aanmelden
Natal US Fusion X Bubinga
Drums & Percussion 29-06-2012
door:

Drums

 

INLEIDING


Natal is een nieuwe naam in de drumwereld en werd dit jaar voorgesteld op de Namm Show en Musikmesse. De oprichting van Natal drums is een van de laatste wapenfeiten van de in april overleden Jim Marshall. Weinigen weten dat de bezieler van Marshall Amps ook een drummer was, al even gepassioneerd door dit instrument als door gitaarversterkers. De geschiedenis van Natal, een op-en-top Brits merk, gaat echter terug tot in de ‘Swinging Sixties’ in Londen. Vooral de revolutionaire fiberglass conga’s van Natal, toen nog uitsluitend een percussiemerk, maakten furore bij vele succesvolle bands uit die tijd, zoals Santana, T-Rex, Deep Purple en The Rolling Stones. De Stave Snare Drums (ketels uit staven hout, zoals bij conga’s) en Hand Hammered Snares worden in het Verenigd Koninkrijk vervaardigd, de rest van de sets en hardware komen uit Taiwan. De productie gebeurt er ter plaatse onder het streng toeziend oog van het Natal team. Er zijn dertien vaste kitconfiguraties verkrijgbaar, maar je kan ook zelf je kit samenstellen, waarbij je kan kiezen uit verschillende houtsoorten: Ash, Birch, Maple, Bubinga en American Walnut. Onze testkit is de ‘US Fusion X’ shellkit uit Bubinga, met ‘Natural Bubinga’ finish, bestaande uit 22” x 18” bd, 14” x 5,5” snare, ondiepe racktoms (10” x 6,5” en 12” x 7”) en 16” x 14” floortom. Natal heeft twee hardware lijnen: de Professional en Standard, waarvan wij de eerste meekregen om te testen. Daarnaast voorzag de importeur ons van twee Hand Hammered snares, 14 x 5,5” Steel Chrome en Dark Copper Snaredrums.


Concept

Jim Marshall wou niet over één nacht ijs gaan met deze nieuwe telg. De drums werden van nul af aan ontworpen volgens zijn strenge kwaliteitseisen. Ook moest de look fris en vernieuwend zijn. Tenslotte blijven de roots van het merk de degelijke Natal percussie instrumenten en hoort men deze naam waardig te houden!

Vormgeving

Bubinga wordt niet enkel gekozen om haar klankeigenschappen, maar ook omwille van haar looks. Deze ‘Natural Bubinga’ finish toont de tekening van deze exotische houtsoort in al haar schoonheid. Je ziet meteen dat dit een professionele set is. Houten basdrumhoops met dezelfde finish, onafhankelijke tomophanging en een degelijke hardware - zowel op de ketels als wat betreft de stands. Een afwerking om U tegen te zeggen dus! De lugs zijn dezelfde op alle drums, inclusief de basdrum, wat trouwens geldt voor het volledige aanbod van Natal. Dit ongetwijfeld om kosten te sparen, maar het zorgt wel voor een uniforme look van de gehele kit en daar heb ik geen enkel probleem mee. Vanop afstand hebben de lugs iets ‘vintage’ en doen ze me denken aan de vroegere Camco sets. Van dichterbij zien we het zon-motief op zowel de spanblokken als de kenplaatjes en de snare strainer, een verwijzing naar Natal als oorspronkelijk uitsluitend-percussiemerk. Zeker gecombineerd met het Bubinga hout voegt dit een toch wat exotisch tintje toe aan het geheel.


Kleurenpalet

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Maple sets met zestien mogelijke finishes, telt de Bubinga set slechts vier kleuropties. Naast onze ‘Natural Bubinga’ is er keuze uit ‘Black to Pewter Mist’, ‘Orange to Red Fade’ en ‘Aqua Fade’.

Afwerking

De mooie finish is perfect, nergens oneffenheden te bespeuren door bijvoorbeeld het ‘appelsienschil-effect’ of stofdeeltjes. De binnenkant van de ketels is al even onberispelijk glad afgewerkt, de vrij scherp gehouden draagranden zijn op het eerste zicht mooi vlak. Maar we moeten kritisch blijven: tijdens de vingertest voel ik bij de floortom een onregelmatigheid (maar dan wel nauwelijks), terwijl de bovenste draagrand van de snare een kleine inkeping vertoont. Volgens mij geen functioneel probleem, waardoor dit te wijten zal zijn aan wat kinderziektes. Verder werd er overduidelijk gewerkt met oog voor detail. Bewijs daarvan is de aanwezigheid van rubberen inlays bij de diecast spanklauwen van de basdrum. Het betreft wel dunne exemplaren die je telkens weer mooi in de spanklauwen moet plaatsen bij het monteren. Dit maakt het vervangen van de basdrumvellen dus wel iets meer tijdrovend. Rubberen beschermlaagjes zijn verder overal aanwezig tussen de metalen onderdelen en de ketel. Graag had ik nog een beschermstrip gezien ter hoogte van de pedaalbevestiging aan de basdrum hoop. Spanvijzen zijn voorzien van niet minder dan drie washers: twee metalen en één van plastiek, dit om het onstemmen van de vellen tegen te gaan. Nog een pluspuntje is dat ze zijn ingevet.

