aanmelden
LD Systems MAUI 44
Live Sound & PA 30-10-2014
door:

ACTIVE COLUMN PA SYSTEM

 

 

MAUI… Die naam moet ondertussen stilaan wel een belletje doen rinkelen. Wanneer dat niet het geval is, ben je misschien niet onze meest trouwe lezer. We kregen namelijk al twee versies van het MAUI concept voorgeschoteld. Maar geen nood hoor, voor wie er net is bijgekomen of voor wie het zich niet kan herinneren, vat ik het graag even heel beknopt samen. Een actieve ‘column PA’ die goed klinkt, handig is in gebruik, professioneel oogt en aantrekkelijk geprijsd is. Voila! (kon ik maar altijd zo beknopt zijn…) Vandaag testen we de big brother van de eerder op de rooster gelegde MAUI’s, het nieuwe vlaggenschip binnen de serie: de MAUI 44!

 

 

 

ALGEMEEN

Het concept van het flagship is eigenlijk krak hetzelfde als dat van zijn kleinere broers. De kroniek van de MAUI serie kunnen we heel eenvoudig toelichten. Eerst was er de MAUI 28. Een actieve subwoofer waarop we een 2-delig zuiltje (topmodule) vol met kleine speakertjes kunnen plaatsen. Een ‘powered column PA’ heet zoiets. De versterkers voor de zuil zitten mee in de sub, net als alle nodige systeemelektronica. Het ontwerp geniet van enkele fysische voordelen van een line array. Een horizontale spreiding van 120° en een fenomenale draagkracht zijn daar de belangrijkste voorbeelden van. Het concept sloeg aan, maar creëerde meteen ook de vraag naar meer van dat moois. Meerbepaald voor het kleinere werk. De MAUI 28 is knap, maar is al gauw overkill voor mensen die het kleinschalig aanpakken. Om toch van dezelfde voordelen te kunnen genieten werd een kleinere variant ontwikkeld: de MAUI 11. Een identiek concept, maar een beetje kleiner en lichter. We zijn nu enkele jaren later en het concept blijkt goed in de markt te liggen. Tijd dus voor een nieuwe uitbreiding! Dit keer om de gebruikers tegemoet te komen die het grootser zien. De MAUI 44 is een pak forser dan zijn broertjes. De sub is geladen met twee stevige 12” woofers en gebouwd volgens het bandpass principe. De woofers worden apart aangestuurd door twee Hypex versterkermodules. Het systeem bevat een ingebouwde LECC DSP, een naam die LD gebruikt voor een processor met limiter, EQ, compressor en crossover. Veiligheid schijnt alleszins een kernwoord te zijn! In de 2-delige topkolom zitten in totaal 16 woofertjes van 3,5”, bijgestaan door 2 Celestion tweeters van 1”. Het fijne is dat de zuil 4-weg wordt aangestuurd. In de sub zitten hiervoor namelijk vier klasse D modules verwerkt. In totaal kan de set 1600 W RMS leveren. Dat alles wordt passief gekoeld, wat meteen ook een voordeel oplevert op locaties waar geen ‘winderigheid’ gewenst is.

 

 

 

BOUW

De MAUI 44 is eenvoudig en mooi afgewerkt. Het systeem oogt zeer professioneel. Imposant ook wel een beetje. Er werd gekozen voor een houten subwooferbehuizing en aluminium kolomspeakers. De sub zet een goeie 40 kg op de balans; een topmodule weegt dik 17 kg. Het professionele karakter laat zich ook zien in de optionele accessoires. Er is een wielplaat beschikbaar die je achterop de sub kan monteren middels twee slotjes, net als bij een flightcase. Op die manier spaar je je rug en zit meteen ook het bedieningspaneel veilig opgeborgen. Tevens zijn er transportzakken te koop voor sub en zuilen apart. Het gebruik van het systeem is heel eenvoudig. Je hoeft geen kenner te zijn om de set op te stellen en aan te sluiten. Evenmin om hem te bedienen. Tussen de sub en de zuil zijn geen kabels nodig. Het signaal wordt intern doorgegeven via de multiconnector. Het aansluitpaneel bevindt zich achterop de sub. Er werd bewust gekozen om het simpel maar efficiënt te houden. Er is een line input beschikbaar met twee keer XLR/jack combi chassis en twee keer RCA. Aangezien er aparte volumeknoppen voor het sublevel en voor het systeemvolume werden voorzien, kan je op die manier bijvoorbeeld ook rechtstreeks je iPhone etc. aansluiten. Al vind ik voor dergelijke toepassingen een mengpaneeltje toch wat meer gepast. De set beschikt ook over een output, enkel uitgevoerd op XLR. Daarnaast werd er ook een ‘slave sub out’ voorzien, voor het aansluiten van een extra baskast. De powering van het systeem gebeurt met een bijgeleverde Powercon kabel.

