aanmelden
Musikmesse & Prolight + Sound
Live Sound & PA 08-01-2012
door:

Messe Frankfurt trade shows

Bij het ter perse gaan van dit nummer stappen wij op het vliegtuig richting Los Angeles voor de Winter Namm Show. Van al de nieuwigheden die we daar gaan ontdekken, krijgen jullie in ons volgende nummer uitgebreid verslag. In dit nummer blikken wij graag vooruit naar de volgende muziekbeurs op ons pad: de Frankfurt Musikmesse / Prolight + Sound, die dit jaar plaatsvindt op 21, 22, 23 en 24 maart. Wij spraken af met Cordelia von Gymnich voor een interview. Niet alleen is zij Vice President van het organiserende bedrijf achter de Musikmesse / Prolight + Sound, de Messe Frankfurt, ze is tevens een groot muziekliefhebber (met een overigens zeer te smaken zangstem!).

 

Wat hoopt de organisatie van de MM en PLS beurzen in 2012 te bereiken?
In 2012 zullen onze exposanten, zoals voorgaande jaren, weer een groot aanbod producten en diensten uit de MI en event sector aanbieden. De kracht van de twee beurzen is dat ze samen voor quasi 100% de hele markt vertegenwoordigen en we zo een grote verscheidenheid krijgen aa n standhouders. Daarenboven blijven wij steeds in gesprek met onze standhouders en vertegenwoordigers uit de sector om snel te kunnen inspelen op nieuwe ideeën en trends. We kunnen ze dan snel integreren in ons concept voor de beurs.

 

Hoe ziet de toekomst er uit voor de MM en PLS beurzen in Europa en wereldwijd?
Ondanks het huidige economische klimaat in Europa, zagen we de laatste maanden dat de Duitse consument zich dit niet aan het hart laat komen. Als we naar Europa kijken, dan lijkt het als geheel wel in evenwicht te zijn. Wij gaan uit van een iets zwakkere groei in de markt van de muziekinstrumenten en een stabiele groei in de events business. Dat zal zich uitwijzen op de Musikmesse en Prolight + Sound. Beide beurzen zijn natuurlijk meer dan enkel een aankoopgelegenheid voor de sector. Ze vervullen, en hebben dat ook steeds gedaan, een trendsetterspositie. Een succesvolle beurs zet de toon voor het komende zakenjaar: dat hebben we in het verleden telkens kunnen vaststellen. Als we naar de situatie wereldwijd kijken, dan is het plaatje wat gevarieerder. De MI sector en de event markt ondergaan vele verschillende veranderingen in de aparte economische regio’s. De Amerikaanse markt lijkt zich te herstellen van de crisis. De Aziatische markten blijven groeien, hoewel ze een kleine vertraging kennen. Wij moeten ons allemaal aanpassen aan deze realiteiten. Op deze verschillende markten zijn we vertegenwoordigd door onze zustershows Music China en Prolight + Sound Shangai en Prolight + Sound NAMM Russia, nieuw in 2012. We blijven zo dicht bij onze klanten en hun behoeften. Dat is in het verleden succesvol geweest en zal ook in de toekomst nieuwe impulsen aan de sector blijven geven. Welke taken zijn er weggelegd voor Messe Frankfurt en de MM & PLS beurzen op nationaal en Europees niveau? En wereldwijd? Messe Frankfurt is het grootste bedrijf dat beurzen organiseert in Duitsland, en Frankfurt is de belangrijkste beurssite. Hier bouwen wij dus op verder en wenden dit aan ten voordele van zowel onze standhouders als onze bezoekers. Tegelijkertijd wordt het doelpubliek (en dan spreken we zowel over standhouders als bezoekers) van zowel Musikmesse als Prolight + Sound gevormd door een hoog percentage buitenlanders. Dit niveau van internationalisering, gekoppeld aan de ruime dekking van producten en diensten, maakt deze twee events zo uniek en interessant om bij te wonen. In Europa (en zelfs wereldwijd) zijn deze twee beurzen de belangrijkste handelsbeurzen in hun domein. Frankfurt is een van de meest bezochte beurslocaties in Europa. Als gevolg van onze centrale ligging en goede bereikbaarheid, kunnen we telkens succesvolle events van internationaal belang opzetten.

 

Hoe ziet u deze beurzen evolueren in de toekomst?
Uiteraard is het onze bedoeling om de twee beurzen consistent op dit hoge niveau te houden en standhouders en bezoekers een feilloze beurs bezorgen, zodat beide groepen de beste kansen krijgen. Doordat we een goed contact onderhouden met de grote spelers, kunnen we zeer snel reageren op een veranderend klimaat in de sector. Bovendien proberen we steeds opnieuw nieuwe spelers op het veld voor te stellen op Musikmesse en Prolight + Sound. Op de Musikmesse doen we dit voor de live entertainment business via initiatieven als de LEA (Live Entertainment Award) bijvoorbeeld. Langs de Prolight + Sound kant zien we een toenemend belang van de broadcasting sectie en zijn we bezig dat te integreren.

 

Hoe gebruiken jullie de moderne media?
Voor beide shows zijn we pioniers in het beursvak als het aankomt op het gebruik van de ‘tools of Web 2.0’. Reeds enkele jaren gebruiken we relevante media tools als hulp bij de organisatie. We gebruiken ze om directere communicatie met klanten makkelijker te maken en om allerhande informatie omtrent de twee beurzen het jaar rond te communiceren. We zijn van plan het gebruik van deze kanalen nog verder uit te breiden en ze intensiever te gebruiken.

 

Zijn er al cijfers bekend voor MM en PLS in 2012?
We kunnen voorlopig enkel retrospectieve cijfers geven voor 2011. Toen had Musikmesse 1504 standhouders en Prolight + Sound 873. Beide beurzen samen werden bezocht door 110000 bezoekers uit 124 landen. Er zijn geen veranderingen gepland voor 2012 wat betreft de hallen, maar groei aan de PLS kant kan wel zorgen voor extra hallen in 2013. Is er interessante bezoekersinformatie die we al kunnen doorgeven aan onze lezers? Er zal geen verandering zijn in de verdeling van de hallen voor Musikmesse en Prolight + Sound in 2012. Bezoekers zullen dus de productenfamilies op de vertrouwde plaats terugvinden. Details van de halinrichting en eventen is al te vinden op onze website: www.musikmesse.com en pls.messefrankfurt.com. Sinds 2010 bieden we ook apps aan voor smartphones. Er zijn uiteraard nieuwe functies toegevoegd aan deze apps en ze blijven de beste manier om je weg te vinden op de beursvloer.

 

Dank u en tot ziens op de Messe!