aanmelden
Odery Eyedentity Series
Drums & Percussion 30-07-2012
door:

Drums

 

Mr. Odery, een man die ondertussen al heel wat uiteenlopende activiteiten op zijn palmares heeft staan, begon in 1991 voor het eerst drumsets in elkaar te knutselen toen hij zijn zoon zag drummen. Een mooie video over het ontstaan van Odery drums vind je op hun website. We moeten teruggaan naar onze test in MMM nr. 196 (april 2005) om nog een test van een Odery set terug te vinden. Dit relatief jonge drummerk uit Brazilië stond aanvankelijk bekend voor haar custom made sets en produceerde dus enkel voor professionals. Daar is nu al even verandering in gekomen en met de nieuwe Eyedentity Series gooit Odery zich nu ook volop op de mid range markt. We kregen voor onze test een zevendelige set ter beschikking. Het betreft de EYE.502 30% Maple, 70% Nayatoh Bubinga shellkit configuratie in Red River finish, voorzien van een Stable hardware pack. De set bestaat uit eenb 22”x18” basdrum, 14”x6” snare, 8”x6,5”, 10”x7” en 12”x7,5” toms, en 14”x11” en 16”x13” floor toms. Daarnaast zijn er nog drie vaste configuraties in andere houtsoorten beschikbaar. Volgens de importeur is er zeker nog de mogelijkheid om je drums custom samen te stellen.


Concept

Met Eyedentity wil Odery ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan een nieuwe weg inslaan. Eyedentity sets bestaan uit ketels die variëren in dikte en heel wat professionals kregen inspraak bij het bepalen van hun vormgeving. Het design van de hardware is op en top Odery. De verkrijgbare houtsoorten zijn North American Maple, Birch en Nayatoh Bubinga. Deze laatste is een nieuwe soort Bubingahout uit Indonsesië en wordt pas sinds kort door Odery gebruikt.

Vormgeving

We zien een best knappe set met een professionele look en enkele originele features. De houten basdrumhoops met geïntegreerde spanklauwen, onafhankelijke tomophanging en mooi gelakte ketels laten zien dat dit allesbehalve een instapmodel is. De ketels hebben een wat exotische look met duidelijke en opvallend rechte houtnerven. Origineel zijn de lugs die met twee boutjes aan de basdrumranden bevestigd zitten, wat ervoor zorgt dat het vervangen van de basdrumvellen net iets sneller kan gebeuren. De zilverkleurige badges vermelden de naam van de set en tonen dat hij werd ontworpen in Brazilië. Een niet mis te verstane nuance, aangezien de drums niet in Brazilië, maar in de Odery factory in China worden geproduceerd. Deze fabriek is weldegelijk in handen van Odery en er worden uitsluitend Odery kits samengesteld. We merken nog op dat de basdrum- en tomlugs identiek zijn en de snare is uitgerust met gelijkaardig uitziende, doorlopende lugs, met als verschil dat ze holler zijn en nog minder contact maken met de ketel.

Kleurenpalet

Deze EYE.502 set wordt standaard geleverd in de Red River finish, maar je kan kiezen uit nog zes andere kleuren: Explosion, Imbuia Fade Satin, Soft Cobre Burst, Soft Gold Burst, Transp. Black Burst en Brown Fade.

Afwerking

De lakfinish is van behoorlijke kwaliteit, zonder echt high-end te zijn. De vrij scherpe draagranden daarentegen voldoen ruimschoots aan de vingertest en ook de gladheid van de ketels binnenin is uitstekend.

Imago

Ook al zal dit merk in de Braziliaanse contreiën bekender zijn dan bij ons, Odery is wereldwijd verkrijgbaar en wordt steeds populairder. Wat mij betreft roept het merk alvast degelijkheid op en heeft het een zekere exotische uitstraling. Speel je op een Odery, dan onderscheid je jezelf ook tegenover de meeste drummers door op een toch wel vrij origineel ogende drum te spelen.


Bouw

Ook al zal dit merk in de Braziliaanse contreiën bekender zijn dan bij ons, Odery is wereldwijd verkrijgbaar en wordt steeds populairder. Wat mij betreft roept het merk alvast degelijkheid op en heeft het een zekere exotische uitstraling. Speel je op een Odery, dan onderscheid je jezelf ook tegenover de meeste drummers door op een toch wel vrij origineel ogende drum te spelen.

Spanranden

Deze zijn van het klassieke, geperste type. De afwerking (gladheid, scherpe kanten) is van een redelijk niveau, maar nog vatbaar voor verbetering. Even terzijde: de invoerder vertrouwde ons toe dat in de nabije toekomst de Eyedentity kits zouden worden voorzien van power hoops (2,4mm).

