aanmelden
DAP-Audio GIG-83CFX & GIG-124CFX
Live Sound & PA 25-07-2014
door:

LIVE MIXERS

 

Een tijdje geleden mochten we van de importeur van DAP enkele mengpaneeltjes uit de vernieuwde GIG-serie ontvangen voor een test. Een paar weken geleden legden we reeds de Mini-GIG op de rooster. Als kleinste mengtafeltje uit de catalogus, bleek hij een buitenbeentje in de GIG-familie. Zijn focus ligt eerder op gebruik met de computer, als een soort uitbreiding op de standaard geluidskaart, terwijl de andere GIG’s duidelijk ‘live’ gericht zijn. De Mini-GIG heeft verder ook weinig uiterlijke kenmerken die overeenstemmen met de grotere broers binnen de serie. Daarom bespraken we hem apart. Vandaag gaan we aan de slag met een middenklasser en met het grootste model uit de serie, meer bepaald de GIG-83CFX en de GIG-124CFX.
 


ALGEMEEN

Concept

 

De GIG-serie wordt door DAP omschreven als een verzameling professionele compacte mixers die een goede kwaliteit neerzetten en die betrouwbaarder zouden zijn dan ooit tevoren. De mengpanelen zouden moeten zorgen voor een aangename, natuurlijke en open klank. Het is aan ons om die omschrijving aan de realiteit te toetsen! De serie bestaat officieel uit 6 modellen. Ik zou eerlijk gezegd liever uitgaan van 5 modellen. De Mini-GIG is als instapper van de reeks, zoals eerder gezegd, een beetje een buitenbeentje. De 5 overige GIG-modellen bieden je 6, 8, 10 of 12 ingangskanalen. De GIG-62 is een basic mengpaneel met 6 kanalen. Ons eerste testexemplaar, de GIG-83CFX volgt met 8 kanalen, en is verder voorzien van dynamics en een effectprocessor. Verder gaat het met de GIG-104C en de GIG-124C, respectievelijk met 10 en 12 ingangskanalen en beide voorzien van dynamics. De afsluiter van het rijtje van 5 is ons tweede testexemplaar, de GIG-124CFX. Hij biedt ons 12 kanalen, dynamics en effecten.
Het is op het eerste gezicht een beetje ingewikkeld om de verschillende modellen uit elkaar te houden. Toch zit er een logica in wanneer we de typebenamingen gaan analyseren. Het eerste cijfer staat voor het totaal aantal ingangskanalen; het tweede cijfer geeft het aantal stereo-ingangen aan. Wanneer er een C voorkomt in de benaming, wil dat zeggen dat de mengtafel is uitgerust met dynamics, in de vorm van een compressor op de respectievelijk 2 en 4 mono ingangskanalen van onze 83CFX en 124CFX. De FX duidt op zijn beurt op de aanwezigheid van een effectenprocessor of FX-module in de mengtafel.

 

 
 

Accessoires

De GIG-serie heeft een redelijk indrukwekkend lijstje met accessoires. Op de Mini-GIG en de GIG-62 na, kunnen alle modellen in 19” formaat worden ingebouwd. Hiervoor zijn er rackmounts beschikbaar. Let wel, aangezien onze testmixers elk een ander formaat hebben, zijn de inbouwbeugels ook verschillend van elkaar. Op onze beide testexemplaren vinden we een soort plastic dekseltje terug, dat duidelijk een of ander slot bedekt. Als het dekseltje wordt verwijderd, kan een optionele module in de mengtafel worden geplaatst. Er zijn 3 modules beschikbaar: een USB player, een USB recorder en een bluetooth module. De spanning wordt uiteraard via de mengtafel voorzien. Net zoals bij de inbouwframes, kunnen ook de modules niet worden ingebouwd in de 2 kleinste GIG’s. Voor alle duidelijkheid wil ik even vermelden dat onze testexemplaren niet van modules zijn voorzien. Ik ga wat dit betreft enkel verder op de beschikbare informatie. Als laatste accessoire staat er nog een stand mount in de lijst. Dit is een onderdeeltje waarmee je de GIG mixer op een microfoonstatief kan plaatsen. Enkel toepasbaar op de GIG-62, de GIG-83CFX en de GIG-104C.
 


MOGELIJKHEDEN

Een mooi totaaloverzicht van de functies kan je vinden op de website van de fabrikant/importeur van DAP (www.highlite.nl). We overlopen even heel kort… De GIG-83CFX is duidelijk het basismodel van onze testmengtafels. De mixer beschikt over 4 mono- en 3 stereo-ingangen. De mono’s zijn voorzien van een 3-bands EQ; de stereo’s kregen slechts een 2- bands EQ. Uiteraard is er fantoomvoeding aanwezig. De eerste 2 microfooningangen kregen een compressor; er zijn eveneens inserts beschikbaar. De tafel is uitgerust met een FX-unit met 100 presets. Er is een CTRL-output en een main mix beschikbaar. De GIG-124CFX is wat uitgebreider opgevat. Hij is vergelijkbaar met de kleinere broer, maar heeft bijvoorbeeld een subgroepje meegekregen, en beschikt over een mute en PFL per kanaal. De 124-versie heeft 6 mono- en 4 stereo-ingangen. Hij beschikt over een AUX, per kanaal stuurbaar.
Verder had ik misschien wel graag iets meer samenhang tussen de verschillende modellen gezien. Het is natuurlijk wel fijn dat ieder model een eigenheid heeft en dat de serie op die manier voor ieder wat wils kan bieden, maar hierdoor vind ik het soms wat lastig om een vergelijk te maken tussen de modellen. Neem bv. de voeding van de mengpanelen. Ik had bij de levering de GIG-124CFX als eerste uitgepakt en ik was enorm blij dat DAP heeft gekozen voor een ingebouwde voeding. Zo zit je als gebruiker niet met dat ellendig voedingsblokje waarmee je dikwijls geen blijf weet, zoals bijvoorbeeld in een flightcase. Bij het uitpakken van de GIG-83CFX kwam daar dan toch zo’n blokje tevoorschijn. Het toestel is natuurlijk kleiner, wat een ingebouwde voeding wat moeilijker kan maken. Ook op vlak van accessoires en de aanwezigheid van een effectprocessor of compressor(en) verschillen de modellen sterk. Je moet dus goed opletten dat je de voor jou meest geschikte GIG weet te kiezen!
Wanneer we de specifieke functies onder de loep nemen, mis ik een uitgebreide toonregeling. De beschikbare 3-bands EQ doet wat hij moet doen, maar zeker voor live gebruik vind ik een parametrische of minstens semi-parametrische toonregeling toch een must. Dat zou de prijs natuurlijk wat opdrijven en de tafeltjes net iets groter maken. Het grote PA-werk ga je omwille van het beperkt aantal kanalen sowieso moeten laten passeren (en daarvoor zijn deze mixers dan ook niet ontworpen), maar voor bandoptredens (zang, live, muziek op een drager) lijken de GIG’s mij bijvoorbeeld uitermate geschikt! Het is wel precies voor dat soort toepassingen dat ik een iets uitgebreidere toonregeling mis. Maar over het gemis van enkele zaken op een mengtafel kunnen we blijven discussiëren. Dat geldt zowel voor low budgetmixers als voor peperdure exemplaren. Het belangrijkste is echter dat de GIG’s hele leuke bakjes zijn die veel waar bieden voor hun geld!
 


 

BOUW

Aansluitingen

Alle aansluitingen zitten aan de bovenzijde van het mengpaneel, zodat je meteen een duidelijk totaaloverzicht hebt van de aansluitingen en de bediening. Enkel de netschakelaar en de aansluiting van de voeding en het netsnoer staan achterop. Microfooningangen zijn logischerwijze overal uitgevoerd op XLR; alle overige connecties gebeuren via jack. Enkele stereo ingangen werden parallel met de jackbus ook op RCA uitgevoerd, net als de 2 track in en de 2 track out die we op beide mengpanelen terugvinden. De master outputs van de 124CFX werden op XLR uitgevoerd, die van de 83CFX op jack. Alle aansluitingen lijken solide te zijn; de bijhorende beschriftingen zijn duidelijk.

 

 

 

 

  KLANK
 

Kwaliteit

Dat een mengtafel wel degelijk op ‘klank’ kan beoordeeld worden, wordt wel eens over het hoofd gezien. Klank is immers een zeer breed begrip. Er is natuurlijk in de eerste plaats de algemene eindklank van het systeem, maar daarnaast is het bij een mengpaneel toch niet oninteressant om te weten in welke mate er ruis wordt ontwikkeld, hoe de ingebouwde effecten precies klinken, of de toonregeling naar behoren werkt, etc. Wellicht zal een aantal mensen vinden dat die aspecten niks met de klank te maken hebben, maar ik catalogeer het alleszins toch onder die noemer.
En ik was behoorlijk (positief) verrast moet ik zeggen! De GIG’s klinken inderdaad heel open en natuurlijk, zoals DAP het zelf omschrijft. De algemene ruis valt enorm goed mee! Eerdere ervaringen met mengpaneeltjes uit deze prijsklasse leerden me dat ik niet te streng mag zijn op vlak van ruis. We mogen natuurlijk onze realiteitszin niet verliezen: een mengpaneel van een paar €100 kan onmogelijk hetzelfde presteren als een exemplaar dat 5 keer zo duur wordt verkocht. Maar goed, tot dusver schrik ik van het lage ruisgehalte van de testexemplaren, mooi!
De effectprocessor zit helemaal in dezelfde trend: weinig extra ruis bij gebruik en praktische effectjes. Je moet wel even zoeken voor een ‘professioneel klinkend’ effect. In principe zou je de bruikbare vocal effects vooraan in het rijtje verwachten, maar bij de GIG’s blijkt dat niet zo te zijn. Eerst komen we een paar effecten tegen die eerder thuis horen op de kermis of die me spontaan doen denken aan de geel-roze plastic ‘galmmicrofoons’ die ieder kind vroeger wel eens in zijn handen heeft gehad, maar als we het rijtje verder aflopen, zitten er toch echt wel interessante effecten in voor de stem, voor gitaar, voor drum, etc. Ik kan niet zeggen dat ze minder goed klinken dan een externe effectenprocessor uit een betaalbare prijsklasse, en dat is toch wel een zeer positieve opmerking! Ook de compressors op de mono ingangskanalen blijken naar behoren te werken. De stem wordt mooi boven de muziek uit getrokken. Het signaal begint wel een beetje ‘benepen’ te klinken. Je hoort vrij vlug dat er een compressor wordt tussengeschakeld, maar uit ervaring weet ik dat je echt een steengoede compressor moet gebruiken om dat effect min of meer te vermijden. Het belangrijkste is dat alle features werken zoals ze horen te werken. Het is trouwens al niet zo vanzelfsprekend dat dergelijke functies worden voorzien in een mengtafel in deze prijsklasse. We mogen dus zeker niet klagen.
Een laatste belangrijk punt dat onder de klank valt, is de toonregeling. En ja hoor, ook die bewijst dat goedkopere schakelingen absoluut geen afbreuk aan de kwaliteit hoeven te doen! Het is jammer dat er slechts een 3-bands EQ beschikbaar is, maar hij doet wel zijn werk, en dat is wat we moeten onthouden. De gainregelaar, die doet iets minder fraai zijn job. Je merkt wel eens vaker bij de iets goedkopere mengpanelen dat de gainpotmeter niet mooi gelijkmatig uitstuurt. Pas na de helft van de draaibeweging van de potmeter, wordt het signaal plots veel harder versterkt, waardoor je geen al te goede controle hebt over de uitsturing. De GIG-83CFX heeft een beetje last van dit verschijnsel. In beperkte mate hoor, ik heb al veel erger geweten. Hoewel de GIG-124CFX bij mijn weten over dezelfde potmeters beschikt, lijkt hij hier minder last van te hebben.

 

BUDGET
 

Van DAP weten we dat de meeste producten enorm interessant en toegankelijk geprijsd zijn. Dat is met deze mengtafels niet anders. Voor de GIG-83CFX betaal je slechts €216,59. De GIG-124CFX wisselt van eigenaar voor €361,79. De USB player module, de USB recorder en de bluetooth module kosten respectievelijk €59,23, €49,49 en €33,27. De rackmounts voor de GIG-83CFX moeten €13,91 opbrengen; de mounts voor de €124CFX haal je in huis voor €10,83. Een stand adapter voor de 83CFX kost €10,83. Alle opgegeven prijzen zijn inclusief BTW.
 

BESLUIT
 

Het moet gezegd dat de GIG tafeltjes echt wel bijzonder handig in gebruik zijn. Op het eerste zicht oogt de afwerking misschien een beetje eenvoudig, maar anderzijds levert het gebruikte materiaal een enorme gewichtsbesparing op en ziet het er wel fraai en vernieuwend uit. De prijs valt reuze mee, de algemene kwaliteit is helemaal in orde! Je doet sowieso niks verkeerd door een GIG-mengtafel aan te schaffen, integendeel! Er is voor ieder wat wils en je krijgt veel features voor weinig geld. Naar zulke producten zijn we uiteindelijk toch allemaal op zoek, niet? Wat ik anderzijds wel jammer vind, is dat de modellen nogal uiteenlopen qua afwerking en uitwerking. Het voordeel van de ingebouwde voeding in de GIG-124CFX vinden we bijvoorbeeld niet terug in ons kleinere testexemplaar. Sommige GIG’s kan je inbouwen, andere niet. In de meeste uitvoeringen kan je een USB of bluetooth module kwijt, in de kleinste niet… Ik had dus liever wat meer eenheid gevonden tussen de verschillende modellen. Maar of dat nu opweegt tegen de voordelen? Eigenlijk totaal niet hoor, de tafeltjes zijn echt plezierig om mee te werken! Ze zijn goed hanteerbaar, compact en voor ieders budget bereikbaar! Van mij mag de importeur gerust ‘vergeten’ van de testexemplaren terug op te halen…