aanmelden
Korg RK-100S
Keyboard Instruments 27-02-2015
door:

KEYTAR SYNTHESIZER


Hoor, hoor, beste mensen! Heden kunnen wij aan het publiek mededelen dat de volgende strijd tussen de “guitar hero” van de band en de toetsenridder eindelijk op gelijke voet kan worden beslecht. Dit met behulp van de RK-100S keytar. Verspreid dit nieuws! Eindelijk een remote keyboard (vandaar de naam RK) met dé juiste “X-Factor”. Maar de RK-100 bestaat toch al eeuwen?” We horen het je denken. Ja, maar het is de S-versie. De S van “sound”. Lees en ontdek!

 

 



BOUW

Beschikbaar in rood, wit of zwart. De RK-100S is niet gemaakt van plastic, maar van gelakt hout. Een érg mooie afwerking. En zoals een bevriende gitarist, die een vintage Stratocaster heeft, al opmerkte: er zullen ongetwijfeld kleine krasjes en deukjes op komen. Die zullen hem karakter geven, net als bij een gitaar. Nu ja, dat is zijn mening, maar ze klopt natuurlijk wel een beetje. De RK-100S telt wat minder toetsen dan zijn voorgangers: drie volle octaven, 37 toetsen, van C naar C. De “slimkey” toetsen zijn kleiner dan normale toetsen: ongeveer drie vierde van de normale grootte. Het instrument is uitgerust met twee draaglinten van verschillende grootte: de grootste loops over het hele keyboard. De kleine is een “handvat”. De RK-100S wordt gevoed door zes pencilbatterijen. Ik testte hem meer dan drie uur met oplaadbare batterijen en dat was geen enkel probleem. Met batterijen weegt de RK-100S 3,4kg. Dat is niet loodzwaar, maar toch ook niet te verwaarlozen. De houten afwerking zal daar wellict voor iets tussenzitten. De originele riem is erg comfortabel. Hij is zelfs gewatteerd, net als bij een echte gitaar.
Aan de bovenkant vinden we naast het klavier en de schuifpad aan de rechterkant ook nog een volumeknop (verzonken, maar toch erg handig). Bon, ik vind dat er “gitaar” gespeeld” moet kunnen worden en daarom werd er dan ook een jack geplaatst zoals bij een Gibson gitaar, maar ze hadden die aansluiting even goed op de flank kunnen plaatsen, zoals bij een Fender... Misschien was er niet voldoende ruimte voor. De aansluiting is stereo, dus ze kan ook makkelijk met een hoofdtelefoon worden gebruikt. Als is het nog handiger wanneer je een haakse jack gebruikt. Links daarvan zien we acht lichtgevende knoppen met de naam “favorite” voor de selectie van je favoriete sounds. Verder vier knoppen: “tap”, “arp”, “short ribbon” en “shift”. Hier kom ik dadelijk op terug. Aan de rechterkant, een beetje onderaan, zit een kleine metalen knop waarvan ik eerst dacht dat het een joystick was. Wel, dat is het niet. Het is een selector voor opeenvolgende sounds. Hij kan enkel omhoog en omlaag. Het gekozen geluid wordt weergegeven door drie grote leds onder deze knop. Op de “neck” vinden we twee wieltjes: “pitch” en “filter” en twee octaafknoppen (+ en -).
Alle aansluitingen zitten aan de rechterkant, met uitzondering van de output dus. In volgorde vinden we er: USB (type B), de aansluiting voor de voeding (optionele adapter) en een powerknop, een mini-jack (mono) audio-ingang voor microfoon met een gevoeligheidsselector of line, en tot slot een MIDI out (geen MIDI in). Voor hen die met batterijen werken: die zitten onder het klavier, je kan er makkelijk bij.


