aanmelden
Tascam US-4x4
Recording & Producing 30-10-2014
door:

AUDIO/MIDI INTERFACE

 

 

Tascam stuurde me met de US-4x4 zopas een nieuwe interface. Ze komt net uit en ik ben erg blij dat ik ze mag ontdekken. Een 4x4 komt deze winter waarschijnlijk goed van pas.

 

PRESENTATIE

Ik had al niets dan lof over de UH-7000 die ik laatst testte voor Meet Music, en dit toestel hier is van dezelfde generatie. Ik ben benieuwd om te zien (en te horen) of er al dan niet overeenkomsten te ontdekken zijn. Dit nieuwe model heeft vier ingangen en vier uitgangen, vandaar hoogstwaarschijnlijk de naam 4x4. Je sluit hem aan via USB 2, je kan werken in 16 en 24 bits en met een sampling frequentie tussen 96 en 44,1 kHz. Het is bijna de standaard geworden.

 

BESCHRIJVING

De look is zeer sober met een zeer dominant zwart. Eigenlijk is het makkelijk te omschrijven: alles is zwart. Of toch bijna. Alleen de zijkanten hebben een beetje een zilveren kleur, met een motief dat me een beetje doet denken aan kleine honingraten, maar dan minder regelmatig. De US-4x4 is geen rackmodel, maar heeft voetjes. De kleine ruimte onder het toestel zorgt voor de nodig koeling. Het toestel meet 29,6 x 6,5 x 16 cm (breedte, hoogte, diepte) en weegt 1,6 kg. Het lijkt een zeer stevig ding en het gewicht draagt zeker bij aan dat gevoel. De voorkant heeft vier XLR-ingangen in combinatie met een line-in. Voor elke ingang is er een gain control, met telkens twee leds: een groene voor signaal en een rode voor wanneer het signaal overstuurd is.
Uiterst links vinden we een schakelaar voor de fantoomvoeding. Deze werkt voor de vier ingangen samen. Aan de rechterkant zitten een paar knoppen en schakelaars. De eerste twee worden gebruikt voor ingangen 1 en 2 en maken van de jackingangen een hoge impendatie-ingang. Dit maakt DI-boxen overbodig. Verder is er een “balance monitor” knop om het directe geluid (geen latency) en het geluid dat al op de computer is opgeslagen te doseren. Tot slot zijn er twee aansluitingen voor hoofdtelefoon en twee volumeknoppen. Ik dacht eerst dat elke hoofdtelefoonaansluiting zijn eigen regeling had, maar dat is niet zo. De eerste dient voor line-ingangen 1 en 2 (aan de achterkant), de tweede is voor het hoofdtelefoonkanaal. De achterkant van het toestel is vrij kaal: vier uitgangen in TRS jack, een midi-in- en -uitgang, een USB-aansluiting en de aansluiting voor de externe adapter. We hebben dus te maken met een interface met vier ingangen en vier uitgangen, met evenveel preamps. Het kleinere model heet logischerwijze US-2x2 en heeft slechts twee in- en uitgangen. Voor de rest is dit toestel identiek (behalve qua afmetingen, natuurlijk). De US-4x4 werkt met Windows en Apple. Tascam is geen aanhanger van één bepaald geloof. Laten we eindigen met een leuke bonus: bij de US-4x4 krijg je ook de Sonra LE en Ableton Live Lite software. Je kan die dan downloaden. Zo kunnen diegenen die nog niet beschikken over een DAW meteen aan de slag.

 

GEBRUIK

Voordat je de interface aansluit, moet je eerst een driver installeren. Dat gebeurt zowel op PC als op Apple snel en probleemloos. Wanneer je daarna het toestel aansluit, wordt het meteen herkend door de computer. De handleiding die erbij zit, is aan de korte kant, maar meer heb je eigenlijk niet nodig. Je hebt op het scherm een controlepaneel waar je de buffergrootte, samples, in- en uitgangen en de gewenste frequentie kan instellen. Het is eenvoudig, duidelijk en wijst zichzelf uit. De hoofdtelefoonuitgang heeft heel wat reserve. Niemand zal dit te weinig vinden. De maximale output is 57 dB. Dit kan misschien een beetje weinig lijken, maar in de meeste gevallen is dat voldoende.

Je moet eraan denken om de volumes op 0 te zetten wanneer je de fantoomvoeding aanzet. Tenminste, als je geen gesprongen trommelvliezen wil door een zeer onaangenaam geluid. Voor de rest is het eigenlijk allemaal erg eenvoudig: je sluit een microfoon of een instrument aan, regelt het volume met de knoppen en je bent klaar om de hit van het jaar op te nemen. Met de knop “input/computer” kan je kiezen tussen het directe geluid en het opgenomen geluid. Dat zorgt ervoor dat je erg nauwkeurig kan spelen zonder de minste vertraging. Ook over de ergonomie hebben we geen klachten. Alleen wanneer je de “line out”  1 of 2 regelt (de monitors) kan je zonder het te willen de volumeknop van de hoofdtelefoon aanraken. Ik had liever gezien dat de knop voor de monitors iets groter was geweest en iets meer ruimte had gekregen. Maar, misschien is dat slechts een kwestie van gewoonte.

 

GELUIDSKWALITEIT

Geen spoortje ruis en een heerlijk warm geluid. Ik heb een gitaar, een stem en een basgitaar opgenomen. De kwaliteit is er! Het geluid is niet al te kleurrijk, maar het is ook helemaal niet agressief of helemaal transparant. Je krijgt de indruk dat het opgenomen geluid een haartje zachter is met een milde lage mid. Eigenlijk is het resultaat vrij aangenaam. We hebben hier duidelijk niet te maken met de interfaces die in de categorie “vervelende soundkaarten” vallen. De kwaliteit is goed, maar naar mijn mening toch ietsje minder dan bij de Tascam UH-7000 die ik eerder testte. Maar het moet gezegd: ook hier ligt de lat weer erg hoog. Het is altijd moeilijk om geluidskwaliteit in woorden weer te geven. Om het even algemeen te stellen: deze Amerikaanse 4x4 is geen instapmodel, maar high end is hij ook niet. Een mooie middenklasser, dat lijkt het geluid van deze Tascam te omschrijven. En hij heeft een belangrijk voordeel: vier ingangen, vier uitgangen. Diegenen die de tracks willen bewerken, met bijvoorbeeld een EQ of een analoge compressor, zullen zeker in hun nopjes zijn.

 

PRIJS

Nu ik de prijs zie, merk ik dat mijn oordeel over de middenklasser juist is. Met zijn €304 incl. BTW is hij geen instapmodel meer. De prijs is correct voor de kwaliteit die je krijgt. Het kleinere broertje (de US-2x2) kost €182 incl. BTW. Iedereen kan kiezen, naargelang eigen noden en budget.

 

BESLUIT

Een goed doordachte interface met een prijskaartje waarover niemand moeilijk zal doen. Een stevig ontwerp dat duidelijk bedoeld is om lang mee te gaan en een goede ergonomische kwaliteit. Daarbovenop wordt de Sonar LE en Ableton Live Lite software ter beschikking gesteld. Waarop wachten jullie nog om deze US-4x4 uit te proberen?