aanmelden
Zoom H6
Recording & Producing 30-12-2013
door:

HANDHELD RECORDER

 

Digitale recorders zijn de laatste jaren gemeengoed geworden. En toch, als we een hedendaags model vergelijken met één van pakweg een jaar of drie geleden, dan zien we toch dat er een hele evolutie heeft plaatsgevonden. De H6 van Zoom die ik hier nu voor me heb liggen, is bijvoorbeeld geen groot toestel. En toch is de ruimte die ik hier gekregen heb te klein om alles in detail te bespreken. Ik ga me beperken tot een overzicht van de mogelijkheden die we samen zullen ontdekken.
 

We hadden de H6 voor de eerste keer gezien op de MusikMesse in Frankfurt. Het potentieel van deze recorder leek meteen veelbelovend. En het minste dat we kunnen zeggen is dat Zoom zijn belofte is nagekomen, zonder compromissen! Het gaat om een recorder die zes sporen tegelijk kan opnemen. Nog maar een paar jaar geleden geraakten we al in extase als een toestel in stereo kon opnemen. De H6 heeft vier jack/XLR-ingangen en een aansluiting die geschikt is voor verschillende combinaties van stereo microfoons of extra combi-ingangen. Dat maakt het mogelijk om het apparaat aan te passen aan diverse opnamesituaties. En met zes sporen, zonder dat je een ander toestel moet gebruiken, zijn heel wat situaties mogelijk. Kortom, een geniaal concept!
 

 

BESCHRIJVING

De H6 komt in een zwart tasje. Daarin zit de recorder zelf, een geheugenkaart, vier AA batterijen, een USB-kabel, twee stereo-microfoons, een windkapje en een DVD-ROM voor het installeren van Cubase LE 6. Bovendien zaten er bij mij nog wat optionele accessoires bij die het aantal mogelijkheden alleen maar groter maken. De look van de H6 is zowel robuust als streng en serieus - kies zelf maar. Hij oogt bijna militair. Een camouflagekleurtje zou niet misstaan. Maar Zoom koos voor een iets soberdere kleur, namelijk zwart.
Het gewicht bedraagt 280 gram, met batterijen is dat 370 gram. De afmetingen zijn: 77,8 x 152,8 x 47,8mm (LxBxH). Aan de bovenzijde zien we een kleurenscherm, de gebruikelijke toetsen die je op een recorder vindt, plus zes schakelaars voor de vier draaischijven die dienen om de niveaus af te regelen. Een attenuator van -20dB is geïntegreerd. Op de zijkanten zien we telkens twee combi-aansluitingen jack/XLR. Links is er ook nog een klepje waarachter we een gleuf vinden voor een SD/XC-kaart, een mini-jack hoofdtelefoonaansluiting en een volumecontrol via twee knopjes +/-, een off-switch en een knop met “hold”-functie. Hierover later meer. De rechterkant heeft (in aanvulling op de voorvermelde aansluitingen) een mini USB-aansluiting, een menu-knop en een scroll-knop die gebruikt wordt om functies te kiezen in het menu. Een kleine luidspreker is aanwezig aan de achterkant van de Zoom. Om de opname te controleren, heb je dus niet meteen een hoofdtelefoon nodig. Dit is uiteraard geen hifikwaliteit, maar het zal je toelaten om te checken of er al dan niet een signaal is opgenomen.
Er zijn dus vier knoppen voor volume, maar de H6 kan, zoals de naam al doet vermoeden, zes sporen opnemen. En inderdaad, de twee microfoons die op de recorder zitten, zijn ook nog eens volumeknoppen. Zoom wijst er trouwens op dat je op deze recorder de microfoons even makkelijk wisselt als de lenzen op een fotocamera. Dit toont nog maar eens aan hoe professioneel de aanpak is. Een amateurfotograaf wisselt immers geen lenzen op zijn compacte camera. Tot slot kijken we nog eens naar het gedeelte onder het scherm. Daar zien we een line mini-jack een een aansluiting voor een afstandsbediening, die je optioneel kan bijkopen. Een handleiding van een honderdtal pagina’s is beschikbaar in het Engels, Duits en Frans. Meegeleverde accessoires zijn een ‘shotgun’-microfoon, een windkap en de EXH-6 (twee additionele XLR/Jack combi inputs) een capsule om aan de bovenkant van de H6 vast te maken. Andere toebehoren zijn eveneens beschikbaar: afstandsbediening met kabel, AC-adapter, etc.

