aanmelden
Numark DXM Series
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
De volgende test betreft niet één toestel maar drie aanverwante 9 inch mixers van Numark, alledrie gebaseerd op dezelfde digitale 24-bits technologie. Ze verschillen enkel door visuele of geluidseffecten van elkaar. Het zijn budget spin-offs van de PPD01. Deze toestellen zijn zowel bedoeld voor de turntablist als voor de high fidelity club dj die hier vooral dankzij de effecten zeker zijn gading moet vinden.

 

VORMGEVING, BOUW & AFWERKING

 

Alledrie zijn ze in een erg stevige blauwe kast gebouwd. Onderop staan rubbervoetjes die je toelaten om ze op een werkblad te plaatsen mocht je ze niet inbouwen. Alle draaiknopjes staan stevig op een subchassis gemonteerd. Een subchassis is een kast in de kast. Door hier onderdelen op te monteren kun je de echte frontplaat vrij houden van overtollige schroeven, moeren en dergelijke. Verder oefen je minder kracht uit op de printen van het toestel vermits deze overgebracht worden op dit subchassis. De frontplaat zelf is ook gemonteerd op dat subchassis door middel van 6 schroefjes.De metaalkleurige draaiknopjes zijn ook voorzien van een kraag die belet dat ze van de d-shaft zouden glijden (d-shaft: as van de draaiknop in de vorm van de letter D). Op die wijze kan er ook niemand je knopjes jatten of kan je ze zelf niet verliezen. Dit alles zie je pas als je de frontplaat demonteert, wat ik deed om te kijken of de crossfader kan worden vervangen. Dit kan eenvoudig nadat je eerst de frontplaat hebt verwijderd. Al wat je nodig hebt is een schroevendraaier en… een vervangfader. Het valt meteen op dat je de kanaalfaders zelf niet kan demonteren.De vormgeving is drie keer ongeveer hetzelfde. De verschillen zitten in de middensectie en ook voor een deel in de aansluitingen. Later meer daarover. Door de kleur vallen de mixertjes zeker op. Je moet echter wel van dit soort blauw houden… Wat erg indruk maakt is de afwerking van de toestellen. Ze stralen een zekere degelijkheid uit en was dit niet reeds je eerste indruk, dan zal het ter hand nemen ervan je overtuigen.

 

HANDLEIDING

 

Ik had bijna "Hoera!" geroepen, want we krijgen een meertalige handleiding. Alleen... het Nederlands is men vergeten. Volgende keer beter.De "handleiding" omvat niet meer dan twee bladzijden met voornamelijk benamingen van de verschillende onderdelen en een mooie schematische voorstelling van de uit te voeren aansluitingen. Enkel de DXM06 heeft vier bladzijden nodig om de aanwezige effecten sectie te verklaren. Om de toestellen correct aan te sluiten moet je niet eens kunnen lezen maar het gebruik van de effecten wordt wel wat moeilijker.Het tweede boekje dat ik terugvind is in elke taal 4 bladzijden groot en gaat over veiligheidsvoorschriften en garantie. Dit laatste zou eigenlijk wel eens vertaald mogen worden want het lijkt me toch belangrijke informatie te bevatten.

 

GEMEENSCHAPPELIJKE MOGELIJKHEDEN

 

Alledrie de tafels zijn twee kanaals mengers plus microfoon, met gain regeling. Er staat een drietrapstoonregeling op alle kanalen behalve op dat van de microfoon, waar men zich tot twee trappen beperkt. Alle drie hebben ze dezelfde basis aan ingangsmogelijkheden: twee keer lijn en twee tot lijn omschakelbare pick up ingangen. Uiteraard is er ook nog de microfoon ingang. De reverse schakelaar voor de crossfader, inclusief een "slope"regeling die de karakteristiek van de crossfader regelt, kan je ook op de gehele reeks terugvinden.Qua uitgangen zijn ze allen voorzien van één uitgang voor versterking en eentje voor opname, uitgevoerd in cinch. De voorbeluistering verschilt van wat ik gewoon ben bij dit soort mixers. Er staat een kantelschakelaar die je laat kiezen tussen enerzijds de master en anderzijds ch 1-ch 2. In de ch 1-ch 2 stand kan je tussen de 2 kanalen schuiven met een mini crossfader. Deze bevindt zich in de hoofdtelefoonsectie nabij het koptelefoonvolume.De masterregeling is uitgevoerd met een draaiknop die bij alle toestellen rechts boven de hoofdtelefoon functies staat. Qua klankregeling zijn de frequenties zo opgesplitst, dat enerzijds het superhoog en anderzijds het sub laag kan worden gemanipuleerd. Er blijft dus een flinke AM radio over als je deze twee wegdraait. Zonder atmosferische storingen weliswaar.Erg belangrijk om te weten maar niet zichtbaar buiten op het toestel is dat ze alledrie beschikken over een ingebouwd limiting systeem dat zorgt voor een zuivere weergave bij extreem EQ gebruik en signaal versterking.De DXM reeks is uitgerust met één en hetzelfde type crossfader. Ze noemen het de D-type die ook in de grote broer PPD01 steekt.Er staat geen fader voor de micro/lijn. Bij de DXM 06 heeft men wel een on/off switch. Oppassen dus dat, wanneer je een sporadische boodschap de zaal instuurt, een mogelijke onverwachte feedback je tweeters (en je oren) niet opblaast. De DXM06 bezitter doet er goed aan om sowieso de gain van de microfoon toch juist te regelen en vervolgens van de on/off schakelaar gebruik te maken, wanneer hij iets te zeggen heeft.

