aanmelden
Yamaha MG16/6FX
Live Sound & PA 20-01-2004
door: Roger Roland
Als een muzikant of een geluidstechnicus dan al eens een nieuwe mengtafel moet kopen, is er keuze te over. Zelf één voor één alle mengtafels testen kan, de dag van vandaag, een echte lijdensweg zijn. Gelukkig is er Meet Music, altijd op zoek naar de laatste nieuwigheden. Yamaha heeft me de MG16/6 FX bezorgd.

 

PRESENTATIE

 

De eerste visuele indruk is er een van een mooie, sobere tafel. Niet agressief opvallend, maar ze straalt eerder bescheidenheid en verdienstelijkheid uit. Zonder twijfel heeft de nachtblauwe kleur daar iets mee te maken. De tafel heeft 16 faders van 60mm waarvan de kleur verandert naargelang de functie. De lichtgrijze micro- of lijningangen zijn het talrijkst, terwijl de effect-retour en de sub-groepen donkergrijs zijn. De master fader is rood.

 

BESCHRIJVING

 

Maar laten we beginnen bij het begin. In de eerste 8 ingangen kunnen zowel een mono microfoon- als lijnsignaal ontvangen. Bij de volgende twee is dat een micro of een dubbele lijn (stereo). Op de twee laatste kan je enkel stereo lijnsignalen op -10dB aansluiten. Inderdaad, voor deze twee ingangen is er geen regelbare gain voorzien. Iedere ingangsmodule heeft volgende functies. Een gain, gevolgd door een hoog-doorlaat filter. Een rode "peak" LED die 3dB voor vervorming oplicht, gevolgd door de toonregelaars. Twee van het "shell" type voor de lage en hoge tonen op 100 Hz en 10 kHz en een medium semi-parametrische regelaar van 250 tot 5kHz. Voor elk van deze toonregelaars geldt een maximum verzwakking of versterking van 15 dB.
Te noteren valt dat bij de laatste 4 ingangsmodules 9/10, 11/12, 13/14 en 15/16 de semi-parametrische toonregeling verdwijnt en vervangen is door 2 bell filters: één op 3 kHz en de andere op 800 Hz. Bij de laatste 2 ingangsmodules is er geen gain aanwezig, aangezien ze enkel werken bij -10dB. Het is toch wel jammer dat de bouwer hier geen schakelaar voorzien heeft om van -10dB naar +4dB over te gaan. Dit kost niet zoveel, en had de toepassingsmogelijkheden toch wel ten goede gekomen. Na de toonregelaars, de auxilliary's: één PRE en een andere PRE of POST, afhankelijk of de "PRE" knop al dan niet ingedrukt is. Er is ook nog een derde auxilliary: deze dient voor de individuele aansturing van het geïntegreerd multi-effect. Ziehier een best wel interessante functie die behoorlijkwat tijdswinst oplevert bij de montage. Net onder de "ON" schakelaar, die oplicht als hij actief is, bevindt zich een "pan" of "balance" draaiknop (afhankelijk of het inkomend signaal mono of stereo is). We noteren dat de "ON" schakelaar vrij stroef is, waardoor we hem dus niet per ongeluk kunnen indrukken. Een PFL (Pre Fader Listening) schakelaar bevindt zich net onder de fader, die je elk zowel naar de sub-groepen 1-2 als 3-4 kunt sturen. Rechts van de faders zien we het "effect" gedeelte. U heeft de keuze uit 16 effecten. Geen enkel experimenteel effect, veeleer de courante effecten die in 95% van de gevallen bruikbaar zijn (Hall, room, plate, gate, echo). We merken op dat het hier steeds om reverb-effecten gaat. Wie graag experimenteert schaft zich beter een externe multi-effects unit aan. Yamaha stelt er in zijn catalogus trouwens voor. Toch aanstippen dat voor elk effect de mogelijkheid bestaat om een parameter aan te passen (diepte, snelheid,...). Bovendien kun je de return van het effect ook door de Aux 1 en 2 sturen. Indien uw zanger dus behoefte heeft om dit effect op de scène te horen, is dit mogelijk. Met een fader kan je de effect-return regelen. Rechtsboven op de tafel bevindt zich een aansluiting voor een hoofdtelefoon en een grafische toonregeling met 7 banden, die we in werking stellen d.m.v. een knopje dat een LED bevat. Rechts van deze knop bevindt er zich nog een andere: "Phantom 48 V", die we dus globaal kunnen activeren. Ter herinnering: het is beter om de micro's aan te sluiten VOOR je de voeding opzet. Dit voorkomt onaangename verassingen.
Rechts, een kleine stereo LED-meter die voor de afregeling van de PFL of als globale uitgangssignaal indicator kan dienen. In dit gedeelte vinden we ook het "master" gedeelte, een globale volumeregelaar voor de auxilliary's 1 en 2, en de individuele effect-retour-regelaar. Bovendien kun je, met een derde draaiknop, globaal regelen hoeveel effect je in jemix wil. Tot slot vermelden we nog de volumeregelaar voor de hoofdtelefoon en de "2 tracks in" voor een cd- of md-speler.
Wat de aansluitingen betreft is de MG16/6 FX goed voorzien. Oordeel zelf maar: 10 "XLR" ingangen, 16 "jack" ingangen, 8 inserts bij de eerste 8 ingangsmodules, 6 in- en 2 uitgangen over cinch. De Aux-sends zijn er enkel in jack, terwijl we voor de "master" uitgang de keuze hebben tussen jack of XLR. Een minpuntje is toch wel dat er slechts twee (en geen vier) sub-groep faders zijn. Ze zijn gegroepeerd per stereo-paar. Er is ook een stereo-uitgang voor de studiomonitors, indien je deze tafel zou willen gebruiken voor een home-studio. Maar dit is niet haar oorspronkelijke bedoeling.
Een goed idee van de bouwer: deze tafel is rack-monteerbaar, in die zin dat ze dezelfde breedte heeft als die van een rack. Om ze in een rack te bevestigen volstaat het de 2 metalen onderstellen, die vastgeschroefd zijn op de zijkanten, om te draaien. Op die manier verkrijg je 2 pootjes, waarin telkens een gaatje geboord is, zodat je hiermee de kleine console op een ideale manier op een rack kan plaatsen. Ingenieus!

