aanmelden
Nowsonic Stage Router
Live Sound & PA 27-06-2014
door:

WIRELESS LAN ROUTER

 

Een router? Dat hebben veel mensen wel ergens in huis, zonder dat ze daar eigenlijk ooit nog eens bij nadenken, tenzij er iets mee foutloopt. Die dingen kosten in de media-supermarkt of de computerwinkel meestal slechts een habbekrats en vaak wordt er ook niet zo moeilijk gedaan over kwaliteit en dergelijke, want, zo redeneert men, ‘dat is toch allemaal ongeveer gelijkaardig’. Vandaag maken we kennis met de Stage Router van Nowsonic. Een stage router? Wel ja, de tijd stond ook op het podium niet stil, en een router is daar al lang niet meer zo een vreemd voorwerp. Netwerkjes maken tussen toestellen, laptops, tablets, smartphones… Dat is alleszins een zaak die de hedendaagse mens boeit.
 

 

Concept

De Nowsonic Stage Router is een wireless LAN router die kan aangesloten worden op heel wat toestellen. Een goed voorbeeld: je digitale mengtafel die je via een app vanaf je tablet of vanaf je telefoon wil gaan besturen. Voor kleinere toepassingen kan dat interessante situaties opleveren. Je stelt je digitale mengtafel bijvoorbeeld op aan de zijkant van het podium, zodat je zonder multicore vrij eenvoudig je microfoons direct kan aansluiten, je verbindt je mengtafel met deze Stage Router, en je gaat voor de klankregeling comfortabel met je tablet in de zaal zitten. Blijft muzikant X mopperen over zijn monitormix, dan ga je met je tablet even bij hem op het podium langs, en dan kan hij zelf even proberen of hij zijn mix beter kan maken dan jij. Of je sluit je lichtstuurtafel op de router aan, zodat je met je telefoon kanalen kan aan- en uitdimmen terwijl je ergens in de hoogte de spotjes tracht te richten. Uiteraard moet je apparatuur, die je op die wijze wil bedienen, uitgerust zijn om via een netwerk aangestuurd te worden, maar dit soort toepassingen zitten de laatste jaren wel in de lift.
De Nowsonic Stage Router heeft hier alvast het voordeel dat hij in een handige metalen 19” behuizing zit, zodat hij gewoon ingebouwd kan worden en zodat jij niet steeds met een mooie digitale mixer in een flightcase op stap gaat, die je met enige omzichtigheid moet hanteren omdat er ‘ergens’ in die flightcase een plastic doosje rondzwalpt dat bij iedere kanteling van de kist vrolijk een andere kant op glijdt. De fabrikant is wel zo slim geweest om in de behuizing ook een voeding te integreren, want anders zouden wij natuurlijk geconfronteerd worden met een rondhuppelend voedings-adapterblokje. Niet dus: er zit een IEC netaansluiting voor een gewoon voedingssnoer op. Ik erger me regelmatig aan losse adaptertjes voor toestellen die haast per definitie in een flightcase terecht gaan komen, en deze voorziening is dus naar mijn smaak al een voltreffer van praktische aard.
Achteraan op het toestel zitten drie LAN aansluitingen van het type zoals we ze kennen van vele toepassingen, en een vierde LAN aansluitbus is uitgevoerd met een heuse Neutrik RJ45 connector, allen beschikbaar voor het aansluiten van een CAT5 kabel. Daaruit blijkt toch al de ambitie van dit toestel om professioneler te zijn dan de supermarkt-router. Een tweede gelijkaardige Neutrik-connector is als WAN aangeduid. De Stage Router bevat dus een Wi-Fi routerschakeling om een draadloos LAN netwerk op te zetten.
Nu komt het speciale: deze wireless LAN omgeving gebruikt zowel de 2,4 GHz band volgens de 802.11g standaard als de 5 GHz band volgens de 802.11n standaard. Langs die weg kunnen onze toestellen dus met Wi-Fi acces (zoals computers, tablets en smartphones) geïntegreerd worden in het netwerkje. Onze Stage Router fungeert dan als een wireless accespunt langs waar we bijvoorbeeld controledata kunnen zenden naar onze digitale mengtafel (en omgekeerd), wanneer we uiteraard op onze mobiele toestellen de geschikte app hebben geïnstalleerd. De fabrikant biedt daarin meestal voldoende hulp om op een correcte manier aan de slag te gaan.
De Stage Router gebruikt dus twee frequentiebanden, en zowel in de 2,4 GHz band als in de 5 GHz band werd het wireless gedeelte volledig in diversity uitgevoerd. Dat maakt dat er in totaal vier antenneaansluitingen aanwezig zijn, en uiteraard zitten er in de verpakking ook vier antennes die daar kunnen opgeschroefd worden. Die antennes zitten alle vier op de voorzijde van het toestel. Ik schreef bijna ‘zitten logischerwijze’ op de voorzijde, maar een blik op de markt van bijvoorbeeld ontvangers voor zendmicrofoons leert ons dat er toch nog altijd heel wat fabrikanten zijn die antenneaansluitingen blijkbaar liever achteraan op hun toestellen monteren. Dat is geen probleem bij vrijstaand gebruik, maar bij inbouw in een rack zitten de antennes dan achteraan veelal niet zo gunstig, eventueel wat gehinderd door metalen delen van andere toestellen in het rack. Daarvoor bestaan er bij de verschillende fabrikanten wel inbouwramen met antenneverlengkabels voor frontmontage, maar wat is er nu eenvoudiger dan gewoon de antennes netjes vooraan te plaatsen?! Hier is dus echt wel over nagedacht…

