aanmelden
LD Systems MAUI 11
Live Sound & PA 07-11-2012
door:

Powered Compact Column PA-System

 

‘Hé! LD Systems, MAUI? Hebben we dat al niet een keer gezien?’ Inderdaad! Vorig jaar – in MMM 274 voor de geïnteresseerden – mocht ik het MAUI 28 systeem van LD bespreken. Dat beviel me toen bijzonder goed, eerlijk gezegd. Vooral de verrassend bereikbare prijs voor zo’n sterk uitgewerkt concept kon me zeker bekoren. Zoiets blijft je bij. Nu, een jaar later, mag ik de MAUI 11 onder handen nemen; een verslankte versie van de MAUI 28, zeg maar. En het resultaat mag alvast gezien worden! De diëtist die dit succesvolle dieet opstelde, mag bij mij alleszins eens langskomen… Houdt de MAUI 11 stand? Doet hij nog steeds wat van hem verwacht wordt? We zullen zien!

 

Algemeen

Concept
De MAUI 11 werd gebouwd volgens hetzelfde concept als zijn grotere broer, de MAUI 28, al verschillen ze technisch gezien toch wel enigszins (zie “Bouw”). Als antwoord op de vraag naar nóg kleiner en compacter, maakt de MAUI 11 of ‘Multiple Array User Intuitive 11’ zijn intrede. De MAUI 11 is een elegante en zeer compacte – 2 keer 6,5” geladen – subwoofer met alle systeemelektronica ingebouwd, met daarop een zuiltje met een 1” hoorn tweeter en acht 3” woofertjes. Het systeem maakt gebruik van de voordelen van een heuse line array. De 120 graden horizontale spreiding en de bijzonder goede draagkracht van het geluid, zijn daar de beste voorbeelden van! De nadelen van zo’n ‘grote banaan’ werden echter achterwege gelaten. De MAUI is immers een uiterst compact setje dat mits enige creativiteit zelfs met de fiets kan worden vervoerd.

Toepassing en doelgroep
LD mikt met dit setje zo’n beetje op een gelijkaardige doelgroep als de gebruikers van de grotere MAUI 28 wanneer het gaat over het concept en de eigenschappen. De MAUI 28 is volgens mij een ware succesformule, maar ligt misschien net buiten bereik voor gebruikers die het nog kleiner zoeken, maar toch wel zin hebben in iets nieuws. Er zijn natuurlijk zat oplossingen in dat segment, maar soms wil men ook wel eens afwijken van die conventionele zwarte kast waar muziek uitkomt. Een sterk design, een fris en degelijk concept en vooral een overtuiging op vlak van klank: het is niet voor ieder systeem weggelegd. Anderzijds zoeken gebruikers ook meer en meer naar een oplossing die vooral heel veel eisen inwilligt, terwijl de prijs liefst zo laag mogelijk, vaak zelfs bespottelijk laag, wordt gehouden. En eigenlijk is de MAUI 11 een oplossing die zowat op al die punten inspeelt.

 

Bouw

Omdat ik voor de test beschik over een preproductie model en er nog enkele aanpassingen zullen worden aangebracht, kan ik op vlak van afwerking weinig kwijt. Als de trend van de MAUI 28 doorgetrokken wordt, zal het productiemodel er alleszins heel degelijk uitzien! De sub, die wel al klaar is voor de verkoop, ziet er alvast erg strak uit en voelt bijzonder stevig en professioneel aan. Terwijl de topmodule van de MAUI 28 opsplitsbaar is in twee delen van 79cm, bestaat de column van de MAUI 11 uit één stuk van 131cm. Deze module is weliswaar een halve meter langer dan een halve column van de 28, maar LD redeneerde dat ze toch in quasi alle wagens is op te bergen en je dus je voordeel kunt doen met de eenvoudigere montage. geef ik dan weer de voorkeur aan de tweedelige columns van de 28, gezien deze nog makkelijker te transporteren zijn. De submodule is op zich een enorm handige kast, dat door het perfect geplaatste handvat heel eenvoudig kan worden gedragen. De compactheid van deze sub, waar – niet te vergeten – alle elektronica voor de set werd in verwerkt, is fenomenaal! De module past dan ook met gemak in elke auto. LD biedt als optie wel een mooie draagtas aan voor de columns en een hoes voor de subs. Wil je je setje in goede conditie houden, is zo’n tas algauw een must, denk ik dan. Bij de MAUI 11 opteerde LD Systems voor een eenvoudiger uitsturing van 2.1 (bij de 28 betrof dit een 4.1 uitsturing), waarbij de column fungeert als een tweeweg topkast (met tweeter en acht woofertjes), aangevuld door een apart aangestuurde submodule. Dit resulteert uiteraard ook in een besparing qua versterkerkanalen en dat voel je niet alleen aan het formaat en het gewicht, maar ook in je portemonnee. Het gebruiksgemak op het vlak van aansluiten en bedienen? Dat zit wel helemaal goed! LD koos ervoor om geen mengtafeltje in te bouwen en om slechts twee draairegelaars en een powerswitch te voorzien. Het volume van de submodule is dus apart regelbaar, maar ‘luistert’ wel naar het mastervolume. Binnenkomen doe je via twee keer XLR/jack combi of twee keer RCA. De line outputs werden uitgevoerd in twee keer XLR. Missen is absoluut menselijk, maar lijkt me hier wel zeer sterk… Een foolproof concept dus, dat in ettelijke situaties meer dan welkom is! Alleen bijzonder jammer dat er niet is gedacht aan een line/mic switch, die de gebruiker zou toelaten om een microfoon rechtstreeks aan te sluiten: een situatie waarin de MAUI 11 zonder twijfel vaak van pas zou komen! Maar goed, een basic mengpaneeltje kost je ook de kop niet en geeft je meteen weer enkele extraatjes…

