aanmelden
Vestax PDX-2300
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
De PDX-2300 van VESTAX is de opvolger van de PDX-2000. Het gaat hier om een lichtgewicht van 9,5 kg. Dat scheelt al snel een 2kg met de concurrentie. Jawel, er zijn lichtere draaitafels op de markt dan deze maar niet in deze klasse.
Op de doos staat eigenaardig genoeg het volgende: VESTAX Japan, made in China. Je kan er van op aan dat 90% van alle draaitafels (en trouwens ook de rest zoals mengtafels en cd spelers) uit die richting komt. Eenmaal de doos open krijg ik een ongebruikelijk onderdeel te zien. Een soort schroevendraaiertje met 2 schroefjes erbij. Ik heb ook al een plateau, een slipmat, een tegengewicht en een celhouder met extra gewicht gevonden. Waarom is de schroevendraaier zo buitengewoon? Wel, omdat hij dient om de draaischijf vast te schroeven op de motor van de draaitafel. Dit is voor mij erg ongebruikelijk. Normaal wordt de schijf over de motor geklemd door een conische as die in het plateau schuift. Soms ook door een aantal kunststoffen uitstulpingen die op het plateau staan en in een schijfje verzinken, dat dan op zijn beurt weer geïntegreerd is in de motor. Ik moet zeggen dat deze manier van werken wel een goed contact verzekerd met de motor. Nadien wordt het echter wel iets omslachtiger om de plateau te verwijderen.
Over naar de test nu.

 

ALGEMEEN

 

CONCEPT
De PDX-2300 is er om snel te kunnen starten, achterwaarts te kunnen draaien en een extreme snelheidsregeling te bekomen. Dat is de kortst mogelijke beschrijving. Ook de "ultrapitch" is een uitvinding van VESTAX. Deze extra schuifregelaar zorgt voor een mogelijke snelheidsvariatie van +/- 50%. Een andere niet zo algemene functie voor draaitafels is de pitchbend. Deze zorgt ervoor dat je niet meer met de vingers aan je plateau moet komen om snelheid bij te geven of terug te nemen. deze toepassing is afkomstig uit de cd wereld. Bij CD spelers kan je de cd niet aanraken met de vingers en was je dus vroeger verplicht om met een systeem van druktoetsjes de snelheid even op te voeren of af te remmen. Hier is deze functie vervangen door een joystick, die overigens meerdere mogelijkheden heeft. Hieronder meer daar over.

 

VORMGEVING
De PDX-2300 lijkt als 2 druppels water op de PDX-2000. Over die laatste kan ik niet veel vertellen, ik heb hem nooit in mijn handen gehad. PDX-2300 zou dus een verbetering moeten zijn van de 2000. De kast is volledig uit kunststof vervaardigd. Bovenaan zilverkleurig, onderaan zwart. De hoeken van de kast zijn afgerond. Dit afronden komt steeds meer voor bij alle fabrikanten. Er moet echter gezegd worden dat VESTAX een aantal jaren geleden wel de eerste was om met de bouw van zijn draaitafels af te wijken van de vierkante bakken die destijds de standaard waren.De arm is kort en dat heeft niet alleen een esthetisch nut. Hij is namelijk ontwikkeld om de hoogst mogelijke stabiliteit te bereiken. De pootjes onder de draaitafel kunnen worden verdraaid om de draaitafel perfect horizontaal te plaatsen. Ze geven het totaal een elegante uitstraling.

HANDLEIDING
De handleiding, in het Engels alweer, is erg volledig. De taal die gebruikt wordt om alles uit te leggen is helder. Duidelijke tekeningen begeleiden elke stap die je onderneemt. Een beetje moeite doen om er nog een paar Europese talen bij te halen en dit behoort tot de betere gebruiksaanwijzingen.

 

BOUW

 

BEHUIZING EN ARM
Hoewel deze tafel 9,5kg weegt is ze toch gemaakt van hard kunststof. Ze steekt stevig in elkaar en geeft een uiterst degelijke indruk. De arm is ook erg robuust en vertoont geen franje. Hij is in metaal vervaardigd en zwart gekleurd. Het systeem om de arm in hoogte te verstellen is zowel degelijk als erg eenvoudig. Door een schroef van achter op de arm los te draaien kan je deze naar boven of naar beneden bewegen. Zo simpel als wat.

