aanmelden
Ludwig Element
Drums & Percussion 02-10-2012
door:

Accoustic Drums

 

Het is even geleden dat we nog eens een beginnersset onder de loep namen. Ludwig heeft uitstekende ‘Student Level’ drums. Zo staan er enkele prima klinkende exemplaren in de leslokalen van Trix in Antwerpen, waar ik doceer. De ‘Pop Kit’ van de Ludwig Element Series Drums kreeg een update en wordt sinds vorig jaar geleverd, inclusief hardware en tegen een scherpe prijs. Voldoende reden om ons een exemplaar te laten bezorgen door de invoerder. Het hele setje is netjes verpakt in drie compacte dozen en we vinden zelfs een krukje en een paar stokken. De vellen van de floortom en basdrum moeten wel nog worden gemonteerd. Om deze te tunen en de set in de juiste speelpositie te brengen, kan je als beginner best hulp vragen van iemand die vertrouwd is met drumsets. Of je kan uiteraard aan de dealer vragen om de set voor je op te bouwen. De wrap (bekleding) van onze set heeft de White Metallic Finish. Verder bestaat de set uit 20” x 16” bd, 10” x 7,5” en 12” x 8” toms, 14” x 14” floor en 14” x 5” snare. De bijgeleverde hardware van de 400 Series bestaat uit een hi-hat stand, snare stand, boom-cymbal stand en BD-pedaal.


Concept

De Ludwig Element Series drums werden in het leven geroepen voor de aspirant of student drummer. De bedoeling is van degelijk basismateriaal te leveren, steunend op Ludwig’s know-how en rijke, jarenlange ervaring.


Vormgeving

Eens opgebouwd, zien we een netjes afgewerkte set met een aantal features die we ook terugvinden bij duurdere, professionele sets. De basdrumspanklauwen zijn weliswaar niet die-cast. We zien de herkenbare Keystone Lugs (van de duurdere, krachtig klinkende Keystone Series van Ludwig), een onafhankelijke tomophanging en houten basdrum spanranden.

 

Kleurenpalet

De Element Series met wrap hebben vijf leverbare Metallic Finishes: White, Orange, Deep Blue, Black en Wine Red. Een aanbod waartussen de beginnende drummer ongetwijfeld zijn gading zal vinden.


Afwerking

Qua afwerking moeten beginnerssets vandaag nauwelijks onderdoen voor high-end drumstellen. De wrap is netjes aangebracht, zonder lijmresten ter hoogte van de overlappingen. Er is zelfs oog voor detail. Zo zijn er, ondanks de aanwezigheid van de wrap, nog beschermende tussenlaagjes aangebracht tussen de ketel en alle metalen onderdelen en is er een beschermstripje op de basdrumspanrand, op de plaats waar je je basdrumpedaal kan vasthechten. Enkel bij de basdrumklauwen ontbreken rubberen of plastieken tussenlaagjes ter bescherming van de basdrumhoops. De ketel binnenin voelt wat ruw aan, maar is verder netjes en vlak. De vrij scherp uitgevoerde draagranden zijn al even effen afgewerkt, ik kan nergens enige noemenswaardige oneffenheden opmerken.


Imago

Over dit legendarische drummerk heeft Meet Music reeds een aantal reviews geschreven. Feit is dat je niet onopgemerkt blijft als je op een Ludwig speelt, zelfs niet als beginnende drummer. Ook bij deze set zijn de herkenbare Keystone lugs aanwezig die eigen zijn aan het merk.


Bouw

De gebruikte houtsoort wordt niet nader gespecifieerd: er wordt gesproken van ‘Hardwood’. Het feit dat voor deze student-level set geen hoogwaardige houtsoort wordt gebruikt, is niet meer dan normaal en doet weinig ter zake. De toms zijn hier op de basdrum gemonteerd met een dubbele tomhouder. Zoals een professionele set, zijn de toms onafhankelijk opgehangen via de zogenaamde ‘Vibraband Tom Mounts’, dewelke uitmuntend werken. De Keystone lugs zijn iets groter op de Basdrum en doorlopend op de Snare. Het zijn er 8 op de Snare, 2 x 8 op de basdrum en Floortom en 2 x 6 op beide Toms.

