aanmelden
Paiste Dimensions
Drums & Percussion 13-10-2003
door: Joris Peeters
Het werd tijd om even te bekijken wat er zoal voor nieuws onder de zon is bij deze gigant onder de cimbalen producenten. Je las het reeds in ons Winter Namm 2003 artikel van februari jl., de Dimensions Series werden dit jaar uitgebreid met 7 nieuwe modellen. Ter siturering: deze Dimensions reeks situeert zich qua prijskaartje net onder de topreeks, de Signature reeks van Paiste. Aan de lijst van impressionante endorsers te zien, en bij het bekijken van hun respectievelijke set-up moet er wel degelijk ernstig rekening gehouden worden met deze aanvulling van het reeds enorme Paiste assortiment. Scott Crago van The Eagles en Abe Laboriel, Jr van Sting en Paul Mc Cartney, om er maar een paar te noemen, hebben gekozen voor enkele Dimensions exemplaren in hun set-up. Een paar decenia lang had je steeds de Paiste "liefhebbers" onder het drummervolk, redelijk rechtlijnig opgesteld tegenover de voorstanders van de meer "handmade", echt Turkse cimbalen.

Ik heb wel degelijk de indruk dat deze grens vandaag is vervaagd. Sinds de introductie van de Traditionals Series heeft Paiste wel degelijk bewezen ook de echte "handmade"-sound in petto te hebben, dit tot verassing en goedkeuring van jazz-liefhebbers (en aanverwanten). We verwijzen dan ook nog eens naar de introductie van de écht "trashy" klinkende Noise Works reeks (zie MM nov. 2002). Met name de crashes van de Traditional reeks bleken qua duurzaamheid (vormvastheid) wel eens minder te scoren, wanneer ze werden aangewend bij "krachtigere" genres dan jazz. Bij de ontwikkeling van de Dimensions modellen kon Paiste echter stoelen op de ervaring en know-how, opgedaan bij deze Traditionals alsook bij de Signature reeks, die wel degelijk zijn ontworpen voor hedendaagse muziek genres, waaronder ook rock, metal en aanverwanten. De meest in het oog springende karakteristiek van de Paiste cimbalen, met name de consistentie, krijg je er natuurlijk bovenop. Met consistentie bedoelen we de gelijkheid qua eigenschappen tussen verschillende exemplaren van het zelfde type. Schaf je dezelfde set-up aan van je idool, dan mag je er wel degelijk van uitgaan dat je over nagenoeg identiek klinkende cimbalen zult beschikken als je favoriete drummer!

De 7 nieuwkomers met respectievelijke maten zijn: Medium Heavy Crunch Hats 14" en 15", Cool Medium Ride 20", Medium Crush Ride 20", Deep Full Ride 20" en 22", Medium Heavy Wild Ride 20", 21" en 22", Medium Thin Full Crash 16", 17" en 18" en Medium Raw Crash 18", 19" en 20".

Materiaal & duurzaamheid

 

Het reeds grondig beproefde CuSn8 brons of "2002 Bronze" (2002 was de populaire serie cymbalen van Paiste, in de "early days", een paar decenia terug) diende als basis voor de Dimensions Serie. Dit samen met het feit dat deze nieuwe exemplaren allen van het Medium type zijn (dikker uiteraard dan "thin" uitvoeringen) maken deze cimbalen quasi onverwoestbaar. Ze zijn met de hand gehamerd en gedraaid.

LOOK

 

Enkele exemplaren, met name de Cool Medium Ride, Medium Crush Ride, Medium Thin Full Crash en de Medium Heavy Crunch Hats zijn uitgevoerd met de XXXX Sonuc of Sonic?) "Sonuc Texture Formula", een gepatenteerde oppervlakte behandeling waardoor, naast een opvallend uiterlijk, ook een rijk en complex harmonisch spectrum bekomen wordt. De eveneens complexe breking van het licht op deze fijne ingewikkelde textuur geeft een extra schittering aan deze cimbalen. De Cool Medium Ride ziet er effectief ook echt "cool" uit, met zijn donkere vlekachtige indrukken van de hamerinslagen. Verder vallen de 15" Hats echt op, zij het door hun omvang (15" is niet ongeloofelijk courant voor hihats, in de meeste set-ups tref je 13" of 14" hats aan).

