aanmelden
Natal Spirit Kauri
Drums & Percussion 30-12-2013
door:

DRUMS SET

 

Natal is reeds enkele jaren bezig met een volledige drumlijn uit te bouwen, onder het alziend oog van gitaarversterkerfabrikant Marshall. Opvallend hierbij is dat er werd gestart met professionele reeksen - zoals de Bubinga (zie MMM nr. 283), Walnut, Maple, Birch en Ash - en er nu pas een goedkopere reeks wordt uitgebracht, namelijk de Spirit. Deze reeks wordt opgedeeld in enerzijds de Spirit Custom Birch en anderzijds de Spirit Kauri. Toch werd er sterk op toegekeken dat de kwaliteitsnorm evenwaardig is aan de professionele reeksen. De besparingen zijn vooral doorgevoerd in de details, eerder dan in de afwerking. We zijn benieuwd!

 

 

 

Concept, bouw en afwerking

De Spirit-reeks bestaat dus uit twee lijnen: de Custom Birch en Kauri. De Kauri krijgt een kunststofbekleding (wrap), terwijl de Custom Birch wordt behandeld met een doorzichtige beits. Over de exacte samenstelling van de houtlagen vinden we geen informatie, dus gaan we ervan uit dat we twee totaal verschillende ketelsoorten hebben: berk en kauri-hout. Dit kauri werd nog maar weinig gebruikt bij betaalbare drums, dus zijn we echt benieuwd naar de klankeigenschappen. Bij het uitpakken merken we dat de Kauri-ketels redelijk dik zijn: van binnen naar buiten toe hebben we een heel dunne fineerlaag, twee dikke lagen, terug een zeer dunne laag, weer één dikke laag en uiteindelijk weer een dun fineerlaagje. Hier is toch goed over nagedacht, want dit is geen alledaagse samenstelling. Dikke ketels hebben het voordeel dat het geluid verder draagt, ideaal dus voor live-gebruik in clubs en kleine zaaltjes waar de drums niet versterkt worden. De binnenlaag voelt zeer glad aan en is dus behandeld met een dun laagje vernis of sealer. Opvallend is dat de draagrand aan de buitenkant afgerond is, hetgeen een groter contact met het vel geeft en garant staat voor een volle, warme klank. Zeer zeldzaam op een set uit dit segment! Op de afwerking en het concept van de ketels is dus niets aan te merken, de beloofde kwaliteit blijft gewaarborgd.
Aan de buitenkant zien we de mooie, rode Limited Edition Scarlet Sparkle bekleding: heel veel fijne glittertjes verraden dat dit geen goedkope bekleding is. De spanblokken zijn identiek aan de dure reeksen, dus met het zonnetje in reliëf. De kenplaatjes daarentegen zijn heel eenvoudig gehouden: een ronde badge met Spirit in sierletters en onderaan Natal: geen zonnestralen in reliëf dus, zoals bij de dure reeksen. De tomophanging is ook helemaal anders: geen rimophanging, maar een rozet op een dikke rubberen beugel. Die is, volledig geïsoleerd, met drie bouten in de ketel gemonteerd. Op de basdrum (met acht spanners) is er nu ook een discreet, verzonken rozet voorzien