aanmelden
American Audio Q-FX19
DJ Gear & VJ 31-01-2008
door: Fons Wouters
Voor mij staat de nieuwe topmixer van American Audio. Het gaat over een gecamoufleerde 19" mengtafel die voorzien is van een effectprocessor en beschikt over een digitale uitgang. Gecamoufleerd vermits de echte omvang van de tafel verzonken ligt in een soort kraag die met een aantal schroeven aan de tafel is gemonteerd. Op deze wijze kun je hem als opbouwmixer op je werktafel neerzetten. Indien je deze kraag nu verwijdert dan bekom je de 19" afmetingen inclusief gaten om de tafel te monteren in standaard flightware. Goed bedacht.

 

VORMGEVING & BOUW

 

De tafel heeft een elegante uitstraling, vooral met omlijsting (de kraag die ik hierboven vermelde), die als rubber aanvoelt. Alle hoeken werden veilig afgerond zodat je'r geen kleerscheuren aan overhoudt, mocht je te dicht bij een opgebouwde tafel passeren. De tafel staat op rubberen voetjes en zal niet zomaar wegglijden. Alle draaiknoppen zijn voorzien van een d-shaft om makkelijk te kunnen monteren en demonteren, maar ook om te voorkomen dat ze zouden "doorgedraaid" worden. Ze hebben ook allemaal een 0-click in het midden behalve, die van kanaalvolume. Hoewel in metaalkleur zijn ze toch vervaardigd uit kunststof. De druktoetsjes zijn overwegend van onderuit verlichtte kunststof knopjes, de anderen zijn metaalkleurig. Alle druktoetsen zijn verzonken in het front. Alle faders zijn net zoals de draaiknoppen in metaalkleurige kunststof. Dit is zeker niet abnormaal. De line faders evenals de cue mix fader bieden een correcte weerstand, wat een degelijk gevoel geeft en een preciese controle mogelijk maakt. De crossfader loopt uiterst "smooth". Hij kan van bovenuit worden vervangen zonder dat je de tafel moet openen. Er is voor gezorgd dat er geen knoppen vlak in de buurt van de crossfader staan zodat je daar nergens per ongeluk in volle actie met je hand tegenaan kan botsen.

 

Rechts boven staat een vrij groot display met daarop informatie over de gekozen effecten en de bijhorende parameters. Verder is de vu meter in het geheel verwerkt. Je krijgt een enkele uitlezing voor de pfl en een stereo uitlezing voor de master. Ik begrijp niet goed waarom ze deze meter in zig zag over het display hebben gezet. Hoewel erg flashy komt het niet echt de duidelijkheid ten goede.

 

De handleiding is bij American Audio nog steeds uitsluitend in het Engels. Geen commentaar… De uitleg zelf is summier doch duidelijk en voldoende.

 

De bouw van de tafel is uiterst degelijk. Je hebt een stevige metalen kast in handen. De aansluitingen zijn zo ingebouwd dat je makkelijk met je kabels weg kan bij het in en uitbouwen. Het enige dat ik niet zo praktisch vind is de plaats van de power switch. Deze staat achteraan en van het ogenblik dat je deze tafel inbouwt kan je er niet meer bij. Ik ben trouwens even aan het zoeken geweest toen ik de tafel in handen nam, want door de kraag was de knop zelfs helemaal verborgen. Voor het overige is de afwerking van deze tafel uitstekend - met oog voor detail.

 

DE AANSLUITINGEN

 

Deze 4 kanaals menger + 1 microkanaal, is voorzien van een hele reeks in- en uitgangen. Even opsommen. Qua ingangen beschik je over 3 microfoons, 3 phono aansluitingen (omschakelbaar tot line) en 3 line ingangen. De uitgangen dan. Over cinch heb je 2 masters en 1 recording output. Verder is master 1 ook over gebalanceerde XLR uitgevoerd. De zone is ook gebalanceerd maar dan over stereo jack. Voor de zone is er ook nog een 2 traps toonregeling voorzien. Onder de 3 draaiknoppen van de zone staat de balans van master 1. Deze is niet echt logisch gepositioneerd. Ik dacht aanvankelijk dat het een balance voor de master + zone betrof, maar deze is dus enkel voor de eerste van toepassing. Er staat één coaxiale digitale uitgang op. Je kunt voortaan dus direct digitaal op CD gaan met deze tafel. De master +zone kunnen nog eens bijkomend in volume beperkt worden door een trimmer die achteraan staat gemonteerd. Als je wil dat je niet voorbij een bepaald volume gaat dan regel je dat hier op voorhand even af. Deze trimmer werkt niet over de digitale uitgang. Gelukkig maar. Bij de aansluitingen staan er ook nog 2 "player control" pluggen, waarlangs je vanop afstand kunt starten (vanaf je draaitafel of cd speler).