 

AFWERKING
De pick up is mooi afgewerkt. Zoals in het begin aangegeven heeft VESTAX steeds iets speciaals in petto. Hoewel er hier qua uitzicht geen verschil met de 2000 is, vind ik persoonlijk nog steeds dat ik iets moois in handen heb.

 

MOGELIJKHEDEN

 

AANSLUITINGEN
De aansluitingen van een draaitafel beperken zich doorgaans tot een uitgang, digitaal of analoog, op lijn of phono niveau. Hier is het dus analoog op phono niveau. De overige aansluitingen zijn een aardingskabel en een voor afstandsbediening via een externe voetschakelaar. Niet slecht bedacht… Alle aansluitingen zijn een beetje verzonken in de achterkant van de speler zodat hij makkelijk kan worden ingebouwd.

 

CREATIEVE EN ANDERE SPELERFUNCTIES
De pitch. Dit is de belangrijkste functie van dit toestel. Nu ja, de rest is ook nodig want uiteraard heeft het geen zin om snelheid te variëren als je geen klank hebt. Dus eerst de snelheid. Buiten de normale pitch die je een variatie van +/- 10% geeft, is er dus de ULTRAPITCH. De ultrapitch is een onafhankelijke schuiver die naar rechts een vertraging van 50% en naar links een versnelling van 50% kan opleveren. Sta je nu op +50 met de ultrapitch, dan kan je bijregelen met de gewone controle tot +60 en +40. Je varieert dus de "hoofdsnelheid" met 10%. Het nadeel van andere draaitafels met een groot snelheidsbereik is dat vanaf het ogenblik dat je bijvoorbeeld in +/-50 staat, je bij de minste beweging erg veel in je snelheid verandert. Dat mixt niet zo gemakkelijk. Hier is dit probleem volkomen van de baan. Goed bedacht.
De joystick nu. Dit onderdeel geeft je de mogelijkheid om pulsen te geven aan je snelheid. Naar boven of naar onder drukken geeft een kleine puls van +/-1, +/-2, +/-3, of +/-6%. Het bereik stel je in door de joystick kort in te drukken. In je display zie je welke van de mogelijkheden je hebt gekozen.
Net zoals de ultrapitch is er ook de ultrabend. Naar links bewegen veroorzaakt een puls van +50%, naar links dan weer een puls van -50%.
Snelstart. De tractie van deze tafel is volgens de specificaties 2,7kg. Ze zou dus na 0,5s op snelheid moeten zijn. Ik kan het niet exact meten, maar vind het wel razendsnel. De motor geeft niet het gevoel dat hij zware inspanningen moet leveren om dit te doen. De weerstand van het plateau is niet overdreven groot. Het heropstarten, wanneer je het plateau lost, gebeurt weer bliksemsnel.
Startsnelheid en stopsnelheid. Deze functie zorgt voor een snelle of trage start of stop tijd. Altijd leuk om je tafel te laten uitdraaien zonder de aan/uit schakelaar te moeten gebruiken.
De arm is ook nog een verhaal apart. De eerste fabrikant die er aan heeft gedacht om een optimale, voor de scratchende dj bruikbare arm te vervaardigen was ongetwijfeld VESTAX. Dit resulteerde in een erg korte, rechte toonarm. Ik ondervond enkel dat deze arm niet erg veel naar boven kon scharnieren. Dat is ook niet echt nodig in het gebruik, maar vermits andere armen zich verder omhoog laten bewegen, heb je misschien deze gewoonte aangenomen. Hier merk je dus dat je niet verder kan. Verder ligt hij licht en evenwichtig in de hand. Op een bepaald ogenblik tilde ik de draaitafel op om de aansluitingen te bekijken, en dit terwijl er een plaat aan het draaien was. Ik verbaasde mij erover dat zowel de snelheid stabiel bleef als de positie van de arm. Straffe kost! Je kunt nu dus, terwijl je aan het draaien bent, gaan zoeken naar een cdtje dat in het heetst van de strijd per ongeluk onder je pick up is gegleden.
De laatste functie is de reverse. Een druk op het kleine reverse toetsje en de draaitafel verandert van draairichting. Erg snel. Bijna even snel dan gewoon starten. Je kunt met deze tafel makkelijk cue-en door de start stop en draairichting toetsen te gebruiken. Je zet enkel de arm op de plaat en daarna kan je verder met de bedieningstoetsen.