Klank

 

Medium Heavy Crunch Hats 14" en 15". Te beginnen met de 14" versie. De "Sonic Texture Formula" oppervlakte struktuur zorgt ook bij dit exemplaar voor een bijzonder rijke en volle klank. Half open bespeeld krijgen we een vrij luide, donkere en volle sound, zoals ook terug te vinden bij de Medium Crush Ride, wanneer deze krachtig bespeeld wordt aan de buitenkant.. In gesloten posititie is de stick aanslag bijzonder geprononceerd en de goedkeurende blik van de bassist wanneer ik een onverwachte hihat fill uitvoerde sprak boekdelen. M.a.w. er wordt echt gehoord wat je speelt! Een al bij al vrij polyvalente, zeer muzikale, meer dan uitstekende hihat.

De 15" Heavy Crunch Hat. Met 15" hihats was ik tot hiertoe nog niet echt vertrouwd en het was even wennen vooraleer ik gewoon geraakte aan deze zwaargewichten van hihats. Vermenigvuldig volume, het razende, volle geluid bij half open toestand, en impact van de stick aanslag gerust met een factor 1,5 en je weet wat ik bedoel. De "chick" is wat minder kort, de respons en ook het gemak van spelen met je voet is wat moeizamer en dat alles maken deze hats zeker niet geschikt voor alle genres. Voeg daaraan toe dat de overall pitch nog een pak lager is dan de reeds redelijk laag klinkende 14" versie. Als je bijvoorbeeld met een set-up speelt met die bijzonder grote maten zoals bv Abe Laboriel (zag ik laatst aan het werk met Paul Mc Cartney - ongelofelijk impressionant - heeft een DW basdrum van minimaal 24", ik denk zelfs groter), dan zal deze 15" krachtige hat er zeker niet in misstaan!

De Cool Medium Ride 20" heeft zijn naam echt niet gestolen en klinkt echt "cool", eerder donker met heel wat "zilver"-achtige boventonen, dus niet overweldigend of opdringerig. De stick attack is niet uitgesproken gedefinieerd en met een eerder korte sustain. Dit laatste maakt dit cimbaal heel controlleerbaar bij het bespelen. Het is geen uitgesproken luide cimbaal, ook al mag de "cut" (het uit het totale geluid van de muziek springen) van het belgeluid er best zijn. De met een mooie naam gedoopte Medium Crush Ride, eveneens 20" is vrij goed vergelijkbaar met de Cool Ride, heel wat respons dus, maar met het uitgesproken verschil van een langere sustain. Daarnaast is dit cimbaal ook uiterst geschikt voor een crash/ride funktie, wanneer je het stevig aan de rand bespeeld. Een homogeen, razend geluid is het gevolg, perfect voor die heavy passages die om deze stevige crash/ride begeleiding vragen. Heel wat volume, alhoewel zijn niet buitensproge 20" diameter er voor zorgt dat het geluid niet gaat overheersen.

Deep Full Ride 20" en 22". De 20" is een prima all-round ride cimbaal. Een duidelijk in het oor springende stick sound, die zich tussen de harmonischen van de totale muziek laat onderscheiden, verder een controleerbaar volume van medium tot luid en een mooie natuurlijke, licht donkere sound. Een redelijk kleine bel produceert een vrij hoge pich en een zeer gedefinieerde sound. Het Paiste princiepe van consistentie is ook hier van toepassing: De grotere, 22" versie heeft logischerwijs dezelfde eigenschappen van de 20" versie, met als verschil meer projectie ("cut" of volume), een lager pitch en langere sustain. Onze voorkeur gaat uit naar de iets meer controlleerbare 20" versie.

