aanmelden
M-Audio Fast Track Pro
Recording & Producing 08-10-2007
door:
"Wat heb je eigenlijk nodig om muziek te maken met behulp van een computer?" Deze vraag wordt mij dikwijls gesteld. Eigenlijk niet zoveel: een microfoon en een geluidskaart. Voeg daar nog een opname software aan toe en je bent klaar om de hit van het jaar opte nemen. Maar die geluidskaart moet wel voldoen aan je noden. Wil je een kaart met meerdere ingangen, of volstaat een basis model? Wanneer je het over "basis model" hebt denken velen onmiddellijk dat dit rijmt met "van armzalige kwaliteit". In sommige gevallen gaat het echter over goede kwaliteit, ondanks het feit dat er maar weinig ingangen zijn. Maar laat ons eens de Fast Track Pro van dichterbij bekijken.

 

VOORSTELLING

 

Dit toestel is eenvoudig maar tegelijk compleet: audio in- en uitgangen (uiteraard), maar wel analoog EN digitaal. MIDI is ook aanwezig, en ook al zijn de afmetingen bescheiden, is het duidelijk dat de ambities groot zijn. Niet iedereen heeft nood aan 24 in- en uitgangen, maar daarom moeten we nog niet zomaar aanvaarden dat een relatief "basic" interface (ik schrijf bewust "relatief", verder zul je begrijpen waarom) moet in boeten op het vlak van de kwaliteit. Je hebt wel een PC nodig, maar de Fast Track Pro kan ook als stand alone preamp/converter gebruikt worden. De doos bevat overigens een USB kabel en een installatie-CD met onder meer de meertalige handleiding en een versie van Ableton Live 4 Lite. Hiermee kun je onmiddellijk aan de slag. Uiteraard werkt dit bakkie (dat in 24 bit tot 96kHz werkt) ook met je favoriete DAW software. Je kunt het dus niet echt meer hebben over een "basic" geluidskaart. Let ook dat M-Audio de zaken goed doet: je kan zowel terecht op een Mac als op een PC.

 

BESCHRIJVING

 

Het toestel past in de hand, weegt nog geen 500 gram en de behuizing is van plastic gemaakt. De look is niet om van omver te vallen, maar alles zit op z'n juiste plaats en ondanks het feit dat het plastiek materiaal overweegt, krijg je niet de indruk een goedkoop bakkie vast te hebben. Het geheel past mooi samen. Op de voorkant vinden we, ondanks de kleine afmetingen (een halve rack unit breedte op één unit hoogte) enorm veel terug. Ten eerste zijn er de twee combo jack/XLR aansluitingen, die telkens vergezeld zijn van een witte drukknop. Met de eerste kies je tussen "line" en "micro", met de tweede schakel je de verzwakker (pad) van 20 dB aan of uit. Twee gain (draai)knoppen vervolledigen het frontpaneel. Bij deze gain knoppen hoort een goene en een rode led. De groene geeft aan dat er signaal binnen komt, de rode waarschuwt ons dat het binnenkomend signaal over de grens gaat en dat we de gain moeten verminderen, anders krijgen we oversturing. Rechts bevindt zich een hoofdtelefoon uitgang met volume regeling en een led die brandt als de fantoomvoeding aan staat. Daarboven is er nog een A/B schakelaar maar daarover verder meer. Er zijn ook twee draaiknoppen waarmee we het algemeen volume, respectievelijk de balans tussen het opgenomen signaal en de reeds opgenomen sporen regelen. Tot slot nog een mono/stereo switch en een led die aangeeft of er MIDI data verkeer is. Dit alles is nogal veel voor zo'n klein toestel, vooral op de rechtse kant. Mensen met dikke vingers zullen voorzichtig moeten zijn of op dieet moeten gaan, naar keuze. Alle gekheid op een stokje, het kan wel storen. Aan de kant van de gains is er voldoende ruimte, maar de andere kant huisvest onder andere de volume regeling, knop die je waarschijnlijk vaak nodig zult hebben... maar goed, een groter kastje zou duurder uitvallen en minder functies zou nog vervelender zijn. Maar je kent me, ik wil de boter, het geld van de boter en de glimlach van de hostesse. En waarom geen loonsverhoging en een tweeëndertig uren week, nu we toch bezig zijn? Hop naar de achterzijde. Een USB aansluiting, een aan/uit schakelaar en een aansluiting voor een optionele externe voeding. MIDI in/uit, een schakelaar voor de fantoom voeding, S/PDIF in & out, vier analoge uitgangen op RCA (cinch), twee analoge Jack TRS uitgangen en twee inserts (ook op jack TRS). Je ziet het, we spreken niet meer over een kleine interface, al zouden de afmetingen dat op het eerste zicht doen vermoeden.