 

Opbouw

De Stage Router heeft een stevige (zwarte) metalen 19” behuizing, die ondanks de ingebouwde netvoeding toch maar een beperkte diepte van ongeveer 11 cm in beslag neemt. Vooraan zit er naast de antenneaansluitingen nog een netschakelaar op, en ook een viertal status-LEDs voor de LAN-bussen, eentje voor de WAN, een LEDje dat aanduidt wanneer de 2,4 GHz band wordt gebruikt, een LEDje dat oplicht wanneer de 5 GHz band wordt benut en een tweetal LEDjes die aangeven wanneer het toestel werd ingeschakeld (de ene gaat aan bij het inschakelen, de andere flasht zodra de CPU een normale werking kan garanderen). Links van de LEDs is er een klein gaatje in het frontpaneel voorzien, met de aanduiding: “RST/WPS”. Hier kan je, mits het gebruik van een balpenpunt of een verbogen paperclip, de router resetten of connecteren met de andere actieve devices die op het netwerk zitten.
De meegeleverde antennes zijn per twee verpakt, waarbij de antennes die bedoeld zijn voor de 2,4 GHz band geen verdere aanduiding dragen, terwijl de 5 GHz antennes wel een herkenningsopdruk hebben (die dan eigenaardig genoeg ‘5,8 GHz’ vermeldt, terwijl op het frontpaneel ‘5 GHz’ staat bij de twee aansluitpunten). Misschien een schoonheidsfoutje. De antennes zijn langer dan men zou verwachten bij de gegeven golflengtes en ze zijn ook alle vier even lang (ongeveer 17cm). Netjes afgewerkt en soepel draaibaar in de gewenste ‘V-richting’ (zoals bij ontvangers voor zendmicrofoons ook best gedaan wordt) zonder dat ze dan weer zo soepel draaien dat ze de neiging zouden vertonen om horizontaal te gaan liggen (omvallen). Het toestel met de vier gemonteerde antennes geeft een robuuste indruk. Een indruk die geen enkele ‘gewone’ router me ooit heeft gegeven!

 

Gebruik

Het gebruik is eenvoudig te begrijpen. Sluit bijvoorbeeld je computer aan op een gewone LAN-poort, en op de RJ45 Neutrik connector sluit je je digitale mengtafel aan via een CAT5 kabel. Achterop het toestel staan het MAC-adres en het IP-adres, de gebruikersnaam en het paswoord gewoon gedrukt, zodat je eigenlijk heel erg gemakkelijk de Stage Router kan benaderen vanaf je computer om hem te configureren. Dankzij de mogelijkheid om tijdens de configuratie de 5 GHz band in te stellen, kan je de Stage Router eveneens gebruiken wanneer je in de onmiddellijke omgeving ook zendmicrofoons zou inzetten. Dit zelfs in de huidige nieuwere frequenties, zonder dat er enig gevaar voor interferentie gaat optreden. De configuratie moet in principe met elke browser lukken. De RST/WPS knop achter het kleine gaatje in het frontpaneel werkt simpel: als je er even met je balpen op drukt, maakt het toestel een verbinding met de andere netwerkleden die op dat moment actief zijn. Als je langer dan 5 seconden blijft drukken, wordt het hele zaakje gereset. De WAN aansluiting kan gebruikt worden om een modem met internettoegang aan te sluiten, bijvoorbeeld wanneer je werkt vanaf een desktopcomputer die geen Wi-Fi ontvanger heeft. Wie verder weinig ervaring heeft met het instellen van routers, vindt in het bijgevoegde instructieboekje voldoende informatie om de klus te klaren. Om de werking van het toestel uit te proberen, kan je natuurlijk vanalles bedenken. Met de Yamaha LS9, als populair testobject aangesloten op de Stage Router, werkte de ipad prima als afstandsbediening, na installatie van de app die bij Yamaha gratis te downloaden is. Ik ga er dus vanuit dat talloze andere toepassingen het even goed zullen doen…

 

 

BUDGET

Het prijskaartje van de Stage Router bedraagt €337,59 incl. BTW. De straatprijs durft echter vlotjes onder de €300 duiken. Goedkoop is dat niet voor een router, maar je mag de Stage Router echt niet gaan vergelijken met een veel goedkoper huiskamermodelletje. In dat opzicht krijg je echt wel waar voor je geld. Je investeert in een stevig kastje met hoogwaardige componenten, dat eigenlijk zijn plaatsje verdient in de flightcase van ieder zichzelf respecterend ‘digitaal medemens’. Om maar te zeggen dat de prijs in mijn ogen absoluut geen struikelpunt mag zijn.

 

BESLUIT

Nowsonic is misschien een niet zo bekende fabrikant in ons vakgebied, maar met de Stage Router biedt de firma ons wel een erg bruikbaar toestel aan waarmee we op een meer professionele manier apparaten met elkaar kunnen laten samenwerken. De mogelijkheid om in de 5 GHz band weg te vluchten is, in het licht van hedendaagse zendmicrofoonsystemen, een welgekomen extra voordeel. Een tip? Laat je huiskamerrouter rustig zijn ding doen waar hij thuis hoort, en investeer (bijvoorbeeld voor op het podium) in een stevige, duurzame, makkelijk inbouwbare Stage Router!