 


GEBRUIK

De H6 heeft vier AA-batterijen nodig om te functioneren. Een adapter kan je in optie bijkopen, maar de kabel gaat wellicht in de weg hangen. Is dat vervelend? Soms wel, soms niet. Oplaadbare batterijen zouden handig zijn (mijnheer Zoom, als u dit leest…). Goed, we zetten het toestel voor de eerste keer aan en we moeten de taal kiezen. De keuze is beperkt: Japans of Engels. Wat zou jij kiezen in mijn plaats? Na het inschakelen verschijnt een virtuele mixtafel met voor elke ingang een pan, fader, piekmeter, hoogfilter, compressor en fantoomvoeding. OK, het scherm is niet erg groot (4,2 x 3 cm), maar het is in kleur en alles is duidelijk leesbaar. Als je een microfoon aan de bovenzijde aansluit, verandert de schermweergave en wordt alles nog beter zichtbaar. Twee ingangen worden visueel gegroepeerd op een enkel kanaal, wat ruimte biedt voor de overige kanalen.
De gebruiker kan de frequentie en de resolutie van de tracks kiezen. De keuze is enorm: van 48 kpbs in mp3 (voor als u echt van korrelig geluid houdt) tot WAV in 96kHz/24bit en zowat alles wat tussen deze twee zit. Natuurlijk, hoe hoger de kwaliteit, hoe minder plaats je op je SD-kaart krijgt. Er is overigens een visuele meter die aangeeft hoeveel beschikbare ruimte je nog over hebt. In 44,1kHz/16bit is het mogelijk om drie uur op te nemen. In MP3 128 kbps zit dat rond de 35 uur.
Als je een compressor, een hoogfilter of fantoomvoeding wilt gebruiken of de pan van een spoor wilt regelen, gebruik je de twee knoppen aan de rechterkant van de H6: de menuknop en de draaischijf. In het begin lijkt dat allemaal wat omslachtig, maar je bent er zo mee weg. Wanneer de ruimte beperkt is, is een knop voor elke functie gewoon onmogelijk.
Zoom verkondigt dus, zoals reeds gezegd, luid en duidelijk “je verandert even snel de microfoons als een fotograaf zijn lens op een camera”. Volgens mij is het zelfs nog sneller. Het aansluitsysteem is goed ontworpen en om de microfoon weer los te koppelen, druk je op twee knopjes: één op het toestel, één op de microfoon. Dit moet ongewenst loskoppelen voorkomen.
Ik ben begonnen met het XY-paar dat de naam XYH-6 draagt. Het gaat om een paar kruislings gerichte microfoons waarbij de gebruiker de hoek kan kiezen, van 90 tot 120°. Een zeer goed idee! De andere microfoon is de MSH-6. Voor hen die niet zo technisch zijn aangelegd: het gaat enerzijds om een microfoon waarmee je centraal (mids) kan opnemen, terwijl de andere zich meer op de zijdes richt. Met een mastering kan je het centrum van de micro sturen en aan de zijdes van de ene zijkant het signaal in tegenfase schakelen. Misschien lijkt dit een beetje ingewikkeld, maar in de praktijk is dat helemaal niet het geval: als je het signaal aan de zijkanten doseert, krijg je een veel groter stereobeeld. Terwijl het midden dan weer een goede comptabiliteit in mono garandeert. Op de Zoom kan je ook het zijdelingse signaal wegfilteren, wat bijvoorbeeld weer handig is bij interviews op rumoerige plekken. De handleiding is zeer gedetailleerd en geeft op heel wat van je vragen een duidelijk antwoord. Bijvoorbeeld: hoe je een concert opneemt via de uitgang van de mixtafel, plus twee sfeermicrofoons en een direct out van de zangmicrofoon. Dat biedt je de mogelijkheid om een ruwe mix te maken die heel wat beter is dan wanneer je slechts twee sporen hebt.
De functie “hold” is eigenlijk niets meer of niets minder dan een toetsenvergrendeling om te voorkomen dat bijvoorbeeld de drummer op stop drukt in het midden van een opname. Maar, we willen natuurlijk niemand viseren. Als u dus drummer bent, vervang dan “drummer” door “gitarist”.
Ook op het vlak van video-opnames heeft dit toestel heel wat mogelijkheden in huis. Je kan het probleemloos aansluiten op een digitale videocamera. Let er wel op dat dit een aanzienlijke toename van het gewicht met zich meebrengt. Met de XY aangesloten komen we aan meer dan 500 gram. En de verdeling is niet evenwichtig: de Zoom leunt voorover van zodra de microfoons zijn aangesloten. Anderzijds, als je hem op een voet plaatst, is er helemaal geen probleem. De shotgunmicrofoon is voorzien van een windkap die de storende geluiden van de wind onderdrukt. De hypercardïoide richtingskarakteristiek maakt het mogelijk om vervelende achtergrondgeluiden buiten te houden.
De aansluitingen vormen misschien het zwakke punt. Ze zitten een beetje verzonken in het toestel. Je moet dus voorzichtig te werk gaan. Spring er zacht mee om en de duurzaamheid van het toestel zal je verrassen. De USB-aansluiting laat je toe om nummers te importeren, maar je kan ze ook gebruiken om de H6 aan te sluiten op een geluidskaart. En ja, met de Cubase SE-software kan je zo aan de slag.  De gebruiker kan zelfs kiezen om de niveaus weer te geven op de Zoom door middel van een virtuele old school Vu-meter.
Ook het vermelden waard: de tuner en een ingebouwde metronoom, vertraagd afspelen zonder dat de toonhoogte verandert, automatische opnamemodus (waarbij de recorder begint op te nemen van zodra een bepaald geluidsniveau binnenkomt). Dit laatste kan je perfect gebruiken om te zien of je ‘s nachts snurkt. Het zijn allemaal kleinigheden en gadgets die van dit toestel een kleine oorlogsmachine maken.
Je kan de H6 ook gebruiken als een multitrackrecorder. Hoe? Gebruik twee eerder opgenomen tracks en voeg zes nieuwe tracks toe, tegelijk of één voor één. Natuurlijk, bij iets uitgebreidere sessies kan je de Zoom beter aansluiten op de computer. Op die manier werk je een pak ergonomischer.

