aanmelden
Focal Alpha 65
Recording & Producing 27-11-2014
door:

STUDIO MONITOR

 

 

Het is niet de eerste keer dat we studiomonitors van Focal testen. De producten van deze Franse fabrikant zijn goed gekend en vallen in de smaak binnen het opnamewereldje, zowel bij de grote als bij de kleine studio’s. Of het nu gaat om een prachtige SM9 of om veel kleinere types zoals de Solo of CMS, of over baskasten. Focal heeft een uitgebreid aanbod. Er werd onlangs een nieuwe reeks gelanceerd: Alpha. Ze telt drie modellen en die gaan we hier nu bespreken.

 

PRESENTATIE

Het Franse merk is al dertig jaar actief in de audiowereld. De Alpha-reeks is volgens de fabrikant gericht op luisteren met precisie. Het gamma telt drie types: de Alpha 50, Alpha 65 en Alpha 80. Het middelste model hebben ze aan mij toevertrouwd voor een test. De fabrikant presenteert Alpha als volgt: “De ruimtes die gewijd zijn aan het creëren van muziek zijn zeer heterogeen, ze zijn vaak niet of slecht akoestische geoptimaliseerd en ook de luisterafstanden zijn variabel. De ruimtes zijn soms krap of akoestisch niet of amper behandeld. Sommige muzikale stijlen vereisen een goede dynamiek en een hoog geluidsniveau. De Alpha-monitors bieden daarvoor de oplossing.” Tot zover de theorie. We zullen zien of dat in de praktijk ook zo is.

 

BESCHRIJVING

De look van de monitors is erg geslaagd. Ze zijn vrij groot (34,8 x 25,2 x 30,9 cm) en ze wegen 9,4 kg. We hebben hier dus duidelijk niet met speelgoed of met een of ander instapmodelletje te maken. De overheersende kleur is zwart. De zijkanten zijn een beetje gebogen. De behuizing is gemaakt van MDF, maar de gebogen zijkanten zijn in plastic. De kunststof bootst het hout echter zo goed na dat we met onze vingers moeten voelen om het verschil te merken.
De omgekeerde tweeter in aluminium aan de voorzijde is niet beschermd. Wees dus voorzichtig als je kleine kinderen hebt. Tweeters werken als een magneet op hen. De woofer meet 6,5 inch. Hiernaar verwijst de naam. De Alpha 50 en 80 hebben respectievelijk een woofer van 5 en 8 inch. De woofer bestaat uit een polyglass woofermembraan. Onderaan de voorkant zitten de luchtgaten. Het zijn er twee in plaats van één. Dat geeft een mooi visueel effect en er is ongetwijfeld ook een technisch voordeel. Dit is een actieve luidspreker met twee versterkers en een actieve filter.
Het vermogen bedraagt 70 Watt voor de bas en 35 Watt voor de hoge tonen. Dit is een klasse AB-versterker. Het logo van Focal staat onderaan op de monitor en licht op wanneer de luidspreker is ingeschakeld. Het ziet er haast even mooi uit als een kerstboom. Laten we eens naar de achterkant kijken. Er zijn twee ingangen: één XLR (gebalanceerd) en een RCA (ongebalanceerd). De gevoeligheid van deze laatste is een conventionele -10 dBV, terwijl de eerste schakelbaar is tussen 0 en +6 dBu.
Twee soorten filters van het type “shelf” maken het mogelijk om aanpassingen te doen in de lage mids (tot 300 Hz) en in de hoge frequenties (vanaf 4,5 kHz). Je kan spelen met een bereik van ongeveer 6 dB naar beneden en ongeveer 3 dB naar boven. Rechtsboven naast de on/off-switch zit een rode standby-led. Hierover dadelijk meer. Beneden zit een IEC-aansluiting. Er is er een voor elke luidspreker. De kabel mag ietsje langer. Anderhalve meter vind ik aan de korte kant.
Ook is de handleiding beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Chinees en Koreaans, maar geen Nederlands… En dat is jammer. Dit gezegd zijnde, de instructies zijn aangegeven met tekeningen. En om eerlijk te zijn, je hoeft de handleiding niet gelezen te hebben om te begrijpen hoe de Alpha werkt.

