aanmelden
Stanton SMX-301
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Het kleine mixertje dat ik hier voor me heb staan is een middenklasser uit de STANTON smx reeks. De SMX 301 staat net in het midden van deze reeks die tussen de 89,00€ en de 469,00€ kost. De prijs van deze SMX 301 is 259,00€. Het gaat hier om de kleinste driekanaals mixer uit de reeks. Volgens Stanton is het een erg goed klinkend apparaat voor zijn prijs. Laten we maar aan de slag gaan om te kijken of dit ook werkelijk zo is.Bij het openen van de doos valt een papier op dat bij de manuel zit. Het is een testrapport met daarop een aantal metingen die zijn verricht. Op het eerste gezicht scoort het toestel erg goed. Alle metingen zijn beter dan de vermelde referenties waaraan het toestel zou moeten voldoen.

 

CONCEPT

 

Deze zilverkleurige 10" menger is een 3 kanaals + micro menger met 1 master, 1 booth en 1 recording uitgang. Per kanaal kan je schakelen tussen 2 line ingangen en één pick up ingang. Dat maakt een totaal van 6 line en 3 pick up ingangen.Per kanaal staat er een drietrapstoonregeling en gain regeling ter beschikking. Voor de micro is er geen kanaalfader. Deze heeft enkel een 3 traps toonregeling en gainregeling. Onderaan bevindt zich een crossfader die van bovenuit vervangbaar is. Je kunt er mee crossen tussen kanaal 1 en 3. De crossfader is geflankeerd door "kill switches": drie aan elke kant. Even uitleggen wat je met deze kill switches kan uitrichten. In rustpositie (middenstand) hoor je het volledige frequentiespectrum, van 20Hz tot20kHz - van bassen over middentonen tot hoge tonen. Met de drie schakelaars links beïnvloed je de drie frequentiebanden (laag, midden, hoog) van het linker kanaal van de cross fader, met de rechter schakelaars doe je hetzelfde voor het rechter kanaal. Deze switches zijn drie-standen kantelschakelaars. Hun functie is zeer eenvoudig: elke schakelaar gaat van het betreffende kanaal de betreffende frequentieband volledig uitschakelen. Schakel je de drie banden uit, dan is de klank volledig verdwenen. Het uitschakelen van een band kan zowel gebeuren door de schakelaar naar beneden in te drukken als naar boven, met dit verschil dat bij het naar boven drukken de klank verdwijnt tot wanneer je de schakelaar weer naar zn middenpositie kantelt en bij het naar beneden drukken de klank terugkeert wanneer je de schakelaar loslaat (waarbij hij automatisch weer naar zn middenpositie terugveert).

 

VORMGEVING

 

Deze mixer is een behoorlijk afgewerkt product. Alle draaiknopjes zijn mooi afgerond en zijn van zilverkleurig kunststof. Ook alle schuifpotmetertjes zijn in hetzelfde materiaal en dezelfde kleur. De keuzeschakelaartjes bovenaan, de voorbeluistering met druktoetsjes en de kill switches zijn dan weer in het zwart. De stereo VU-meter rechtsboven bevat 12 segmenten per kanaal, dus 24 in het totaal. Op het front vind je ook nog een dubbele aansluiting voor koptelefoon: de beide standaardmaten broederlijk naast elkaar. Erg handig.Achteraan op het toestel staan de aansluitingen mooi onder elkaar ingedeeld per kanaal. De aansluitingen zijn cinch. Ernaast zie je hetzelfde voor de uitgangen. Master, booth en record staan onder elkaar. Zowel master als booth zijn ook voorzien in gebalanceerde jack uitvoering. De stroomaansluiting ten slotte rond de reeks aansluitingen af en is uitgevoerd in een soort XLR stekker met schroefkraag. Er vlak boven staat de"aan/uit" schakelaar.

