aanmelden
Gemini CS19
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Een korte blik op de website van Gemini leert me dat de nieuwe CS-19 mengtafel hun topmodel is. Het betreft een 5 kanaals + 2 micro ingangen mixer in 19" formaat.

 

ALGEMEEN

 

Concept
Je merkt onmiddellijk dat deze tafel van uitgebreide functies is voorzien. Vijf faderkanalen + 2 aparte micro kanalen qua ingangen, 1 monitor (booth), 2 zone en 1 master qua uitgangen, da's niet niks. Verder is het toestel uitgerust met een master attenuator (d.m.v. een schakelaar kun je het uitgangsniveau van 0 naar –6 en –12dB verlagen) en een talkover voor microkanalen 1 en 2. Gezien het grote aantal voorziene kanalen, aansluitingen en mogelijkheden, richt deze tafel zich duidelijk naar de club scene.
Dit toestel is in 2 versies op de markt. De versie die ik hier voor me heb, de CS-19, kreeg vijf faders. Op de CS-19R daarentegen zijn deze faders vervangen door draaiknoppen. Deze laatste uitvoering is vooral populair in de VS.

 

Vormgeving
De frontplaat heeft, zoals trouwens het volledige Gemini gamma, afgeronde hoeken. Alles is zilverkleurig, van frontplaat tot faders en draaiknoppen. Enige uitzonderingen zijn de zwarte druktoetsjes, waarvan het merendeel voor de voorbeluistering (cue) dient. Elk kanaal heeft een 4 segmenten tellende vu meter ter beschikking. Je kan het uitgangsvolume bekijken op een grote stereo "peak-hold" ledmeter.
De look is erg sober, zowel door z'n strakke vormgeving als de eenvormigheid van kleur. Wellicht had iets meer kleur de overzichtelijkheid nog kunnen verbeteren.

 

Handleiding
Deze 11 blz tellende Engelstalige brochure brengt in een eerste deel een beschrijving van functies en aansluitingen, met een genummerde verwijzing naar de illustraties. Het tweede deel bevat algemene raadgevingen en uitleg bij de werking van de tafel. Alles staat erin, maar naar mijn gevoel mocht men de zaken toch nog wat uitgebreider uitleggen. De ervaren dj zal dit echter zeker voldoende vinden.

 

BOUW

 

De afmetingen van dit toestel zijn 48,26cm x 26,67cm x 12,06cm (bxhxd). De onderkant van het toestel is een stevige zwarte kast op rubber voetjes. Hoewel dit erop moet wijzen dat het apparaat ook als opbouw kan worden gebruikt, is dat toch niet echt vanzelfsprekend voor een apparaat met een dergelijke diepte, vermits zij boven de gemiddelde pickup zal uitsteken. Ik raad je dan ook aan om deze tafel gewoon in te bouwen.
Algemeen is deze tafel uitstekend geconstrueerd, zowel qua kast, als aansluitingen, schroeven, enfin de gehele structuur. Deze degelijkheid straalt zij ook wel uit. De aansluitingen achteraan zijn verzonken zodat je bij inbouw probleemloos met je kabels wegkan.
Qua bouw heb ik één bedenking. De frontplaat lijkt mij iets minder degelijk dan de rest van de constructie. Persoonlijk zou ik bij inbouw toch nog in een extra steun onder de behuizing voorzien. Kwestie van me gerust te voelen dat de frontplaat mettertijd niet zou gaan doorbuigen.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Aansluitingen
Enkele aansluitingen vinden we reeds op het frontpaneel: micro 1 en 2 (dit zijn combi-aansluitingen waarin je zowel XLR als 1/4" jack kwijtkunt), Aux (dit is een paar cinch-aansluitingen om een bijkomend toestel op de avond zelf snel even aan te sluiten, zonder aan het achterpaneel te moeten komen – vooral handig wanneer een gast-dj op een ingebouwde CS-19 moeten werken) en de loop in- en uitgangen (telkens twee cinch-aansluitingen om een effect tussen te lassen, weer handig om even snel aan te koppelen). Rechts naast deze loop-aansluitingen zul je de loop activeren (en weer uitschakelen) met een druktoets.
Op het achterpaneel gaan we van rechts naar links. Helemaal rechts is er de combi-aansluiting voor de derde microfoon. Ernaast vind je acht paar cinch-pluggen, in twee boven elkaar geplaatste rijen van vier. De bovenste vier paar zijn de phono/line ingangen (1 tot 4 genummerd - elk met een eigen schakelaar om het phono of line niveau te activeren), de onderste vier zijn uitsluitend lijn-ingangen (5 tot 8 genummerd).
Ga je verder naar links, dan zie je nog twee "loop" aansluitingen, deze keer over stereo 1/4" jack, met eronder een afbeelding van het aansluitschema van deze jacks. Deze effectloop kan ook gebruikt worden om een limiter aan te sluiten. Dat is dan om een dj, die de reputatie heeft van luidsprekervernieler, stiekem te kortwieken… Onder de loop-jacks nog twee paar cinch's: Rec (om naar een opnametoestel te gaan) en Booth (om naar monitor speakers te gaan – als alternatief voor de hoofdtelefoon).
Weer verder naar links staan de Zone 1 en Zone 2 jacks (niet gebalanceerd) boven mekaar (twee 1/4" jacks per Zone). Nog verderop treffen we de master uitgangen, die zowel via cinch als via gebalanceerde XLR zijn voorzien en waaraan een mono/stereo keuzeschakelaar is toegevoegd. Deze schakelaar beïnvloedt overigens niet alleen de master uitgangen, maar tevens de Booth, Record en beide Zone uitgangen. Naast de XLR-master uitgangen staat een drie-standen schakelaar, de Master Level Attenuator, waarmee je het uitgangsniveau kiest uit de niveau's 0dB, -6dB en –12dB. Ernaast kun je met de Ground Lift schakelaar de aarding van het chassis scheiden van deze van het signaal (in sommige omstandigheden kun je hiermee brom vermijden).
Boven deze twee schakelaars plug je het netsnoer in. De netschakelaar zelf staat dan weer helemaal aan het uiteinde, met erboven een spanningskeuzeschakelaar voor 115 of 230 Volt.
Het laatste wat er qua aansluitingen te vermelden valt zijn de vier aardingen voor de draaitafels, die je boven de Phone/Line ingangen aantreft.