 

 

 

KLANK

De klank voelde als het ware meteen vertrouwd aan. Erg vergelijkbaar met de eerder geteste MAUI modellen. En dat kan alleen maar positief zijn. De verschillen? De MAUI 44 is grootser. Gezien de keuze van de componenten lijkt dat niet geheel onlogisch. De Celestion drivers presteren uitmuntend. Ik vreesde, gezien mijn eigen ervaringen met Celestion, voor een ietwat schel hoog in deze configuratie, maar de LD versterkermodules weten de drivers perfect aan te sturen. Laten we zeggen dat het hoog en het hoog-mid wel prominent aanwezig zijn. Dat is nu eenmaal eigen aan het ontwerp. Door de kwaliteit van de aansturing en de componenten levert dat hier een heel mooi geluidsbeeld op. Ik miste aanvankelijk een klein beetje body in de mix, maar een goede EQ stuurt het geheel bij naar de wensen van de gebruiker. Het is fijn om te weten dat de klank zich zo goed laat aanpassen. Maar laat ons eerlijk zijn: het is absoluut niet noodzakelijk, want dit systeem klinkt zonder bijsturen reeds bijzonder goed. Wat me van bij het begin reeds opviel, is dat heerlijk ondersteunende ‘klopje’ in het laag, zelfs wanneer het volume quasi dicht staat. In combinatie met de uitstekende draagkracht van het hoog (array principe) en met de horizontale afstraling van 120°, maakt dat onze MAUI 44 ook ideaal voor achtergrondmuziek. Voor heel wat systemen is dat jobje niet weggelegd! Weer maar eens een pluim voor de processing zou ik zeggen!

 

OUTPUT

Dit ding kan echt de pannen van het dak spelen! Dat gaat dan niet alleen over de luidheid, maar het klinkt ook gewoon loepzuiver, zelfs op extreme volumes. Ik heb al menig luidspreker gehoord waarvan ik spontaan zou weglopen als er vocaal werk op wordt weergegeven. Soms kan dat agressief en ‘hard’ klinken, zelfs al op achtergrondvolume. Ik heb soms echt schrik om de volumeknop open te draaien. Onze testset zit in een heel ander uiterste! Als er hier, weliswaar met een goed ingestelde EQ, een fragiele stem wordt weergegeven, gaat het haar op mijn armen recht omhoog staan. Je mag de volumes gerust opdrijven, het gaat nooit storend of agressief klinken. En dan is er nog die sub… Wat een beest! Een dergelijk resultaat had ik nooit verwacht van zo’n relatief compacte jongen. Hij kan ongelooflijk mooi ‘kicken’, waardoor hij een aangenaam fundament levert voor het geheel. De vrees dat hij de ‘high power kolom’ niet zou bijblijven, was onterecht. En dan te bedenken dat je er nog een slave sub kan aanknopen… (voor alle duidelijkheid: die slave sub dient actief te zijn; de MAUI 44 SE laat zich bijvoorbeeld in enkele seconden in het systeem integreren). De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat de subwoofer soms nogal eentonig uit de hoek komt. Dat is natuurlijk eigen aan het bandpass principe. Op bepaalde frequenties kan hij waanzinnig hard uithalen, maar daartegenover staat dat hij niet echt diep gaat en dat hij basloopjes redelijk oppervlakkig weergeeft. Feit is wel dat je als luisteraar deze werkwijze als indrukwekkend en imposant ervaart.

 

 

PRIJS

Wanneer we de MAUI 44 in detail bekijken, dan hoeft het niet te verbazen dat we ten opzichte van de kleinere MAUI modellen dieper in onze geldbuidel moeten tasten. Voor een setje, bestaande uit de sub met de kolomspeaker in twee delen, betaal je €2399 inclusief BTW. Dat is op zich natuurlijk niet zo weinig, maar gelet op wat je er voor in de plaats krijgt, denk ik dat het een heel realistisch bedrag is. De gebruikte componenten zijn immers van hoogwaardige kwaliteit.

 

BESLUIT

Wat een heerlijk systeem om naar te luisteren! Dat geldt eigenlijk voor de volledige MAUI serie. Ik was na de vorige testen reeds fan geworden van het concept en de uitwerking. Een klein minpuntje eigen aan het kolomontwerp, is dat dit specifieke lobbing met zich meebrengt. Bij een wijzigende luisterpositie kan dat soms storend overkomen, maar in de meeste situaties zal er niemand van wakker liggen. De voordelen van de columns zijn immers eindeloos en doen de weinige minpuntjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Met de MAUI 28 stelde LD Systems aanvankelijk een dijk van een set voor die een prachtig geluid kon voortbrengen. Divers inzetbaar, goed gebouwd, handig in gebruik en betaalbaar. De MAUI 11 zette die trend mooi verder op kleinschalig gebied. De MAUI 44, op zijn beurt, is een pak groter en meteen ook duurder. Maar in mijn ogen zijn geld wél meer dan waard. Zonder twijfel een aanrader!