aanmelden
DAP-Audio CX-1500
Live Sound & PA 28-05-2014
door:

POWER AMPLIFIER

 

Enige tijd geleden mocht ik een DAP Palladium versterker op de rooster leggen. Op zich was dat misschien niet zo speciaal, aangezien een lineaire versterker zonder al te veel hoogtechnologische snufjes eerder een ‘één in een dozijn’ gevoel oplevert dan dat hij me doet verlangen naar meer… Mààr toch kon de Palladium bekoren: er werden reeds meer dan 50.000 exemplaren van verkocht! Ga er dus maar vanuit dat DAP wel degelijk weet wat een versterker moet doen en moet kunnen om in de smaak te vallen. Behoorlijke kwaliteit aan zeer scherpe prijzen, dat is kort samengevat wel een toepasselijke leuze voor de Palladiums. De nieuwe CX-reeks bouwt zonder meer verder op de knowhow van DAP. Met de CX-Series gaan ze misschien zelfs nog een tikkeltje verder...

 

 

 

Concept

Wij kregen van de importeur een CX-1500 toegestuurd. Die zit middenin de reeks. Een vrij complete reeks mag ik wel zeggen: er zijn twee lichtere types (CX-500 en CX-900) en twee zwaardere varianten (CX-2100 en CX-3000). Op vlak van vermogen gaan we van 150W RMS bij 8 Ohm belasting tot 1250W. Per kanaal, uiteraard. Ons testexemplaar levert volgens de documentatie 500W RMS per kanaal, eveneens bij een 8 Ohm last. De ‘1500’ in de typenaam refereert naar de twee keer 750W, het maximum leverbare vermogen aan 4 Ohm.Ik specificeer echter liever op 8 Ohm, omdat de meeste PA-luidsprekers een impedantie van 8 Ohm hebben. Fabrikanten zien uiteraard liever een ‘groter getalletje’ tussen de specs pronken, dat spreekt voor zich. Dat brengt me trouwens meteen tot een opmerkelijk detail. De dag van vandaag kan zowat iedere serieuze PA-versterker perfect stabiel ‘draaien op 2 Ohm’, zoals we dat in de volksmond zeggen. Voor de CX-reeks geeft DAP echter aan dat een 2 Ohm belasting ‘not allowed’ is. Ik durf er voorzichtig van uit te gaan dat het wel kan, maar ssssht, dat mag ik eigenlijk niet zeggen. Het mag niet van DAP, en wie ben ik om dat tegen te spreken!
Ik zou graag iets meer willen meegeven over de klasse waarin de versterker werkt, om het ontwerp ook op technisch vlak te benaderen, maar DAP geeft hierover geen info vrij. Al denk ik dat ik redelijk juist gok als ik over een klasse AB praat… Waarom? Omdat het verdorie redelijk zware jongens zijn! En ook wel omdat ik toch ergens heb gelezen dat de versterkers over een transformatorvoeding beschikken. Een veilig klassiek ontwerp dus. Dat zou moeten resulteren in een aangename, warme sound met goede prestaties op het laag. En dus ook in een redelijk hoog gewicht… De eerste aanblik deed nochtans anders vermoeden. De CX-versterkers zijn immers in een opvallend ondiepe 2U-behuizing ondergebracht: slechts 25,6cm! Ze zijn daardoor uiterst geschikt voor het mobiele gebruik, of om met verschillende exemplaren samen in een handig rack in te bouwen. Ware het niet dat ons testexemplaar in de praktijk toch al een slordige 13,5kg op de balans zet. Vrij zwaar dus, maar anderzijds boezemt dat misschien ook wel wat vertrouwen in. Zware dingen zijn immers altijd beter, toch?! Misschien even voor de volledigheid: het zwaarste model, de CX-3000, heeft als enige binnen de reeks een inbouwdiepte van 32,3cm.

 

Opbouw en afwerking

DAP lanceert de CX-reeks in het entry-level, onder de Palladiums, maar met een zeer sterke knipoog naar de P’s. De knowhow werd duidelijk verder ontwikkeld. CX bouwt verder op het succes, en is misschien zelfs nog wat efficiënter doorontwikkeld… De tijd staat immers niet stil! CX-versterkers moeten een professionele kwaliteit neerzetten aan een low-budgetprijs. Misschien vat dat het geheel vrij goed samen. Een versterker waar je op kan vertrouwen, de keuze tussen lage vermogens en echte ‘werkpaarden’ en ‘stampers’. Een product dat zowel mobiel (dj’s, muzikanten, etc.) als in vaste installaties (clubs, horeca etc.) zijn mannetje kan staan. Maar te allen tijde betaalbaar.
De bouwkwaliteit zit in die context alvast snor! De ‘bak’ voelt stevig aan en heeft een professionele uitstraling. Niet te veel afleidende kerstboomverlichting en showelementen, maar wel gewoon met voldoende aandacht voor het elementaire. Zoals het hoort dus eigenlijk… Vooraan vinden we een power switch en twee redelijk robuuste volumeknoppen terug; achteraan de aansluitingen en enkele keuzeschakelaars. Signaal binnenbrengen en doorlinken doe je via XLR; de speakers kan je via Speakon aansluiten. De handige doorlusfunctie benadrukt nog maar eens dat de CX-versterkers zich prima lenen tot een samenwerking tussen verschillende exemplaren, mooi samengebracht in een rack. De koeling verloopt ook van voor naar achter, ideaal voor inbouw! Achteraan de behuizing zijn nog extra bevestigingspunten voorzien, zodat de amp veilig in het rack kan worden vastgeschroefd, zonder dat het hoge gewicht de frontplaat al te zeer belast. Dat verhoogt zonder meer het roadproof karakter. De bediening van de amps is alvast poepsimpel: vooraan kan je dus de volumes van de beide kanalen afregelen; achteraan stel je de gebruiksmodus in, waarbij je kan kiezen uit ‘stereo’, ‘parallel’ en ‘bridge’, en kan je de ingangsgevoeligheid schakelen tussen 0,775V en 1,4V. Omdat veel gebruikers allicht niet zullen weten in welke stand ze de ingangsgevoeligheid best zetten, had DAP misschien beter een korte uitleg voorzien in de handleiding. Een handleiding die verder trouwens vrij compleet is. Maar goed, je kan niet alles willen natuurlijk. Waarschijnlijk rekent DAP er op dat je dergelijke info wel ergens op het wereldwijde web kan vinden. En dat is niet gelogen. Voilà, meer is het niet, eenvoud troef voor de CX! En dikwijls ligt eenvoud aan de basis van succes…