 

Bedieningsfuncties
Vooreerst vermeldt ik de drie gain-regelaars op het achterpanaal: één voor elke microfoon-ingang.
Op het frontpaneel gaan we van links naar rechts. Microfoons 1 en 2 kregen elk een aparte tweebands toonregeling, een level-draaiknop (hier dus geen fader) met bijbehorend OL (Overload = oversturing) verklikkerlichtje en een Cue-druktoets (voorbeluistering). Met een gemeenschappelijke driestanden-schakelaar zet je beide microfoons ofwel uit, ofwel aan, ofwel in Talkover (hierbij wordt het niveau van alle andere bronnen 16dB verzwakt).
Dan komen de vijf fader-kanalen. Deze zijn grotendeels identiek. Ze zijn, van onder naar boven, allemaal uitgerust met een volumefader, Cue-toets, driebands toonregeling met ernaast een 4-led signaaluitlezing (-20dB, -6dB, 0dB en +12dB – bij dit laatste niveau is de headroom absoluut opgebruikt, hieronder blijven is dus de boodschap), en ten slotte de gain-knop (om een ideale ingangssignaalsterkte af te regelen). Het verschil tussen de vijf kanalen zit hem in de keuze van de signaalbron. Je kiest de signaalbron met een 6-standen draaiknop helemaal bovenaan in het kanaal. En alleen de bovenste stand is voor de vijf kanalen verschillend: respectievelijk Phono/Line 1 tot 4 voor de kanalen 1 tot 4 en Microfoon 3 voor kanaal 5. Laten we duidelijk zijn. Phono/Line 1 kan dus alleen aan kanaal 1 toegewezen worden, Phono/Line 2 alleen aan kanaal 2, enz. tot aan kanaal 4. Kanaal 5 krijgt in de bovenste stand als enige Mic 3 toegewezen. Deze microfooningang kan dus profiteren van de gesofistikeerdere regelmogelijkheden die de faderkanalen hebben in vergelijking met de micro's 1 en 2 en zal dus bij voorkeur aan "de zanger" toegekend worden, waar dj's en omroepers doorgaans van mic 1 en 2 zullen gebruik maken.
Zoals gezegd zijn de vijf onderste standen van de signaalbron keuzeknoppen identiek voor de vijf fader-kanalen. Ze laten je kiezen tussen de lijningangen 5 tot 8 en de Aux (op het front).
Een aparte benadering van bronkeuze is dit, maar ze biedt wel heel wat creatieve mogelijkheden. Wat denk je bv. van het toewijzen van één en dezelfde bron aan verschillende kanalen, waarin je telkens een volkomen verschillende toonregeling uitvoert. D.m.v. de faders kun je dan zeer snel en steeds accuraat van de ene naar de andere toonregelingen overgaan... Dit is maar een eenvoudig voorbeeldje, ik ben er zeker van dat je zelf ook wel met enkele ideeën op de proppen zult komen.
Nog even terugkomen op de toonregeling. Het impact van deze regeling is in het begin vrij gering. Totaan het derde streepje heb je een vrij groot draaibereik ter beschikking om een subtiele afwijking in te regelen. Wanneer je voorbij het derde streepje draait, dan zal de klankverandering veel intenser worden. De toonregeling werkt dus niet lineair.