voor een stoere tomhouder: deze laatste heeft geen kunststoffen, maar metalen bolgewrichten en overal geheugenklemmen. De basdrumpoten zijn zeer eenvoudig: gebogen metalen staafjes die in een rozet schuiven, maar ook voorzien van memorylocks (geheugenklemmen). De spanklauwen zijn zeer eenvoudig, zonder rubberen bescherming. Toch is er deze keer wel een zelfklevend rubberen beschermpadje voorzien voor het basdrumpedaal: in onze vorige test ontbrak dit  nog. Een aangenaam detail is dat alle spanvijzen voorzien zijn van zowel metalen als nylon ringen, waarbij deze laatsten het losdraaien van de spanvijzen tijdens het spelen moeten tegengaan. Ook is overal een beetje vet voorzien, om gemakkelijker te kunnen draaien.
De snaredrum heeft een degelijke, soepel werkende snarenspanner, ook met een ‘zonnestralen’ plaatje. Er zijn eveneens slechts acht spanners voorzien, maar op de klank heeft dit maar weinig invloed.
De meegeleverde doorzichtige vellen zijn merkloos en hebben enkel het Spirit-logo: ze voelen heel dun aan, het gaat hier dus echt om budgetvellen. Bij het monteren en wisselen van de vellen blijven er zeer veel chroomsplinters achter, maar op de spanringen merken we geen afschilferingen of dergelijke: misschien moeten de spanringen toch wat beter gepoetst worden voor het inpakken? De afwerking is hier toch wat minder: je ziet af en toe de lasnaden van de spanringen. Soms zijn ze niet echt helemaal rond, zodat de vellen niet onmiddellijk passen. Hier mag de kwaliteitscontrole wel wat strenger.
Verder heeft het hardwarepakket alle kenmerken die gangbaar zijn in deze klasse: dubbelbenige statieven, basdrumpedaal met vaste voetplaat, enkele ketting en dubbelzijdige klopper, draaibare poten op de hihatstand voor dubbelbasdrumpedaal, regelbare veerspanning op hihatstand en wegklapbare boom cymbal-arm. Er is wel slechts één cymbal stand met twee i.p.v. drie buizen. Op het basdrumpedaal zitten jammer genoeg geen regelbare spikes om het schuiven tegen te gaan. Dit wordt wel opgelost met een klittenband onderaan de voetplaat. Ook handig is dat het basdrumpedaal vanaf de zijkant kan vastgezet worden.
Er zijn drie setups verkrijgbaar, maar je kan deze aanvullen met een heleboel andere maten, of gewoon zelf een set samenstellen. De Fusion heeft een 22”x18” basdrum, 10”x8” en 12”x9” toms, een 14”x14” floortom en 14”x5.5” snaredrum. Bij de US Fusion, die wij hier testen, wordt de 14” floortom vervangen door een 16”x16” exemplaar. De US Fusion X heeft dezelfde opstelling als de US Fusion, maar de toms zijn hier veel minder diep: 10”x6.5”, 12”x7” en 16”x14”.
Het kleurenpalet is beperkt tot drie bekledingen: Solid White, Solid Black en Scarlet Sparkle voor de Kauri, en drie beitsen Ochre Satin, Cerulean Blue en Black Cherry voor de Custom Birch