 

GEBRUIK

 

De installatie van de software gaat makkelijk en snel. De handleiding is erg duidelijk en in meerdere talen, waaronder het Frans, maar spijtig genoeg niet het Nederlands. Daarna volstaat het om deUSB kabel aan te sluiten en je bent klaar voor een eerste opname. Het toestel krijgt stroom via de USB, maar ik zei het al: je kan het apparaat ook als onafhankelijke preamp/converter gebruiken. In dat geval zul je een externe voeding moeten aanschaffen. Jammer dat deze niet is meegeleverd. In ieder geval werkt het wel. Ik heb op een DAT opgenomen via S/PDIF zonder enig probleem. Met de A/B switch waar ik het hier boven over had kies je welk signaal je via de hoofdtelefoon beluisterd: ofwel de master out, ofwel de S/PDIF out. Via een configuratiescherm binnen de software kies je op een eenvoudige manier welke in- en uitgangen je wil gebruiken. De latency kan op dezelfde wijze geregeld worden in het menu "Latency". Hierbij is het probleem bekend: je moet het evenwicht vinden tussen stabiele werking van het systeem en een zo kort mogelijke latency. Uiteraard spelen de prestaties van je computer hierbij een grote rol. Zelf had ik geen moeite om tot 5 ms latency te dalen. Hierbij kon ik zonder probleem 20 sporen afsplen op 44,1 kHz en 24 bit. Jammer dat USB2 niet ondersteund wordt. Dit zou nog meer mogelijkheden bieden. Je moet weten dat het aantal fysieke in- en uitgangen zal afhangen van de bitrate. Bij voorbeeld zul je in 16 bit over vier in- en vier uitgangen beschikken bij maximum 48 kHz. In 24 bit zul je maar over twee ingangen meer beschikken maar het aantal uitgangen blijft vier. Wil je in 24 bit overschakelen naar een hogere samplerate dan gaat het aantal uitgangen verminderen van vier naar twee. Volgens mij is dit echter geen probleem: dit apparaat is voor "home studio" bedoeld. En zelfs al zijn de mogelijkheden uitgebreid, we moeten nog niet gaan dromen: dit mooie toestel is niet voor professionele opname studio's bedoeld. Het MIDI gedeelte werkt perfect. Ik moet ook bekennen dat ik erg gecharmeerd was door de hoofdtelefoon uitgang, waarmee je de verhouding tussen de opname en het instrument dat opgenomen wordt, perfect kunt doseren. Wat je inspeelt wordt vrij van latency weergegeven, waardoor je zorgeloos en comfortabel kunt opnemen.

 

KLANKKWALITEIT

 

De klank is verre van belachelijk. Opnieuw heb ik me laten vangen aan het wat goedkope uiterlijk van de interface. De voorversterker gain gaat niet echt hoog (40 dB), maar dankzij dat blijft de ruis tot het aanvaarbare beperkt. Dit zal enkel storend zijn bij captaties van zwakke signalen, alwaar men behoefte ondervindt om de gain hoger te zetten. Maar in het dagelijks gebruik zie ik weinig problemen. Zeggen dat de preamps klinken als Neve preamps zou overdreven zijn, maar ze doen hun job zeer behoorlijk, of het nu om een microfoon of een instrument gaat (dankzij de "instrument" switch beschik je ook over een DI zodat je ook hoog ohmige ingangen kunt gebruiken). En ook de converters zijn van degelijke kwaliteit. Gek toch de kwaliteit van dit toestel in verhouding met het...

 

BUDGET

 

M-Audio doet haar reputatie alle eer aan: goed materiaal voor een schappelijke prijs: 265,00 euro (bruto adviesprijs BTW inclusief). Met wat geluk krijg je nog een kortinkje van je lokale dealer. Voor die prijs heb je geen middelmatige geluidskaart van een min of meer onbekend merk, maar wel een volledige audio interface met kleur leds, een USB kabel en een basis versie van Aleton Live, die ook nog eens een berg loops bevat (en sommige zijn echt bruikbaar).

 

CONCLUSIE

 

M-Audio speelt het sterk met haar Fast Track Pro. Ik begon de test met in gedachte een mini geluidskaart, en ik eindig met een volwaardige home studio voor geen geld. Tegenwoordig hoef je dus niet meer rijk te zijn om thuis opnames te realiseren. Om de Franse komiek Coluche te citeren: "Tot waar zal men stoppen?"Moet ik nog toevoegen dat deFast Track Pro me gecharmeerde?