aanmelden
Zoom H5
Recording & Producing 30-10-2014
door:

HANDHELD AUDIO RECORDER


 

Als je ons magazine regelmatig leest, heb je ongeveer een jaar geleden de test van de Zoom H6 gezien. En zonder twijfel heb je dan een paar jaar geleden ook ons artikel over de Zoom H4n gelezen. We krijgen nu een nieuwe “H” op onze testbank. We nemen elke uitdaging aan. Zeker ook omdat dit toestel, zoals de naam al doet vermoeden, de missing link is tussen beide eerder genoemde toestellen.
 

 

PRESENTATIE

Zoom stelde de H5 dit jaar voor op de Musikmesse. Het is een draagbare recorder met verwisselbare microfoons, net zoals de H6. Er zijn inderdaad heel wat gelijkenissen te zien tussen beide modellen. Ik weet niet of je het je nog herinnert, maar de H6 kon zes sporen opnemen. De H5 kan er… vier opnemen. (Diegenen die een ander antwoord gaven, moeten vooral verder lezen). Vijf tracks, het was origineel geweest, maar toch....
 

 

BESCHRIJVING

De Zoom H5 komt in een kartonnen doos met daarin een stevige opbergdoos in transparant plastic, de H5 zelf, een XY stereomicrofoon, twee AA-batterijen, een micro SD-kaart van 2 GB en een SD- kaartadapter. Verder vinden we een USB-kabel, een windkapje en papieren handleidingen van bijna 120 pagina’s. Ik gebruik de meervoudsvorm, want er zijn er in diverse talen: Frans, Engels en Duits. Geen Nederlands, helaas… Het toestel is donkergrijs, zeer sober, met een zwart-wit display met achtergrondverlichting. Er zitten twee grote volumeknoppen op met daaronder vier knoppen: L, R, 1, 2. Hiermee kies je de sporen. De selectie wordt bevestigd door middel van een grote rode LED die oplicht boven het gekozen spoor. Hieronder zitten de gebruikelijke recorderknoppen, met natuurlijk de “rode knop”.
Aan de rechterkant ziet de SD-sleuf, afgedekt met een klepje. Verder zien we een menuknop, een toewijsbare knop en een aansluiting voor de afstandbediening. Aan de linkerkant vinden we een line out in minijack, een hoofdtelefoonaansluiting in hetzelfde formaat, een volumeregelaar, een mini-USB-aansluiting (type A) en een on/off-knop (die ook de functie “hold” bedient). De bovenkant is voorzien voor het microfoonsysteem, met een actieve volumeknop voor de twee sensoren. Onderaan zitten twee combo jack/XLR-aanslutingen. En laten we eindigen op de achterkant. Daar is een compartiment voor de twee AA-batterijen, een kleine luidspreker en een schroefgat waarmee je de H5 kan vastzetten op een statief. Zoals je ziet, zitten er best wel wat mogelijkheden op dit toestel. Het design ziet er alvast goed uit: sterk en met een zijdezachte feel. Dit zorgt ervoor dat de recorder perfect in de hand ligt. Het gewicht (inclusief microfoons) is 136 gram en de afmetingen zijn ongeveer 19 x 6 x 3 cm. Ik zeg ongeveer, want de H5 heeft bochten. En die dragen zeker bij aan de schoonheid van het toestel. Enkel het microfoongedeelte is zilverachtig gekleurd, de rest is donkerder en soberder. Maar, dan wel een soberheid van goede kwaliteit.
 

 