Snarensysteem

De dubbel-cilinder strainer ziet er vrij origineel uit en is een throw-off type. De snarenspanning is continu regelbaar, met eveneens vier vaste standen. Hiermee kan je snel kiezen tussen vier snaresounds, variërend van een strakke naar een meer losse stand van de snarenmat. De snarenmat is verder eenvoudigweg opgehangen via plastic strips en maakt mooi egaal contact met het resonantievel.


Klank

Toms
Elke tom klinkt mooi vol, natuurlijk en met heel wat sustain, zelfs wat betreft de twee floortoms. Zoals gewoonlijk heb ik een favoriet exemplaar en dat is in dit geval de 14” floortom die heel vol en punchy klinkt. De toms behouden hun mooie toon bij hoge spanning. Enkel 16” floor lijkt qua spanning over een limiet te beschikken. Eens laag gestemd doen de floortoms het het best, met een vet en lang doorklinkend floortom geluid.

Basdrum
Het resonantievel is voorzien van een klankgat. Voor onze test stoppen we wat dempingsmateriaal in de ketel en verkrijgen we meteen een mooi, krachtig en punchy basdrumgeluid, geschikt voor studio- en live gebruik. De combinatie van Maple en Bubinga komt hier mooi tot uiting. We horen een gebalanceerd frequentiespectrum met het nodige punchy hoog, warme mid en een zeker gehalte aan sublaag. Bij hoge spanning, een situatie die zich bij de meeste drummers niet veel voordoet, blijft de sound punchy en gedefiniëerd, ook al is er wat minder toongehalte. Laag gestemd doet deze 22”x18” me denken aan het vette John Bonham basdrum geluid. Wat minder toon, dat wel, maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt door het vette en nog steeds punchy karakter.

Snare
Deze all-round snare klinkt open en natuurlijk en met heel wat hoog voor een houten exemplaar. De harmonischen zijn erg ruim aanwezig en voor onze klanktest brengen we een beetje muffling aan om de klank wat gebalanceerder te maken. Deze snare klinkt het mooist met centershots. We horen heel wat snaren en het klassieke ‘wooden box’ gehalte in de klank. Rimshots klinken erg druk met nog meer boventonen, zodat zeker dan de nodige muffling zich opdringt. De snare vraagt echt een strakke spanning. De overtollige harmonischen blijven nu meer achterwege en een gearticuleerd, ‘drukvol’ snare geluid blijft over. Ook al is dit niet mijn favoriete snarespanning, stem ik de drum ook laag. We horen nu een volle, logge plog en de hoeveelheid toon wordt nauwelijks verminderd. Deze snare laat zich dus eveneens vlotjes laag stemmen.


Toebehoren

Alle drums zijn voorzien van degelijke Evans vellen en daar zijn we blij mee. Het zijn G1 clear vellen voor de toms, een EQ3 clear slagvel met dempingsring voor de basdrum en een coated GP Evans vel voor het slagvel van de snare. Je kan er vast en zeker mee aan de slag en je vellen snel vervangen zal dus niet nodig zijn.

Afstelling

Tomhouders en floortom pootjes zijn voorzien van memorylocks die een vlotte opstelling garanderen bij elke gig. We krijgen alles redelijk vlot in de juiste speelpositie. De tomhouders met bolgewricht laten zich vlot monteren en afstellen, al heb ik reeds solidere exemplaren ontmoet. Eén opmerkingetje kan er nog af in verband met de kleinste floortom. Voor mijn opstelling, en voor veel grotere drummers, zijn de pootjes misschien wat kort. In elk geval kan je de tom niet hoger dan 65cm opstellen.

 

Budget

Onze zevendelige testkit EYE.502 staat geprijsd op €1695 (bruto advies, inclusief BTW). Het is geen geheim dat de ‘streetprice’ of de prijs die je betaalt bij een officiële Odery dealer €1525 bedraagt. Dit is een scherpe prijs voor een zevendelige, quasi professionele set uit high-end houtcombinatie en met deze uitstekende klank.


Besluit

Onze EYE.502 set is een meer dan behoorlijke, goed uitziende mid-tot-topklasse set die vooral uitblinkt door zijn uitstekende klank. Over de afwerking kunnen we misschien wat opmerkingetjes kwijt, maar alles blijft vrij degelijk en functioneel. De twee voornaamste onderdelen, snare en basdrum, maakten de meeste indruk op mij. De snaredrum vooral wanneer vrij strak gespannen en de punchy basdrum bij mid-hoge tuning. De set is voorzien van professionele vellen en de prijs-kwaliteit is zeker en vast scherp. www.odery.com