Van links naar rechts tref je het volgende aan. Eerst de audioaansluiting. Twee cinchstekkers zonder een aardingsaanluiting, een phono/line schakelaar die je toelaat om op lijn niveau naar je mixer te gaan. Je hebt dus geen aardingskabeltje nodig op je cinch aansluiting, wanneer je (de normaal gezien voorziene) dubbel afgeschermde cinch kabel gebruikt. Tevens schakel je met deze schakelaar de digitale uitgang in die naast de schakelaar staat. Vervolgens heb je de aansluiting voor de voedingskabel. De power switch sluit het rijtje af. Deze schakelaar onderbreekt de stroomtoevoer van het toestel.

 

De bovenzijde
Links bovenaan staat een start/stop druktoets voor gebruik in "battlepositie". De toets is bijzonder gevoelig. Bij de minste aanraking reageert hij. Hier dezelfde opmerking als bij Sync: misschien wel iets té gevoelig… De tweede druktoets staat helemaal onderaan aan de linkse kant. Inderdaad, ook hier twee start/stoptoetsen. Tussenin vinden we een blauwe aan/uit draaischakelaar. In tegenstelling met andere draaitafels gaat het hier niet om een power switch maar over een motor stop. De draaischakelaar die tevens fungeert als stroboverliching van de draaischijf is blauw verlicht en schakelt de motor aan of uit. Daarom staat de powerswitch achteraan. Vermits dit toestel over een voorversterker en analoog-digitaal convertor met effect processing beschikt (zie verder), is het noodzakelijk dat de volledige stroomonderbreking en motor van mekaar gescheiden zijn. Deze opsplitsing kwamen we in het verleden ook al bij de Numark TTX tegen, om exact dezelfde reden.
De strobo functie. Op de schijf staan 4 reeksen "stippen" die telkens een percentage vertegenwoordigen. De bovenste duidt op een snelheidsverandering van + 7,2%, de tweede van 3,3%, de derde van 0% en de vierde van –3,3%. De stippen wekken de illusie dat ze naar rechts of naar links bewegen wanneer je de snelheid wijzigt. Als de stippen naar rechts lijken te bewegen dan ligt de snelheid lager dan de initieel gekozen snelheid van 33, 45 of 78 opm, en vice versa.
Naast de onderste start/stop schakelaar staan twee snelheidskeuze schakelaars. Een voor 33, een voor 45 en samen ingedrukt voor 78 opm. Aan de andere zijde van de draaischijf staat de naaldverlichting. De witte led kan gericht worden op de arm en dient aldus als verlichting van je eerste groeven op je plaat. Deze kan worden uitgetrokken of gedraaid zoals je hem nodig hebt.
De draaiknopjes die onder het lampje staan dienen om de start en stopsnelheid van de draaitafel te regelen. Deze start/stopsnelheid is minimaal wanneer de knop volledig naar links is gedraaid. Op dat moment heeft de draaitafel 0,2 s nodig om te starten of te stoppen. Is de knop echter volledig naar rechts gedraaid dan heeft ze hiervoor 6s nodig. Deze snelheidsregeling gebeurt verbazend geleidelijk en is dus zeer gemakkelijk met absolute precisie te manipuleren.
De volgende functie is de "reverse" druktoets, om de draairichting te veranderen. Een eerder zeldzame functie op draaitafels is de "key corrector": het systeem dat je toonhoogte behoudt, terwijl je toch de snelheid verandert. Dit zal echter alleen functioneren als je de draaitafel op lijnniveau gebruikt. De hiervoor aangewende DSP werkt echter alleen op voorversterkte signalen. Tevens gaat dit signaal ook naar de digitale uitgang.
De pitchbereiken nu. Van het rijtje van 3 druktoetsjes is dit de laatste functie. Je kunt de snelheid variëren tussen +/- 8, 25 of 50%.
De pitchschuif staat op de normale plaats. Dat is dus helemaal rechts. Er is geen 0-klik, maar er gaat wel een blauwe led branden wanneer de juiste snelheid is ingesteld. Boven deze schuif staat er ook nog een "quartz" druktoets met als enige functie de 0% snelheid inschakelen.