Imago

De naam Natal zal misschien niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen bij de meeste mensen, maar de professionele uitstraling van deze set toont meteen wat voor vlees we in de kuip hebben. Voornamelijk Britse musici zullen het percussiemerk wél kennen, maar niet iedereen weet dat het nu tot de bekende Marshallfamilie behoort. Toch zal Natal ongetwijfeld binnen de kortste tijd waardering krijgen van voorname drummerken.


Bouw

De Bubinga ketels tellen zeven lagen en zijn aan de dunne kant, vergelijkbaar met ketels van sommige concurrenten. We tellen 2x6, -8 en -10 en -10 lugs voor respectievelijk de toms, floortom, snare en basdrum en elke ketel telt één luchtgat ter hoogte van het kenplaatje. De onafhankelijke tomophanging (NRM of Natal Resonance Mount) werkt via twee van de spanblokjes van de ketel, een beproefd concept dat er hier erg degelijk uitziet. Vrij uniek is ook dat de draagranden van de snare werden behandeld met bijenwas om een beter contact met het slagvel te bekomen, met betere tuning, meer heldere boventonen en een meer effectieve sustain als resultaat.

Hardware

De bijhorende stands van de ProSeries hardwarelijn van het merk zijn erg robuuste en zware exemplaren. Zo wegen een cymbal boomstand en de snare stand om en bij de 5,2kg. De vormgeving van de dubbelbenige stands, die wat doet denken aan de hardware van Sonor, draagt bij tot de stoere look van de set. De onderdelen schuiven erg makkelijk in elkaar en je kan alles stevig vergrendelen. Het snarenmandje van het snarenstatief is erg wendbaar, waardoor je de snare in perfecte speelpositie kan brengen. Dit kan dankzij de traploze tilters ook bij de cimbalen. We kregen van de invoerder twee basdrumpedalen mee. De ProSeries Fastcam met snelle actie en de Standard Series Smoothcam verschillen, buiten de kam en actie dus, maar weinig van elkaar. Het zijn allebei solide pedalen met basisplaat, dubbele ketting en alle noodzakelijke features van een professionele pedaal. Sterk punt is dat je de positie van de kam onafhankelijk van de klopperpositie kan instellen. Beide pedalen opereren even soepel. De Smoothcam heeft een wat meer ‘normale’, geleidelijke actie, terwijl de Fastcam sneller reageert. Persoonlijk verkies ik de eerste, maar smaken verschillen!

 

Snarensysteem

Dit werkt evenvoudigweg via een zijdelings te regelen strainer en ophangstrips van kunststof. De snarenmat met vergulde uiteinden telt twintig snaren en sluit mooi aan op het resonantievel. De strainer heeft een originele vormgeving en een uniek feature, namelijk drie instelstanden oftewel de ‘Tri-Throw’ functie, een meerwaarde! Duw je de hendel - eens hij verticaal staat, dan staat hij aan - nog een tiental graden verder door, dan bevindt hij zich in de derde stand. Hierbij zijn de snaren nét wat losser zodat je in een mum van tijd een meer gruizige snareklank met meer ‘snaren’ verkrijgt.


Klank 

Toms
De uitgesproken natuurlijk klinkende toms blinken vooral uit in dynamiek, de ondiepe maten zijn hier allicht medeverantwoordelijk voor. Deze drums spreken erg goed aan en volgen elke nuance. De kleur is wat ‘tribal’- achtig en doet me denken aan het tomgeluid van enkele zwarte drummers zoals Ndugu Chancler en Tony Williams. Bij hoge spanning klinkt de hele kit als een cocktailset: zeer gedefinieerd en met toms die zich nu zeer makkelijk laten bespelen en zeker niet onwennig voelen bij deze hoge tuning. De toon én sustain zijn er nog steeds. De toms doen het tenslotte vrij goed bij lage spanning. Ze gaan nu wat warmer klinken en verliezen niet al teveel toon. De floortom komt het mooist tot zijn recht bij medium-lage spanning.  

Basdrum
Bij het monteren van het slagvel op de basdrumketel zag ik al snel hoeveel sublaag deze drum in petto heeft. We horen meteen die lage, volle en warme basklank wanneer we met de vinger op het slagvel tikken. Eens bespeeld met de basdrumpedaal horen we een vette, volle dreun met heel wat sustain. Bij hoge stemming wordt er nauwelijks aan toon en sustain ingeboet en klinkt de drum wat compacter en directer. Erg laag getuned, hebben we wel wat verlies aan toon, maar aan sub-laag uiteraard geen gebrek.  