 

HANDLEIDING

 

Gelukkig is dit een toestel waar je weinig fout mee kan doen, want men heeft slechts in een uiterst beknopte, eentalig Engelse handleiding voorzien. Er is ergens wel een klein foutje in geslopen met betrekking op het aantal kanalen. Zo wordt er opgegeven dat er 2 x 3 kanalen op lijn niveau zijn en 2 x 3kanalen op pick up niveau, terwijl het bij dit laatste slechts over 1 x 3 kanalen gaat. Nu ja, zoals gezegd, bijna niemand zal echt de handleiding nodig hebben, dus laten we hier maar niet te veel de nadruk op leggen.

 

BOUW

 

BEHUIZING
Deze mixer steekt stevig in elkaar. Je zal de frontplaat niet per ongeluk buigen. Ook de kast voldoet ruim aan de vereisten. Je kunt deze SMX-301 dan ook even goed op zijn rubber pootjes neerzetten als inbouwen. Dit zit echt wel goed.

 

AFWERKING
Over de afwerking heb ik niks aan te merken, tenzij misschien dat opdruk achteraan niet echt duidelijk leesbaar is. Maar het is zo eenvoudig om de mixer even op te tillen en om te draaien om te kijken wat je aan het doen bent, dat ik hier persoonlijk niet te zwaar aan wil tillen.

 

MOGELIJKHEDEN

 

AANSLUITINGEN
In totaal staan er 9 aansluitingen op voor toestellen wat betekent 3 per kanaal. Drie pick ups en 6 lines. Dat is een goede middelmaat. Verder zijn er 3 uitgangen waarvan master en booth zowel gebalanceerd op jack als ongebalanceerd op cinch zijn. Dat maakt dus eigenlijk 4 uitgangen voor versterking. De enige opname uitgang werkt op pre master niveau.De microfoon aansluiting is een combi stekker op het front. Je kan zowel met jack als met xlr een micro aansluiten. Prima.

 

GEBRUIK
Deze tafel is uiterst eenvoudig te gebruiken, ze is bovendien erg overzichtelijk. De royale ruimte tussen de verschillende draaiknoppen en faders maakt het geheel makkelijk te bedienen zonder dat je riskeert de regelingen van een nabijliggend kanaal te verstoren. De draaiknoppen van de klankregeling zijn uiterst efficiënt waarover meer hieronder. De pfl kan je mixen op je koptelefoon door middel van de cue-pan. Op die wijze kun je muziek maken zonder dat je versterker opstaat. Je hoort enerzijds de geselecteerde pfl en anderzijds het mastersignaal. De balans tussen beide signalen bedien je met een klein crossfadertje dat bij het koptelefoonvolume staat. Wat ik wel mis aan deze mengtafel is een fader of schakelaar voor de microfoon ingang. Wie de hele nacht animeert zal op voorhand zijn microfoon afregelen en nergens meer aankomen. Als je echter slechts sporadisch een aankondiging moet maken en dus in de loop van je prestatie snel je microfoonvolume moet inregelen, is een schuiver handiger en veiliger om je tweeters en je oren een vernietigende feedback te besparen.

 

TOONREGELING
Vermits de toonregeling op deze tafel erg drastisch kan ingrijpen en aangevuld wordt door de kill switches kunnen we hier eigenlijk wel van een effect spreken. De klankregeling geeft een versterking van +9dB op zowel hoog mid als bas. Verzwakken doen ze dan -45dB op hoog, -35dB op mid en -55dB op de bas. De functie van deze sectie is uiterst efficiënt. Wanneer je ze alledrie dicht draait heb je geen klank meer. Dit geldt eveneens voor de "kill" schakelaars. Met de keuze van de scheidingsfrequenties van deze frequentiebanden moet je wel leren leven. Als je zowel de bas als hoog wegdraait dan hoor je nog een goede radio van de 60er jaren. Als je alleen de middentonen zou wegdraaien heb je enkel tschikke tschikke met boem boem. Zoals gezegd, bij extreem gebruik moet je dit echt als een effect zien, waarbij je bv. enkel de laagste beat of hoogste percussie overhoudt. Uiteraard zou het handig zijn om de scheidingsfrequentie te kunnen regelen, maar dat kun je in deze prijsklasse natuurlijk onmogelijk verlangen.

 

ERGONOMIE

 

Architectuur
Alle functies van het toestel zijn op een overzichtelijke wijze opgebouwd. Misschien had er hier en daar wat meer kleur gebruikt mogen worden, om de functionaliteit van de bedieningselementen wat te verduidelijken.