 

Werking

Bij het inschakelen van een versterker is het altijd even hout vasthouden. Komt hij of komt hij niet, die fameuze ‘plop’ - soms een dooddoener voor je luidsprekers. Maar nee hoor, de CX beschikt over een ‘soft-start’. Dat had ik reeds gelezen, maar je moet zo’n dingen toch eerst even in de praktijk toetsen om zeker te zijn. Dat gezegd zijnde, kunnen we er aan beginnen. Ik laat de amp een tijdje zijn werk doen. Hoofdzakelijk op een bescheiden volume. Af en toe, als er een liedje dat ik graag hoor de revue passeert, mag het volume even serieus worden opgetrokken. Na enige tijd valt vooral op dat de versterker ijskoud is gebleven. Nu ja, ik moet niet gaan overdrijven natuurlijk. Hij is niet warm geworden, zo zullen we het stellen… De ventilators heb ik ook niet gehoord. Het zijn ‘intelligente’ ventilators. Als dat allemaal werkt zoals het hoort, zou je er dus geen last van mogen hebben. Dat zit goed!
En de klank? Die mag ook gehoord worden! Het was weer even wennen, dat wel… De meeste actieve kasten van tegenwoordig gooien allerlei processing naar je hoofd, waardoor het klankbeeld van een lineaire versterker bij veel mensen niet echt vertrouwd meer overkomt. Het valt allemaal wel mee hoor… Ik mis absoluut druk in het laag en ‘power’ in het middengebied, maar anderzijds wordt het hoog mooi gedefinieerd weergegeven en blijft alles goed onder controle. Alleszins een goede basis! Wil je er meer uithalen (vooral dan in het laag), dan moet je er maar een processor voorgooien. Wanneer de versterker tegen de clip aanloopt, blijft het geheel mooi overeind. Mijn geoefend oor wordt de limiters wel gauw gewaar. Het kan trouwens niet meteen kwaad om eens gek uit de hoek te komen met deze amp, want DAP zorgde voor een redelijk volledig beveiligingscircuit. De CX geeft me een veilig gevoel. Op hele lage volumes presteert de amp merkwaardig genoeg wat minder uitmuntend. Het laag lijkt de weg door de hoge tonen niet meteen te vinden… Misschien speel ik nu wel een beetje te stil. Je koopt zo’n versterker nu eenmaal niet om stil te spelen, toch?!

 

BUDGET

Voor de CX-1500 tel je €441,65 neer. De CX-500 en de CX-900 kosten je respectievelijk €308,55 en €393,25. Wil je het graag zwaarder dan ons testexemplaar, dan neem je de CX-2100 of de CX-3000 mee naar huis voor respectievelijk €470,69 en €623,15. Adviesprijzen, allemaal inclusief BTW.

 

BESLUIT

Bekijk nog snel even de bovenstaande prijzen… Kunnen we daar nu voor sukkelen? Wel nee, natuurlijk niet! Ik denk dat de CX versterkers hun prijs meer dan waard zijn. Enerzijds vind ik het zwaardere gewicht toch een nadeel. Zeker wanneer je rekening houdt met het feit dat de versterkers eigenlijk heel eenvoudig kunnen worden ‘doorgelust’. Ideaal dus om een rackje te vullen met enkele leden van de CX-familie. Maar praktisch gezien is dat door het hoge gewicht dan toch weer niet de meest aangename oplossing.
Anderzijds mag ik absoluut niet ontkennen dat de CX-serie heel wat mogelijkheden biedt. Verschillende beschikbare vermogens, op het eerste gezicht stevig en degelijk gebouwd, een geluidskwaliteit waar je gerust mee gezien gehoord mag worden en last but not least: DAP bouwt enigszins verder op de immens populaire Palladiums, wat ons toch een gerust gevoel geeft. Die bakjes hebben zich immers door de jaren heen bewezen! Het merendeel van de representatieve bevolking linkt een Palladium versterker immers aan betrouwbare kwaliteit voor een klein prijsje. En laat dat nu precies de conclusie zijn waartoe ook de CX-1500 ons net heeft gebracht…