aanmelden
Coda Audio D20
Live Sound & PA 27-11-2014
door:

PASSIVE PA SPEAKER CABINET

 

 

Coda Audio… Een paar jaar geleden wist ik eerlijk gezegd zelf niet waar ik het merk precies moest plaatsen. Ik had er al wel eens van gehoord, maar ik had bij mijn weten geen enkele ervaring met hun producten. Op dit moment ligt dat wel even anders! We kregen reeds enkele speeltjes van Coda over de vloer. De tests gaven me telkens zonder uitzondering een zeer goed gevoel. Ik durf mezelf zelfs bijna voorzichtig ‘fan’ van het merk noemen. Uit statistisch oogpunt geldt natuurlijk nog steeds: hoe uitgebreider de testgroep, hoe effectiever en correcter de conclusies. Je hoorde me dus niet klagen toen de importeur van Coda Audio persoonlijk een setje D20 speakers aan huis kwam brengen!
 

 

 

KLANK

Toen de importeur de speakers kwam brengen, liet hij zich ontvallen dat hij nooit eerder een fullrange kast had gehoord die zo laag ging als de D20. Of beter: die zo goed presteerde in het laag, want dat is niet helemaal hetzelfde natuurlijk. Ik was uiteraard meteen benieuwd, maar hield ergens wel rekening met het feit dat iedere fabrikant en iedere importeur en iedere verkoper van een bepaald merk zijn product wil aanprijzen. Iedere slager verkoopt immers altijd het beste vlees… De D20 en zijn laagweergave? Misschien is het ook niet meer dan een verkooppraatje? Wanneer je op voorhand gewezen wordt op een bepaalde positieve eigenschap, dan ga je die eigenschap al gauw opmerken, ongeacht het nu al dan niet klopt. Maar potverdorie, hij had gelijk hoor! Ik stond werkelijk versteld! De D20 is een speaker naar mijn hart. Hij klinkt quasi perfect. Perfectie is natuurlijk voor iedereen anders, iedereen heeft andere idealen. Persoonlijk hou ik bijvoorbeeld van een warme sound, waarbij een stevig fundament niet mag ontbreken. Dat is meteen ook de reden waarom ik vrijwel altijd een sub mis wanneer ik een full range kast beluister. En dan doel ik niet meteen op de zware voelbare bassen. Het is altijd fijn om het kind in jezelf even los te laten en de volumeknop open te gooien, maar in se verkies ik toch echt wel een kwaliteitsvolle sound boven het ‘hard, harder, hardst verhaal’. Ik streef voor mezelf altijd een hifi-sound na. Ik ken genoeg PA-systemen die me gelukkig stemmen en waar ik echt met plezier naar luister. Die voldoen in mijn oren dan ook effectief aan die hifi klank. Maar in 99 procent van de gevallen, staat er dan wel een sub mee te spelen. Ik heb dat ‘kickje’ nodig. En die D20, die hééft dat gewoon! Een 12” woofer in een kast met gemiddelde afmetingen die dát kan presteren? Het is toch even schrikken. Je moet het eigenlijk gewoon gehoord hebben om het te geloven en om je er een beeld van te kunnen vormen.
Verder ben ik helemaal mee in het plaatsbesparende verhaal. Ik had a priori mijn twijfels bij de praktijk, maar de kasten konden me meteen overtuigen. Ook opvallend is dat de woofers zeer accuraat en met een vrijwel perfecte attack functioneren, en dat is allesbehalve evident voor een speaker met zo’n extreme excursie. Het blijft immers een immense massa lucht die de speaker in beweging brengt; je verwacht daar de bijhorende stoorgeluiden en effecten bij waar te nemen, maar Coda weet dat allemaal perfect op te vangen. Een dikke pluim maar weer voor de fantastische processing! Dit soort ontwikkelingen is naar mijn mening enorm bruikbaar, nuttig en efficiënt.
En dan hebben we alleen nog maar gesproken over de laagweergave… De D20 klinkt enorm gedefinieerd, is nooit agressief en levert een echt ‘highpower hifi-gevoel’. Spraakverstaanbaarheid is prima en zangstemmen worden heerlijk ‘punchy’ weergegeven. Dit klinkt echt zoals het hoort te klinken. Bij de doelgroep hadden we het ook over studio’s. Wel, tijdens het beluisteren viel het op dat ook muziekgenres die ik bij voorkeur zou beluisteren op onze elektrostatische monitoren (eerder klassiek gerichte muziek bijvoorbeeld) op deze Coda zonder krimp perfect in balans weergegeven worden. Met dat verschil dat de bas van de Coda onverstoorbaar strak dieper doorloopt dan bij de elektrostaat. Het zal allicht ook overbodig zijn om er bij te vertellen dat de kasten wel wat vermogen kunnen slikken… Ik heb de nood niet gevoeld om de pannen van het dak te spelen, maar laat me duidelijk zijn: aan volume en power is er geen tekort. Het stereobeeld wordt door de D20 ook bijzonder mooi neergezet, met elk instrument op de plaats waar het moet staan. Een stabiel geluid, dat ongetwijfeld te maken heeft met de coaxiale opstelling en het daaruit voortvloeiende puntbrongedrag. De coherentie die daaruit voortkomt, voorkomt kleuringen en instrumentverplaatsingen in het stereobeeld als men zich in de ruimte verplaatst. Moeilijk te beschrijven, maar gemakkelijk te horen! Los van het feit dat de ingestelde processing in de meegeleverde Coda-versterker subtiel was afgestemd op de D20, hebben we toch stiekem ook eens één van onze eigen versterkers voor de D20-boys gezet. En geloof me, ook met de standaard processorinstellingen die daarin geactiveerd waren, klonk het al behoorlijk imponerend. Uit de D20 komt altijd muziek, geen lawaai… Nu ik de speakers heb mogen beluisteren, hoop ik des te meer dat Coda stiekem aan de mobiele variant aan het werken is.

 

 

Budget

Gaan we even een blik werpen op de prijslijst? Per D20 dien je volgens de officiële prijzen welgeteld €2055 (incl. BTW) neer te tellen. Voor een passieve fullrange 12”-er is dat zeker geen koopje. Anderzijds denk ik dat de prijs absoluut rechtvaardig is. De D20 is nu eenmaal topklasse. En daarbij, als je je zo’n setje aanschaft, krijg je toch echt wel de indruk dat er een subwoofertje staat mee te spelen. De kost voor een extra sub zit dus al in de prijs verwerkt…

 

Conclusie

Ja, ik blijf erbij: Coda heeft alles in huis om mij gelukkig te maken! Mijn eerste ervaringen met het merk waren bijzonder positief. Coda levert over de hele lijn topkwaliteit in haar gamma. Niet goedkoop, maar wel ontzettend professioneel. De D20 heeft enorm veel potentieel. Ik durf zonder schroom te verklaren dat ik hem één van de beste passieve speakers op de markt vind. En als we specifiek focussen op het fullrange karakter, met het laagaandeel in het bijzonder, dan overtreft de D20 werkelijk alles en iedereen. Wat een zonde dat de speaker niet meteen ook als mobiele variant op de markt is gekomen. Ik zou hem zo graag overal meenemen en op statief plaatsen, maar helaas blijft het een rasechte installatiekanjer. Geen handvatjes dus en geen statiefflens - maar wel kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit!