aanmelden
DAP-Audio Mini-GIG
Live Sound & PA 27-06-2014
door:

LIVE MIXER

 

In het verleden mochten we reeds heel wat materiaal van DAP-Audio testen, en er staat nog een hele hoop op ons te wachten. DAP doet het niet slecht in de lage landen. De bruikbaarheid van de producten en de haast onklopbare prijzen die er tegenover worden gezet, spelen daar natuurlijk een grote rol in. Een van de voordelen van DAP is het ongelooflijk uitgebreide gamma met een royale keuze per productcategorie. Vandaag mogen we het allerkleinste mengpaneeltje uit de catalogus, de Mini-GIG, op de rooster leggen…

 

Concept

De GIG-serie is een wel heel complete serie compacte mengtafels. Er zijn zes modellen beschikbaar. In een volgende review gaan we wat dieper in op de GIG’s en testen we enkele exemplaren. Vandaag beperken we ons tot de Mini-GIG, die we even kort apart bekijken. Eigenlijk is het een buitenbeentje. Als je zijn mogelijkheden vergelijkt met die van zijn grotere broers, dan zie je dat de Mini-GIG niet helemaal thuishoort binnen de serie. Dat is absoluut niet met een negatieve ondertoon, maar hij is gewoon anders. Het is de allerkleinste telg uit de familie! Vergis je echter niet: er zitten heel wat handige tools verwerkt in het uiterst compacte doosje… De Mini-GIG is in mijn ogen een soort luxueuze externe uitbreiding voor je computer in vergelijking tot de ingebouwde geluidskaart. Als je wil kan je de Mini-GIG natuurlijk gaan gebruiken als PA-mengtafeltje voor het bijzonder kleine werk, maar ik denk toch dat daar andere oplossingen voor zijn. (een groter exemplaar uit de familie bijvoorbeeld).
Neen, de Mini-GIG hoort in eerste instantie thuis naast je computer. Het mengpaneeltje beschikt over een microfooningang en een stereo line ingang, beiden voorzien van een eenvoudige 2-bands toonregeling en balans, regelbaar via enkele minuscule en fragiel ogende fadertjes. Beide kanalen hebben een aparte volumeregeling; de mic input beschikt over een instelbare gain. De outputs (main out en monitor) hebben eveneens een aparte volumeregelaar. De microfooningang heeft een peak LEDje meegekregen; de master is voorzien van twee clip LEDs. Verder vinden we een tape in en een tape out terug. De Mini- GIG beschikt over een bidirectionele USB-interface voor weergave en opname. Tevens werd er een bluetooth ontvanger ingebouwd, waarmee je dus bijvoorbeeld rechtstreeks muziek van je smartphone kan afspelen. Uiterst compact, maar best een handig ding!

 

Opbouw en gebruik

Anders dan bij de andere GIG modellen, is de behuizing van onze Mini van metaal. Een stevig bakje, klassieke look, zwart met witte belettering. De draairegelaars voelen stevig aan; de overige drukknopjes en fadertjes (van de EQ) geven een eerder fragiele indruk. Bij gebruik blijkt alles gewoon naar behoren zijn ding te doen. Geen kraakjes of bijgeluiden waar te nemen. Ik was wel benieuwd of de minuscule regelaartjes van de kanaal equalizers effectief zouden werken… Je kan de knopjes immers maar over 2cm verschuiven voor een bereik van 30 dB (-15 dB tot +15 dB). Ik moet zelfs toegeven dat de toonregeling perfect werkt. Heel bescheiden, maar wel werkend! Met een tweevoudige toonregeling kan je natuurlijk niet al te veel doen, maar toch is ze soms onmisbaar.
Ik heb de Mini-GIG even aan mijn laptop gehangen en heb via bluetooth een paar liedjes van de iPhone afgespeeld. Dat gaat allemaal behoorlijk vlot! Uiteraard wijst het gebruik grotendeels zichzelf uit. Hoewel ik absoluut wil vermelden dat de bijgeleverde handleiding echt wel heel wat informatie bevat. Wanneer je het mengpaneeltje aansluit op de computer, herkent die laatste het meteen als externe geluidskaart, wordt je geluid automatisch ingeschakeld en staat alles klaar voor gebruik. Moet ik dan geen voedingsblokje aansluiten?? Wel nee, de Mini-GIG haalt zijn voeding uit de USB poort! Er wordt wel een adapter meegeleverd om het apparaatje alsnog in te prikken in een stopcontact. Je bent dus niet verplicht om de pc te gebruiken. Een USB-powered mengpaneeltje, dat vind ik nu toch wel een ferm voordeel! De Mini-GIG slaagt er zelfs in om 20V fantoomvoeding te leveren terwijl hij zelf slechts 5V spanning uit de USB-poort ter beschikking heeft… Software wordt niet meegeleverd, maar enkele courante programma’s laten me tijdens de test zien dat het apparaatje vlot wordt herkend en dat het opnemen van een muziekje of een stukje tekst echt een fluitje van een cent is. Ik heb alleen wat problemen met de uitsturing. Die kan je immers enkel softwarematig aanpassen. Een verbinding opzetten tussen mijn iPhone en de Mini-GIG duurt welgeteld zes seconden. Alle geluiden worden via bluetooth perfect weergegeven. Het is wel jammer dat de bluetooth ontvanger enkel naar de main mix kan worden geschakeld. Dat maakt dat je dus slechts één draairegelaar hebt om het volume te bepalen, en geen toonregeling. En dan nog iets relatief merkwaardig: de uitgangen zijn uitgevoerd op mini jack. Dat is nu eens iets wat ik in het milieu zelden heb gezien. Er is bij mijn weten geen enkele versterker die een mini jackje kan accepteren, dus voor PA-doeleinden is ons paneeltje misschien toch iets minder geschikt. Als we de Mini-GIG volledig binnen zijn context plaatsen, is het natuurlijk geen verkeerde keuze. De meeste computerluidsprekertjes sluit je immers aan via een mini jack. En zoals gezegd moeten we de core business toch vooral situeren in de buurt van de pc…   

 

BUDGET

De Mini-GIG kost je welgeteld €79,74 incl. BTW. Dat kan je nu eens echt belachelijk weinig noemen… Een mens vraagt zich af hoe het in Godsnaam mogelijk is om voor dat geld een dergelijk toestelletje te ontwikkelen. Voor de kleinste jobs, voor zoon of dochter op de kamer, voor de beginnende home studio, om net dat ietsje meer controle te krijgen over een basisopstelling… Ach, schaf je gewoon zo’n mengpaneeltje aan! Dat zal altijd wel ergens van pas komen.

 

BESLUIT

We kunnen heel kort besluiten… De Mini-GIG is misschien niet meteen een superieure klassemengtafel met alles er op en er aan, maar het is een verdomd handig apparaatje dat in vele situaties goed van pas kan komen! De keuze om de outputs op mini jack uit te voeren vind ik een beetje jammer, maar ik kan binnen de context wel goed begrijpen waarom DAP het zo heeft gedaan. In de computerindustrie is een mini jack immers niet zo vreemd…