 

ONDERLINGE VERSCHILLEN

 

Van klein naar groot heeft de DXM 01 als extra een harmonische sub versterking wat een extra lage weergave van de sub bass meebrengt.

 

De DXM 03 heeft als extra een 12 bands led display met verschillende uitleesmogelijkheden. Dat levert voor de kerst zeker een mooie verlichting op. Neen, zonder gekheid, je hebt 6 verschillende uitleesmogelijkheden die je omschakelt door telkens op een schakelaar te drukken. Achtereenvolgens krijg je de volgende mogelijkheden. 1 & 2: Je kunt een gesplitste uitlezing krijgen zodat je voor input kanaal één 6 led balken links ziet en voor input kanaal twee 6 led balken rechts. De ledbalken vertegenwoordigen van links naar rechts 2 balken voor bas, 2 voor mid en 2 voor hoog, telkens in stereo. De uitlezing gebeurt op twee manieren: in een vloeiende beweging (1) of met peakhold (2). Peakhold betekent dat de bovenste led van een balk in beweging even blijft hangen voordat hij weer naar beneden valt om weer verder mee te bewegen. Zo kan je het piek-niveau duidelijker aflezen.3 & 4: De volgende 2 uitlezingen gaan over de master. Hier heb je een stereo uitlezing die onderverdeeld wordt in 2 reeksen van 6 led-balken. De eerste 6 geven een uitlezing van het linker, de tweede 6 van het rechter kanaal. Hier zijn per frequentiegroep 2 verschillende led-balken voorzien: 2 voor bas, 2 voor mid en 2 voor hoog, en dit zoals gezegd zowel voor links als rechts. Nogmaals heb je weer 2 uitlezingswijzen: één in golvende beweging (3) en één met peakhold (4). 5 & 6: De laatste weergave is die van een 12 bands analyzer over het mastersignaal. Hier krijg je een mooi zicht op het volledige frequentiebereik en weer in zowel een vloeiende beweging (5) als peakhold (6). Spectaculair wordt het hier wanneer je met je klankregeling begint te stunten. Je ziet onmiddellijk waar je ingrijpt in de frequenties.

 

De DXM 06 is het duurste en tevens meest spectaculair uitgeruste toestel. Hier is een volledige effectprocessor in het midden van het toestel geplaatst. Deze laat toe om zowel effecten op je 2 kanalen als op de microfoon of de master te zetten. De effecten zijn verschillend voor de muziekkanalen en de microfoon. Deze laatste kreeg zelfs een vocoder effect toegewezen. Erg leuk om je stem onherkenbaar te maken. Je kan je effecten hier ook voorbeluisteren. Om dit te kunnen doen is er aan de pfl keuzeschakelaar een positie toegevoegd. Eerst je effect voorbeluisteren voor je er je publiek mee verrast. Ook extra ten opzichte van de kleine broers is dat er, parallel met de microfoon, ook een lijningang staat. Niet echt een logische zet want je kunt deze geluidsbronnen niet afregelen ten opzichte van elkaar. Verder beschik je hier slechts over een tweetraps toonregeling, wat je beperkt in de regeling van de lijnbron. Aan iedere zijde van de crossfader zijn er kill switches geplaatst. Het zijn druktoetsen met een groene led verlichting in het midden. Als je ze indrukt en dus het bijhorende frequentiegebied uitschakelt, lichten ze op. Als je ze alledrie laat oplichten, heb je geen klank meer.Het laatste verschil vind je bij de uitgangen, waar je ook een extra gebalanceerde uitgang over jack aantreft.