 

MENGTAFELFUNCTIES

 

Hier gaan we even dieper in op de algemene funties van het apparaat. Het eerste kanaal dat je links op het front tegenkomt is dat van de microfoon. Je sluit op het front micro 1 aan op een combi aansluiting, jack of xlr. Dit kanaal is voorzien van een drietraps toonregeling. Bijzonder is dat er onderaan dit kanaal 2 volumeregelingen staan. De tweede regeling is voor de tweede micro die achteraan wordt aangesloten. De klankregeling werkt dus voor beide. Niet evident als je geen 2 identieke microfoons hebt. Waar regel je dan je klank op? De overige kanalen zijn voorzien van een drietraps toonregeling en een assignering naar de crossfader. Zo kun je dus elk kanaal toewijzen naar de x of de y zijde van de fader.

 

DIGITAL SIGNAL PROCESSOR

 

Men drukte een "dsp" logo (digital signal processor) af op deze tafel. Waar is deze goed voor en hoe werkt hij? Vooreerst heb je een FX select druktoets, die je toelaat tussen 2 reeksen effecten te schakelen. Je kunt tegelijkertijd van elke reeks 1 effect selecteren. De bovenste reeks effecten staat in het display geel vermeld. Als je een selectie gaat maken uit de gele reeks dan zie je er een pijltje naast staan. De effecten zijn achtereenvolgens: trans/flanger/echo/delay. De tweede reeks, in rode kleur, zijn pan/pitchshift/filter/phase. De druktoetsen waarmee je de effecten selecteert lichten lichtgroen op als je uit de bovenste reeks en rood als je uit de tweede reeks kiest. Dit om je onmiddellijk duidelijk te maken wat er aan de gang is.

 

Je kunt de effecten zowel aan een kanaal als aan je master toewijzen, waarna je de parameters evenals de verhouding tussen bron en effect kan gaan regelen. Allemaal zaken die moeten kunnen en hier dus voorzien zijn. Er staat een automatische beatcounter op die je ook nog kan manipuleren door er op te tikken.

 

BEDIENING

 

Op de effectprocessor na is de bediening van de tafel kinderspel. De effecten echter zijn iets moeilijker. Doordat men de vu meters in het display dwars door de andere gegevens heeft laten lopen moet je toch even gaan nakijken waar alle informatie over bpm en dergelijke staat. Na gewenningsperiode heb je wel alle info op een kleine plaats bij mekaar. Zelf heb ik even moeten zoeken naar de bediening voor het ingeven van presets. Je kunt dus bepaalde effecten met bijhorende parameters in 12 geheugenplaatsen stoppen. Ik had er beter aan gedaan de handleiding even totaan het einde te lezen (moet je altijd doen, ik weet het) want daar staat dat je niet kan programmeren als de assignatie van het effect op de x-fader geactiveerd is. Deze functie stond bij mij dus aan. Je begrijpt dat de fout hier bij mezelf te zoeken was. Het gekende RTFM probleem ("read the f*cking manual").

 

DISPLAY

 

Het multifunctionele display is uitgebreid maar niet echt sober uitgevoerd (waar ik persoonlijk toch nog het meest van hou). Er is wat mij betreft wat te veel kleur gebruikt in een wirwar van informatie wat het geheel eerder kitscherig dan professioneel doet overkomen. Uiteraard is dit een kwestie van smaak, een jongere generatie zal hier wellicht van houden, en zoals gezegd zul je hier ook wel aan wennen.

 

KLANKKWALITEIT

 

De klank van de tafel is zeer goed als je op een neutrale klankafstelling staat. Ook de vermeerdering van 12dB werkt en klinkt uitstekend. Wanneer je de drie regelaars volledig opendraait, krijg je een volumevermeerdering van 12dB over het geheel. Als je echter probeert naar een verzwakking te gaan van 30dB, dan kom je er achter dat de klank niet volledig weg is en dat de klankkleur een volkomen ander karakter heeft gekregen. Je houdt slechts een eng radiogeluidje over. Ik weet dat het de bedoeling is om met een klankregeling het geluid aan te passen maar als je op een tafel cijfertjes ziet staan dan zouden ze ook moeten kloppen.

 

De digitale uitgang staat voor de master. Enkel de regeling van de gain en de klankregeling hebben invloed op zijn signaal. De klank staat in verhouding tot de analoge uitgang. Vermits je het volume kan regelen moet je wel opletten dat je niet te hard speelt want voorbij de 0dB digitaal gaat je opname finaal de mist in (wat overigens steeds het geval is bij digitaal geluid).

 

BUDGET

 

De tafel wordt aangeboden voor € 646,28. Dat kan ik echt niet duur noemen gezien de mogelijkheden en de look. De effects processor is een waardevolle aanvulling van het toestel.

 

CONCLUSIE

 

Voor wie meer wil dan gewoon muziek mixen, m.a.w. voor wie werkelijk creatief te werk wil gaan, is deze American Audio een mooie aanwinst. In combinatie met een goede cd speler zul je je nummers echt gaan herbouwen en alles meteen digitaal opnemen. Wat wil je nog meer! Kortom, erg veel materiaal voor relatief weinig geld.

 

PRO & CONTRA

 

PRO CONTRA
  • Mogelijkheden
  • Prijs
  • Functionaliteit
  • Display (kwestie van smaak?)
  • Slechts één klankregeling voor 2 microfoons
  • Handleiding alleen in het Engels
  •  

    QUOTERING [