aanmelden
Paiste PST-7
Drums & Percussion 27-06-2014
door:

CYMBALS

 


Waar Paiste op de NAMM show nog een hele reeks bekkens lanceerde voor drummers met diepe zakken, lag de focus op de Musikmesse bij veel betaalbaarder nieuws. De PST-7 is een betaalbare middenklasser met een mooie knipoog naar de beroemde 2002-serie.
Paiste maakte in het verleden wel vaker verwijzingen naar deze serie als het bekkens van B8-brons betrof. Bij de PST-7’s gaat het merk een stapje verder, want ook het scheerpatroon en de rode logo’s lijken op die reeks te zijn gebaseerd. Natuurlijk kun je in dit prijsbereik geen echte 2002’s verwachten, maar zo op het eerste gezicht zien de bekkens er indrukwekkend uit. Zoals vaker levert Paiste bij de introductie van de PST-7 een vrij complete set af, want er is keuze uit drie verschillende diktes, en naast de standaard crash, ride en hihat zijn er ook splashes en china’s verkrijgbaar.

 

Hihats
 

De 14” Light hihat is opvallend dun, waardoor hij een mooie lage en brede sound heeft met een prettige bite en een ontzettend snelle respons. Door het dunne bovenbekken is hij vrij gevoelig voor de hoeveelheid druk die je met je voeten uitoefent. Hij wordt er zelfs een beetje nerveus van. Trap je de bekkens wat harder op elkaar, dan hoor je de klank verbuigen en uiteindelijk afknijpen.
De hihat is ook niet bijster luid, en dat maakt hem met name geschikt voor wat lichtere muziek, variërend van jazz tot pop. Halfopen bespeeld is het een vrij explosieve hihat, maar ook hier blijft het volume redelijk binnen de perken.
De gewone 14” hihat is een flinke stap zwaarder, maar dat zit ’m met name in het stevige onderbekken. Het bovenbekken is nog redelijk dun en dat zorgt ervoor dat hij vlot reageert met een lekkere crispy en funky hihatklank. Halfopen bespeeld is de klank aanmerkelijk scherper dan die van de Light, en ook de geluidsdruk is een stuk hoger.
De Heavy hihat is pittig van gewicht, maar zeker niet log. Hij heeft op de rand bespeeld een lekkere chunky sound die mooi contrasteert met de puntige top - ideaal voor snelle zestienden in een stevige groove. Halfopen bespeeld is de klank stuwend, scherp en venijnig. Precies wat je in een stevige rockband nodig hebt.

 

 

RIDES

De rides zijn net zo verschillend van karakter als van gewicht. De Light ride is dun, maar heeft een fijne, bijna glasachtige aanslag met een mooie ronde sustain. Het bekken is heel controleerbaar en laat zich gemakkelijk sturen. Op de rand geeft hij een mooi beheerste crash en de cup is duidelijk onderscheidend van het blad.
De gewone ride heeft een veel stevigere, cleane aanslag met een heldere sustain en een gecontroleerde hoeveelheid wash. De rand is nog net dun genoeg om op te crashen, al moet je duidelijk meer moeite doen dan bij de Light ride. De cup is fel en glashelder en dat geeft hem in een bandsituatie heel wat power.
De Heavy ride heeft een brede en hoge ping met een beheerste en gecontroleerde wash. Crashen zit er met deze ride niet echt meer in; daar is hij te stug voor. De cup is luid en breed. Een prima ride voor het stevige rock- en metalwerk.



 

China’s & Splash

De china’s zijn er in 14” en 18”. Beide zijn redelijk dun en hebben een vrij smalle omgebogen lip. De 14” is een lekker kort en bijtend effectbekkentje dat je in een stevige rockband overal tussendoor kunt gooien. Hij is luid genoeg om goed hoorbaar te zijn, maar niet alles overstemmend. De sustain is superkort en daardoor zit hij niet snel in de weg.
De 18” china heeft heel wat meer body. Je kunt hem gebruiken voor een fel accent, maar ook voor een funky ridepartij, die je naar wens op de knik of voor nog meer volume op de rand speelt. De 10” splash bewijst maar weer eens dat de Zwitsers heel goed zijn in de kleine effectbekkentjes. Hij is lekker dun en watervlug. Meer hoeft een splash ook niet te zijn.


 

BUDGET

Voor de 14” bekkens betaal je €89,75, voor de 16” modellen €122,50, €153 voor die van 18” en de 20” bekkens kosten €182,50. Voor de 14” hihats tel je €179,50 neer, voor de 10” splash € 60,25.
De PST-7’s zijn betaalbare middenklassers, maar dat zie en hoor je er eigenlijk niet aan. De bekkens zijn net als de duurdere series gemaakt in de Zwitserse Paiste-fabriek, en daar zijn ze niet gewend half werk te leveren. Het enige waardoor je hoort dat je niet met echte high-end bekkens te maken hebt, is een lichte en subtiele lage toon die vooral in de crashes en rides naar voren komt. Die toon is echter zo zacht dat je hem in het volume van een complete drumkit nauwelijks hoort, en in een bandsituatie al helemaal niet. In vergelijking met de 2002’s hebben de PST-7’s minder karakter, maar er zijn in de klank zeker overeenkomsten. Met een prijs die minder dan de helft is dan die van de 2002-reeks, mag je dat van de PST-7’s ook niet verwachten.

 

 


BESLUIT

Paiste levert met de PST-7’s een betaalbaar alternatief zonder dat je aan sound echt veel hoeft in te boeten. Daarmee zijn het prima bekkens voor de beginner, maar ook voor de gevorderde drummer met een kleiner budget zijn ze erg interessant. De PST-7’s zijn gefocust, clean en behoorlijk muzikaal, en hebben een sound waarmee je op het podium en in de oefenruimte prima uit de voeten kunt.
* Deze test is tot stand gekomen in samenwerking met Slagwerkkrant.