MOGELIJKHEDEN

Het grote - héle grote - verschil met zijn voorganger is dat de RK-100S een sound generator aan boord heeft. Welke? Om het eenvoudig uit te leggen: hij is gebaseerd op een “MicroKorg XL”, niet meer, niet minder. De technologie die gebruikt wordt is “MMT” (Multi Modeling Technology”). Dit wil zeggen dat er verschillende modeling technologieën door elkaar worden gebruikt. Denk daarbij aan analoge modeling, maar ook aan waveshaping, PCM, enzovoort. De RK-100S heeft twee oscillators per noot, en die zijn verschillende van elkaar. De tweede is beperkter dan de eerste, maar biedt dan weer modulatie-effecten en sync.
Achter deze elementaire golven zitten van nature filters (twee per noot) van alle soorten, en zelfs een vocoder. Om de kers op de taart te zetten, voorziet Korg een 2-bands EQ en een effectenprocessor met niet minder dan 17 algoritmes. Je begrijpt nu ondertussen wel dat de grote kracht van deze RK-100S in de soundgenerator zit. Om van de ene sound naar de andere te gaan, gebruik je de acht “Favorite” knoppen. Met de kleine metalen knop en de shiftknop ingedrukt, navigeer je efficiënt door vijf banken met sounds. Op deze manier browse je door 40 van de 200 geluiden die de RK-100S te bieden heeft. Goed gevonden!
Het is geen verrassing: je bespeelt de RK-100S met één hand. En daarom hebben ze bespaard op de polyfonie: acht noten - vier wanneer de vocoder of een “dual mode” wordt gebruikt. De vocoder is natuurlijk een reden voor de audio-ingang (minijack). Maar wees voorzichtig: deze aansluiting is mono. Dus als je er een MP3-speler of computer op aansluit, hoor je alleen het linkerkanaal. Een ander punt is dat er geen fantoomvoeding op gezet kan worden. Dus je kan enkel een dynamische microfoon of één op batterijvoeding gebruiken. Dat is echt een belangrijk punt omdat veel headsets (lees: Madonnamicrofoons) fantoomvoeding vereisen. En dit type lijkt me nu net het meest voor de hand liggend om te gebruiken in combinatie met een keytar. Het is gewoon een beetje opletten wanneer je gaat shoppen voor een microfoon. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om de KORG XL microfoon met zwanenhals te gebruiken.
Er is geen sequencer, maar wel een goede arpeggiator die, hoewel redelijk kort, zijn werk goed doet. Hij is gekoppeld aan een tap pad om het tempo in te stellen. Een “latch” functie is natuurlijk ook van de partij. De arpeggiator kan automatisch doorgaan (knop is groen verlicht) of stoppen (knop is rood verlicht) wanneer je de toetsen op het klavier niet meer indrukt. Een opmerking: wanneer de arpeggiator aanstaat, laten de “Favorite” knoppen het tempo zien. Dat is niet alleen handig, maar ziet er natuurlijk ook erg high tech uit en je kan er behoorlijk mee uitpakken.
De MIDI out stelt je in staat om een externe module te gebruiken, maar door de afwezigheid van een MIDI in is dat nauwelijks een voordeel. Het gebruik van een sequencer is daardoor bijvoorbeeld wel erg gelimiteerd. Je kan de RK-100S ook niet gebruiken als soundgenerator voor een groter keyboard. Dat was bijvoorbeeld handig geweest om geen octave shifters te moeten gebruiken. Maar, is dit wel de bedoeling van dit soort keyboards? De USB-aansluiting behoeft geen verdere uitleg. Ze kan gebruikt worden om het instrument te gebruiken in combinatie met een sound editor. Deze (te downloaden op de site van Korg) is dan weer wel een erg leuke innovatie. Je kan er het geluidspallet van de RK-100S aanzienlijk mee uitbreiden. En hoe klinkt dat pallet dan wel? Lees vooral verder!


RESPONS EN SOUNDS

Fans van George Duke en andere keytarhelden zullen blij zijn. De sounds klinken lekker vettig, vol, goed overgoten met saus,… Ik kom woorden tekort om het geluid te beschrijven. De geluiden van Korg hebben altijd al een goede reputatie gehad. En er is geen reden om daar met deze RK-100S verandering in te brengen. Diepte, helderheid, mooi geproportioneerde effecten,… Deze geluiden zijn een schoolvoorbeeld en lenen zich perfect voor mooie keyboardsolo’s.
En nadelen? Je kent me ondertussen wel hé? Wel, aan de kant van de geluiden vind ik er geen. Bij de respons wel. Het klavier is niet slecht en de aanslag is instelbaar - erg beperkt weliswaar. Het is gewoon even wennen, een bewuste keuze. Plots ben je in staat om twee afwijkende noten te spelen. Wat me wel stoort is het ontbreken van de aftertouch functie. Ik begrijp dat niet. Zeker niet als je zou zeggen dat het een kwestie van geldbesparing is. Een remote keyboard van Alesis kost maar een derde van de prijs en beschikt er wel over. Het is dus een bewuste keuze die ik echt niet kan begrijpen bij een keyboard dat specifiek gericht is op soleren. Daar kan ik nog een twijfelachtige keuze aan toevoegen. De schuifpad op de neck is niet erg toegankelijk en je moet je hand al in een rare houding houden om hem te bedienen. Los daarvan is dit een mooie functie. Maar, hoe kan je dan twee modulaties tegelijk gebruiken, pitch én vibrato? Met de grote schuifpad inderdaad, maar daar moet je zelfs het klavier voor lossen. Veel keyboards van Korg waren destijds uitgerust met een joystick of een touchpad. Het zijn toch een paar vreemde keuzes...
Laten we het kort even over de effecten hebben. Die zijn van zeer goede kwaliteit, zoals we gewend zijn van Korg. Vooral de vocoder verdient een speciale vermelding. Het is een zeer aantrekkelijk gadget. Verder moeten we ook de goede uitvoering van de lange touch band vermelden. Hij is niet alleen continu te gebruiken, maar ook op een schaal die aangegeven wordt met kleuren. Je kan er niet alleen de toonhoogte, maar ook de filter mee bedienen. Dit opent de deur naar meer expressiemogelijkheden. Kortom, ik betreur het ontbreken van de aftertouch, maar door de aanwezigheid van de twee touchbands, hebben we toch ruim voldoende mogelijkheden voor expressie.

PRIJS

De RK-100S heeft klasse, dat is zeker. En de houten afwerking krijg je natuurlijk niet voor niets. De prijs is dus ook niet min: €840 (bruto adviesprijs). Dit is geen speelgoed, maar een kwaliteitsinstrument dat uitblinkt op vlak van klank.

 

CONCLUSIE

“Hoor, hoor, beste mensen! Heden kunnen wij u mededelen dat het de klassieke strijd tussen de guitar hero van de band en de toetsenridder eindelijk op gelijke voet kan worden beslecht.” Het was inderdaad bijna zover. Maar om de gitarist echt naar huis te spelen, zit er maar één ding op: gitaar leren spelen. Laten we eerlijk zijn, het is niet de eerste keytar op de markt, maar het is zeker één van de meest geslaagde, zeker op vlak van geluid. De Multiple Modeling Technology is érg goed. Ik was meteen gefascineerd door de prachtig ontworpen “scène” en “solo” geluiden. Nog één vraagje: ik snap nog steeds het doel niet van het meisje op rolschaatsen op de website van Korg, bij de RK-100S. Kan iemand mij dat uitleggen?