 

In de Master sectie, rechts op het front, is er natuurlijk eerst en vooral de grote Master niveauregelaar (rechts onder) die de hoofduitgangen bedient, met er vlak boven de Master balansknop. Verder omhoog niveau regelknoppen voor Zone 2, Zode 1 en Booth. Links daarvan zie je de master "peak-hold" led-meter, met twee rijen van 12 leds, die de pieken vasthoudt om een nog juistere signaaluitlezing te bieden. Een dertiende led, helemaal onderaan, brandt steeds wanneer het toestel is ingeschakeld. Eronder regel je met de Cue Level knop het niveau van de cue, onafhankelijk van het master-niveau. Met de Cue druktoets, nog lager, bepaal je of de voorbeluistering naar je hoofdtelefoon of de booth-speakers zal gaan. Weer hieronder is er de Cue/PGM pan-pot om in je hoofdtelefoon (of Booth luidsprekers) de verhouding tussen het uitgaande signaal en de in te mixen bron te regelen. Helemaal onderaan tenslotte kun je je hoofdtelefoon inpluggen.
Als laatste is er de crossfader sectie, in een horizontale band onder de ingangskanalen. Ongeveer in het midden bevindt zich de crossfader zelf, met links en rechts ervan de toewijzings knoppen, om aan beide kanten één van de vijf fader-kanalen toe te kennen. Deze knoppen zijn ook van een uit-stand voorzien. En helemaal links in deze sectie zul je met een druktoets kiezen of je een curve met een zacht glooiende dan wel met een stijle helling (en een groot overlappingsgebied) aan de crossfader toewijst.

 

ERGONOMIE

 

Zoals je zelf uit de beschrijving kan afleiden is deze tafel erg overzichtelijk opgebouwd. Ik kan werkelijk niet zeggen dat je ergens je hoofd moet breken over een of andere aansluiting of functieregeling. Gezond verstand en weten waar je mee bezig bent is voldoende om met deze tafel overweg te kunnen. Zo willen we wel meer mengtafels zien.
Toch één bedenking. Het is aangeraden om de tafel zo op te stellen dat je er quasi vertikaal op neerkijkt, want alle draaiknoppen hebben hun functiebenamingen net boven zich staan. Wanneer je te schuin op de tafel kijkt kun je deze niet lezen. Natuurlijk ken je na een poos wel alle knoppen, maar bv. anders gekleurde toonregelingsknoppen zou de intuïtiviteit nog iets kunnen bevorderen.
Over de kanaalfaders kan ik nog kwijt dat ze degelijk aanvoelen maar niet te vervangen zijn vanaf het front. Dat laatste geldt ook voor de crossfader, en dat vind ik wel jammer.

 

KLANKKWALITEIT

 

De main output evenals de zone 1, 2, booth en record klinken zeer goed. De technische specificaties kan je op onze website terugvinden.
Wat ik aan de gebruiker van deze tafel nog wil meegeven is dat hij er wel voor moet zorgen dat niet alle leds van de master VU meter continu gaan branden. De tafel heeft heel wat headroom, maar in dat geval zal je toch echt wel vervorming creëren, met alle nare gevolgen voor je klankinstallatie van dien. Als je bedenkt dat je eigenlijk naar 0dB zou moeten mixen, betekent dit dat dat je al erg kan overdrijven, eer het bij deze mengtafel mis gaat.

 

BUDGET

 

De adviesprijs van dit toestel is 469,00 €. Je mag stellen dat dit echt niet teveel is voor de geboden mogelijkheden. Wil je een handige club tafel voor een goede prijs, dan is dit een goeie keuze.

 

BESLUIT

 

Deze Gemini CS-19 heeft me aangenaam verrast. Ik zal er dan ook geenszins mijn neus voor ophalen als ik er eens op een avond mee wordt geconfronteerd. Integendeel. Ze klinkt uitstekend, biedt tal van (creatieve) mogelijkheden en laat zich intuïtief bedienen. Nou, zo moet een mengtafel in mekaar zitten. En dat ze daarbovenop nog eens erg budgetvriendelijk is, is mooi meegenomen.

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Prijs
  • Aansluitingsmogelijkheden
  • Creatieve mogelijkheden
  • De uitgangen kunnen geattenueerd worden
  • Mogelijkheid tot voorbeluistering via Booth-speakers
  • Niet door de dj vervangbare crossfader

 

SPECIFICATIES

 

  • 60mm Channel slide controls
  • 5 Channels with gain control
  • 4 phono / 8 Line / 3 Mic inputs with talkover
  • Bass, Mid, Treble w/-32dB cut features
  • Master level attenuation
  • Auxiliary & loop input / output on top panel
  • Outputs: Main, 2 Zones & Booth
  • Push button cueing with cue program rotary control
  • LED meters for each channel
  • Crossfader curve switch
  • Balanced XLR & 1/4" outs
  • Assignable PRO RAIL-GLIDE crossfader
  • Unit Dimensions: W 19" x H 10.5" x D 4.75" (483 x 267 x 120mm)
  • Weight: 7.5 lbs (3.4 kg), Shipping Weight: 11.28 lbs (5 kg)