aanmelden
Sakae Trilogy
Drums & Percussion 25-07-2014
door:

ACOUSTIC DRUMS

 

Dit is een merk waar je misschien nog niet eerder van hoorde, maar het is vrij zeker dat je wel eens van hun drumstellen hebt gehoord. Sakae maakte namelijk al ruim veertig jaar lang de drumsets voor Yamaha, en nu staat het merk op eigen benen.
Een paar jaar geleden was er in de verste verte nog geen sprake van dat het merk binnen korte tijd zelfstandig verder zou gaan. De Japanners hadden het razend druk met het fabriceren van Yamaha drums, en alleen voor de Japanse markt maakte Sakae jaarlijks een handvol trommels.
Maar tijden veranderen, en toen Yamaha een paar jaar geleden aankondigde dat de productie van de drums naar een eigen fabriek in China zou verhuizen, zat er voor Sakae niets anders op dan onder eigen naam verder te gaan. Gelukkig voor de Japanse fabriek was er de jarenlange band met verschillende endorsers, en was ook het feit dat de Yamaha drums uit deze fabriek kwamen onder winkeliers en importeurs geen groot geheim.
Sakae ging aan het werk en ontwikkelde in korte tijd een indrukwekkende lijn drumstellen, snaredrums en eigen hardware die vanaf nu ook in Nederland en België goed verkrijgbaar is.
 

 

Bouw

De eerste set die we in Meet Music voorstellen, is meteen iets compleet anders dan wat je van Yamaha kent. De Sakae Trilogy is namelijk een vintage ogende en klinkende kit met een ouderwets dunne drielaags ketel met verstevigingsranden. De binnen- en buitenlaag en de verstevigingsranden zijn gemaakt van esdoorn, maar voor de tussenliggende laag kiest Sakae voor het zachtere populierenhout. Een klassieke mix van houtsoorten die in de jaren vijftig en zestig door veel merken werd gebruikt.
Ook op andere punten zet Sakae met de Trilogy duidelijk in op een vintage klank: de draagranden staan onder een iets minder scherpe hoek dan tegenwoordig gebruikelijk (60 graden in plaats van de gangbare 90) en de ketels zijn voorzien van dunne 1,6 millimeter geperste spanranden.
De poten van de floortom zijn niet geïsoleerd, de tomophanging is dat dan weer wel, maar dat is waarschijnlijk ook gedaan omdat ze bij Sakae geen tomrozet op de dunne ketel wilden zetten.
De bassdrums verkrijgbaar van 18” tot en met 24”; toms in 10”, 12” en 13”, alle in twee verschillende dieptematen; floortoms verkrijgbaar in 14”x14”, 16”x16” en 18”x16”; snaredrums in 14”x6½” en 14”x6½”.

 

 


AFWERKING

De testset is afgewerkt met een Vintage Club Oyster bekleding. Die lijkt op het White Oyster uit de jaren vijftig, maar dan met de verkleuring erin die je na jarenlang gebruik krijgt. Qua looks en specs is de Sakae dus zo vintage als je het op dit moment bij een Japanse fabrikant maar kunt krijgen.
Sakae had in de Yamaha-tijd al een naam hoog te houden wat betreft de afwerking, en op dat gebied is er niets veranderd. De draagranden zijn spiegelglad, de verstevigingsranden zitten keurig in de ketel verlijmd, en het gebruikte hout is absoluut smetvrij en van eersteklas kwaliteit. Het enige schoonheidsfoutje dat op de testset was te ontdekken was dat op de 12” tom de naad van de bekleding was losgesprongen. De testset had echter al wat te verduren gehad voordat hij op de redactie aankwam, en de importeur verzekerde ons dat dit in het geval van een consumentenexemplaar gewoon wordt opgelost.

 


KLANK

De Trilogy is een heel lichte set, en dat merk je niet alleen bij het vervoeren, maar ook bij het bespelen. Alles spreekt snel aan, heeft een mooie diepe sound en een gecontroleerd volume. Het contrast met een moderne, dikkere ketel is behoorlijk groot. De Trilogy heeft meer lucht, meer ruimte en een veel rondere sound, waar een set met een modernere, dikkere ketel meer attack, een puntiger sound en meer spierballen heeft.