 

Klank

We vinden de vellen misschien wel wat dun, maar toch zijn ze makkelijk te stemmen dankzij de goed afgewerkte ketels. Als we de toms op de tomhouder monteren, merken we wel wat klankverlies: waarschijnlijk is het gebruikte rubber toch iets te hard. Toch zijn we verbaasd over de klank en vooral de vellen: dunne en/of goedkope vellen hebben de neiging om weinig veerkracht te hebben en zodoende ook een weinig warme klank te maken, en vooral de aanslag weer te geven. Hier lijkt de film toch van een goede kwaliteit te zijn: een volle, levendige klank, met een goede terugbots – ja, ook de 16” floortom! – en na een stevige geseling merken we nog steeds geen deukjes. Gaan we wat hoger stemmen, dan verdwijnt de levendigheid een beetje. De snaredrum, met gecoat vel, reageert net omgekeerd: laag gestemd klinkt hij nogal doods, maar hoe meer spanning, hoe meer levendigheid en snijkracht je krijgt. De basdrum heeft ook een doorzichtig vel, maar met een redelijk smalle dempring, hetgeen meer sublaag geeft. Inderdaad, de basdrum geeft een stevige dreun, met een mooi evenwicht tussen een gedefinieerde aanslag en redelijk wat sublaag. Eerlijk gezegd heb ik deze set veel langer dan anders met de standaardvellen getest, omdat het speelgevoel en de sound toch wel aangenaam zijn. Maar de plicht roept, en we monteren onze professionele Remo-vellen: de levendigheid maakt plaats voor een meer gefocuste klank. De snaredrum blijft tam reageren bij lage spanning, terwijl de levendigheid toeneemt bij hogere velspanning. Toch blijf ik een beetje op mijn honger zitten en vermoed ik dat het ondervel van de snare hiervoor verantwoordelijk is. Opvallend is dat de toms nu wat meer last hebben van de minder goede ophanging… Wil je in een studio opnemen, dan is het misschien de moeite om professionele vellen te monteren, maar om te repeteren of in clubs en kleine zaaltjes te spelen, voldoen de Spiritvellen ruimschoots. Voor de beginneling die nog niet goed kan stemmen, zullen deze vellen wel wat te levendig klinken, en dan zijn professionele dubbellaagse vellen, zoals Remo Emperor, aan te raden.
Over het algemeen klinkt deze Spirit Kauri best warm, met een redelijk korte sustain, maar toch ook een ietwat beperkte dynamiek. Ga je wat luider spelen, dan heb je het gevoel dat het volume niet recht evenredig meegaat.
De hardware voldoet ruimschoots: het basdrumpedaal werkt zeer soepel en snel, wat in deze categorie toch wel zeldzaam is. Ook de hihat werkt soepel, hoewel de laagste veerstand misschien wel wat slap is: standen twee of drie zijn nodig om je hihat voldoende open te houden. De snarestand laat zich gemakkelijk richten, hoewel de schuinstelling toch een tandsysteem is. Voor de boom cymbal stand geldt hetzelfde, hoewel deze laatste door zijn twee lange i.p.v. drie kortere buizen niet echt laag kan worden gezet. De hoogte daarentegen is zeker geen probleem en met de lange arm kan je je cimbaal overal positioneren, dit ook dankzij de bediening van het gewricht met slechts één vleugelmoer (reikwijdte en schuinstelling).

 

Budget

De Spirit-reeks heeft, naar gelang de afwerking, verschillende prijzen: de Spirit Kauri in zwarte of witte bekleding kost €875 voor een shellset. Wil je de rode limited edition Scarlet Sparkle, dan betaal je voor deze kwaliteitsbekleding al een stuk meer: €985. De Spirit Custom Birch, verkrijgbaar in drie verschillende beitskleuren, is de duurste met €995. De hardware kit kost €345, zodat je voor een volledige set tussen de €1220,00 en €1340,00 betaalt. Hiermee komen we terecht in een segment waar de concurrentie, zowel van gerenommeerde als minder bekende merken, moordend is.

 

 

 

Besluit

Het moment is aangebroken om deze set te vergelijken met z’n concurrenten: wat zijn de tekortkomingen en hoe springt de Spirit Kauri er bovenuit? Deze set blinkt uit door een zeer goede afwerking op de belangrijke punten: mooi afgewerkte ketels met verfijnde draagranden, nylonringen op de spanvijzen (ook ingevet) tegen het loslopen, een goede snaarspanner, memorylocks op basdrumpoten, floortompoten en tomhouder, redelijk goede en levendige - maar ook slijtvaste - standaardvellen, degelijke en handige hardware, etc. Sommige concurrenten hebben dit natuurlijk ook en kunnen de Spirit Kauri bijvoorbeeld verslaan op de afwerking van de spanringen, of een echte rimophanging voor de toms, soms professionele vellen, en meer en meer ook twee cimbaalstatieven bij hun hardwarepakket. Qua klank blijven we een beetje op onze honger zitten als we luider gaan spelen. Ik denk dat het misschien wel kan lonen van €120 meer te geven voor de Spirit Custom Birch, waarbij de ketels volledig in berk zijn. Toch scoort de Spirit Kauri zeer goed dankzij de warme sound, waarbij de standaardvellen heel wat levendigheid toevoegen. De Spirit is een goede deal als je niet wakker ligt van z’n kleine foutjes, die geen invloed hebben op de klank!