aanmelden
Zoom TAC-2 Thunderbolt
Recording & Producing 01-10-2014
door:

AUDIO CONVERTER

 

We hebben USB, FireWire, USB2 en 3 zien komen, nu is Thunderbolt de nieuwe hype, vooral bij Apple. Het voordeel zit in het debiet, daar gaan we het straks over hebben. Zoom loopt zoals steeds voorop, en biedt een geheel nieuwe interface aan, compact maar met uitzonderlijke prestaties. Op naar de bliksemschicht!!

 

 

 


PRESENTATIE

De Zoom TAC-2 is dit jaar op de NAMM geïntroduceerd. We weten allen dat in het digitale wereldje een hoger debiet meer mogelijkheden biedt. En we moeten inderdaad vaststellen dat de snelheid steeds hoger is. USB 2 liet snelheden van 480 Mbit/s toe, FireWire 800 was goed voor (je raadt het) 800 Mbit/s en USB 3 gaat tot 5 Gbit/s. Thunderbolt, waarmee deze interface is uitgerust, vliegt erdoor met 10 Gbit/s. Dis is meer dan 20 maal sneller dan USB2, de meest gebruikte aansluiting op dit moment. Wat een verschil! Een ander voordeel van Thunderbolt is dat je de randapparatuur volgens deze standaard kunt daisy-chainen. Het nadeel is dat je op dit ogenblik deze technologie enkel bij Apple vindt, en de computers met Thunderbolt zijn nog vrij zeldzaam. Toch komt Zoom met de TAC-2, die een look heeft die niet misstaat in het Applewereldje: klein, schattig en hoogtechnologisch.

 

 


BESCHRIJVING

420 gram en slechts 12,9 x 12 x 5,1 cm (L x B x H), je krijgt een mooi zilverkleurig voorwerp met een zwart gedeelte waarop een piekmeter met 7 LEDs staat, en nog wat lampjes (ingang, uitgang, hoofdtelefoon), en één uit de kluiten gewassen draaibare encoder. Het design is in elk geval erg geslaagd. De eerste maal dat je de TAC-2 laat zien krijg je enkel complimenten. Op de voorkant zitten slechts twee jacks, de ene voor een koptelefoon, de andere wacht op een instrument. Je hebt dus geen DI nodig. De achterkant is wat dichter bevolkt. We beginnen met de Thunderbolt aansluiting. Eén enkele, en dat is zonde, want je zult dus niet kunnen daisy-chainen, maar wellicht is dat hier niet de bedoeling. Verder heb je twee XLR/Jack combo ingangen die ieder voor micro of lijn kunnen gebruikt worden, en twee uitgangen in gebalanceerde TRS-jacks. Inderdaad, dit is een tweekanaals interface. Hij werkt vanzelfsprekend in 24 bits, en de samplingfrequentie loopt van 44.1 tot 192 kHz. Zoom heeft duidelijk een boontje voor geluidskwaliteit en prestaties. Een Thunderbolt kabel en handleidingen in het Engels, Frans en Duits begeleiden deze interface.
 

 

GEBRUIK 

De installatie verloopt moeiteloos, en enkel op Apple: je downloadt de driver op de Zoom-site, de installatie start en eindigt heel snel. Nu sluit je de TAC-2 aan, waarna je kunt beginnen met opnemen. De grote encoder draait in beide richtingen, het is een systeem zonder einde, en hij reageert ook op indrukken. Het gebruik is erg intuïtief: je drukt voor de gewenste functie, ingang 1 of 2, phones of uitgang, waarna je door draaien het niveau bijregelt. Als je bijvoorbeeld het volume van je hoofdtelefoon wil regelen, dan druk je tot het icoontje “phones” oplicht, en dan regel je het volume. Zo ga je ook tewerk voor het volume van je monitors of de gain van de voorversterkers. Deze kun je ook linken, zodat je beide ingangen samen kunt regelen, ideaal voor stereowerk. Hebben je microfoons phantom power nodig, dan kan de TAC-2 dat natuurlijk leveren, weer met de encoder, die zoals gezegd erg intuïtief is. De ergonomie scoort erg hoog. Ik vind het alleen spijtig dat de knop zelf niet zo aangenaam is om aan te raken. De randen zijn erg scherp, je bent bijna bang om je te snijden. Dat is natuurlijk niet zo, en na enkele dagen ben je eraan gewend. Maar in het begin is het niet erg prettig. De werking is probleemloos, het systeem is stabiel, en ongeacht de sampling frequentie, je werkt zonder stress. Ook het softwaregedeelte is erg geslaagd en goed leesbaar. Je hebt een duidelijk en volledig zicht op de niveaus, je kunt bijvoorbeeld ook een hoogdoorlaatfilter inschakelen op de microfooningangen, de fase omkeren, het rechtstreeks en playback geluid doseren, en ook nog een reverb (plate, room, hall, echo) naar wens toevoegen en regelen. Om dit hoofdstuk af te sluiten wil ik nog zeggen dat je de handleiding bijna kunt overslaan, gezien het gebruiksgemak van dit toestel. Des te beter! Mocht je de handleiding toch willen lezen, dan zal dat niet al te lang duren, 14 pagina’s, inclusief de technische gegevens.

 

GELUIDSKWALITEIT

Mooi materiaal maken, dat is leuk. Maar als het ook goed klinkt, dan is het pas echt goed. Zoom heeft hier goed werk geleverd. Of het nu om het headphonesvolume gaat, waar voldoende reserve in zit, of om de voorversterkers en de converters, je krijgt echt waar voor je geld. De converters bieden bijvoorbeeld een dynamiek van 118 dB (A), een cijfer dat tot enige tijd geleden voorbehouden was aan high-end materiaal. Het geluid zelf is erg helder, alle details worden met een verbazende precisie doorgegeven. Ruis is onbestaand, als je ruis hoort, dan komt die van je micro of instrument, zeker niet van de Zoom. Jullie weten hoe ik ben, ik zoek altijd spijkers op laag water. Maar tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik hier niets gevonden heb.

 

PRIJS

Wil je de Zoom TAC-2 in je studio hebben, dan moet je €482,79 (BTW inbegrepen) uit je portefeuille halen. Dit kan veel lijken voor een tweekanaals converter, maar het blijft betaalbaar. De kwaliteit van het ontwerp, de Thunderbolt technologie en de geluidsprestaties verantwoorden de prijs volledig.

 

BESLUIT

Een top-interface aan een compacte prijs. De grote vernieuwing zit hem natuurlijk in de Thunderbolt aansluiting, maar daarbovenop krijg je van Zoom een apparaat met een prachtige ergonomie, een voorbeeldig geluid en een geslaagde look. Enkel de prijs kan sommigen hoog lijken, anderen zullen hem gerechtvaardigd vinden. Dat moet ieder voor zich uitmaken, maar één ding is zeker: de Zoom TAC-2 zal je niet teleurstellen.