 

Hardware

Een drumkrukje vinden we inderdaad slechts terug bij instapsets. Dit stoeltje voldoet zeker, al moet je er geen enorm stabiel zitcomfort van verwachten. De rest van de hardware is meer dan behoorlijk. Er werd blijkbaar wel voornamelijk rekening gehouden met jonge gebruikers, aangezien ik de snaredrumstand maar net op de voor mij nodige hoogte kon krijgen.

 

Snarensysteem

Dit is een eenvoudig systeem met plastic strips en een zijdelingse throw-off strainer die je ook kan regelen met een drumsleuteltje. Alles functioneert redelijk soepel en naar behoren.

 

Klank

Toms
De toms doen het hier duidelijk het best als het op klank aankomt. Vooral de 10” tom produceert een mooi, helder en krachtig tomgeluid. Bij hoge stemming voelen de toms zich nog het best en wordt de klank erg gedefiniëerd

Basdrum
We horen een warme basdrumklank met het nodige laag. Wanneer we de drum laag stemmen, verdwijnt de toon net iets teveel, maar bij hogere spanningen beschikken we gezien de prijsklasse over een behoorlijk basdrumgeluid.

Snare
De snare klinkt best behoorlijk voor een exemplaar van deze prijsklasse. Er is heel wat metaalachtige ring, maar die kan je, indien gewenst, snel onder controle krijgen door wat muffling aan te brengen. Aanvankelijk vond ik dat rimshots het ietsje minder goed deden. De klank werd dan wat té druk en de snedigheid die met dit soort hits gepaard gaat, bleef wat achterwege. Maar bij het bespelen van de volledige set bleek dit echter niet zo storend. Rimclicks hebben een mooie houtklank en klinken voldoende gedefiniëerd. Bij een hoge spanning komt de snare alvast het best tot uiting en maakt het wat logge en drukke klankgehalte plaats voor een meer ‘tight’ snare geluid.

 

Toebehoren

Op een beginnersset kunnen we moeilijk professionele vellen verwachten. Toch is het verschil van klank zeker aanwezig, eens we onze Remo Ambassador vellen monteren. Vooral de snare klinkt nu meer solide en we krijgen een mooiere attack. Bovendien kunnen we de tuning vlotter hoger krijgen zonder dat deze snel terugvalt. De toms gaan wat voller en warmer klinken. De student-drummer kan dus alvast aan de slag met de voorgemonteerde Ludwig vellen, maar de algemene sound wordt toch beter met een set professionele heads.


Afstelling

Dat memorylocks niet overal aanwezig zijn, kunnen we gerust over het hoofd zien, aangezien het weinig waarschijnlijk is dat een beginnende drummer al snel op tournee vertrekt en zijn set veelvuldig moet op- en afbouwen. Op de dubbele tomhouder zijn ze wel aanwezig en daar is het zeker geen overbodige luxe. De set laat zich verder vrij goed stemmen. Enkel met de resonantie van het basdrumvel had ik wat moeite en moest ik de spanvijzen een heel eind aandraaien alvorens ik een duidelijke toon kon waarnemen.

 

Polyvalentie

Je kan zeker verschillende stijlen beoefenen met dit setje. Hou je meer van het steviger werk, dan kan je terecht bij de ‘Power Kit’ met grotere maten. Hou je van een meer uitgebreide set, dan is er de zesdelige ‘Fusion Kit’ of kan je je set uitbreiden met extra leverbare toms en floortoms.

 

Budget

De LCE520P ‘Pop’ Set met Hardware kost €668 en zou aldus binnen het bereik moeten liggen van de meest drumstudenten. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een paar Hi-hat cimbalen en een (Crash-)Ride om aan de slag te kunnen.

 

Besluit

Deze Elements Pop Set is een prima uitgangspunt voor de startende of studerende drummer. Voor een beperkt budget krijg je een degelijk drumstel (inclusief hardware) met een goed geluid. De afwerking is uitstekend en de set kan jaren meegaan. Monteer je er professionele vellen op, dan wordt de klankkwaliteit nog wat opgekrikt. De Keystone lugs ogen echt ‘Ludwig’, zodat je als beginnende drummer reeds goed zit qua imago. www.ludwig-drums.com