 

Klank

Kwaliteit en weergave
In vele opzichten komt de geluidskwaliteit heel sterk overeen met die van de MAUI 28. Wat best positief is, want de grotere broer kon me vorig jaar meteen overtuigen! En toch klinkt de MAUI 11 tegelijkertijd ook anders. Laten we zeggen dat de MAUI familie een duidelijke traditie heeft neergezet, maar dat ieder lid zich klankmatig toch op zijn eigen unieke manier wist te ontwikkelen. Ik vind het systeem nog steeds bijzonder aangenaam klinken. Net als de MAUI 28, beschikt deze nieuwkomer over een prachtige spreiding en een fantastische draagkracht. In vergelijking met de grotere 28 is de 11 niet alleen kleiner qua formaat en budget, maar ook qua klank – uiteraard. Dit vertaalt zich in een wat dunnere baspartij, m.a.w. het hoog is iets prominenter aanwezig. Maar goed, je zal de 11 uiteraard voor andere jobs inzetten dan de 28, dus daar is niets mis mee. Tijdens de test gebeurde het wel vaker dat ik me enkele prijsklassen hoger waande. Op dat vlak ben ik dus echt wel overtuigd van de kwaliteit en vooral van de prijs-kwaliteitverhouding die LD Systems neerzet. Om af te ronden wil ik graag nog even de aandacht vestigen op de ingebouwde elektronica. LD koos voor een eenvoudige bediening, waarbij je de klank en de instellingen als gebruiker eigenlijk volledig in handen van de ontwikkelaars legt. Je kan immers enkel het volume regelen. Het engineering team van LD verdient alvast een pluim voor de ingebouwde ‘LECC DSP’, een processor met onder andere een steengoede limiter, de nodige equalising, een compressor en een crossover. Je kan bij deze unit inderdaad niet veel regelen, maar de klank en de prestaties bewijzen dat LD de instellingen absoluut geoptimaliseerd heeft voor professioneel en aangenaam luistergenot. De werking van de limiter is op zich nog zo’n interessant gebeuren. Ik voel me helemaal ‘safe’ wanneer ik de MAUI 11 uitstuur. De limiter geeft duidelijk, maar op zeer zachte wijze aan wanneer je beter wat kan minderen. Een gebruiker met geoefende oren trekt hieruit zijn conclusies, en zal wat gas terugnemen. Bij gebrek aan geoefende oren, doet de limiter zijn werk helemaal zelf en wordt de output op voortreffelijke wijze teruggeschroefd. Als de MAUI er toch even mee zou ophouden (protect), wil dat gewoon zeggen dat je hardleers bent en dat je eigenlijk niet achter een mengtafel zou mogen plaatsnemen…

Output
LD Systems heeft het voor elkaar gekregen om een baskast te ontwikkelen die slechts twee 6,5” woofertjes bevat en die zich op de koop toe ook nog echt gedraagt als een baskast. Dat vind ik op zich al heel sterk. Het spreekt dan ook voor zich dat deze set, en in het bijzonder de basmodule, duidelijke grenzen heeft. Dat wil concreet zeggen dat je de MAUI 11 moet gebruiken waarvoor hij ontwikkeld is. Ruil je de heavy metal mood en de ‘hard, harder, hardst – gedachte’ in voor de wat rustigere muziek op acceptabele volumes en ga je het setje eerder gebruiken voor de uitstekende spreiding dan wel voor het doof maken van de mensen die in de buurt zitten van de speakers, dan zal de output je positief verrassen!

 

Budget

De adviesprijs van een MAUI 11 systeem werd vastgelegd op €729. Voor dit toegankelijk bedrag koop je niet enkel een sub-top combinatie , maar krijg je er meteen ook alle nodige versterkers en elektronica bij. Oké, ja, misschien moet je meteen twee setjes aankopen om een voor de hand liggende links-rechts configuratie op te stellen, maar zelfs dan durf ik het woord ‘spotprijs’ nog in de mond te nemen… De prijs voor de draagtas is €59 en de hoes voor de submodules €35.

 


Besluit

Het concept is net hetzelfde dan dat van de MAUI 28, de prestaties en gedragingen hebben dezelfde intenties. Alleen mag ik niet ontkennen dat er toch enkele duidelijke verschillen zijn. De MAUI 11 is compacter, dat spreekt voor zich. De klank is aangenaam, met een prachtige spreiding en meer dan voldoende draagkracht, al is hij bedoeld voor kleinere jobs dan de 28, dwz die minder bas vragen. Maar daarom is er dan ook een Maui 28, nietwaar? En had LD de topmodule opgesplitst, dan zou zelfs m’n enige puntje van kritiek (“muggenzifterij?”) komen te vervallen! Daartegenover staat een prijs, die in verhouding tot het totaalpakket meer dan eerlijk genoemd mag worden! Kortom, een puik setje voor het kleinere werk, zoals solo optredens, mobiele DJ’s in kleinere zalen, privé feesten en bedrijfspresentaties.