aanmelden
Vestax DA-X1000
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
De meest eigenwijze fabrikant uit de professionele audio voor dj's is volgens mij Vestax (misschien zeg ik beter "de meest originele"...). Ze brengen steeds net andere zaken op de markt, zodat je af en toe ook eens iets anders kan bespreken dan een draaitafel, mengtafel of cd speler. Hier hebben we het over een mengversterker. Zelf noemen ze het: DJ SYSTEM CONTROL AMPLIFIER.

 

CONCEPT

 

Het gaat hier over een toestel waar je een aantal geluidsbronnen op aansluit die je vervolgens kan mixen, opnemen of versterken door middel van de ingebouwde 2 maal 100 W bij 6W versterker.

 

VORMGEVING

 

Het toestel lijkt op een gewone huiskamer versterker maar de mogelijkheden en de knoppen verraden dat het hier om iets heel anders gaat. Deze DA-X1000 is niet voorzien om in te bouwen, dus noodgedwongen zal je het als opbouw moeten gebruiken. Dat is eigenlijk ook weer niet helemaal juist, want dan zou je het toestel erg hoog moeten plaatsen om te kunnen bedienen. Hoe gebruik je het dan wel? Ieder bepaalt dat maar voor zich. Ik zie dit toestel in een café staan tussen de andere toestellen zoals de tuner en de hifi cd speler. Je begrijpt me wel hé. Ik zie het als een mooi alternatief op de kleine relatief onbenullige en vaak slecht klinkende mengtafeltjes die vaak worden gebruikt om zo af en toe eens een beetje te kunnen mixen. Ook in je woonkamer of je slaapkamer zou het niet misstaan.

 

HANDLEIDING

 

Ik heb hier een boekje uit een mooie blauwe enveloppe gehaald. Het is de ééntalig Engelse handleiding… Ze bestaat uit een aantal tekeningen met bijhorende verklaringen in een beknopte doch verstaanbare taal. Dit op voorwaarde dat je genoeg Engels machtig bent. Hoe zat het nu eigenlijk met die Europese richtlijnen over taalgebruik? Maar ik weet het: voor niche-producten is het verre van evident om steeds de handleiding te laten vertalen.

 

BOUW

 

De zwart metalen kast is ronduit stevig te noemen. Ze is zwart, met een front dat voor 3/4 in wit metaal is uitgevoerd. Het overblijvende kwart is donkergrijs gekleurd en een aantal aansluitingen zijn daar op het front aangebracht, samen met 5 kanaalfaders.

 

DE AFWERKING

 

Het toestel is afgewerkt als was het voor gebruik in een huiskamer, d.w.z. zeer mooi. Ik heb het bovenaan al eens aangekaart. Waar gebruik je dit toestel? Het past mooi bij alles, behalve bij 19" toestellen. Dit is natuurlijk m'n persoonlijke smaak en daar valt niet over te twisten.

 

MOGELIJKHEDEN

 

Deze Vestax is voorzien van 8 lijn ingangen waarvan er één op het front staat gemonteerd. Verder is er één pick up aansluiting achteraan en 1 microfoonaansluiting op de voorkant. Verder zijn er 3 uitgangen om op te nemen en 1 master out die pre of post kan worden geschakeld. Met deze instelling kun je kiezen of het signaal dat hier naar buiten komt voor of na de master werkt. Zo creëer je eigenlijk een extra opname uitgang voor dit toestel. Je gebruikt in principe de versterker van het toestel en heb je geen extra regelbare uitgang nodig. Naast de analoge staat er ook nog een digitale optische uitgang, om eventueel rechtstreeks naar je CD of MD recorder te gaan. Aan de afdeling luidsprekers zijn er twee paar aansluitingen voorzien. Het gaat hier over draadklemmen. Er staat bijgeschreven dat je bij aansluiting van 1 of 2 luidspreker sets moet variëren tussen 4 en 16W. Werk je met 1 + 2 dan moet je impedantie zich bevinden tussen 8 en 32W.

 

Hoe werkt het nu: Vooraan heb je naast elkaar de 5 schuiven staan waaronder alle geluidsbronnen zijn verdeeld. Bij elk kanaal staat bovenaan een tuimelschakelaar waarmee je de bron selecteert (2 bronnen per kanaal). Daaronder staat een gain regeling met een kleine led indicatie eronder. Naargelang je harder speelt gaat de indicator van kleur veranderen. Als hij rood kleurt ben je aan het overdrijven… (Er is dus eigenlijk geen meter om het volume van de verschillende bronnen met elkaar te vergelijken.) Je kunt nu de acht verschillende ingangen gaan mengen.