 

De Handleiding
De handleiding biedt een vrij summiere opsomming van de verschillende onderdelen van de draaitafel, maar wel een erg uitgebreide handleiding voor het afregelen van de arm. Het is duidelijk dat men er vanuit gaat dat diegene die de STR8 aankoopt van wanten weet.
In tegenstelling tot de Synq handleiding is deze van Stanton eentalig Engels.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Je hebt een snelstartende, in twee richtingen draaiende, van 3 pitchbereiken (met of zonder key correction) en 3 snelheden voorziene mooie draaitafel in handen. Dat is meer dan je van de doorsnee p.u. kunt verwachten. Dit is topklasse. Voor de creatieve gebruiker biedt deze tafel erg veel mogelijkheden.

 

ERGONOMIE

 

De opbouw van de tafel is logisch en functioneel. Het enige dat ik als minder beschouw is de starttoets die toch iets te makkelijk per abuis kan worden geactiveerd. De bediening vergt geen studie. Alles werkt zoals het moet. De fabrikant van Synq ging er prat op dat de tractie van "hun" draaitafel de hoogste was in de industrie maar kijk, ook Stanton gaat voor de hoogste traktie van 4,5kg/cm.

 

KLANKKWALITEIT

 

Deze is in orde. Bij een normale draaitafel is het verhaal snel uitverteld. Als de arm functioneert en het signaal goed doorgeeft dan is de klank voor de rest enerzijds te wijten aan de cel die je kiest en de voorversterking in je mengpaneel of versterker anderzijds. Wat de cel betreft, hier is een kwalitatief erg goede Stanton 680 HP meegeleverd. Maar er is nog het aspect van de digitale uitgang. Zoals ik al meerdere keren moest vaststellen bij andere draaitafels met digitale uitgang, blijft het niveau van deze digitale uitgang schommelen rond de –6dB. Ik blijf dit te weinig vinden. Een regelbare digitale uitgang kan misschien een oplossing bieden. Het is natuurlijk een niet eenvoudig op te lossen probleem.
De motor veroorzaakt geen noemenswaardig rumble geluid, tenzij bij het starten. Verder staat de rechte arm garant voor een erg stabiele bediening. Goed nieuws voor de "turntablist".

 

BUDGET EN BESLUIT

 

Voor € 579,00 heb je niet de goedkoopste maar wel één van de mooiste draaitafels, met meer mogelijkheden dan de voorbijgestreefde marktleider. Deze Stanton is wat duurder dan de Sync, maar biedt toch wel voldoende extra mogelijkheden om deze meerprijs te verantwoorden. Of deze extra's voor jou de doorslag kunnen geven, is een vraag waar alleen jij het antwoord op kent. Belangrijk om vast te stellen is dat deze draaitafel zich (onverwacht) in de topklasse nestelt, en zeker door de serieuze turntablist in overweging genomen zou moeten worden.

 

TOEVOEGING VAN DE IMPORTEUR

 

Wij verzekeren u dat bij elk geleverd exemplaar wel degelijk een geaarde stereo-cinch kabel is voorzien. Het voor de test geleverde exemplaar had al een hele weg afgelegd, vooraleer het bij DeeJayGear aanbelandde, waarbij deze cinch kabel onderweg is zoekgeraakt.

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Creatieve mogelijkheden
  • Look
  • Stabiele rechte arm
  • Open constructie, vocht infiltratie
  • Gewicht
  • Handleiding

 

FOTOS

 





 

SPECIFICATIES

 

  • Start/Brake Speed Adjustment
  • Digital Output [S/PDIF] Plug straight into CD-R or computer sound card
  • Key Correction
  • Selectable Phono or Line Output (Key correction works on line output only)
  • Dual Start/Stop Buttons
  • Height Adjustable Tone Arm
  • Reverse Play
  • 3 speeds [33,45,78]
  • Quartz Lock
  • Selectable pitch control [+/-8%,+/-25%,+/-50%]
  • Motor Off Feature
  • Removable Target Light
  • Adjustable Feet
  • Includes slipmat and "L" shaped cables
  • Includes Stanton 680HP cartridge mounted on headshell