Snare
De Bubinga snare is een stevig en natuurlijk klinkend exemplaar. Centershots komen lekker gruizig uit de hoek en rimshots klinken mooi gebald en krachtig, zonder echt venijnig en snijdend te zijn. De boventoon die deze snare produceert, is vrij subtiel en kan je desgewenst aan banden leggen met een minimum aan muffling. De snare voelt zich lekker bij verschillende spanningen, zelfs bij de uitersten. Gebruik je zoals de meeste drummers een medium-hoge tuning, dan komt deze snaredrum het best tot zijn recht. De sound is open en natuurlijk, met het nodige ‘wooden box’ gehalte maar toch redelijk helder. De snarenrespons is uitstekend.  

Basdrum
Bij het monteren van het slagvel op de basdrumketel zag ik al snel hoeveel sublaag deze drum in petto heeft. We horen meteen die lage, volle en warme basklank wanneer we met de vinger op het slagvel tikken. Eens bespeeld met de basdrumpedaal horen we een vette, volle dreun met heel wat sustain. Bij hoge stemming wordt er nauwelijks aan toon en sustain ingeboet en klinkt de drum wat compacter en directer. Erg laag getuned, hebben we wel wat verlies aan toon, maar aan sub-laag uiteraard geen gebrek.  

De extra Hand Hammered snares
Ook al zien ze er quasi indentiek uit (de finish van de Steel Chrome is wat glanzender), hebben beide snares hun eigen klankkleur. De Steel Chrome klinkt gebald, helder en krachtig, terwijl de Dark Copper wat ‘zoeter’ klinkt met een iets minder uitgesproken definitie - meer richting een houten snare. De boventonen van beide snares blijven beperkt en zijn beduidend minder dan bij de Bubinga Snare. Dit kan echter zeker ook een gevolg zijn van de gemonteerde Aquarian ‘Polaris’ vellen met dempingsring én het feit dat ze handgehamerd zijn. Dit laatste neemt immers het vaak wat agressieve karakter weg dat de meeste metalen snares kenmerkt. In ieder geval zijn het twee professionele en keurig afgewerkte exemplaren die een voorsmaakje bieden van wat Natal zoal in petto heeft. Het aanbod van snaretypes is in ieder geval al erg ruim.


Toebehoren

De set is voorzien van kwaliteitsvellen. Aquarian drumheads zijn misschien wat minder populair, maar de professional kent ze en weet dat dit meer dan uitstekende drumvellen zijn. De toms zijn uitgerust met coated Galaxy topvellen en Zenith Clear resonantie vellen. De Bubinga snare heeft eveneens een coated Galaxy slagvel een een Pulsar resonantievel. De basdrum heeft een Polaris Clear Head met dempingsring en een zwart resonantievel.

Afstelling

Alle trommels laten zich mooi zuiver afstellen. Altijd een bewijs dat bijzondere aandacht werd besteed aan belangrijke details, zoals de kwaliteit van de spanvijzen en spanblokjes, het lichtjes ingevet zijn van de spanvijzen, de vlakheid van de draagranden, etc. Stemvast is de gehele set zonder twijfel. Wegens werkonbekwaamheid was ik genoodzaakt de drums ongemoeid te laten in onze testruimte voor een periode van zeven weken. Bij terugkomst stelde ik vast dat er nauwelijks diende bijgestemd te worden: een goed teken! Memory locks ontbreken niet en zijn terug te vinden waar ze nuttig zijn: op de floortompoten, de tomarmpjes, het snarenstatief, de hihat stand en cimbaalstatieven.


Polyvalentie

Het aanbod aan beschikbare houtsoorten, maten en snares zorgt ervoor dat Natal voor elk wat wils heeft. Deze US Fusion X zou ik durven inzetten voor zowat alle genres, behalve heavy rock en metal gezien de ondiepe tommaten.

 

Budget

De US Fusion X vijfdelige Bubinga shellkit kost €1995 (bruto adviesprijs), wat geen oncompetitieve prijs voor een professionele set. De Steel Chrome en Dark Copper 14” x 5,5” Hand Hammered snares, gaan de deur uit voor €365 en scoren hiermee qua prijs-kwaliteit nog hoger dan de Bubinga set. De hardware is al even gunstig geprijsd. Zo kosten bijvoorbeeld de oerdegelijke Pro Snare Stand en Pro Boom Stand respectievelijk €140 en €120. De Pro Bassdrum Pedals kosten elk €180.


Besluit

Helemaal nieuw is Natal niet en deze U.S. Fusion X Bubinga set is uiteraard maar één van de vele mogelijke configuraties van het merk, vast of custom. Mijn bevindingen over de hardware en Hand Hammered Snares tonen aan dat het hier gaat om een hoog kwalitatief drummerk. Deze set klinkt al even stoer als ze eruit ziet en ook qua looks mag ze er zeker zijn. Wat mij betreft kan de set wedijveren met de topmodellen van de meer gevestigde waarden. www.nataldrums.com