 

GEBRUIK

 

De Yamaha MG 16/6 FX voelt zich het best in kleine concertzaaltjes, bij minder omvangrijke muzikanten formaties, die zonder problemen willen kunnen optreden. Het is verbazend hoeveel ingangen men op zo'n kleine plaats heeft kunnen persen. Als u baas bent van een concert-café of beheerder van een klein cultuurzaaltje, als u een geluidstechnicus bent van een groepje, dan is deze tafel voor u. Ook is ze nog perfect op haar plaats als je in goeie omstandigheden wilt kunnen repeteren. Wat me de opvallendste eigenschap van deze tafel lijkt, naast de constructiekwaliteit, is de kwaliteit van het concept. Alleen nuttige functies, geen onnodige. Geen gadgets, alleen serieuse functies. De voeding is gescheiden, met een redelijk grote, transformator. Het is een mengtafel waarbij je je onmiddellijk thuis voelt. Je kunt er gemakkelijk mee overweg, zelfs als beginner. En zelfs indien je een ervaren regisseur bent is er geen reden tot paniek: je zult alles wat je van een console verwacht terugvinden. Ik heb wel ondervonden dat in slecht verlichte omstandigheden de kleuren van de draaiknoppen van de toonregelaars en deze van de auxilliary's niet altijd goed te onderscheiden zijn. Hier zou dus een stekker voor een lamp welkom geweest zijn.
De handleiding (Engels, Frans, Duits en Spaans) is opmerkelijk duidelijk geschreven. De bouwer is er zich van bewust dat hij zich niet enkel tot een publiek moet richten dat reeds goed op de hoogte is van alles wat met mixen te maken heeft en doet de moeite om aan de beginner verschillende nuttige tips mee te geven. Dit vervangt de gespecialiseerde boeken natuurlijk niet, maar het is toch een aan te moedigen initiatief.

 

GELUIDSKWALITEIT

 

De geluidskwaliteit van deze tafel is meer dan goed, zelfs al zal je er niet in Vorst of in het Sportpaleis mee spelen. De toonregelaars doen op een correcte wijze hun werk en de ruis blijft redelijk. Wanneer we de grafische toonregelaars in gang zetten komt de achtergronds wel iets meer naar voren. Zolang er muziek is, is dit geen probleem, maar tijdens stiltes wordt het een beetje genant. De effecten zijn goed gekozen en van een eerlijke kwaliteit. Yamaha geniet op dit domein dan ook van een serieuze know-how. De diafonie wordt in redelijke verhoudingen geplaatst. Wat de klank betreft is de prijs/kwaliteit verhouding absoluut in orde.

 

BESLUIT

 

Mooi, goed bedacht, aangenaam in gebruik, gemakkelijk te vervoeren. Met geïntegreerde delay en een kleine grafische equalizer. Noteer dat er ook een versie zonder ingebouwd effect bestaat. Een zeer agressieve prijs, en aangenaam eenvoudig qua gebruik. Zonder twijfel iets om aan Sinterklaas te vragen?

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Concept
  • Look
  • Prijs/kwaliteitsverhouding
  • Handleiding
  • De grafische toonregeling ruist lichtjes
  • 2 ingangsmodules werken uitsluitend bij -10dB