aanmelden
Solton Lucky 600
Live Sound & PA 17-01-2004
door: Paul Van Caudenberg
Als je mij de keuze laat tussen enerzijds een groot concert in een gigantische sporthall/grote concertzaal, of anderzijds een intiem optreden in een plaatselijke jeugdclub, muziekcafé, jazzclub of desnoods aftands parochiezaaltje... dan kies ik vaak voor het laatste. Tja, vaak gaat m'n sympathie toch naar het kleinschalige: je voelt gewoon de adem van de saxofonist, of je merkt de aarzeling in de ogen van de zangeres (wanneer de gitarist verstrooid het refrein te vroeg inzet). Je ziet de zweetdruppeltjes verschijnen op het voorhoofd van die gitarist. M.a.w. de direkte betrokkenheid is groot. Een domper op de "artistieke" feestvreugde is vaak de erbarmelijke geluidsversterking. De belangrijkste redenen om geen betere geluidsinstallatie te plaatsen zijn vaak te duur en te groot.
Vooral wat dit laatste betreft blijven fabrikanten de jongste tijd moeite doen om meer geluidskwaliteit per kubieke meter luidsprekerbox te bieden. Deze filosofie geldt zeker voor ons testexemplaar van deze maand: de Lucky 600 van de Duitse firma Solton.

 

BESCHRIJVING

 

Het concept zijn we reeds eerder tegengekomen: de setup bestaat uit één baskast met versterkers en filters, en twee "satellieten" of zeer compacte topkastjes. De keuze voor één mono baskast is te verantwoorden dankzij een psycho-akoestisch principe: het gehoor is voor lage frequenties immers nauwelijks richtinggevoelig. Zeker in kleinere ruimtes, en daar is deze Solton Lucky 600 voor bedoeld, kan één baskast dus volstaan.
Voor de basweergave zorgt een 15" woofer, in de topkastjes bevinden zich een 8" woofer en een 1" driver voor midden en hoge tonen. De vrij compacte baskast is eveneens de behuizing van drie versterkers: één voor de baswoofer, en één voor elke topkast. Je zou kunnen spreken van een semi-actief gefilterd systeem: een electronische crossover (vòòr de versterkers) scheidt de lage frequenties onder de 150Hz voor de baskast van de midden/hoge frequenties voor de topkasten. In die topkastjes vinden we dan een passieve filter die het luidsprekersignaal verdeelt naar de woofer en driver.
Opmerkelijk is de aanwezigheid van een subsonische filter (40Hz, 24dB/oktaaf): zowel basversterker als basluidspreker worden zo gevrijwaard van energievretende en moeilijk weer te geven sublage frequenties.
De aansluitingen en bedieningsknoppen bevinden zich op een lichtjes verzonken paneel achteraan de baskast. Ik zet ze op een rij: twee lijningangen (L/R) over XLR, twee "thru link" uitgangen (ook XLR), twee speakon uitgangen voor de topkastjes, een volumeregelaar, een aparte volumeregelaar voor de baskast (+/- 3dB) en natuurlijk de aan/uit knop en euroconnector voor de spanning. Verder bemerken we twee LED indicators: een geeft aan wanneer het beveiligingscircuit van de versterkers werkt, de andere licht op bij (te) hoog volume wanneer de ingebouwde limiter in werking treedt.
Onder de baskast zijn wieltjes gemonteerd, de topkastjes zijn op een standaard luidsprekerstatief te plaatsen (niet inbegrepen).

 

De bijgeleverde handleiding (Duits & Engels) is zeer summier, maar bevat toch de noodzakelijke informatie. De Solton Lucky 600 laat zich gemakkelijk hanteren: licht en compact. Hij past makkelijk in een kleine stationwagen. De opbouwhandvaten aan de achterkant van de topkastjes volstaan ruimschoots voor deze pluimgewichten. Constructie en afwerking zien er onberispelijk uit, Duitse Gründlichkeit als het ware. Het geheel oogt zeer strak en sober.

 

KLANKKWALITEIT

 

Het eerste waar ik bij het inschakelen van een geluidsysteem naar luister is de systeemruis. Hoera! Bij deze Lucky 600 is die nagenoeg niet aanwezig. Dat is wel eens anders bij budget-vriendelijke versterkers... De verplichte roze ruis-test levert volgende informatie op: de basweergave begint zo rond de 60Hz, we merken kleine pieken rond 1,6KHz en 6,3KHz. Verder merken we een dipje op 125Hz en loopt de weergave boven10KHz flink terug. Bij het beluisteren van diverse muziekfragmenten valt op dat de klankweergave mooi evenwichtig is. Je hebt nooit het gevoel iets te missen. Pas bij een A/B vergelijking met ons (veel duurder) referentiesyteem van L-acoustics merk je dat het tophoog bv. niet zo sprankelt en dat het laag-mid minder "body" heeft.
Dit is echt een systeem dat voor relatief kleine ruimtes bedoeld is, als het erop aan komt véél power te produceren, moet deze Solton natuurlijk passen. Het inbouwen van een subsonische filter is een slimme zet: het versterkervermogen kan zo met meer rendement gebruikt worden voor de "hoorbare" bassen. Een vrij strakke basrespons (voor dergelijke compacte afmetingen dan toch) is het resultaat. Als je sublage frequenties in je buik wil voelen of het gebouw laten meetrillen, moet je uitkijken naar een groter/zwaarder/duurder systeem. Vooral akoestisch geörienteerde muziek klinkt zeer charmant. Een contrabas bv. klinkt vol en warm, zonder "boemerig" te zijn. De topkastjes zijn niet alleen visueel zeer discreet, de spreiding is zeer goed. Dat is zeker voor kleinere ruimtes een pluspunt.
Naast live-toepassingen is dit setje zeker ook geschikt voor DJ-werk. Muziek afkomstig van een CD (of vinyl) kan vrij krachtig worden weergegeven, de dynamiek van opgenomen (gemasterde) muziek is immers kleiner dan het "echte" live-gebeuren.

 

BUDGET

 

Deze Lucky 600 kost 1499€ bruto adviesprijs, inclusief BTW (er bestaat ook een nog lichtere versie, de Lucky 400, voor 1199 €). Een competitieve prijs.

 

BESLUIT

 

De muzikant, de kleine band of de dj die regelmatig in het club- of café cicuit speelt, en hierbij zelf moet instaan voor de geluidsinstallatie zal zeker gebaat zijn met deze telg uit de Solton familie, die meer dan behoorlijk klinkt, in een wip is opgesteld en weer meegenomen, uiterst "rug-vriendelijk" is, en met vrijwel elke wagen kan vervoerd worden.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Compact
  • Evenwichtig klankbeeld
  • afwerking
  • Weinig systeemruis
  • Visueel discreet
  • Eigenlijk niets... behalve dat het systeem enkel geschikt is voor kleinere ruimtes, maar dat is eerder een ontwerpkeuze

 

SPECIFICATIES

 

  • 500 / 750 watts power
  • 2 - way active amplification
  • 8" / 1" diaphragm driver
  • 15" CRAAFT - chassis