GEBRUIK

Zodra de batterijen geïnstalleerd zijn, kan je beginnen met opnemen. Wanneer je het toestel opstart, is het scherm verlicht. Die verlichting dooft na enkele seconden om de batterijen te sparen. Je kunt kiezen voor een verlichtingstijd van 15 of 30 seconden, of je kunt ervoor kiezen om de achtergrondverlichting altijd aan te laten. Maar hierdoor zullen je batterijen natuurlijk veel sneller leeglopen. Voordat je aan de slag kan, moet je kiezen of je in meerdere sporen wil opnemen of in stereo. En of je dat wil doen in 16 of 24 bit, in 44,1 kHz of in 48 kHz. Dit kan je makkelijk kiezen via de menuknop. Je kunt ook kiezen voor fantoomvoeding bij externe microfoons, de integratie van een hoogfilter, een compressor of een limiter. Kortom, je kan instellen wat je nodig hebt. Het is mogelijk om op te nemen in stereo of in vier sporen. Verder kan je kiezen tussen een traditionele stereo of een M+S. De eerste twee sporen verwerken het geluid van de interne microfoons, terwijl de andere twee gewijd zijn aan de line of het geluid van externe microfoons.
Laten we de mogelijkheden eens onder de loep nemen. Bij het opnemen van een concert is het bijvoorbeeld mogelijk om de recorder aan te sluiten op de mixtafel, waarbij de twee microfoons van de Zoom de ambiance opnemen. Bij interviews kan je hem dan weer aansluiten op een handmicrofoon of een klipmicrofoon voor op je das, en tegelijk omgevingsgeluiden opnemen om achteraf mooi af te mixen. Ook de noodfunctie springt in het oog. Wanneer deze is ingeschakeld, wordt een tweede opname gemaakt van 12 dB lager en ook opgeslagen. Deze back-up komt van pas als het opnameniveau te hoog is ingesteld en daardoor overstuurd is. Knap gedaan!
Er zitten geen effecten op de Zoom H5. Ik heb ze niet gemist, maar je moet het wel weten. Er zit dan weer wel een stemapparaat op waarmee het zelfs mogelijk is om “open” stemmingen in te stellen. Gitaristen zullen dit ongetwijfeld een topfunctie vinden. Een metronoom is ook aanwezig. Verder is het ook mogelijk om de toonhoogte van een geselecteerde opname aan te passen zonder dat de afspeelsnelheid verandert, of om de afspeelsnelheid te veranderen (50 + 150 %) zonder dat de toonhoogte wijzigt, of om een lus in te stellen. Je kan zelfs al kleine mixen maken van je projecten, op voorwaarde dat ze in de “Multi File” modus zijn opgenomen. Soms moet je wat zoeken in de menu’s en dat kan een beetje irritant zijn. Maar, als dat de prijs is die je moet betalen… Dan valt dat nog goed mee. Wanneer je alles hebt ingesteld, kan je je project opstarten. Met de ingebouwde luidspreker kan je de opname controleren. Dit is geen hifi, maar het is nuttig om stukken te vinden en te selecteren.
Tot slot is het mogelijk om de H5 aan te sluiten op een computer om tracks te importeren en te exporteren. Maar, je kan de H5 ook gebruiken als audio-interface. Vergeet niet dat er naast de koptelefoonaansluiting ook nog een line-aansluiting is voor je monitors. Het is wel jammer dat de output in minijack is. Een 6.35-jack was beter geweest. Maar, de ruimte is beperkt en dan moeten er keuzes worden gemaakt. De handleiding is goed geschreven, maar zelfs wanneer je ze niet leest, ben je in no time weg met de belangrijkste functies op dit toestel. Een leuke tip om te eindigen: het is mogelijk om de opname automatisch te laten starten wanneer een bepaald ingangsniveau wordt bereikt, net als bij sommige dictafoons uit het duurdere gamma.In de test van de H6 zei ik: “Dit type recorders is handig, maar de geluidskwaliteit op de vroegere modellen was slecht, ongeacht het merk waarmee je werkte.” De vooruitgang is duidelijk hoorbaar. De ruis is weg en de microfoons werken correct, zeker gezien hun prijs. Helemaal wanneer je van dichtbij opneemt: dan is het verschil in kwaliteit duidelijk merkbaar. Je hebt helemaal geen last meer van de beperkingen die je normaal hebt bij de ietwat goedkopere toestellen, zoals een vermindering in nauwkeurigheid. Akkoord, we hebben nog niet te maken met de kwaliteit van Neumann-microfoons, maar daar kost één exemplaar al gauw vele malen de prijs van een H5. Dit gezegd zijnde, heb ik er eens enkele high end microfoons op aangesloten. Dit verbetert de kwaliteit wel, maar je krijgt toch meer zin om met high end voorversterkers aan de slag te gaan. Maar dan verlies je weer het voordeel van de draagbaarheid. Het is beter om de grenzen van deze Zoom te aanvaarden. De fabrikant heeft ze ruim hoog ingesteld, om de gebruiker tevreden te stellen. Geen ruis en veel mogelijkheden, dat is waar het hier om draait. En natuurlijk een goede geluidskwaliteit en een betaalbare prijs. Laten we het daar eens over hebben...
 

 

GELUIDSKWALITEIT

Geen spoortje ruis en een heerlijk warm geluid. Ik heb een gitaar, een stem en een basgitaar opgenomen. De kwaliteit is er! Het geluid is niet al te kleurrijk, maar het is ook helemaal niet agressief of helemaal transparant. Je krijgt de indruk dat het opgenomen geluid een haartje zachter is met een milde lage mid. Eigenlijk is het resultaat vrij aangenaam. We hebben hier duidelijk niet te maken met de interfaces die in de categorie “vervelende soundkaarten” vallen. De kwaliteit is goed, maar naar mijn mening toch ietsje minder dan bij de Tascam UH-7000 die ik eerder testte. Maar het moet gezegd: ook hier ligt de lat weer erg hoog. Het is altijd moeilijk om geluidskwaliteit in woorden weer te geven. Om het even algemeen te stellen: deze Amerikaanse 4x4 is geen instapmodel, maar high end is hij ook niet. Een mooie middenklasser, dat lijkt het geluid van deze Tascam te omschrijven. En hij heeft een belangrijk voordeel: vier ingangen, vier uitgangen. Diegenen die de tracks willen bewerken, met bijvoorbeeld een EQ of een analoge compressor, zullen zeker in hun nopjes zijn.
 

 

PRIJS

De Zoom H5 is de jouwe voor €325,49 (BTW inclusief). Niemand gaat dit buitensporig duur vinden. De mogelijkheden zijn bruikbaar tegen een betaalbare prijs. En dat is wat de fabrikant wilde: de H5 ontwerpen naar de behoeften van de gebruiker.

 

BESLUIT

Een mooie viertrackrecorder voor een betaalbare prijs die over dezelfde accessoires beschikt als zijn voorganger, de H6. Geluidskwaliteit en gebruiksgemak, een prachtige stoere look en een gebruiksvriendelijke interface. Dit is het soort apparaat waarvan je geen spijt krijgt. Je krijgt veel terug voor het geld dat je betaalt.