 

ARCHITECTUUR

 

De DXM03 en 06 hebben een horizontaal geplaatste klankregeling. Bij de DXM 01 staat deze regeling verticaal. In alledrie de gevallen zijn de verschillende functies van de toestellen goed bereikbaar en overzichtelijk geplaatst. Alledrie de toestellen zijn dan ook makkelijk te bedienen. De twee kleinsten hebben niet echt uitzonderlijke functies die je kopbrekens kunnen bezorgen. Voor de grootste zal je even tijd moeten maken om te bekijken hoe één en ander functioneert. Maar alles wijst zich heel eenvoudig uit, zelf zonder gebruiksaanwijzing.

 

VU METER

 

Enkel de DXM03 heeft een display dat meer biedt dan de vu meters waarmee de andere twee zijn uitgerust. De mogelijkheden van deze meters betekenen hier de meerwaarde en het verschil met zijn broers. De DXM01 en 06 hebben drie vu meters naast elkaar. De linker is het volume van kanaal 1. De tweede is het volume van de master en de rechtse is het volume van kanaal 2. De gain regeling beïnvloedt de uitlezing van de eerste of de derde meter. Uiteraard verandert de uitlezing van de master ook wanneer je de kanalen versterkt of verzwakt. Wat ook opvalt is dat er geen rode leds of dB waarden staan vermeld. Dit wordt verklaard door het ingebouwde limiting systeem. Je kunt de gain en klankregeling volledig opendraaien met als resultaat dat een maximum aan leds gaat branden. Meer hierover bij de klankkwaliteit.

 

KLANKKWALITEIT

 

Alledrie de mengtafels hebben een erg warme klank. Bij het kleinste model is het verschil met zijn broers terug te vinden in de toevoeging van de sub frequenties. Dat is nog een schepje bas bovenop de toch al warme klank. Er is zeker ruis aanwezig in deze toestelletjes - ze zijn niet zo ruisvrij als men wil laten geloven in de folders. Toch is het niet van dien aard dat het stoort. Ik probeerde het via de hoofdtelefoon, zette alle bronnen uit en vervolgens alle regelingen open om te luisteren hoeveel ruis er was. Dat viel dus echt wel mee. Ik deed het zelfde over de speakers, waarna ik zonder het volume weer aan te passen, de geluidsbron inschakelde en me te pletter schrok toen het volle volume door de speakers beukte. Veel ruis? Nee hoor! Doe dit echter niet over je hoofdtelefoon, je kunt er echt doof van worden.Hoewel er in de handleiding gewag gemaakt wordt van 24-bit digitaal mixen, is daarbij de aansluitingen niets van terug te vinden. Geen digitale in en/of uitgang. Intern gebeurt de processing wel degelijk op 24-bit. Waarschijnlijk is de digitale uitgang een exclusiviteit voor de PPD-01. Jammer.De limiting nu is een erg sterke kant aan de hele reeks. Zelfs wanneer je alles open draait zullen deze mixers dankzij dit systeem toch goed blijven klinken. Bij de DXM06 hoor je, bij gebruik van de effecten, dat er op een bepaald ogenblik geen gas meer wordt bijgegeven. Let wel, je hoort geen pompend geluid, enkel het beperken van het signaal dat je naar de versterker stuurt.

 

BUDGET

 

De richtprijs voor deze toestellen is van klein naar groot: 238,95€ voor de DXM01; 304,03€ voor de DXM03 en 354,87€ voor de DXM06. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste bedraagt dus zon 116,00€. Voor deze prijs koop je echt geen kat in een zak.

 

CONCLUSIE

 

Deze reeks van Numark geeft voor elk wat wils. Persoonlijk heb ik een voorliefde voor de duurste. Voor zijn prijs moet je het niet laten aangezien je er zowel een effectprocessor als een mixer voor krijgt. Wil je enkel mooi mixen zonder franje, dan is de DXM01 al voldoende. Het meeste twijfel ik nog over de DXM03. De analyzer kan me niet echt van zijn nut overtuigen. Mooi is hij wel maar als ik dan toch meer zou moeten betalen ga ik liever gelijk door naar de top.
Al bij al een reeks die meer waard is dan ze kost.

 

FOTOS