Medium Thin Full Crash 16", 17" en 18". De "zilverachtige", rijke en volle sound van de eveneens "Sonic Texture Formula" behandelde Cool en Crush Ride en de Crunch Hats vinden we ook hier terug. Het zijn alle drie explosieve crashes met een hoog respons gehalte. De Medium Thin dikte zorgt ervoor dat de sustain niet overdreven lang is. We testten ze alle drie uit op enkele gigs en de 18" versie is zowat onze favoriet gebleken. De 16 inch versie is iets té fijn qua sound voor onze set-up (en volgens onze smaak) terwijl de 17" versie wat meer metaal achtige harmonishen produceert t.o.v. de andere twee. Al bij al 3 uitstekende all-round crashes.

Medium Raw Crash 18", 19" en 20".

 

We zijn intussen aangekomen bij de Dimensions exemplaren, die duidelijk bestemd zijn voor het zwaardere werk. De medium dikte , vrij grote maten en grote bel laten reeds vermoeden aan wat we ons mogen verwachten.. Inderdaad, niet geschikt voor gevoelige oortjes zijn deze power crashes: Een volle, luide sound, eveneens geschikt voor luide crash/ride begeleiding. Was de 18" versie misschien nog bruikbaar in een "standaard" pop set-up, dan was de 19" toch reeds wat teveel van het goede.. Op de gig waar ik deze crash gebruikte haalde ik maar wat snel de stage-tape boven om de crash wat af de dempen en z'n "enthousiasme" zo wat te temperen. Hou er rekening mee dat dit oorverdovende geluid snel kan overstemmen, als de rest van je set niet navenant krachtig klinkt. Kortom, ideale crashes voor rock, metal en punk genres!

Medium Heavy Wild Ride 20", 21" en 22"

 

Deze zwaargewicht ride cimbalen zijn eveneens vooral geschikt voor de hierboven vermelde muziekgenres, alhoewel ze polyvalenter blijken te zijn dan de Raw Crahes, dankzij de mooie, donkere "wash" met daarboven een mooi gedefinieerde "ping" (de stick attack). Wat de grote massa reeds laat vermoeden blijkt inderdaad ook zo te zijn, de sustain is nl. vrij lang. We concluderen dat dit uitstekende, maar vrij luide rides zijn, en ook al speel je misshien geen metal muziek, probeer ze zeker even uit!

Budget

 

Dit zijn bruto-advies prijzen, in Euro.
Medium Heavy Crunch Hats 14": 388,00 / 15": 426,00.
Cool Medium Ride 20": 333,50
Medium Crush Ride 20": 333,50
Deep Full Ride 20": 333,50 / 22": 396,00
Medium Heavy Wild Ride 20": 333,50 / 21": 364,75; 22": 396,00
Medium Thin Full Crash 16": 238,50 / 17": 261,50 / 18": 287,00
Medium Raw Crash 18": 287,00 / 19": 309.75 / 20": 333.50

Een min of meer te verwachten prijs voor professionele cimbalen van onberispelijke kwaliteit. Merk wel op dat je hier ongeveer 20% onder de Signature prijs zit, terwijl het niveau van deze cimbalen er niet noodzakelijk in de zelfde orde van grootte van verschilt.

BESLUIT

 

Niet voor niets verkregen de Dimensions cimbalen de status van"The Working Drummer's Cymbal" mee. In dit gamma, nu uitgebreid met deze interessante nieuwkomers, zal elke professional ongetwijfel zijn gading vinden.Vooral de originele Cool Medium Ride, de Medium Crush ride met crash/ride capaciteit en de 14" Medium Heavy Crunch Hats met heel gedefinieerde sound springen er wat ons betreft uit.

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • De toevoeging van deze nieuwe modellen maken de Dimensions Serie voldoende uitgebreid zodat elke pro er zijn gading in zal vinden, welke stijl hij ook beoogt.
  • De nieuwe exemplaren zijn zeer muzikaal, hebben een prima klank waar van enig "metaal gehalte" enigszins sprake is.
  • Het hoge kwaliteitsgehalte laat zeker niet vermoeden dat de prijs zo'n 20% lager zit dan de duurdere, Signature reeks van Paiste.
  • Zolang je maar aan de juiste "type-casting" doet, en je de juiste cimbaal voor de juiste doeleinden kiest en gebruikt, kan ik hier geen echt negatieve elementen terugvinden!


  • FOTOS