 

GEBRUIK

Het aansluiten van de monitors gebeurt zeer eenvoudig. Er is niets ingewikkeld aan. De monitor schakelt zichzelf uit als gedurende dertig minuten geen signaal is binnengekomen. In dit geval gaat het systeem in standby en het stroomverbruik zakt naar 0,5 Watt. Een mooi ecologisch gebaar van Focal. Het bedrijf draagt hiermee zijn steentje bij om een blackout te voorkomen. Hij schakelt automatisch weer aan van zodra er een signaal binnenkomt. We moeten er wel bij vermelden dat het al een flink signaal moet zijn om de luidspreker wakker te maken. Wanneer de monitor in slaapstand staat, licht uiteraard de standby-led op. Het feit dat deze led aan de achterkant zit, is niet erg handig. Zeker niet omdat je tijdens het mixen meestal zelf aan de voorkant van de luidsprekers zit… Gelukkig heeft Focal zijn eigen logo ook van verlichting voorzien. Wanneer deze geen licht geeft, staat hij in stand-by. De EQ-regelaars zijn erg vooruitstrevend en zitten aan de achterkant. Jammer dat je niet voelt wanneer je in het midden van de knop zit, maar dat is misschien maar een detail. Voor de rest gaan deze luidsprekers geen problemen opleveren. Druk op “On” en je bent vertrokken. En als je ze vergeet uit te zetten, doen ze dat zelf. Focal weet blijkbaar dat muzikanten vaak nogal verstrooid zijn.
 

 

GELUIDSKWALITEIT

Ik kende de prijs van deze Focal (zij die niet kunnen wachten, spiek even onderaan) en ik was eerst bang dat de kwaliteit zou tegenvallen om zo de prijs te kunnen drukken. Deze modellen zijn ontworpen in Frankrijk, maar gemaakt in China. Dat zorgt ongetwijfeld voor de scherpe prijs. Na de kosten, is ook het geluid van belang. Want als we het over monitoren hebben, willen we toch vooral een venster op de werkelijkheid hebben. De “schoonheid” van het geluid, de “make-up” als het ware, dat laten we over aan de hifi. Bij monitoring draait het om andere zaken: detail en betrouwbaarheid. Als je mixt op monitoren, weet je dat het overal hetzelfde zal zijn en de mix die je maakt ook de mix is die je hoort.
De eerste aangename verrassing is de geluidskaart. De bass wordt erg goed weergegeven met een onwaarschijnlijke duidelijkheid, zeker gezien de omvang van de Alpha. In het algemeen geven kleinere speakers minder detail, wat de taak van de mixer er niet makkelijker op maakt. Maar, hier kan je heel duidelijk horen wat er gebeurt. Je moet natuurlijk niet verwachten om veel te horen onder de 40 Hz, maar het is meer dan genoeg voor de meeste mixklussen. Ik moet bekennen dat ik de Alpha op dit punt echt verbluffend vind.
De mids zijn ook erg goed en de hoge tonen zijn zeer gedetailleerd, met een lichte agressieve ondertoon. Dat is niet om vervelend te doen, maar zo hoor je goed wat er gebeurt op hi-hats en bekkens. En als een geluid agressief is, wil je dat meteen oplossen. Dus maar goed dat je het hoort. Ik heb dit liever dan monitors die een prachtig “satijnen” geluid weergeven. Het klinkt prettiger, maar je krijgt de verkeerde informatie waardoor je foute beslissingen gaat nemen in je mix. Het stereobeeld is mooi gemaakt, je kan uit de gangbare “driehoek” gaan en het geluid behoudt zijn definitie. Dit is zeldzamer dan je denkt. Het is echt een teken van kwaliteit. Je zou dit meteen moeten kunnen vergelijken, maar de Alpha is niet ver verwijderd van de topmodellen, maar dan voor veel minder geld. Zullen we het eens over geld hebben?

 

PRIJS

€361,79 voor de Alpha 65 is helemaal niet slecht. Als je dat toch nog iets te duur vindt, kan je misschien eens kijken naar de Alpha 50. Die heb je voor €301,29. Maar als je meer power wil en meer mogelijkheden in de lage frequenties, dan is er de Alpha 80. Hij wordt verkocht voor €422,29. Als deze prijzen zijn inclusief BTW. Dit is een mooie buitenkans. Voor een zeer betaalbare prijs haal je monitors van een bekend merk met een goede kwaliteit en betrouwbaarheid in huis.

 

BESLUIT

De Focal Alpha 65 heeft hét! Het zijn echt goede monitors voor een betaalbare prijs. Er zijn natuurlijk altijd een paar minpuntjes te vinden, maar die zijn klein. Het merk heeft duidelijk de nodige knowhow in huis om echte kwaliteit te leveren tegen een interessante prijs. Als je op zoek bent naar een efficiënt hulpmiddel zonder een bank te moeten overvallen, probeer dan deze Focal Alpha. Je zal er geen spijt van krijgen.