 

Bediening
Deze menger is makkelijk te bedienen, de schakelaars en draaiknoppen zijn logisch geplaatst. De kanaalfaders vind ik eigenlijk nogal zwakjes. Ze hebben iets te veel spel en buigen makkelijk naar links en rechts. Voor de intensieve gebruiker van de crossfader zou het beter zijn om de grotere broer uit het gamma te nemen. In de SMX 401 maakt men namelijk gebruik van de befaamde "Penny & Giles" faders. De crossfader werkt in dit toestel wel correct maar zal zich niet lenen voor zeer intensief gebruik.

 

VU meter
De vu meter is een eenvoudige verschijning op het toestel. Met zijn 24 segmenten toont hij het premaster signaal. Je bekijkt dus steeds het signaal dat van de verschillende bronnen bij elkaar gemixt wordt voor het door de master gaat. Je kunt dus zien wanneer je te veel gas geeft. Het is niet hetzelfde als elk kanaal apart regelen, maar het laat je toe om te voorkomen dat je te veel in de vervorming gaat.

 

KLANKKWALITEIT

 

De tafel klinkt neutraal, zonder kleuring, m.a.w. zoals een goeie tafel moet klinken. Bovendien kan je onmogelijk brokken maken door het volume te oversturen. Zelfs met de toonregeling en de gain helemaal open (wat je eigenlijk al niet hoort te doen) zul je maximaal aan een +10dB niveau komen. Eigenlijk zijn alle niveaus boven de 0dB af te raden, want vervorming is nu eenmaal niet mooi te noemen. De dj die minder kaas gegeten heeft van klanktechniek, wordt er dus voor behoed om zijn sound te verknoeien.
Daar kunnen we niks tegen hebben.

 

CONCLUSIE

 

Voor 259,00.-€ krijg je met deze Stanton tafel waar voor je geld. Binnen deze prijsklasse klinkt ze verrassend goed. De thuismixer zal erg veel plezier beleven aan deze SMX-301. De scratchende hiphopper zouden we echter wel aanraden iets meer te spenderen om een SMX-401 in huis te halen, want naast de excellente klank is deze ook nog uitgerust met een professionele Penny&Giles crossfader. En bij zeer intensief gebruik scheelt hem dat toch wel, wat het aantal vervangingen betreft. De kwaliteit van deze SMX-301 zou overigens ook nog andere groepen van gebruikers kunnen bekoren, bv. wie geluid aan videomontages wil toevoegen.

 

SPECIFICATIES

 

  • Frequency Response (Line): 20 Hz to 20 kHz +/-1.3 dB
  • THD+N: 0.015% at 1 kHz
  • Signal to Noise Ratio (ref: max level): 110 dB (main signal path)
  • Noise: -92 dBV (Line input to any output)
  • Channel EQ: Hi +9, -45 dB, Kill: -45 dB - Mid +9, -35 dB, Kill: -35 dB - Low +9, -25dB, Kill: -55 dB
  • Crosstalk (Phono to Line / Line to Line / Phono to Line): -90 dB at 1 kHz
  • Channel and Cross Fader Kill: -90 dB
  • Line Inputs: 2 (RCA) x 3 channels, -10 dBV /10 kOhm
  • Phono Inputs: 2 (RCA) x 3 channels, -50 dBV / 47 kOhm
  • Mic Inputs: 1(1/4")/ 1 XLR -50 dBV / 4.7 kOhm
  • Master Outputs: 2 (1/4") Balanced/ (RCA) unbalanced, +4 dBu balanced / -10 dBV unbalanced
  • Record Outputs: 2 (RCA), -10 dBV / 100 Ohms
  • Booth Outputs: 2 (RCA), -10 dBV / 100 Ohms
  • Headphone Output: 1 (1/4 inch), 1 (1/8 inch) greater than 32 Ohm load
  • Dimensions (LxWxD): 15.3 in x 10.2 in x 4.3 in (39 cm x 26 cm x 11 cm)
  • Weight: 7.0 lbs (3.2 kg)