 

Aan de rechterzijde heb je een 5 band equalizer staan, waarmee je de frequentiebanden met 12dB kan versterken en verzwakken. Vlak ernaast staat een schakelaar die je toelaat om de equalizer aan of uit te zetten. Er staat een balance en een master draaiknop (deze laatste in groot formaat). Deze master is dus meteen ook het volumeregelaar van de versterker. Aan de onderzijde van het front staat ook nog de keuze schakelaar voor de voorbeluistering met ernaast het volume van de koptelefoonuitgang. De koptelefoon aansluiting staat er vlak naast. De laatste reeks druktoetsen die er op dit toestel te vinden zijn, is de recording selector sectie. Je moet je voorstellen dat je bij je bronnen ook een aantal recorders hebt aangesloten. Als je nu met één van die recorders aan het opnemen bent, dan moet je er voor zorgen dat je signaal niet terug wordt gemixt. Je zou een signaal loop krijgen. Met elke normale mengtafel kan je dat overkomen. Om dit nu te vermijden heb je de selector. Deze zorgt voor 2 dingen. Vooreerst dat het signaal dat moet worden opgenomen naar de juiste uitgang wordt gestuurd en vervolgens dat de geselecteerde recorder geen signaal kan terugsturen. Elke selectie van deze schakelaar werkt op de 2 bronnen van die schuif . Het is moeilijker beschreven dan begrepen, geloof me.

 

ERGONOMIE

 

De architectuur van het toestel is overzichtelijk opgebouwd en heeft eigenlijk niet veel uitleg nodig. Alles wijst zichzelf uit. Wat de bediening betreft was het enige wat ik niet onmiddellijk doorhad de opname selector. Het dient gezegd dat dit ook te maken had met de iets verschillende manier van gebruik van dit toestel, die eerder aansluit bij cafe- of huiskamer-toestellen dan bij apparaten voor specifiek disco gebruik.

 

KLANKKWALITEIT

 

Net zoals je mag verwachten van hifi toestellen die in grote aantallen worden gemaakt, klinkt dit toestel voortreffelijk. Je moet echter zorgen dat je niet met je buren af te rekenen krijgt want 100W +100W is niet niks. Ook de koptelefoon uitgang geeft met 180mW + 180mW op 150W gevaarlijk veel geluid voor je lieve oortjes. Oppassen hier!Op een bepaald ogenblik dacht ik dat ik het volume van de versterker lichtjes had openstaan, maar het was de koptelefoon! De klankregeling werkt ook over deze uitgang. De digitale uitgang is van het toslink type, wat wil zeggen: optisch. Belangrijk bij het digitaal opnemen is dat je nooit je 0dB mag overschreiden. Je kan dus best goed de meters van je opnametoestel in het oog houden. Temeer daar de ledindicatie per kanaal niet van die aard is dat je er voor digitale opnamen een voldoende gedetailleerde uitlezing van bekomt. Verder werkt de klankregeling ook mee op je digitale uitgang. Tenzij deze regeling bepalend is voor de opname die je gaat maken, kan je hem beter uitschakelen door gebruik te maken van de eq on/off schakelaar. De uitgang werkt dus in functie van de handelingen die door de gebruiker worden verricht. Hou je dus geen rekening met enkele logische instellingen dan kan je digitale opname slechter zijn dan je analoge. Dit zal echter zeker niet aan de uitgang zelf liggen, deze is wat je er van kan verwachten: uitstekend, want superieur aan analoog.

 

BUDGET

 

De prijs voor dit toestel is € 799.-. Als je kijkt wat je normaal zou uitgeven voor een versterker van 2 x 100 watt, een mengtafel met 5 kanalen en dat in een uitvoering die goed genoeg is om in je huiskamer te staan, dan mag ik echt wel stellen dat je hier waar voor je geld krijgt!

 

BESLUIT

 

Deze Vestax kan niet echt vergeleken worden met producten van andere merken en dat is uniek. Dit is een product zonder concurrentie. Of de handel ten volle het potentiëel van dit toestel zal inzien, valt af te wachten. In ieder geval heb je hier een toestel dat je niet alleen de mogelijkheid biedt om te versterken, maar tevens ook om creatief te mengen en op te nemen, en dat allemaal in een behuizing die niet meer plaats inneemt dan een volwassen versterker. Wie doet beter...

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Multifunctioneel
  • Hoog uitgangsvermogen
  • Look van een hifi toestel
  • Beperkte led uitlezing verschillende kanalen
  • Geen gelijktijdige voorbeluistering van verschillende kanalen in koptelefoon
  • Te hoog vermogen van koptelefoonuitgang.
  •  

    QUOTERING [