 
 

Tom & floortom
De 12”x8” tom heeft door zijn geïsoleerde ophanging een mooi lange sustain. Het stembereik is behoorlijk groot. Met een lage velspanning krijg je al een echt volle toon. Stem je jazzy hoog, dan wordt de klank duidelijk korter. Er blijft echter wel een lekkere punch over die ook deze korte klank nog heel wat karakter geeft.
Sakae monteert de geïsoleerde ophangbeugel aan de onderkant van de ketel. Dat geeft de set een wat andere look dan wanneer je deze RIMS-kopie op de gewone manier aan de bovenkant monteert. Is de look niet naar je zin, dan is de beugel natuurlijk met de minste moeite zo omgedraaid.
De floortom wordt door zijn gebrek aan isolatie wel behoorlijk afgeknepen. Dat klopt natuurlijk helemaal met het vintageaspect aan deze kit, want dat was bij sets tot in de jaren tachtig niet anders, maar zonde is het wel. Met een paar geïsoleerde rubber doppen van concurrent Pearl is alle sustain en toon weer terug, en dan valt op hoeveel buikklank deze floortom heeft. Met een lage velspanning geeft de floor een donker grommend accent dat je prima hoort, maar nog meer voelt. Met een hogere velspanning blijft het laag ook prima overeind. Je krijgt er wat puntig hoog bij, en de sustain wordt iets korter.
 


 Bassdrum
De 22”x14” bassdrum is een enthousiaste knaller. Het geleverde Powerstroke 3 slagvel heeft een ingebouwde dempring, en zonder extra demping klinkt hij daarmee vol en open. Bij subtiel spel krijg je echt een mooie ronde en warme toon die bij steviger spel wordt aangevuld door de nodige attack: een stevige en buikige punch die lekker doorkomt in het bandgeluid. Met een beetje demping wordt de klank al snel droger, tot je al snel een gortdroge tik overhoudt. Het is maar waar je voorkeur ligt.

Snaredrum
De snaredrum klinkt open en responsief, met veel mid en een volronde body. Laaggestemd kan een beetje bij-demping geen kwaad, maar vanaf een middelhoge tot hoge stemming heb je eigenlijk geen extra demping meer nodig. De dunne spanranden zorgen ervoor dat je over het hele stembereik die levendige klank houdt. Dat je op het gebied van rimshots en rimclicks (beide prima, maar niet overweldigend) dan een beetje inlevert, neem je dan al snel op de koop toe. Een snelle randenwissel leert dat een dikkere spanrand monteren eigenlijk zonde is. Wat je er aan puntigheid bij krijgt, lever je aan levendigheid in.
 

HARDWARE

Sakae heeft bij het ontwikkelen van de hardware voor de eigen sets duidelijk oog voor detail gehad. Het snarenmechaniek is simpel, maar prachtig soepel. Echt een kunststukje. De hihatclutch heeft een simpel vergrendelingsmechaniek waardoor de onderste moer niet meer kan lostrillen. De bekkenviltjes bestaan uit twee delen: een wat hardere schuimrubber kant en de gebruikelijke zachte vilten kant. Dat subtiele verschil is bij je bekkens nét hoorbaar. Met de hardere schuimrubberen kant hou je een snipper meer hoog over. Het zijn kleine features die op zichzelf niet wereldschokkend zijn, maar alles bij elkaar laat het wel zien dat de sets bij Sakae doordacht in elkaar zitten.
De testset werd geleverd met een set enkelbenige hardware. Die functioneert uitstekend. Sakae heeft onlangs ook een set flatbase standaards geïntroduceerd die bij zo’n vintage ogende set veel passender zijn, maar die reeks was op het moment van testen nog niet beschikbaar. De enkelbenige bekkenstandaards zijn echter wel zo gemakkelijk in het gebruik en daarnaast stabiel en solide genoeg voor jarenlang gebruik.
Het hihatpedaal heeft naast de eerder genoemde clutch een soepel verstelbare veerspanning en een handig wegklapbaar voetblad, zodat dit tijdens transport niet in de weg zit. Ook meegeleverd was een uitermate soepel en vlot spelend twinpedaal. Dit X-Caliber pedaal heeft een frame, bodemplaat en hielstuk dat uit één stuk metaal is gegoten, waardoor het pedaal ontzettend direct en solide aanvoelt.

Budget

Onze testset, de Vintage Club Oyster finish bestaat uit een 22”x14” bassdrum, 12”x8” tom, 16”x16” floortom en 14”x5½” snaredrum. Voor deze kit tel je € 2.825 (incl. BTW) neer. Het hardwarepakket, bestaande uit hihatpedaal, convertible boomstand snaredrumstandaard, tomarm en multiklem, kost €566,28. Het Sakae X-Caliber twinpedaal €482,79.

 

BESLUIT

De Trilogy is een mooie, onderscheidende kit met een klassieke sound, boordevol karakter. Sakae doet daarbij nauwelijks compromissen, en dat siert de Japanners. De Trilogy set is misschien niet heel goedkoop, maar hij is wel ruimschoots goedkoper dan de directe concurrenten. Als je op zoek bent naar een klassiek klinkende set zonder de risico’s van zo’n echt oude set, dan ben je bij Sakae aan het goede adres.