   

                       

                             &nbs p;                             &n bsp;    


 

 

 

GELUIDSKWALITEIT

Ik geef toe dat ik dit soort recorders altijd wel handig heb gevonden, maar dat ik toch niet altijd tevreden was over het geluid. Met deze Zoom is een enorme sprong voorwaarts gemaakt. De microfoons zijn degelijk, vooral als je rekening houdt met de bescheiden prijs. Maar, de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten is een onmiskenbaar voordeel. Wie durft er een U87 aan te sluiten op de Zoom?
Vergeleken met de vorige generatie is dit een grote vooruitgang. Natuurlijk kan je altijd nog beter vinden, maar dan moet je daar de prijs voor willen betalen. En hierin blinkt dit toestel écht uit: een degelijke geluidskwaliteit en een zeer interessante prijs. Je kan zonder vrees het volgende hoofdstukje lezen.

 

 

BUDGET

€482,79 inclusief BTW: niet meer, niet minder! Wie gaat dit duur vinden? Vooral als je weet dat je voor deze prijs het volgende krijgt: een recorder, twee microfoons, een koffertje, windkap en batterijen. De opties zijn bruikbaar, afhankelijk van wat je met de Zoom van plan bent. In het algemeen vinden we deze opties alleen bij de duurdere toestellen. Hier werd het allemaal betaalbaar gehouden. Een uitstekende verhouding tussen de mogelijkheden en de prijs. Iedereen tevreden!

 

BESLUIT

We hebben hier een geweldige draagbare zes-sporenrecorder die ook kan dienen als geluidskaart, met een heleboel opties en een interessant prijskaartje. Alles zit degelijk in mekaar, en hoewel het niet om een metalen behuizing gaat, is de H6 toch robuust genoeg voor jarenlang zorgeloos gebruik in verschillende situaties. Zoom heeft een hele website gewijd aan dit model