 

ERGONOMIE

 

ARCHITECTUUR
Alle bedieningstoetsen staan op een logische plaats. Het enige waar je accidenteel problemen mee kan krijgen is het joy stickje. Als je hier per ongeluk tegen stoot dan verander je natuurlijk de snelheid. Dit is niet volkomen denkbeeldig, vermits dit stickje iets boven de plaat uitsteekt. In het begin even op letten, dus.

 

BEDIENING
Ik vind deze draaitafel uiterst comfortabel om mee te werken. De start is erg snel en efficiënt. Je moet het echt voelen om ten volle te begrijpen.

 

DISPLAY
Het display is een tweetal cm groot. Het enige dat je hier ziet is een weergave van de snelheid voorafgegaan door een + of - teken. Ook de pitch bend bereiken zijn op het moment van selectie eventjes af te lezen. Om het in het "Vlaams" te zeggen: "Meer moet dat niet zijn, hé?"

 

KLANKKWALITEIT
Ik blijf het herhalen: bij een platenspeler is en blijft de klankkwaliteit voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van het vinyl en van de cel. Alle andere parameters die de klank (nadelig) zouden kunnen beïnvloeden, scoren bij deze Vestax zeer goed. Dus geen probleem. Natuurlijk verwachten jullie van een journalist dat hij ook zegt wat er minder goed is. Wel, ik zal bewijzen dat ik dit ook doe. Bij het starten hoor je de motor aanslaan. Ook als je van draairichting verandert. Ergens is dit onvermijdelijk, als je overweegt welke kracht er op dat ogenblik op de schijf wordt losgelaten. Is dit hoorbaar door de speakers? Ja, maar alleen bij sec te draaien, wat eigenlijk geen enkele dj doet, vermits hij het signaal steeds zal inmixen. Is dit dan van enig belang? Nee, dus. Ik vermeld het alleen om volledig te zijn.

 

BUDGET

 

Ik denk dat je hier de correcte prijs betaalt voor dit apparaat. Hij behoort nu eenmaal tot de beter presterende draaitafels van dit moment en biedt bovendien enkele unieke features.

 

CONCLUSIE

 

Je moet zelf beslissen wat je wil besteden aan de aankoop van een draaitafel. Er zijn veel concurrenten maar ik raad iedereen die een pickup wil kopen en er een dergelijk budget aan wil besteden aan om even goed de markt te verkennen en deze PDX-2300 zeker niet te vergeten, maar hem daarentegen eens even goed te gaan "betasten". Neem je lievelingsplaten mee en draai wat. Hij voelt heel apart aan. Dit is zonder meer een kwalitatief hoofstaand product met enkele zeer eigen(zinnige) karaktertrekken. Wat mij betreft maakt dit juist zn charme en zelfs voor een groot deel zn kwaliteiten uit. Ik heb het wel voor een dergelijk karaktervol product en vind deze PDX-2300 ronduit geweldig. Vestax bewijst nogmaals goed te weten waar ze mee bezig zijn, want deze PDX-2300 biedt een aantal werkelijk unieke zaken. Probeer hem. Je zal snel weten of hij jou ook weet te verleiden.

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Mogelijkheden
  • Look
  • Utrapitch
  • Apart karakter
  • Ik ben er nog naar op zoek

 

SPECIFICATIES

 

  • Digital pitch display
  • Pitch bend 1,2,3,and 6% momentary control over the playing pitch
  • Full pitch control of 50% with the ultra pitch fader and a further 10% with the fine pitch fader.
  • +/- 50% ultra pitch control fader allows DJs to be more creative.
  • All of the advanced motor, body and tone arm features of the PDX-2000.
  • The functions and specifiactions are the same as the PDX-2000.
  • UPGRADE SERVICE - An upgrade kit is available for all PDX-2000 users who wish to advance to the smoothness of the PDX-2300